Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Темата е започната от: Seiji в 14.05.2010 21:09

Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 14.05.2010 21:09
Здравейте!
Дано съм улучил мястото за моят въпрос, ако тук не е мястото моля да ме извините.
От много, много години не съм се занимавал с аквариуми, но хобито взе да ми липсва и сега обмислям нов аквариум.
Разгледах няколко сайта и видях, че има нови животинки на пазара, като скаридите (нови за мен) например.
Иска ми се да направя нов аквариум, който да е възможно най-биологичен ... не знам как да го опиша точно.
Значи, възможно ли е да се направи аквариум, в който да се разчита повече на обитателите, растенията и съдържанието му, за поддържане на средата, отколкото на филтрите, торовете, и тн.

Примерно казано, какво бихте сложили в аквариума, за да се постигне симбиоза.
Нямам достатъчно познания, а и опит, за това питам тук.
Каква селекция от растения биха съжителствали добре едно с друго и да допринясят оптимално за био средата в аквариума?
Добре ли е да се сложи специален грунд? Специфични камъни? Без или със корени?
Какви обитатели могат да се поставят, за да е хем красиво пък и те също да поддържат средата?

До колкото си спомням, се отказах от хобито понеже аквариума просто не изглеждаше добре.
И така с времето все по-малко ми се занимаваше с него.
Не искам да направя същата грешка сега и за това ви моля за помощ.
Дори да ми кажете насока за това, което търся, знам английски и ще мога да чета в интернет.

И така с две думи, аквариум в който всичко в него е избрано и поставено така, че да се постигне максимално равновесие.
30 скариди, 20 охлюва, 5-6 неонки? Други животинки, за които не знам?

:)
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 14.05.2010 22:10
Здравей! Много обширен ти е въпросът. Първо трябва да уточниш за себе си какво ти харесваш, защото всеки тук ще предлага различни варианти според собствените си предпочитания.
Възможно е да се направи аквариум, който да се "поддържа" сам, както е в природата. Основно и задължително за това са растенията. Без тях няма как да стане. Има примери тук за такива аквариуми, пълни с растения, почти не се виждат обитателите.
Симбиоза е взаимодействие на организми, не състояние на аквариум. ;-). За да подбереш растения трябва да се съобразиш с доста неща- най-вече грунд и осветление. Тук хората, които наблягат на растителни аквариуми използват система за въглроден диоксид и наблягат на осветлението. Грундът също е хранителен, слагат се различни торове. Този факт, сам по себе си, е в противоречие с твоето желание за "самоподдържащ" се аквариум.
Въпросът за камъните и корените е сложен и зависи от това какви видове обитатели ще има.
Няма как да постигнеш перфектен на вид аквариум без почти никаква техника. Филтърът е почти задължителен. Не мога сега да намеря линкът, който представяше аквариум на съфорумец, успял да постигне почти идеално равновесие. По мое мнение не изглежда добре, смисъл, пак казвам: красотата е субективно понятие.
Зависи всичко и от обема на аквариума, който имаш.
Съветвам те са разгледаш примери от галерията и да си избереш модел, който искаш да постигнеш, наистина има прекрасни примери. Успех!
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 14.05.2010 23:11
vasso, мерси за отговора.Прав си че ми е обширен въпроса и именно заради това не знам от къде да почна и да търся даже.
Знам че без техника не става, не се целя толкова високо.
Просто ми се иска да подбера така нещата, че да има равновесие някакво, а не да поддържам илюзия, че имам аквариум с много техника и препарати.

Примерно, няма ли растения, които в куп, едното да е полезно на другото, а и на обитателите?
И същото с обитателите, полезни едни на други, но и за растенията?
Разбирам, че е лесно да имаш страхотен аквариум, с каквото си поискаш, като го наблъскаш с торове, ЦО-та и техника за 10 бона, за това и не искам да си избирам по снимки, понеже
знае ли се дали не са сложени вскичките вчера от магазина...

Аквариума ще е около 170 литра, имах 600 литров преди, но ми се отели вола с поддръжката, за това искам нещо малко, но хубаво сега.
Общо взето, от ваш опит какво е добре и какво не е добре за аквариума?
Примерно грунд от реката? Черен грунд? Корени? Много или малко камъни, какви? Растения, които най-много помагат на средата? Обитатели, които помагат на средата?

Гледах скаридите и четох, че има филтриращи скариди, и скариди които хапват водораслите.
Има ли и други животинки на бг пазара, които да правят същото? Могат ли да се комбинират със скаридите?
И ако може да се пусне и някой друг рибок в гозбата, супер!

С други думи, аквариум ориентиран към баланс, а не към супер рибки и 10 тона препарати, и техника.
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: dafil в 14.05.2010 23:11
Без филтър може и да стане+редовна смяна на вода,но без да циркулира водата из аквариума-едва ли.Става си направо блато :-)
http://aquariumbg.com/forum/akvaskeiping/predstavyane-harald-shnaider/ (http://aquariumbg.com/forum/akvaskeiping/predstavyane-harald-shnaider/) -хич без техника май не става :-)
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 15.05.2010 00:12
Цитат на: dafil в 14.05.2010 23:11
Без филтър може и да стане+редовна смяна на вода,но без да циркулира водата из аквариума-едва ли.Става си направо блато :-)

Не е задължително да стане блато:
http://3.bp.blogspot.com/_46oO6TAIals/SOpmWn-00uI/AAAAAAAAAZo/8Du6POLw5W4/s1600-h/DSC_0036_cr.jpg (http://3.bp.blogspot.com/_46oO6TAIals/SOpmWn-00uI/AAAAAAAAAZo/8Du6POLw5W4/s1600-h/DSC_0036_cr.jpg)
и още един, който е без циркулация, поради това, че се развали филтъра:
http://i205.photobucket.com/albums/bb306/iekoko/green%20nano/2008-10-28_00001.jpg (http://i205.photobucket.com/albums/bb306/iekoko/green%20nano/2008-10-28_00001.jpg)
На втория първата зима му светех с една крушка 7W, но тази зима изкара без осветление, а първия си беше от самото начало на дневно осветление. Същото може да се направи и в 170л, и в 1700, ако щеш, дори ще е и по-лесно.

С две думи какво е необходимо за такъв вид аквариум:
-много и непретенциозни растения, например- валиснерия, сагитария, мъхове, анубиаси, криптокорини и др.
-умерено количество риби-  за твоите 170л- например пасаж от 50-на дребни харациди, още толкова или по-малко Амано скариди, 4-5 отоцинклуса (давам само пример, да не ревнат сега някои)
-слабо осветление- за твоя случай 2 луминисцентни пури за 8-10 часа.

Това е техническата страна на въпроса, самата подредба изцяло зависи от теб.
Недостатък на една такава система е, че нещата се развиват адски бавно и на практика няма с какво да се занимаваш, освен да храниш рибите веднъж дневно и да сменяваш вода, а и си ограничен в избора на много растения, СО2-то и светлината ти дават неограничени възможности. Между другото имам един аквариум на балкона, нещо като депо на различни видове растения, стои там от две години, дори и вода не му доливам, може би 2-3 пъти само, защото е покрит плътно с един найлон, риби естествено няма, защото не биха издържали температури от 7-8 до 30+ °С, а и няма никакво място за плуване.
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 15.05.2010 02:02
dafil, тъкмо казах, че не искам да си избирам по снимка и хоп... Изглежда че търся точно растителен аквариум.Мерси за линка, благодарности и на miTko за превода.
Малко съм объркан по въпроса дали Харалд Шнайдер е ползвал Цо2 или не, "Защо не използвате CO2?" "За съжаление аз съвсем забравих да опиша 2 системата в аквариума за конкурса на AGA. Средната наситеност е 10мг/л 2.", 10мг/л2 без абсолютно никаква добавка на цо2 или с малка добавка?

iek, точно такова нещо си представям, но има ли някакви параметри за съотношението между растенията? Повече мъхове? Или някой от другите видове?
Търсех да намеря тази ситна, ниска, гъста трева, която е на снимките, но не намирам.Само мъх на топка в петшоп1?

Реших да включа и тази придобивка от реката днес.Според вас този 'корен' става ли за растителен аквариум, или ще гние много, 'гърлото' му е доста широко, или пък ще създаде други проблеми?
(да продължавам ли да пиша в тази тема?)


(http://i42.tinypic.com/2czggw.jpg)(http://i42.tinypic.com/16itwzd.jpg)
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 15.05.2010 02:02
Не ми изглежда много изгнил коренът. Може да го превариш и да го сложиш. Обаче е добре, ако имаш средства, да си потърсиш по магазините по-красиви и разклонени корени. Можеш да си намериш и в природата, няма проблеми.
Колегите, които са спецове по растенията ще ти отговорят, иначе може да питаш някой модератор дали може да премести мненията в друга тема, специално за твоя проект. :-)
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 15.05.2010 03:03
vasso, в коя секция ще е уместно да направя тема за стартиращ проект?
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 15.05.2010 03:03
Ако имаш аквариум може да направиш тема със снимки в "Аквариуми на членовете на клуба". Иначе в проблеми и препоръки е уместно според мен ако искаш начални съвети.
Титла: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 15.05.2010 03:03
Изглежда добре изсъхнал, ако има загнили части, ги премахни. За растенията- няма взаимно изключване, проблеми ще се появят, разбира се, но като няма опит човек, е трудно да се предвиди всичко. Някои ще пуснат издънки на нежелани места, други ще бъдат засенчени и т.н., тук идва твоето желание дали да изглежда по-запуснато положението или растенията да са по-подредени. Един съвет- не използвай прекалено много видове, 4-5 открояващи се вида е достатъчно, например едно за полянка, едно около камъните/корените, едно за среден план, едно стеблено за заден плен. Най-важен е хардскейпа, ако той не те радва, много трудно ще излезе нещо после.
Не знам какви размери на аквариума си предвидил, но гледай да не е по-тесен от 40см при тези литри. Обикновено се предлагат готови аквариуми, които са тесни и високи, което не е много подходящо за растителен аквариум. За СО2-то не се притеснявай, винаги можеш да включиш една система с мая и захар, ако искаш да забързаш нещата, което ще ти струва стотинки. Иначе и аз не го разбрах това, хем понякога го поддържал не повече от 14мг/л, хем не подавал СО2, не знам как в затворена система през деня СО2-то може да е толкова, без да се подава допълнително, пък и с металхалиди при това!?
Миналата година ми беше свършила бутилката с СО2 точно като бях на почивка, в аквариума с металхалидите само русалки дето не плуваха, извадих една кофа с водорасли. :'(
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 15.05.2010 14:02
iek, мерси за преместването на темата.
Сега като погледнах снимките наистина изглежда, че аквариума му е много широк.
Имам поставка, която е 110см на 55см, 55см достатъчна ширина ли е?
Предлагат ми аквариум с единица стъкло, ш30 д97 в60.
Ако им поръчам д110 ш55 в*(каква височина е добра за широк аквариум)? трябва ли да му се слагат допълнителни подсилващи стъкла? Тук не знам майсторите дали са правили широки аквариуми, поне не съм виждал да продават такива.
От къде може да се намери растение за 'поляна'? Предполагам, че ако си взема мъх от петшопа и го наглася на някой камък ще се хване след време, но ниска трева не съм виждал никъде?
Мисля да положа огромен труд за грунда.Шнайдер препоръчва да е ситен, какво значи това? 2мм някъде на зърно? Специален грунд ли ползва?

vasso, корена ми харесва, но ми се иска да се сдобия с нещо, което има повече детайл по него, да изглежда грамадно, но да е малко.Нещо като принципа на бонзай.
Мисля да търся и камъни с много детайл, на същия принцип.
Къде могат да се намерят такива камъни според вас.В реката повечето са кръгли и гладки, шлайфани от водата.Или трябва да си взема лава камъни от магазина?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 15.05.2010 21:09
110х55 е идеална основа и ще стане много добре по размера на поставката, тези 55см ще ги оцениш, когато започнеш да подреждаш аквариума, за височината- зависи от това какъв тип искаш да бъде:
-т.нар. ивагуми, с ниски растения основно и наблягане на камъните, изисква не повече от 45см височина, поради това, че светлина се губи прогресивно в дълбочина
-аквариум с повече микрозоруми и анубиаси и хардскейп с наблягане на корените е добре да бъде по-висок- например 55см при твоите размери.
Програмка (http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium) за изчисляване на сигурността, коефициента е добре да е поне 3.8.
Аквариума, който ти предлагат не бих го взел за растителен, дори и да ми го подаряват.
Растения за полянка можеш да намериш или като пуснеш обява или с поръчка- например от mi6okalkana.
В белите страни хората ползват Aqua soil за субстрат, ние обикновено- кварцов пясък 2-3мм със или без  някаква хранителна подложка, било тя готова, на Сера, Тетра, JBL и др. или тип "Направи си сам".
Камъни най-вероятно няма да намериш по магазините, освен варовикови, остава да търсиш сам.
Разгледай и конкурсите на AGA (http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi) и най-вече IAPLC.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 18.05.2010 17:05
Най-накрая намерих как наричат такива аквариуми на Английски "Planted Aquarium", май и "Nature Aquariums" също.
До колкото четох навсякъде пишат, че трябва субстрат за растенията.

iek, какво имаш в предвид с този "направи си сам" субстрат?
Гледам в петшоп1 има на сера, но пише, че изкарва само месец?!
От статиите, които четох не останах с впечатление, че субстратите, които ползват там се изхабяват толкова бързо?
В една статия пише, че ми трябва субстрат богат на желязо.
От къде може да се намери такова нещо? В цветарските магазини?
Иначе аквариума е поръчан 110х55х55, единица стъкло.Лампите май ще стърчат малко, но какво да се прави ...

Като го взема, ще проведа редица опити :) и ще пусна снимки.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: dandy в 18.05.2010 18:06
http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/mnogosloen-substrat-za-rastitelen-(i-ne-samo)-akvarium/ (http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/mnogosloen-substrat-za-rastitelen-(i-ne-samo)-akvarium/)
http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/eksperiment-akvariumat-mi-s-mnogosloen-substrat/ (http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/eksperiment-akvariumat-mi-s-mnogosloen-substrat/)

И двата са полезни за субстрат - направи си сам.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 19.05.2010 00:12
Много благодаря dandy и на Predator, който май ще ми спести един експеримент :)

Ясна работата.
Субстрат, камъни, лампи, Riccia Fluitians ("dwarf" варианта има ли го в България?), Eleocharis Vivipara, и две-три бройки от други видове, скариди и сомчета.
Само за филтъра се двоумя още.
На стария аквариум първо имах самоделка канистър, който работеше чудесно, чиста вода, растенията преливаха, после си взех канистър от магазина и бях страшно разочарован.
Две седмици се чудех какво не му е в ред, пълнежа ли, филтрите ли, дебита ли.Никак не се справяше както самоделката, въпреки че по показатели беше с по-голям обем, по-голям дебит, с пълнежи от магазина... *dontknow*
Ще взема да експериментирам с вътрешен филтър само, пък ако стане блато, тогава ще мисля канистър.
И изглежда, че няма да се отърва от ЦО2 добавката с тази Riccia, или?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 14.06.2010 01:01
Понеже "майстора" още се бави с изработката на аквариума ( *MODERATOR*), ще е готов до петък, ако не ще го поръчвам от друго място.Реших да пусна снимки на едно камъче, което домъкнах от седемте рилски езера.

(http://i48.tinypic.com/14o4ppf.jpg)(http://i46.tinypic.com/1776th.jpg)(http://i49.tinypic.com/w2m1at.jpg)

Става ли за нещо или да го връщам в Рила?
Не разбирам от минерални камъни, този нормален ли е?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 14.06.2010 01:01
Тествай с оцет, но според мен е много хубав и ще стане. :-)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 14.06.2010 02:02
Мерси vasso, лиснах му оцет и нямаше реакция.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Асен Евгениев в 14.06.2010 08:08
Постоянно си влача камъни от Рила и никога не са ми давали положителна реакция с оцет. *DRINK*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: zlatna_ribka в 14.06.2010 10:10
искьм от тези камьни ( ще ти ги купя) много ми харесват ако мойе да вземеш още ще е супер моляте тряват ми точно такива камьни..по кулер или по автобус или ако минаваш през Пловдив *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 14.06.2010 12:12
zlatna_ribka, ще трябва да те разочаровам.Не знам дали от лош късмет, но на рилските езера се оказа страшно трудно да се намери такъв камък.
Повечето камъни са плоски, като дъска, особено при "Сълзата", а носенето никак не е приятно.
Този го намерих измежду купчина грамадни обли камъни в дълбока цепнатина.Не знам как е попаднал там понеже е различен на цвят и с цепнатини.

Някой ползвал ли е почва от цветарски магазин за субстрат? Мъчих да търся из форума, но без успех.
Ще стане ли да направя островче с почва за растенията, а останалото да запълня с пясък или слоят трябва да е по цялото дъно?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: ico в 14.06.2010 12:12
Цитат на: Seiji в 14.06.2010 12:12
Някой ползвал ли е почва от цветарски магазин за субстрат? Мъчих да търся из форума, но без успех.

http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/profilat-na-bigbeer-petar-sholekov/msg218152/#msg218152 (http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/profilat-na-bigbeer-petar-sholekov/msg218152/#msg218152)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 14.06.2010 12:12
Цитат на: ico в 14.06.2010 12:12
http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/profilat-na-bigbeer-petar-sholekov/msg218152/#msg218152 (http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/profilat-na-bigbeer-petar-sholekov/msg218152/#msg218152)

*thanks
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 14.06.2010 22:10
Да, доста е неудобно мъкнене на камъни от високо. Преди си подбих супер яко краката слизайки с една торба(оказа се, че не ми и харесват) и не смятам да повторя. По искърското дефиле има по принцип хубави камъни. :-)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 17.06.2010 15:03
Може ли една бърза справка за цени?
Аквариум : д 110, ш 55, в 55, с единица стъкло рязано с машина.
Понеже "майстора" ми реши да ме мотае и до другата седмица, след малко ще си взема обратно парите от него.
Питах на едно друго място за цена и ми казаха около 400-500 лв. ?
Може ли да ми кажете как вървят цените за литър с единица стъкло?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: bicho1976 в 17.06.2010 16:04
Много е относително за цената.Във всеки град е различно.А и голям толеранс са ти дали-100лв.Мисля че до 400лв е прилична цена.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: изгубеният рай в 17.06.2010 16:04
По скоро при всеки търговец е различно...270лв без капак.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 17.06.2010 16:04
изгубеният рай, ами това се чудя...
Сегашният човек ми иска 250лв, в другия магазин ми казаха, че правели 170л с 1см стъкло за 200 лева?!
И за това искам да ми кажете колко въври литъра с единица стъкло.
Явно ще пада търсене : )
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 17.06.2010 16:04
http://aquariumbg.com/forum/predlagam/izrabotvam-akvariumi-po-porachka-do-3-500-litra/msg259429/#msg259429 (http://aquariumbg.com/forum/predlagam/izrabotvam-akvariumi-po-porachka-do-3-500-litra/msg259429/#msg259429)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 17.06.2010 22:10
Мерси iek, поръчката е направена : ).

: 17.06.2010г 18:06ч
Един въпрос относно разпределението на тежестта в аквариума.
Трябва ли да има баланс?
Примерно, ако сложа камъка от снимките от едната страна на аквариума, и оформя 'планина' под него, а от другата едно по-малко островче, ще има ли проблеми с напрежението по стъклото?
Има ли и начин да се повдигне камъка, без да слагам 20кг пясък под него?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: kdravia в 18.06.2010 03:03
Цитат на: Seiji в 17.06.2010 22:10
Мерси iek, поръчката е направена : ).

: 17.06.2010г 18:06ч
Един въпрос относно разпределението на тежестта в аквариума.
Трябва ли да има баланс?
Примерно, ако сложа камъка от снимките от едната страна на аквариума, и оформя 'планина' под него, а от другата едно по-малко островче, ще има ли проблеми с напрежението по стъклото?
Има ли и начин да се повдигне камъка, без да слагам 20кг пясък под него?


По отношение на разпределение на тежестта нямаш никакъв проблем.А камъка можеш да повдигнеш с 5 сантиметра стиропор или по-малко,в зависимост от желаната височина.
По принцип е желателно под всеки по-едър камък да има някаква подложка,ако ли не стиропор то може и пясък. *THUMBS UP*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 18.06.2010 09:09
Цитат на: kdravia в 18.06.2010 03:03
По отношение на разпределение на тежестта нямаш никакъв проблем.А камъка можеш да повдигнеш с 5 сантиметра стиропор или по-малко,в зависимост от желаната височина.
По принцип е желателно под всеки по-едър камък да има някаква подложка,ако ли не стиропор то може и пясък. *THUMBS UP*

kdravia, искам да го повдигна с 25-30 сантиметра, като остров.Стиропора няма ли да се компресира с времето?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: ogogogo в 18.06.2010 10:10
Ще се компресира как няма да се компресира :-D
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 18.06.2010 19:07
Доста опасно повдигане е това, нещо се съмнявам в резултата. *NO*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: kdravia в 18.06.2010 21:09
Цитат на: Seiji в 18.06.2010 09:09
kdravia, искам да го повдигна с 25-30 сантиметра, като остров.Стиропора няма ли да се компресира с времето?

25-30 сантиметра,много бе колега.При тази височина ми се струва опасно да не се катурнат.
А относно компресирането,то и корените гният,но въпреки това си ги слагаме в аквариумите.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Асен Евгениев в 18.06.2010 22:10
Цитат на: Seiji в 18.06.2010 09:09
kdravia, искам да го повдигна с 25-30 сантиметра, като остров.Стиропора няма ли да се компресира с времето?

Нека експериментира колегата, какъвто и да е резултата, все ще има полза. *DRINK*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 18.06.2010 22:10
Ами нали препоръчват 40-45 височина за растителен аквариум.Моят го поръчах 55 височина, с идеята да направя 'планини' със субстрата+камъни върху тях.И така на дъното ще има 4-5 сантиметра пясък, после възвишения с почва за растенията+слой пясък, и на върха камъни.
Така си мисля, че растенията, които ще посадя на възвишенията ще достигнат препоръчителните 40-45см до лампите.
А камъните, ако трябва ще ги лепна със силикон, за да не мърдат.

Сега си мисля, че камъка е прекалено голям за аквариума.Основата му е толкова голяма, че дори повдигнат само на 15см, за да изглежда правдоподобно, пясъка под него (планинката) ще заеме повече от 80% от дъното.
Чудя се дали да не го надробя на по-дребни парчета, с риск да го скапя  *dontknow*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 18.06.2010 23:11
Аз нещо не мога да си го представя този камък. Ако искаш качи снимка. :-)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: MeTogu в 18.06.2010 23:11
Колега като гледам какви идеи бликат от теб защо не се ориентираш към палудариум.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 18.06.2010 23:11
(http://i47.tinypic.com/pm73s.jpg)(http://i45.tinypic.com/104qla1.jpg)
Малко съм махнал тапета от стената, още се чудя какво ще правя с него : )
"поставката" е с размерите на аквариума.
Това е с 18см повдигане.

MeTogu, чаках един месец бившият ми майстор да направи аквариума, вече ми се отразява...
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 19.06.2010 00:12
Така изглежда добре, но ако направиш хълма от грунд ще се свлича.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 19.06.2010 01:01
Цитат на: vasso в 19.06.2010 00:12
Така изглежда добре, но ако направиш хълма от грунд ще се свлича.


Няма ли да е по-добре да начупя камъка и да се пробвам за нещо по тази линия?
Не че ще ми се получи, но ще ми е интересно да опитам : )
(http://conservationreport.files.wordpress.com/2008/11/fishtank22.jpg)

Как постигат такива терени без да им се свлича грунда? Изобщо грунд ли е всичко това под растенията и камъните...
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: kdravia в 19.06.2010 02:02
(http://i46.tinypic.com/35lrgao.jpg)
Това е 54 литровия ми веднага след старта,сега изглежда съвсем различно.
Големия камък е в/у 5см. стиропор,след това тераска от пясък и пак камъни за да го придържат.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 19.06.2010 11:11
Цитат на: Seiji в 19.06.2010 01:01
Как постигат такива терени без да им се свлича грунда? Изобщо грунд ли е всичко това под растенията и камъните...

С ADA Aquasoil Amazonia, не се свлича като чакъла.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 19.06.2010 21:09
Днес щъках из Метро и грабнах набързо едно 70л. бидонче за смяна на водата.
През цялото време нещо дрънкаше в него и си мислех, че е топче.
Като го отворих в нас се оказа, че има тръбичка и уплътнение на капака.
(http://i47.tinypic.com/dpk2sy.jpg)(http://i49.tinypic.com/eik31w.jpg)(http://i45.tinypic.com/2mgv4h3.jpg)

И сега ме мъчат страшни мисли за гигантски канистър...
Някой с мнение по въпроса?

kdravia, може ли да пуснеш снимки на сегашното състояние?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Асен Евгениев в 19.06.2010 21:09
Това уплътнение е ненадеждно.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 19.06.2010 21:09
Цитат на: akapulko в 19.06.2010 21:09
Това уплътнение е ненадеждно.

Вярно е, че гумата не допира изцяло до пластмасата на бидона, но винаги мога да добавя една лента силикон на гърлото, и малко на капака, за да се изолира.
Става въпрос прекалено ли е 70л. за канистър?
Пластмасата е твърда и няма да се деформира от налягането.
Пауърхедовете за вътрешни филтри(един или два), ще могат ли да се справят с такъв обем? Като се включи и затрудняването на потока с вода през много филтърен материал?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: kdravia в 19.06.2010 22:10
Цитат на: Seiji в 19.06.2010 21:09

kdravia, може ли да пуснеш снимки на сегашното състояние?

Ще ти пусна но на лични,защото още не е за пред хора :-D,след като се отървах от космовидни водорасли,сега се боря с еленови рога. :buff:
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 19.06.2010 22:10
Цитат на: kdravia в 19.06.2010 22:10
Ще ти пусна но на лични,защото още не е за пред хора :-D,след като се отървах от космовидни водорасли,сега се боря с еленови рога. :buff:

Какво му се притесняваш толкова :) Аз какви глупости пускам тук, чак се чудя как още се стискат подигравачите и не са ме подхванали  *DRINK*  :-D
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: ogogogo в 20.06.2010 09:09
Няма да се получи нищо.
Причини много но най-съществените са две а,именно
цените на пълнежите и дебита на помпите.
За да имаш добре разпределен поток вода през цялата
ширина на бидона ще ти трябва нещо около 20 000 l/h.
А,за да го напълниш като хората с керамика ще трябва
да си продадеш колата,да си пуснеш апартамента под
наем и да излезнеш на палатка. :-D
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 20.06.2010 17:05
Цитат на: ogogogo в 20.06.2010 09:09
Няма да се получи нищо.
Причини много но най-съществените са две а,именно
цените на пълнежите и дебита на помпите.
За да имаш добре разпределен поток вода през цялата
ширина на бидона ще ти трябва нещо около 20 000 l/h.
А,за да го напълниш като хората с керамика ще трябва
да си продадеш колата,да си пуснеш апартамента под
наем и да излезнеш на палатка. :-D

Има едни палатки за по 30 лева в Метро, ще обмисля варианта  *JOKINGLY*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 26.06.2010 04:04
Уважаеми колеги, вече и моето приключение може да започне  *YAHOO*
Надявам се в следващите 3-4 дни, докато тествам аквариума за течове, да се сдобия с необходимите камъни и субстрат.
(http://i50.tinypic.com/9k5m54.jpg)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: vasso в 26.06.2010 17:05
Супер, направи си тема в съответния раздел и качвай снимки от развитието! *DRINK*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 28.06.2010 13:01
Трябва ли да се притеснявам от тези балончета по шева?

Дъно, дясна страна:
(http://i45.tinypic.com/2yk05ky.jpg)
(http://i45.tinypic.com/fabe5h.jpg)

Десен заден шев:
(http://i49.tinypic.com/j9bm08.jpg)

Ляв заден шев:
(http://i49.tinypic.com/2v96eja.jpg)

(http://i50.tinypic.com/5uel8w.jpg)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 28.06.2010 13:01
Дефектите на дъното можеш да запълниш с една спринцовка с по-тънка игла, за "задните" шевове не бих се притеснявал.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 28.06.2010 13:01
Цитат на: iek в 28.06.2010 13:01
Дефектите на дъното можеш да запълниш с една спринцовка с по-тънка игла, за "задните" шевове не бих се притеснявал.

Трябва ли да е същият вид силикон?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 28.06.2010 13:01
Не, защото така или иначе няма да се свържат.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 28.06.2010 14:02
Разочарован съм  :-)
В темата четох "без нито едно балонче", по телефона бях уверен с "безкомпромисно качество"...

iek, те като няма да се съединяват, какъв е смисъла да ги запълвам? Има ли по-сигурен вариант?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 28.06.2010 14:02
Редно е да споменеш кой го е правил този аквариум, мисля че няма да има повече клиенти, поне тук, във форума.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 28.06.2010 14:02
Цитат на: iek в 28.06.2010 14:02
Редно е да споменеш кой го е правил този аквариум, мисля че няма да има повече клиенти, поне тук, във форума.

Ами нали ти ме прати при mi6okalkana.
От него е правен аквариума.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 28.06.2010 14:02
Цитат на: Seiji в 17.06.2010 16:04
И за това искам да ми кажете колко въври литъра с единица стъкло.
Явно ще пада търсене : )

Цитат на: iek в 17.06.2010 16:04
http://aquariumbg.com/forum/predlagam/izrabotvam-akvariumi-po-porachka-do-3-500-litra/msg259429/#msg259429 (http://aquariumbg.com/forum/predlagam/izrabotvam-akvariumi-po-porachka-do-3-500-litra/msg259429/#msg259429)

Моля, моля, не ми изопачавай думата, питаше колко върви литъра- аз ти дадох линк към тема, в която са посочени цени. Честно да си кажа тогава бих ти и препоръчал Мишо, защото видях преди това перфектно направен от него аквариум.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 28.06.2010 15:03
Цитат на: iek в 28.06.2010 14:02
Моля, моля, не ми изопачавай думата, питаше колко върви литъра- аз ти дадох линк към тема, в която са посочени цени. Честно да си кажа тогава бих ти и препоръчал Мишо, защото видях преди това перфектно направен от него аквариум.

Извинявам се тогава, не съм те разбрал.
Какво да правя с аквариума? Да го давам да го лепят на ново или?
: 28.06.2010г 14:02ч
Ето едно клипче на двата шева, ако това ще помогне да ми дадете съвет какво да правя.(видеото още се обработва от youtube)
FILE0002.MOV (http://www.youtube.com/watch?v=d7CofiJ27Eg#ws)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Deithrian в 28.05.2011 14:02
Понеже си забравих паролата на този акаунт, а и мейл адреса  :-D си позволих да регистрирам нов.
Искам да споделя с вас опита от този експеримент.
Ще изредя конфигурациите и промените от тях.

Промяна 1:
1.Без никаква филтрация.
Резултат: Никаква промяна.Аквариумът не стана блато, водата си беше бистра, тревистите растения не се развиваха, но и не умираха.

Промяна 2:
1.Без смяна на водата.
2.Без филтрация.
Резултат: Никаква промяна.Скаридките си се развъждаха, растенията не мърдаха, нищо не се случи.

Промяна 3:
1.От 5 лампи на 2.
2.Без филтрация.
3.Без нагревател.
4.Без смяна на водата.
Резултат: Отново никаква промяна.Растенията пак не мърдат, водата чиста.

Промяна 4:
1.5 лампи.
2.Нагревател.
3.Филтрация външен филтър Тетратек.
4.Смяна на водата веднъж седмично, 10-13%.
5.Подхранване на растенията с таблетки, според предписанието.
Резултат: Измряха всички скаридки, водата чиста, растенията пак не мърдат.

Промяна 5:
1.2 лампи.
2.Филтрация.
3.Без смяна на водата.
4.Без нагревател.
Резултат: Мъха просто експлодира.Снимка по-долу.


В заключение искам да кажа ,че каквото и да правех, нямаше никаква забележима промяна нито във водата, нито за растенията, нито за рибите, освен последната конфигурация, която се оказа прекрасна за мъх.
През тези месеци взимах по 1-2 риби, за да видя как им се отразяват условията в аквариума.
Всичките измряха от често срещаните болести.

Сега от две седмици съм с рибки от Реката :)
Не знам кой вид са, а и не мога да ги снимам понеже са хипер активни.
Рибките са 2.
Едната е по-едра от другата.
Малката рибка боледува един ден, след което се възстанови и сега вилнее заедно с другата.
Рибките бяха много страхливи първите 2 дена.
На вторият ден започнаха да се хранят с храна за рибки.
След ден три, само като ме видят, отиват веднага на мястото където пускам храна.
За разлика от всички други рибки, които взимах от магазина, тези рибки просто не ги е страх.
Всички други скалари, гупи, неонки и т.н. само като мина покрай аквариума почват да се удрят в задното стъкло опитвайки се да избягат.

Понеже всички рибки, които взимах от магазина измираха, а тези от реката са в страхотна форма, си мисля, че във водата от чешмата има нещо, с което екзотичните видове не могат да се справят.
Водата я отлежавах в бидон преди да я сменям.
Между другото, дори и в магазините наблюдавах, че рибките не се чувстват толкова добре.

В сравнение с речните, просто не съм виждал толкова активни рибки от както се занимавам с това хоби.
Интересното е, че в реката тези рибки бяха под камъните и нямаха нищо общо с поведението, което наблюдавам в аквариума сега.
Тихи рибки, които просто седяха на едно място и толкова.
А сега в аквариума просто не се спират.

Заедно с рибките от реката взех и две попови лъжички за майтап :)
И те си живуркат прекрасно, и се хранят (не знам с какво...) хаха.
Всичко това без никаква смяна на водата и само на 2 лампи, без нагревател.

Разочарован съм единствено от това, че в периода когато всичко беше на макс, не видях никаква промяна, дори ставаше по-зле.

С това експеримента приключи.
В момента кисна корен и днес след работа ще развалям аквариума и ще пусна нов :)

Не знам дали тази информация ще е полезна за някой, но лично аз изгубих всякаква вяра в смени на водата, осветление, филтрация, нагреватели и таблетки за растенията.

(http://oi53.tinypic.com/oko2dg.jpg)

(http://oi51.tinypic.com/sauyhs.jpg)

(http://oi52.tinypic.com/5owf3k.jpg)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Nikiengi в 28.05.2011 16:04
Колега, не зная какъв е мъха, но ако е от някоя бълкарска река е нормално да експлоадира без нагревател, защото е студенолюбив, освен това, като не почистваш аквариума според мен се увеличава и количеството на СО2 и на нитратите, което също спомага за развитието му. Освен това непочистването води до увеличаване на амоняка, вследствие на органичното разпадане, което убива декоративните рибки! :duvar: :duvar: :duvar:
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Deithrian в 28.05.2011 19:07
Nikiengi, съгласен съм напълно :)
Мъха не е от реката.
Купих го и беше само едно топче.
Проблема е, че когато спазвах всички правила, рибките измираха 3 пъти по-бързо.
С отлежала вода, след смяна, 10 скариди и една рибка заминаваха.
Не случайно писах, че съм изгубил вяра в тези неща понеже те просто нямаха никакъв ефект в този аквариум.
Периодите в които просто нямаше никаква промяна в аквариума, без смяна на вода, без филтрация, без нищо, аквариума се развиваше по-добре от периода, когато се сменяше водата, имаше филтрация, нагревател и осветление според предписанията.
Става въпрос за месеци, а не за седмици или дни.

Разбирам че това звучи крайно нелогично, но си е факт за мен.
С това, което съм писал не съветвам никой да си спира филтрацията и лампите и т.н.
Просто казвам какво се случи в изминалата почти година с този експеримент.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 28.05.2011 20:08
Колеги ако искате изтрийте тези два поуста, както и акаунт Deithrian.
Ще пусна същото съдържание в темата ми с аквариума в раздел снимки на аквариуми на членове.
Възстанових си акаунта може да триете Deithrian, както и този поуст.
Извинявам се за неудобството и благодаря на модераторите :)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: venkov в 29.08.2011 18:06
Понеже имам растителен аквариум стартиран преди около 2 месеца 140л.,но растенията ми така и не вървят както трябва.СО2 подавам с мая и реактор на ферпласт.Торя с акваформула 0.5мг/ден светя по 5 часа (2х18в т8 2х18в. Т5 и 1х14в Т4).Имам 5-6 гупи и 9 родостомуса.Нападна ме ксенококус по грунда и стъклото и откакто го има цялостния растеж просто спря.Освен него си имам и хидри.Само хетернатерата ми е като хората.Грунда не е сифониран окакто е стартиран и това,което искам да направя е да сложа тор от калифорнийски червей,но не зная ще мога ли да го сложа без да се налага да рестартирам? *dontknow*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: колешански в 29.08.2011 20:08
Пробвай да увеличиш светловия ден,а и същевременно да намалиш осветителните тела.Поне при мен така се получи.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: venkov в 26.11.2011 20:08
Колеги понеже смених аквата с по-голяма и искам да я направя растителен.Спрял съм се на варянта за 2х150в. МХ.Аквата е 100/50в./45 Колебая се все още между този варянт и Т5...  *privet*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: met в 26.11.2011 20:08
300W за ~ 190 л. вода може да е леко множко, но зависи от растенията.

Успех  *DRINK*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: venkov в 26.11.2011 20:08
Цитат на: met в 26.11.2011 20:08
300W за ~ 190 л. вода може да е леко множко, но зависи от растенията.

Успех  *DRINK*

210*като го пълних го мерих.Ами идеята ми беше да не се окаже малко/много и да успея да покрия целия аквариум.Ако някой го е правил и с 1 МХ ще се радвам да сподели.  *DRINK* *Откъм растения съм се спрял на килимни(уртикулария,глосо...) и анубиаси
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: tomatomov197 в 26.11.2011 22:10
  Един МХ ще ти стигне .
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: dafil в 26.11.2011 23:11
1 МХ едва ли ще покрие равномерно тези габарити.Виж аквариума на Iek от конкурса-90/45/45 с 2бр МХ.Вярно,че са по 70вата,но за растенията в аквариума са достатъчни.
Имаш ли система под налягане за ЦО2 за това осветление?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: tomatomov197 в 27.11.2011 00:12
Цитат на: dafil в 26.11.2011 23:11
1 МХ едва ли ще покрие равномерно тези габарити.Виж аквариума на Iek от конкурса-90/45/45 с 2бр МХ.Вярно,че са по 70вата,но за растенията в аквариума са достатъчни.
Имаш ли система под налягане за ЦО2 за това осветление?
Аз имах на 160л. МХ 150вата и беше много  :-)  99% от хората не си правят аквариумите за акваскейп конкурси и не им и трябва .  И мислиш ли , че човек , който сега си прави аквариум трябва да сложи 300вата на 200литра .  Така неволно го подтикваш да завъди мноого водорасли , ти ги разбираш нещата , но и ти си хванал брада , какво остава за новобранци като нас .
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: venkov в 27.11.2011 01:01
Преди бях с Т8,но си е слаба ракия.С Т5 не ми се занимава.СО2 ще сложа след като тръгнат бързорастящите.Като се замисля оставам на варянта първоначално с 1МХ 150 и ако е слаб да взема още 1 70в.  *dontknow*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: dafil в 27.11.2011 02:02
Цитат на: tomatomov197 в 27.11.2011 00:12
  Аз имах на 160л. МХ 150вата и беше много  :-)  99% от хората не си правят аквариумите за акваскейп конкурси и не им и трябва .  И мислиш ли , че човек , който сега си прави аквариум трябва да сложи 300вата на 200литра .  Така неволно го подтикваш да завъди мноого водорасли , ти ги разбираш нещата , но и ти си хванал брада , какво остава за новобранци като нас .

Aко ги разбирах,едва ли ще имам брада в аквариума ;-).
Колегата спомена Глосостигма,а едва ли на нея ще й е добре  по-настрани от директната светлина  в средата.С 1 МХ ще трябва да се ограничи да разполага светлолюбивите растения само  в средата.
Венков,на колко см над водата смяташ да окачиш прожектора?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: M14iro в 27.11.2011 03:03
 И аз невиждам, как ще освестлява равномерно с един МХ целия аквариум  с такива размери. Ами нестава ли да си вземе два МХ с малко по ниски ватове?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: venkov в 27.11.2011 11:11
Да ви кажа честно ми е омръзнало от тия пури,защото колкото и да сложа все са ми слаби.Относно разстоянието ще го реша след като сложа лампите (аз ще ги пускам от тавана и ще ги донагласям в процеса на работа) Като гледам накъде вървят нещата май май ще са 2х70,но не мисля да бързам с евентуална покупка,пък и може от някой колега ако продава.Ако поставя един 150в примерно на по-голяма височина да огрява целия аквариум много светлина ще се губи?
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: tomatomov197 в 27.11.2011 11:11
Цитат на: M14iro в 27.11.2011 03:03
И аз невиждам, как ще освестлява равномерно с един МХ целия аквариум  с такива размери. Ами нестава ли да си вземе два МХ с малко по ниски ватове?
Равномерно става с луминисцентни или с LED . Той аквариума не е дълъг 5м. и от двете страни вероятно ще има други растения , така че ще му стигне 1 МХ на 20см. над водата .  Ясно е , че хората се палят като гледат аквариумите в конкурсите на ADA , AGA и тем подобни , но те не се правят никак лесно и се поддържат много трудно за сравнително кратко време .  И като наслагат едни мощни светлини и като напълнят с торове какво става ?  Почват в друга тема : как да се оттърва от водораслите или помоощ аквариума ми зеленяса .  Не виждам защо си усложнявате живота .
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: venkov в 27.11.2011 11:11
Цитат на: tomatomov197 в 27.11.2011 11:11
 Равномерно става с луминисцентни или с LED . Той аквариума не е дълъг 5м. и от двете страни вероятно ще има други растения , така че ще му стигне 1 МХ на 20см. над водата .  Ясно е , че хората се палят като гледат аквариумите в конкурсите на ADA , AGA и тем подобни , но те не се правят никак лесно и се поддържат много трудно за сравнително кратко време .  И като наслагат едни мощни светлини и като напълнят с торове какво става ?  Почват в друга тема : как да се оттърва от водораслите или помоощ аквариума ми зеленяса .  Не виждам защо си усложнявате живота .

Значи с 2 ще стане прекалено осветено?Да сложа 1 ама 70-ка или 150?  *dontknow*  *privet*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: tomatomov197 в 27.11.2011 12:12
  Според мен 2 х 70 или 1 х 150 и по двата начина ще можеш да гледаш всякакви растения , и ако не можеш причината няма да е в светлината  :-)
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: venkov в 27.11.2011 12:12
Цитат на: tomatomov197 в 27.11.2011 12:12
  Според мен 2 х 70 или 1 х 150 и по двата начина ще можеш да гледаш всякакви растения , и ако не можеш причината няма да е в светлината  :-)

*DRINK* *thanks
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 27.11.2011 13:01
 " Равномерно става с луминисцентни или с LED (става с лед, но трябва да сложиш повече бройки ($$$$) или да не им слагаш оптики ).

Той аквариума не е дълъг 5м. и от двете страни вероятно ще има други растения , така че ще му стигне 1 МХ на 20см. над водата .(един МХЛ на 20см съвсем няма да освети достатъчно, аз държах 2 на 90х45см площ на 20см височина, за да осветява равномерно, за неговия аквариум е немислимо, освен да направи един скейп с формата на остров. Ако го вдигне на повече от 40см ще е по-добре, но силата на светлината намалява прогресивно http://www.firstrays.com/lighting_intensity.htm (http://www.firstrays.com/lighting_intensity.htm))

Ясно е , че хората се палят като гледат аквариумите в конкурсите на ADA , AGA и тем подобни , но те не се правят никак лесно и се поддържат много трудно (само това е вярно)за сравнително кратко време (абсолютна заблуда, която се повтаря от някои хора от 10 години в оправдание на нещо си- те си знаят какво) .

И като наслагат едни мощни светлини и като напълнят с торове какво става ?  Почват в друга тема : как да се оттърва от водораслите или помоощ аквариума ми зеленяса .  
Не виждам защо си усложнявате живота(за едни- сложно, за други- просто хоби) ".
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: dafil в 27.11.2011 14:02
При положение,че ще можеш да регулираш височината на осветителното тяло,ако сложиш  3 или макс. 4 хТ5 с хубави рефлектори-няма да има китка на която да не можеш да й задоволиш изискванията за светлина :-).Ей тая подробност,с рефлекторите и на каква височина са им лампите, се пропуска от тези с х4 и х6 Т5 :-D.И от там почват проблемите.А е важно-резултатите са разлика в пъти ;-)
Но сериозно се замисли за системата под налягане от сега.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: aznavur в 27.11.2011 14:02
С прожектори,които висят над аквариума е много добре.На мен лично по-ми харесва от затворения с капак аквариум,но...разбира се цената е решаваща.Прожекторите са скъпи за мен.Веднъж да ги купиш.След това лампи всяка година и най-накрая се пита,кой ще им плаща тока всеки месец :-)А и да не забравя-цената на 70 ватовите е почти същата като на 150 така,че за мен по-добрия вариант е 2*150 вата,но по-малко часове да светят.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: tomatomov197 в 27.11.2011 16:04
Цитат на: iek в 27.11.2011 13:01
" Равномерно става с луминисцентни или с LED (става с лед, но трябва да сложиш повече бройки ($$$$) или да не им слагаш оптики ).

Той аквариума не е дълъг 5м. и от двете страни вероятно ще има други растения , така че ще му стигне 1 МХ на 20см. над водата .(един МХЛ на 20см съвсем няма да освети достатъчно, аз държах 2 на 90х45см площ на 20см височина, за да осветява равномерно, за неговия аквариум е немислимо, освен да направи един скейп с формата на остров. Ако го вдигне на повече от 40см ще е по-добре, но силата на светлината намалява прогресивно http://www.firstrays.com/lighting_intensity.htm (http://www.firstrays.com/lighting_intensity.htm))

Ясно е , че хората се палят като гледат аквариумите в конкурсите на ADA , AGA и тем подобни , но те не се правят никак лесно и се поддържат много трудно (само това е вярно)за сравнително кратко време (абсолютна заблуда, която се повтаря от някои хора от 10 години в оправдание на нещо си- те си знаят какво) .

И като наслагат едни мощни светлини и като напълнят с торове какво става ?  Почват в друга тема : как да се оттърва от водораслите или помоощ аквариума ми зеленяса .  
Не виждам защо си усложнявате живота(за едни- сложно, за други- просто хоби) ".

По двете точки за които не си съгласен :  Говорим за аквариум с дължина 1м. ако сложи 1 МХ 150вата спокойно може да си направи поляна от 60см по средата , говорим за глосостигма и едва ли скейпа му ще се изразява само с нея , за да заема цялото пространство . А относно това колко време се задържат скейповете от споменатите конкурси , аз не говоря от собствен опит а четейки дневниците на някой участници .  След няколко месечна подготовка и постоянно подрязване и отпускане на определени растения , струпват едно цяло фотостудио за много $$$ около аквариума и го снимат във върхова форма .  А колко време изкарва така ти ще кажеш , аз се опитах и не издържах на робството  :-) 
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: iek в 27.11.2011 17:05
Който иска, може да отвори една страница на ADA и да види, че за 90см аквариум трябва да вдигнеш тялото над 45см, но ще гледаш само епифитни растения, тогава става слабо осветен, но равномерно , със сигурност може да освети и 3 на 3м, ако го сложиш на тавана. Дай го твоя аквариум с поляна от глосостигма да видим потвърждение на твърденията ти.

Един растителен скейп изкарва толкова, колкото го поддържаш, документирано доказателство за това е галерията в Ниагата (за справка- има достатъчно снимки и видеоклипове), където има аквариуми, които не са променяни от 6-7 години. Сега тук обикновено някой ще ревне, да, ама Амано има много помощен персонал, така е, но аз се грижа само за моя аквариум и мога да отделям много време за това.  А това, че някой си развалят аквариумите е поради една проста причина- за да използват оборудването (аквариум и т.н.) за нов акваскейп, с цел да участват на следващия конкурс или заради нова идея.
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: tomatomov197 в 27.11.2011 18:06
Цитат на: iek в 27.11.2011 17:05
Който иска, може да отвори една страница на ADA и да види, че за 90см аквариум трябва да вдигнеш тялото над 45см, но ще гледаш само епифитни растения, тогава става слабо осветен, но равномерно , със сигурност може да освети и 3 на 3м, ако го сложиш на тавана. Дай го твоя аквариум с поляна от глосостигма да видим потвърждение на твърденията ти.

Един растителен скейп изкарва толкова, колкото го поддържаш, документирано доказателство за това е галерията в Ниагата (за справка- има достатъчно снимки и видеоклипове), където има аквариуми, които не са променяни от 6-7 години. Сега тук обикновено някой ще ревне, да, ама Амано има много помощен персонал, така е, но аз се грижа само за моя аквариум и мога да отделям много време за това.  А това, че някой си развалят аквариумите е поради една проста причина- за да използват оборудването (аквариум и т.н.) за нов акваскейп, с цел да участват на следващия конкурс или заради нова идея.
:-D Ти къде видя тук аквариум като тези в галериите на АДА .  На момчето аквариума му е 50см висок и като сложим грунда и това , че няма да го пълни догоре става 40см воден стълб , много ясно , че ще вдигне МХ на 20см. поне .  Снимки на аквариумите си колкото имам ( малко )  са ми в профила . Аз нямам аквариум заради другите , а защото на мен ми харесва . Снимки някакви съм направил заради форума , когато съм си взел аквариум , хабер съм си нямал , че има форуми .  Апарат няма да си купя заради аквариум , ако ще и да е най-хубавия на света .
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 13.03.2012 00:12
Привет колеги!
Лонг тайм но сий   :-)
За да не почвам нова тема...
Преди 2-3 месеца изпразних аквариума, понеже една нощ изскърца поставката.
Нямаше следи от счупване или наклон на поставката, нито течове от аквариума.Общо взето, спрях аквариума в полза на спокоен сън.
Преди 2 дена реших, че ще гледам раци.
Издърпах аквариума, за да бутна отдолу две масивни тон колони от Тошево време, с цел да подсиля поставката.
И какво да видя отзад...  :popcorn:
(http://i43.tinypic.com/2ml668.jpg)
Това счупване е на дъното на задното стъкло.
Снимките ги штракнах, след като разлепих стъклата с рибарска корда.
Изглежда, че по някое време се е счупило и е текло, понеже дървесината под това място видимо беше подута.

Та имам следният въпрос, преди да изхвърля стъклата.
Да ги изхвърлям ли?
Дъното е неизползваемо, понеже има 4 ребра по 4см. , които не мога да отлепя.
Задното стъкло, както се вижда, трябва да се реже.
1см са, не кантирани.

Честно казано след всичките дефекти по този аквариум, да видя страховете от течове и наводнение почти реализирани, направо не ми се захваща на ново.
Пак да търся "Майстори", пак изрично да казвам "Без балончета" и да се чудя какво ще ми кацне на вратата...

С оглед на раците, добра идея ли е да си направя аквариум, който да е много плитък и широк, примерно?
Казаха ми, че трябва да могат да излизат на сушата, за да дишат.
Та нисък и широк аквариум, ще ми е по-лесно да му направя нещо, като плажна ивица.

Според вас мога ли да ползвам тези стъкла?
Примерно да взема ново дъно и да срежа и кантирам четирите стъкла от този аквариум.
Или да не рискувам повече с тези стъкла?

Аз лично, не мога да си обясня как се е получило това отлюспване на парче от стъклото, при все че аквариумът е поставен на 3см. стериопор, който е толкова нежен, че леко да го натисна пръста ми остава отпечатък.
Мистерия е и как е текло там, след като задното стъкло слиза до дъното, има 2 пласта по 1см. дънно стъкло и ребро, всичко със силикон...
Следи от стъклата на аквариума върху стериопора няма никакви?! *dontknow*
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Slavov в 13.03.2012 00:12
Колко е голям аквариума не разбрах ? А и отчупеното ако се изреже ивица,може да се лепне пак, или по навътре да се лепне... майстори има антъни, калкана, и др. ти ще си избереш, а иначе за стиропор отдолу задължително, аз така чупих  дъно...
Титла: Re: Ще правя растителен аквариум
Публикувано от: Seiji в 13.03.2012 00:12
Цитат на: Slavov в 13.03.2012 00:12
Колко е голям аквариума не разбрах ? А и отчупеното ако се изреже ивица,може да се лепне пак, или по навътре да се лепне... майстори има антъни, калкана, и др. ти ще си избереш, а иначе за стиропор отдолу задължително, аз така чупих  дъно...


Slavov, аквариума беше 110*55*55.
От както съм го взел е на стериопор.

За отчупеното просто нямам обяснение.
Чувал съм за "изпечени" стъкла, които лесно се чупят, но при мен просто няма какво да го счупи.
Имаше два пръста разстояние на задното стъкло от стената.
И за това се чудя дали да рискувам пак с тези стъкла.
Ако ги изрежат и кантират, и пак се получи такова отлюспване, какъв е смисъла?

При калкана не бих повторил :), на страница 4 се вижда "безкомпромисното качество", което получих +това счупване сега.