• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвети? Нов съм -малък аквариум

Започната от Erko, 02.12.2006 19:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Erko

Здравейте на всички...


Значи аз съм нов в тази "наука " :)

Опитах  се да прочета горе -долу що съвети сте дали, какви препоръки ..

Едно забелязах - за каквито и аквариуми да се говори обемът им винаги надвишаваше 50-60 литра ...

Аз като новак (па и друго може би) си взех аквариум с обем 19литра...
И някакси след всичко, което сте написали, обемите на препоръчваните и обемите на аквариумите, които притежавате, ми спадна самочуствието и радостта от аквариума ....  

За сега не съм взел още рибки - доколкото ми казаха, трябвало водата да се филтрира и т.н. поне 3-5 дни.

Ако може да ми подскажете какъв вид риби да си взема, растения, други животинчета(охлюв и т.н) ще съм ви много благодарен... Не видях много съвети относно по-малките аквариуми ...


Благодаря предварително -  чакав вашите реакции и съвети ...

desimil

като се присетих сега- моя първия аквариум беше нещо от този род.
бях му сложил 15 ватова крушка от тези дето ги имаше в старите хладилници, съвсем обикновено нагревателче от 20 вата и за филтрация - една гъба и пуснато през нея компресорче. вътре бях сложил 2-3 валиснерии ама постоянно ми се налагаше да ги стрижа :-)
рибките ми бяха двойка трихогастери само
не знам какво да ти кажа- пробвай сам да го подредиш и ако искаш пусни една снимка из форума и пак питай. все някой ще се присети да ти даде добра идея.

desimil

забравих
:idea:

в началото е голяма краста и дори няма да усетиш, че на ден по 3-4 пъти ръцете ти ще са в аквариума защото някое камъче се било обърнало или рибите мръднали нещо, растението му се подвило листото или пък нещо вътре ти се е сторило че не си е на точното място за което си мислел в началото. опитвай се да се въздържаш от постоянно бърникане в аквариума- не е много добре това

Erko

Мерси много - ще имам предвид рибките, които изброи.

За крастата - определено си прав - аз още не съм сложил рибки и растения но все около нея се въртя  :D  :D

Joro Vn

ЦитатЗа крастата -
ако е в напреднал стадии, не се лекува лесно в 19- литров обем. По- добре да започнеш директно лечение с един 50-60 л аквариум. Този няма да е излишен за бъдещите усложнения- вероятността да се появят такива е много голяма, щом имаш контакт с този форум :D .

desimil

успех .. като се стабилизира пусни някоя снимка във форума да го видим.
между другото... лечението на Joro Vn ще има ефект да знаеш- 50 литровите аквариуми (с изключение на марковите) в крайна сметка не са скъпи, а този винаги можеш да му намериш приложение. предлагам ти да се замислиш наистина за нещо по-сносно, поне около 50 литра за да имаш чист обем поне 35-40.
най добрия вариант е да премериш къде можеш да му направиш солидна поставка във вас и да си поръчаш аквариума с размери които удовлетворяват изискванията на мястото с което разполагаш. не забравяй че трябва да е на место където да ти е удобно да го обслужваш и имай едно на ум че около него или под него трябва да има място за пособията му, а над него следва да има място за осветителнието
надявам се скоро да ни шашнеш с хубав аквариум

Erko

Е направо ме съблазнявате за по-голям аквариум ... не е истина..... :oops:  :oops:

Ама за по-напреде, чакайте не съм пуснал рибки още....

Между другото още съм на етап филтрация с помпат, казаха ми поне 4-5 дена преди да пусна рибки вътре, а аз вече почти нямам търпение.

Въпроса ми е следния - вярно ли е това или мога да пусна рибки след 1-2 дена ?

mistar_ti

Послушай батковците и си земи поне 40-50 - литров цената му не е висока около 20-30 лв е или с такова впечатлени съм останал аз.освен това ако тръгне някоя инфекция в по големите акваруми по лесно се отстранява и баланса е по траен.НЕ си купувай цветни камъчета и други неща колкото и да ти говорят продавачите също и керамиката е много зле на мен от едно корабче ( единствената ми керамика която сам слагал ) няма ка да казвам какви поразии ми направи гадно е да ти умират рибоците.вземи си и някакъв сом и попрочети малко из форума в секцията за въпроси и отговори.
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

zariio

По-малък аквариум-по-трудна поддръжка :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

desimil

пускай рибите- така или инъче първите рибки рано или късно ще дадат фира, затова не се спускай на скъпи рибоци. докато му свикнеш ще понатръшкаш малко добитък. слагай рибите и пусне една снимка да го видим като се стабилизира.
.... пак си помисли за поне 50 литра. ако влезеш в кръчмата 30 лв. ще ги опухаш и няма да се чудиш къде са отишли- що треба да ги свидиш за аквариум.

Erko

Цитат на: "desimil"пускай рибите- така или инъче първите рибки рано или късно ще дадат фира,

Ок довечера ще слагам първите рибоци значи...


Цитат на: "desimil".... пак си помисли за поне 50 литра. ако влезеш в кръчмата 30 лв. ще ги опухаш и няма да се чудиш къде са отишли- що треба да ги свидиш за аквариум.

Прав си, даже много ... но всяко нещо с времето си ... но чакай първо малко поне да сяикна и да се понауча ..

desimil

Erko:
Прав си, даже много ... но всяко нещо с времето си ... но чакай първо малко поне да свикна и да се понауча ..[/quote]


на 50 литровия по - бързо ще се научиш, ама сега пробвай с този да се понадъхаш. имай предвид, че по-често такива аквариуми се ползват за родилни отделения. ако ти умрат рибите или аквариума се смарангяса си не се отчайвай, а си вземи 50-100 литров и ще видиш че се поддържа по- лесно и можеш да го направиш много хубав.

Similar topics (5)

40210

Започната от packo7


Публикации: 2
Прегледи: 2073

8889

Публикации: 3
Прегледи: 5812

5535

Публикации: 10
Прегледи: 8611

16591

Публикации: 53
Прегледи: 14365