• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Растителен аквариум-оборудване и още нещо?

Започната от iek, 14.12.2006 12:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

Най-напред, поздравления за прекрасния форум!

А сега по въпроса за оборудването:

1. Става въпрос за аквариум 80/40/40,8мм(реален обем на

водата предполагам-около 100л.), в който ще се гледат

предимно растения и рибки, поддържащи чистотата(тук се

надявам на съвети).


2.Нагревател -JAGER 100 или 125W?(темп. в стаята е 22-23

гр., но понякога пада и до 18гр.)


3.Външен филтър EHEIM 2213- достатъчен ли е? (и още-от

къде може да се закупи и необходимо ли е нещо

допълнително за него?)


4.Осветление-на първо време разполагам с 2 тела (всяко с

2х60см. пури).На едното тяло смятам да поставя една Gro

lux и една Aquastar , а за другото тяло-?


5.Грундът е наличен-около 2мм.-15кг.и 5-6мм-15кг.Да ги

смеся ли, или- на слоеве(как?)?За торене смятам да не

рискувам с нещо повече от глина.


6.СО2-самоделка с мая(вече действа в едно нано,жертвите

са само 20%-2 сомчета и едно неонче :), но ще се

науча.)и реших да  спирам подаването на СО2 през нощта-няма повече жертви


7.Но не на последно място -растения?Кои ще ми

препоръчате- да се намират лесно (последния път

подуенския пазар беше много беден,даже и една ричия

нямаше , а съм замислил едно килимче), да са бързорастящи и с дребни листа???

Ако се досещате за  нещо друго,моля допълнете!


Благодаря,че прочетохте постта ми и приятна подготовка

за коледните празници!

(Извинявам се ,че се получи така издължен постта ,но го пействах директно от ноут пада)

theater

1. За рибите - харацини (декоративна функция), САЕ-та, анциструси. Феновете на барбусите ще препоръчат ято барбуси без харацини, защото папкат водорасли.
2. Колкото повече-толкова повече. Защо не вземеш 200W? Не са много по-скъпи. А мислил ли си за Сера ? 5 години гаранция звучи добре.
3. Звучи екстра, ако не ти се вижда скъп.
4. Виж точка 2 първото изречение.  :lol: Помисли за още 1 или по-добре 2 пури ако смяташ да гледаш интензивно растения.
5. Ако сега си пускам аквариума бих постлал дъното с някаква обеднена обикновена почва около 0.5см и отгоре бих насипал по-едрия грунд и над него по-дребния. Ако ги смесиш не вярвам да е проблем, но има някои растения, подходящи за "полянки", които ми се струва, че ще вървят по-добре на по-ситен грунд от 5-6мм (моя е такъв).
6. Супер е самоделката за този обем. Аз моята не я спирам през нощта и нямам жертви от рязък спад на pH. Важно е да е добър реактора. Помисли над това.
7. Лимнофила акватика, роголистник, дъбче (Ceratopteris cornuta), бакопа, всичките видове ротала. За килима виж аквариума на 77. Добър пример е, но не е с ричия.
:wink:
140л - харацини
http://starividri.org

penchod

1. По въпроса за осветлението - 4x18W=72W Това е повече от достатъчно, не се зори да вземаш повече пури, за второто тяло същата комбинация от Аквастар и Гролукс е добра, става и комбинацията 830+865.
2. Ако искаш риби само с хигиенни функции, към описаните от колегата ще добавя Аймониери и Отосцинкуси.
3. Не слагай никаква, ама никаква почва, вервай ми слагал съм. Ако смесиш грунда след кратко време отгоре ще е едрия. Ако го подредиш отдолу едър, отгоре ситен - виж предното изречение. Единствения вариант е да направиш задната част на аквариума с едър, предната със ситен(така или иначе полянките ще са отпред, а с едър грунд забрави за полянки), прависе, като разделиш с един картон или нещо от сорта аквариума, след което отпред единия, отзад другия и това е.
4. други дребнолистни са Микрантеум, Кабомба, Дидиплис Диандра, можеш да направиш комбинация с мъхове, за килима Глокостигма.

iek

Е върхът е този форум,просто нямам думи!

Правилно ли разбрах за осветлението:Аквастар и Гролукс на едното тяло и 830+865 -на другото?

За Eheim-а :на подуенския пазар ли да го търся или в някой конкретен магазин.А, ето какво  открих чрез Гугъл за 2213 :
http://www.bg-pet.com/Fish/Equipment/filterEH.htm

"Комплектът включва всички филтриращи материали. Филтрите са напълно оборудвани, снабдени с аксесоари за инсталиране. Към всеки филтър получавате безплатно 2 крана"......и по натам-"С една филтърна гъба, една плоска филтрираща подложка, и една подложка от активен въглен + 2 крана гратис"

Цената на 2213 е 145лв.,но сигурно няма да се размина без допълнителни пълнежи .

Longanlon

Moят аквариум е със същите размери.

4 лампи по 60 см ще му е добре, макар според мене да не стигат за ричия на дъното.

Моят съвет е да не използваш дребния грунд, а само едрия (5мм) - но в тоя случай 15 кг. няма да са ти достатъчни за да направиш препоръчителната дебелина от 4 см отпред и 6 с към гърба на аквариума. Та ще трябва да си намериш още.

Ако стаята ти не изстива под 16С нагревател 100W ще ти върши перфектна работа. Аз имам точно такъв и не съм имал спадане на температурата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

За #5 - грунда:
Увери се че под въздействието на въглеродния двуокис грунта ти (целия или някой частици в него) не отделя калций. Ако не знаеш как да провериш - питай  ни.

За #6 - въглеродния двуокис:

Новият ти аквариум е много по-голям от наното което си имал преди и е възможно да се наложи да намериш начин да разтваряш СО2-то по-ефективно.  Питай тук на форума какво можеш да купиш в България или дали е по добре да си измайсториш сам някакъв вид реактор.

За #7 - растенията:
Може да стартираш аквариума и с едно единствено стръкче боцнато в средата.  Да оставим естетичната страна на нещата, но ще имаш много по-малко проблеми (дори е вероятно никакви) ако стартираш аквариума с много и здрави растения.  Запомни едно просто нещо - по-лесно е да стартираш аквариума правилно отколкото да се бориш с проблемите в него след като са се появили.

Като казвам "много... растения" имам предвид буквално ако можеш да напълниш аквариума с тях.   Колкото можеш повече.

И като казвам "и здрави растения" имам предвид растения по които няма видими водорасли, които не показват недостък на хранителни вещества, и по възможност не са били съхранявани в някаква кофа в продължение на 2 седмици.  Вероятно е най-добре да се уговориш с някои хора от форума да ти дадат - с пари или без пари няма значение стига да са добро качество.

И последно - събери всичката екипировка, включи я и сложи грунт и вода в аквариума.  В продължение на 2-3 дни виж дали всичко работи добре.  Особено разтварянето на СО2-то бе бива да има флуктуации.  Купи таймер за лампите.  Нагласи нагревателя и провери с термометър дали наистина поддържа тая температура която си му задал на вградения термостат.  Изобщо тук идеята е да се увериш че като сложиш растенията няма да имаш променливи неща поради неправилно работещи уреди.  

Горното е просто начин да се следва едно златно правило - поддържането на постоянни, стабилни параметри е много важно, ако има нужда от промяна тя трябва да се прави плавно.

Например ако СО2-разтварянето работи добре, но снабдяването с СО2 от маята падне изведнъж се променят един куп неща:

- Количеството СО2 пада много бързо - може би само за 1-2 часа- няма "храна" за растенията.

- Активността на бактериите се променя - с по-малко СО2 те работят по-ефективно. Възможно е до този момент растенията да са свикнали да усвояват минималното количество непреработен от бактериите амоняк.  Амоняка се усвоява много лесно от растенията и те го "предпочитат" пред нитритите и нитратите.  Ако бактериите работят по-ефективно амоняка може буквално да изчезне като резултат от липсата на подтискане с СО2.

- Разбира се рН се вдига в резултат на по-малкото СО2.
Това води до промени във физикохимичните процеси в грунта.  Тези процеси имат огромно влияние върху обмяната на вещества между средата и корените.  Говорим за минимални промени в рН на грунта - дори промяна на грунтовото рН с 0.1 има значение за корените.

Написах всичките тия неща за да видиш че като резултат на една единствена промяна в условията (по-малко СО2) условията в целия аквариум се променят много, много бързо и радикално.  Така че подхождай към всичко опростено и неприбързано.  Винаги питай за опита на другите и си прави изводи кое е най-просто и приложимо без прекалени ежедневни усилия.

Не се плаши, прави нещата просто и логично и успех!  Питай още, и разбира се - чакаме снимки!

--Николай

iek

Започнах малко да се плаша, затова мисля да не насилвам нещата отначало.То се е видяло, че по-нататък ще се купува бутилка за СО2 (тихо само да не разбере жената,че вече ме е подхванала за двата чувала с пясък, които стоварих вчера в хола).Пясъкът е от фирмата във Кривина (по линка от форума) и ми се струва ,че е същият,който едно време пресявах от реките.Няма вид да е варовиков(с киселина май се тестваше),пък и човека там се оказа че бил едно време запален по акваристиката.Взех два размера, защото четох, че някои растения с по-финна коренова система изискват по ситен грунд.Но в краен случай ще направя нещо като пътечка, така че ще му намеря място.Представям си и една по-едра скаличка с 2-3 по-малки около нея,която леко ще посипя с по-дребния грунд.
Забравих да спомена,че имам електронен таймер,който включва осветлението за 11ч.
Дотук налице е само аквариума (поръчан, но ще бъде готов чак януари), грунд, осветителни тела, стойката на аквариума, разни дреболии и цифровия апарат :) .От последния взех,  че се запалих да чета и форуми за фотография и взе да ми се върти нещо в главата и за макро обективи .....то сега ще стане една...

desimil

Longanlon ти каза че неговия аквариум е със същите размери.
според мен първо се опитай да го изкопираш, колкото и лошо да ти звучи това е верния път за бързо учене- виж оборудването растенията, подредбата, условията на гледане и т.н.
като посвикнеш малко със всичко и най вече как да стоиш на страна от проблемите, можеш да започнеш и сам да си аранжираш аквариума.
успех с реализацията.

iek

Докато чакам да ми направят аквариума, ето какво спретнах днес в наното със изцяло закупените от Подуенския пазар растения.Нямах търпение да го снимам, затова ще ме извините,че водата е малко мътничка(а и филтърчето е едно китайско миньонче) .
 Взех и 2 специализирани лампи Гро-лукс и Аквастар,но нещо много розова стана картината :) , малко коригирах цветовете на снимката на линка.Надявам се на растенията да им е добре с 2х18 Вт на 15-на литра вода(с(осветителното тяло стърчи отстрани).Дори мисля, че наблюдавам и кипене вече, това възможно ли е?

Ето и снимка:
http://img131.imageshack.us/my.php?image=picture036fresic1.jpg

Similar topics (5)

35617

Публикации: 12
Прегледи: 6280

25789

Публикации: 90
Прегледи: 81118

11985

Публикации: 9
Прегледи: 6683

7829

Публикации: 5
Прегледи: 2375

41258

Публикации: 8
Прегледи: 4831