• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 22:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвет за 60л. аквариум

Започната от dandy, 17.01.2010 20:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dandy

Здравейте, от скоро се върнах към отглеждането на едни от най-малките домашни любимци. Прочетох доста статии от форума и съм радостен, че можах да обогатя беглите си знания в хобито. Ще се радвам ако ми отделите малко внимание за правилното развитие на моят аквариум. Та първоначално ми подариха 80л. , но при миенето му леко го пукнах и сега съм със следните размери 60/30/35 - h . В него към момента отглеждам:
1. Микроразбора Галакси - 5 бр.;
2. Клиновидна разбора     - 3 бр.;
3. Коридорис Кочи            - 2 бр.;
4. Анцитрус                       - 1 бр.;
5. САЕ                               - 2 бр.;
6. Боциа Хистроника         - 1 бр.;
7. Неон обикновен            - 4 бр.;
8. Кардинал                       - 4 бр.;
9. Отоцинклус                   - 4 бр.;
10. Двойка Дермогенис     - 2 бр.
----------------------------------------
Общо                                 - 28 бр.

Предполагам, че са доста за размерите на съда, но като влязох в магазина и неможах да се удържа %)

            Отглеждам доста на брой според мен растения, но незнам всичките им имена. От тези което съм запомнил и разпознах след това във страницата са:Анубиас батери и нана, червена и зелена кабомба, Роголисник / расте като луд /, Криптокорина -  червени и  зелени, Echinodorus tenellus , Хигрофила, Limnophila aguatica, Ludwigia palustris, Ludwigia arcuata Walter, Явански мъх, Валенсерия, Ричия. Не съм много сигурен за наименованията им, но те пасват на снимките и спомените ми, има и още два вида растения които не съм срещал досега.

          Използвам един единичен аератор, с който захранвам камъче и дънен филтър. Помпата ми е вътрешна н`яква китайска 600 л/ч. Нагревател 100 W. Имам и няколо Мангрови коренчета вътре. Като цяло е доста претъпкано с техника и не само с нея май май.
         
          От вчера пуснах 2л. мая/захар като захарта съм я желирал за по-стабилна реакция надявам се / Поне от прочетеното това ми се стори най-разумно/. Торя два пъти в седмицата с н`ква течна тор /Aqua+plant Nutrition струва ми се че е китайска и има марката ОТОТТО/. Един приятел ми я препоръча, струва ми се, че действа, 

vasso

Звучи интересно. Моля, пусни снимка, да видим аквариума. Доста са рибите, но както виждам има достатъчно растения. Успех! *DRINK*

dandy

Да допълня, че нещо съм натиснал и се е побликувало само половината. :duvar:

   Направих тест на РН преди да почна да подавам СО2 и приблизително излезе 7,35-7,40 /от Русе съм/.
   Осветявам с две 18WТ5 – 60см на Силваниа  едната -Гро Лух, а на другата пише HomeLight de Lux и свети червено. Лампите работят от 13.30 – 24.30 ч., общо 11ч.
   Основните  ми притеснения и затова започнах темата са следните:
1.   Много ли са рибетата на брой и дали са съвместими /поне засега не се закачат/?
2.   Изчетох каквото пишеше във форума за дънният филтър, но уви небеше много, и ми се сториха малко негативни мненията за него, сложих го защото от магазина ми го препоръчаха пък и беше втора употреба /не много скъп/, с уговорката че трябва да сменя грунда си след 2-3 години /използвам Филц3-8мм./. Отоцинклусите неспират да търчат между другото. Ако някой го използва с радост бих изслушал за неговите + и - .
3.   Главно питанките ми са свързани със самоделката за СО2.  След 8.30ч работа на джибрите РН не ми падна осезателно като го гледам е приблизително 7,3. Докато работи съм пуснал единствено дънният филтър, като съм го намалил и работи едва едва. Да оставя ли СО2-то да работи и през нощта същевременно с аератора на макс./Не ме мързи да стана към 4ч. да измеря пак РН-то и да видя кака е ситуацията, и ако всичко е добре и при неизменими условия в стаята дали и през следващите дни всичко ще е наред или има някаква вероятност да се промени/? В стаята през нощта не е много топло, приблизително 16-18 градуса, но пък и рибетата са доста.
4.   Забелязвате ли някакви пропуски и недостатъци в аквариума ми /в смисъл малко осветление и подбни/. С какви проблеми  най–вече мога да се сблъскам в бъдеще с използавнта от мен апаратура и продукти /да увелича ли торенето и с какво?/?
Ако имате време и желание ще се радвам да чуя вашите препоръки и съвети.
За съжаление закега нямам нищо добро за снимане освен 2 Mpx  на тел. , но предполагам, че след приблизително 2-3 седмици , ако успея да скрия техниката ще направя пълна сесия  *DRINK*
   

zambo

Здравей колега ,
1. Да , рибите са много за този аквариум . Мисля , че няма да си създават проблеми . Съвместими са .
2. Дънният филтър има своите предимства в пренаселен аквариум , но в растителен май е повече вреден , отколкото полезен . По този въпрос обаче може доста да се разисква .
3. Самоделното устройство за СО2 неподлежи на контрол . Но не го спирай нощем . Недей да спираш и филтрацията . Да работят денонощно .
Засичай температурата на водата .Стайната не е толкова важна . Ако се появи отклонение повече от 1 градус  в аквариума , трябва да вземеш мерки .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

dandy

Благодаря за отговорът. За количеството на рибите наистина съм се замисли да махна 4 - те кардинала и 2-те щуки. СО2 тукощо го бях спрял, но прочетох твоята препоръка и го пунах нанова за през ноща /все пак в двата литра съм сложил не повече от 2/3 ч. лажица суха мая на др.Й-р и захарта отделно е желирана с желатин, та всичко доре голу си върви добре и като падне температурата в стаята отделянето ще се намали количеството пък и разтварянето му не е повече , предполагам от 50%, та може да спя спокойно *DONTWORRY*/. Относно температурата на водата с обикновен китайски нагревател съм, който май не е много сполучлив и температурат на водата сутрин ми е паднала приблизитилно с 2 градуса, има ли мн. голямо значение това?

Similar topics (5)

48461

Публикации: 3
Прегледи: 2883

49237

Публикации: 1
Прегледи: 1979

3001

Започната от nasko678


Публикации: 50
Прегледи: 14217

12537

Публикации: 20
Прегледи: 17344

25789

Публикации: 90
Прегледи: 81350