• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с водата

Започната от YordanKirilov66, 25.01.2018 10:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

YordanKirilov66

Здравейте, имам аквариум с размери 60/30/30 с вътрешен филтър 350л/ч помпа за аерация нагревател тернометър тест за CO2 лампа Led T4 2W мисля си че е слабичка но жената в магазина каза че е добра радтения 3 корена Американска валиснерия и 3 корена гигантска валиснерия рибите са доста но още в началото , като много развълнуван исках да си закупя доста риби и да си ги гледам , а сега като чета и виждам че са доста за размерите на аквата ме е жал да ги изхвърля.
Относно препаратите съм си закупил на Сера aquatan, toxivec, i bio nitrivec също и тор за растенията пак на сера .
Проблемът ми е следен в началото водата беше кристално чиста и с времето започна след всяка смяна на водата да побелява и да не се изчиства. Сменял съм водата през една седмица с 20-30% и след първия месец направих грешката да сменя малко повече от половината и побеля. От тогава нищо не мога да направя за да се избистри. Сменям само с престояла и винаги добавям препарат антихлор. Ползвам аквата околко 2 месеца. Забравих да спомена рибките:
4 молинезии
4 гупи 1женска/ 3 мъжки
4 хелера
1 трихогастер
2 скаларии
5 сома 2 коридорас / 3 анциструс





Публикациите са слети: 25.01.2018 10:37

Също имам 6 даниота
Темература на водата 24 градуса
В началото хранех по 3 пъти след прочетеното ограничих на 1 път и то по малко
След доста четене си помислих че може да е цъфтеж на водат и се чудя дали да не сложа помук в филтъра както пише по други форуми и да завия аквата , да спра осветлението и да не храня рибите , но много се притеснявам относно растенията да не умрат.

Nikiengi

Здравей,
Кога е стартиран аквариума, може би е най-важно, не си го споменал?
Този тест за СО2 - за какво ти е? Подаваш ли СО2, ако да - защо? Все още нямаш работещ азотен цикъл за да го подаваш!
Накупил си много препарати, може би четеш много реклами, целта на които е да те накарат да купуваш а в много случаи няма смисъл от тях.
Това, което според мен трябва да направиш е:
1. Отвори филтъра и виж има ли в него кутийка с активен въглен, ако има изхвърли въглена и сложи там или някаква по-ситна керамика, или вата за аквариуми(но не памук), продава се в акваристичните магазини.
2. Спри системното използване на препаратите, те са обикновено за спешни случаи, а не за редовна смяна на вода.
3. Смени наведнъж поне 2/3 от водата с ПРЕСТОЯЛА такава, без третиране с препарати, като изчистиш гъбата на филтъра.
4. След като напълниш аквариума с престоялата вода сипи предписаното количество на опаковката САМО Сера бионитривек като предварително разклатиш хубаво шишенцето, защото активната съставка се утаява. Не добавяй каквито и да било торове поне месец! Принципно от 24 до 48 часа водата трябва да се избистри
От тук нататък караш по план - сменяш около 30% вода всяка седмица, без да добавяш препарати, докато водата стане кристална (може би 4 до 6 седмици), това е признак, че азотния цикъл работи. Чак тогава добавяш торове и СО2, ако се налага, но според мен Валиснериите не се нуждаят от торове и СО2, може би съвсем малко.
Следи темите в раздел "Продавам" във форума и си купи още растения, тези са много малко. Много подходящи за старт са Роголисник, Дъбче, Лимнофила сесилифлора, Хигрофила полисперма, Егерия, повечето Валиснерии и Криптокорини, Кардамин лирата.Хранене на рибките - само веднъж на ден и то с количество, което рибките ще изядат за не-повече от 10-тина минути. Ако можеш да намериш жива или замразена храна ще е добре, тя цапа много по-малко водата.

Не си написал нищо за най-важния компонент на аквариума - дъното! Виждам, че е двуслойно и отгоре е някакъв субстрат. Какво представляват отделните слоеве и защо си ги използвал?
Ако искаш да запазиш рибките такива, каквито си ги купил ти трябва поне 3 пъти по-голям аквариум, скалариите стават доста големи.
Тези шарени камъчета знаеш ли какви са? По-добре ги махни, освен че не са си на мястото може химикалите, с коита са боядисани, те да ти създават проблеми.
:-)

YordanKirilov66

Добре ще направя всичко което ми каза а дъното е два слоя да едния е от бели кварцови камъчета ситни а другото е субстракт за растения на JBL Mandado . Относно СО2 се опитах да си направя домашен с мая и захар и съм го включил към вътршния филтър. И да филтъра е с два сета единия гъба а другия кутиика с активен въглен . Ще извадя и активния въглен и ще сложа това което ми каза , но избора в магазините в Сандански е много ограниче няма почти нищо . От обитателите ще извадя някои ще ги подаря на приятел .

Публикациите са слети: 25.01.2018 11:30

Вчера четох много и това с източването на водата го направих и сложих сера био нитривек ,а днес ще оправя и фклтъра както ми каза . Благодаря за бързия и коректен отговор ще се постарая да направя всичко както ми каза !

Nikiengi

     Манадото е силен субстрат, както казах по-рано за сега не са ти нужни торове, може и проблема да тръгва от него, защото той отделя много хранителни вещества, а растенията са малко и още не са добре вкоренени.
Само за информация:
    1. Внимавай със системата за СО2, за момента не я пускай, няма смисъл, като вземеш още растения и азотния цикъл се завърти (когато системата вече е стабилна) тогава може да помислиш за торене и подаване на СО2.
    2. Подаването на СО2 омекотява и подкиселява водата, а в Сандански водата ви е мека, което означава че подаването на СО2 трябва да е в малки количества и стабилно във времето. Генератора с маята и захарта е много променлив като количество отделено СО2 във времето, а и не можеш да го ограничиш за да не гръмне бутилката, та в моменти на максимални нива на отделен СО2 можеш да отровиш рибките.
:-)

YordanKirilov66

Добре благодаря за точните отговори . Спирам всякъкв вид торене и мисля за още растения за да оправя баланса . Благодаря още веднъж . Ако имаш възможност имам друга тема да ми помогнеш и там :popcorn:

Nikiengi

Ако е за бременната рибка това е темата, там ще намериш отговор:

http://aquariumbg.com/forum/jivorodki/re-kajete-mi-dali-moyata-ribka-e-bremenna-vsichki-vaprosi-tuk/

:-)

YordanKirilov66

Добре благодаря ти

Similar topics (5)

8133

Публикации: 7
Прегледи: 4533

32275

Публикации: 3
Прегледи: 3196

9839

Публикации: 8
Прегледи: 8122

6444

Публикации: 7
Прегледи: 3361

25400

Започната от mechoka


Публикации: 2
Прегледи: 2329