• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 08:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с температурата през топлите летни дни

Започната от nikola_neos, 01.06.2005 00:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pac

Сори бате, ама от това файда почти никаква. Тази система изравнява температурата на водата със стайната. Което евентуално може леко да компенсира нагряването от лампите. Докато вентилатор който разджижва въздуха над водата и я изпарява има много по-голям ефект. Преминаването на водата от течно в газообразно състояние е това което охлажда. На този принцип се охлаждаме и хората като се потим. Разчитаме на изпарението на потта. Ако щеш и хладилниците използват този ефект.

lz3cv

Цитат на: "Pac"Сори бате, ама от това файда почти никаква. Тази система изравнява температурата на водата със стайната. Което евентуално може леко да компенсира нагряването от лампите. Докато вентилатор който разджижва въздуха над водата и я изпарява има много по-голям ефект. Преминаването на водата от течно в газообразно състояние е това което охлажда. На този принцип се охлаждаме и хората като се потим. Разчитаме на изпарението на потта. Ако щеш и хладилниците използват този ефект.

Не охлажда водата само до стайната температура. Не си забелязал че между контейнерчето което е термоизолирано и радиатора отгоре влизат два проводника. Това са изводите на Пелтието. Като му пуснеш ток от едната страна ( в контейнера) прави студено, а на другата (радиатора) - топло. На този принцип са автомобилните хладилници. Само не знам дали 50 вата мощност ще ми стигнат да изстудя чорбата. Ще видим утре.
Хладилниците ползват друг принцип - "Адиабатно разширение" се казва. В общи линии един газ (фреона) се сгъстява при което се загрява, после се охлажда до стайна температура и след това като се намали налягането той се охлажда рязко. Казано с 2-3 думи.

Pac

Да, прав си за хладилниците. Бях го позабравил. А ефекта на пелтие ми е ясен :) Учили сме туй онуй в тоя технически (МЕИ). Наистина не бях огледал нещата. Идеята е добра. Браво!  :D

theater

Цитат на: "Pac"Да, прав си за хладилниците. Бях го позабравил. А ефекта на пелтие ми е ясен :) Учили сме туй онуй в тоя технически (МЕИ). Наистина не бях огледал нещата. Идеята е добра. Браво!  :D
Я кажете какъв е тоя ефект на Пелтие, че ние или не сме го учили или съм го пропуснал покрай ушите си.  :oops:
140л - харацини
http://starividri.org

Pac

Връзката м/у  топлинните и електр. процеси в металите и полупроводниците обуславя така наречените термоелектрични ефекти , един от който е ефектът на Пелтие. Ако във веригата състояща се от разнородни проводници протича ток I, в местата на контактите освен джауловата топлина QJ = I2.R.t ще се отделя или поглъща, в зависимост от посоката на тока, допълнителна топлина, предизвикваща в първият контакт нагряване, а във вторият охлаждане. Това се нарича ефект на Пелтие, а допълнителната топлина, която се отделя или поглъща в контактите- топлина на Пелтие QП. Тя е пропорционална на преминалото през контакта количество електричество q или на силата на тока I и времето за протичането му t QП = Пq = Пit.
     Коефициента на пропорционалност П се нарича коефициент на Пелтие. Той зависи от природата на контактуващите проводници  и от температурата. Мерната му единица е волт.
     Ефектът на Пелтие възниква в следствие на различните средни енергии на електроните на проводимост в разнородните материали, образуващи контакта. Ако токовите носители през контакта попаднат в областта с по-малка енергия, те ще отдадат излишъка от енергията си на кристалната решетка, в следствие на което контакта се нагрява. За другият контакт е валидно обратното. При промяна на посоката на тока контакта който се нагрява ще се охлажда и обратното.
      Мисля, че е достатъчно изчерпателно :)


lz3cv

Съвсем конкретно и изчерпателно казано и в двата поста. Аз не бих могъл да го формулирам по-добре от това. Инсталацията работи. Два градуса спечелихме.

abaro

А Пелтието от къде го взе и каква му е цената? Аз още миналата година си мислех за падобна схема, но понеже не съм виждал на живо елементи на Пелтие се отказах. 50 вата не е малка мощност. Ако успееш да направиш по-ефективен топлообмена м/у водата и Пелтието би трябвало да има по-добър ефект от понижение с 2 градуса.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NO CARRIER

Вероятно ги има в по-скъпите охладителни системи за процесор. Но може да се пита в някой сервиз за хладилници, примерно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

abaro

Аз знам че има охладители за процесори използващи ефекта на Пелтие, но последната цена която си спомням беше над 100$. Егати разточителството - да си взема такова скъпо нещо и да го разглобя за да си правя експерименти. Затова питах за цената.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Един колега прави криокамера за едни тестове в старото бачкане и ползваше такива - някакви китайски бяха намерили за по $26 парчето.

lz3cv

Е, много се изхвърлихте за цената. Това шефа го беше купил ей така да се намира за $12 преди година. Сега не знам колко са но съм пуснал чрез един приятел запитване за пелтиета в Института по Приложна Физика в Пловдив. Обаче човека е в отпуск и след Понеделник пак ще го търсим. Питал съм за около 70 ватови елементи да видим какво ще кажат.
Резултатите обаче не са обнадеждаващи. Ще си трябва мощност (което значи и пари) защото 50 вата не стигат за 120 литров. Но то си е логично - не може да топлиш с нагревател 150-200 вата а да охлаждаш с 50. Вярно че температурната разлика от 15 до 25 градуса не е като от 30 до 25 но пак е недостатъчно.

Joro Vn

Дайте по- конкретна информация, ако намерите нещо по въпроса. Може наистина да се реализира действаща система. Не ми стана много ясно как може да става топлообмена- чрез проточна вода от аквариума или чрез обдухване. Но смятам, че може да се измисли практически модел. 50 W не са никак малко за случая, зависи и какво е КПД-то. Може да се включат два такива елемента.  Дори свяляне на температурата с 3-4 градуса си е направо постижение за мен.
Още миналата година имах идея да преровя фирмите за компютърни елементи за подобни охладители- оверклок не вярвам да се прави само с палмови листа. Преди години се рових в един форум и попаднах на раздел, касаещ оверклок на процесори. Нямам много спомени, защото тогава не бях заинтересуван, но си спомням за един пич с половин стая хладилни уредби и агрегати около компа си, и цяла колекция геймърски призове и постижения.

dido

Най-евтино и сигурно ще ти излезе ако намериш някой стар хладилник и го изкормиш - да остане само изпарителя, кондензера и компресора. Слд това трябва да адаптираш изпарителя към някаква проточна система на акваруима. Изпарителя може да бъде направен лесно от медна серпентина или нещо подобно.

За сведение - ето ти една серпентина с проточно обтичане:

http://www.turbotecproducts.com/product3_2.htm

WOLF

Системи за охлаждане на водата в аквариума чрез елементи на Пелтие съм виждал много из нета, виждал сам дори статии (tutorial) как да си сглобим сами подобна системка. Но като цяло повечето неща се изпозват за малки аквариумчета, сега се седих :--) във форума за скариди имаше такива DIY охладители.

Ако някои се интересува ще потарся линкове.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Similar topics (5)

15979

Публикации: 7
Прегледи: 4625

44291

Публикации: 3
Прегледи: 1901

5396

Публикации: 13
Прегледи: 7035

35975

Публикации: 8
Прегледи: 5917

28316

Публикации: 1
Прегледи: 2009