• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с Гупите

Започната от Chakalesko, 15.01.2019 23:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Chakalesko

Дата на стартиране на аквариума:март месец на 2018г
Обем на аквариума:53л
Размери:53/38/26

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати:нве съм ги мерил
Температура:25
Сменям по 20 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура 23 градуса.

Филтрация: отбележете кой от вариантите е и колко е дебита на филтъра
Аераторна помпа (без гъба):да
Аераторна помпа (с гъба):
Вътрешен филтър л/ч: 400
Външен филтър л/ч:не
Система за СО2:не
Филтрите работят(непрекъснато).

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:Купих нови Гупи и от там тръгна проблема ЯВНО!!!
(напр. смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър, рестарт на аквариума)

Използвани препарати или лекарства (ако сте слагали) през последните 20 дни:Бактапур без ефект 3 дена сега сложих ФМЦ и след 2 дена ще видя какво ще е положението!!!

Риби:Гупи
Полово зрели (видове, брой):15
Млади риби (видове, брой):1 която умря първа
Нови риби през последните 20 дни (видове, брой): 10 гупи

Храна:Енерджи Витал на Дажана
Видове храна:само един вид
Колко често храните рибките си:1 път
За колко време рибките изяждат порциите си:до 5 мин слагам им по малко там винаги внимам

Растения:да
Колко % от дъното е засадено с растения:само дънни
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:

Грунд:да
Дебелина на дъното:7см
Размер на камъчетата:3-5

Осветление:8-10 часа в зависимост от това кога се прибера от работа !!!

Така сега по същество закупих нови рибки и след това стана страшно всеки ден по една измират имат бели петанца по тялото иначе се хранят и плуват преди да умрат лягат на дъното и не мърдат. Сега забелязвам че вече и перките на 2 мъжки и 1 женска са в ужасно състояние. Останаха ми 4 мъжки и 1 женска бременна ако успея да я спася ще е цяло чудо.
Умряха ми 10 женски от който 7 се очакваха до родят до седмица.Кошничката на филтъра заедно с керамиката са вън от аквата другата част от филтъра работят с цел повече кислород и помпата за въздух пуснах на 2-ра степен да работи, температурата вдигнах на 28 градуса. Приготвил съм и активен въглен след лечението но силно се съмнявам да имам жива рибка до тогава  :-( Ако можете да ми помогне ще съм ви благодарен и дано не съм закъснял с молбата за помощ   :-|

niki_o

Белите точки вероятно са Ихтио-esha  gegen ichthyo е решението за това.Неразбрах защо си извадил керамиката? Броя риби които си искал да гледаш в този обем и то живородки(те цапат много) е причината за отключването на много болести-като прибавим и новите риби и стреса от преместването и ето резултата.

Smelly fish

Ако гупите ти са като посипани със сол (бели точки) това е ихтиофтириус! Най- вероятно е от новите рибки. Даже вероятно като си ги купил са били здрави, а са се разболяли от транспорта до вас или различните условия в аквариума. Туй става точно за няколко часа след като си ги топнал в аквата, от стреса. Хубаво си вдигнал температурата, но ихтио не се лекува с Бактопур! Само си забързал процеса на повторно размножаване на бацила! Лекува се със Сера Костапур! Може да пробваш и с Нистатин 500 000 U на Актавис. Аз два пъти лекувам с Нистатин успешно. Напиши в Гооглето "Лечение на ихтио с нистатин" и ще ти го намери в един друг форум и е описано перфектно. Не губи време, ихтиото убива за часове особено щом си вдигнал температурата. Температура се вдига с правилното лекарство.
Това е! Ако обаче тези бели петна за които говориш са мъхести или някакво обезцветяване на кожата може и друго да е, хубаво беше снимка да има!

Chakalesko

Сложим Dajana FMC днеска е ден 3-ти ще сменям водата и се чудя какво да правя!!!
Едната женска вече е без точки но сега се появиха точки на мъжките не са много по 1-2 на рибка!!!Сега въпроса ми е да заредя отново FMC или да отида до близката аптека за Нистатин. Имам в наличност метилено синьо и зелено но не смея да добавям да не ги избия хептен. Колко време мога да държа водата на 28 градуса и дали да не я вдигна на 30 градуса за следващите 3 дена от лечението?Ще кача и снимка на мъжките гупи !!!

Публикациите са слети: 17.01.2019 17:45


metcheto

28 градуса е малко за лечение на Ихтио, вдигни я на поне 30 и я дръж толкова до края на лечението.
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

Smelly fish

Здрасти, не съм лекувал с Dajana FMC, но май става. Ето една тема по случая:

http://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtio-s-fmc/

Не си играй само да сменяш лекарствата. А точките обикновено през седмицата/ите на лечение ще се появяват и изчезват произволно. Ще лекуваш още 2 дена след като са изчезнали всички точки. И това с температурата не знам дали е необходимо, да пържиш рибките. При мен на 28-29 градуса са се оправяли с Нистатина. До колкото знам температурата е само за да слезе паразита по- бързо от рибката та да може лекарството до го убие във водата. Т.е. при 28 градуса точките ще изчезнат мааалко по- бавно отколкото при 30 или 31 градуса. Както и да е, повечето производители препоръчват по- високата температура, тъй че ако решиш послушай колегата. И вземи прочети за това FMC, че май при него лампата трябва да се гаси.

Chakalesko

Така днеска пак смених водата и заредих отново лекарство и ефект има поне за сега.
Резултата е петната намаляха избледняха и така като гледам тези 3 дена и най много още един път зареждане с лекарство и ще са на 100% излекувани.

Smelly fish

Супер! Като изчезнат всички точки, задръж лекарството още два дена. Така съм чел и така правех когато моите риби бяха болни. Според теорията във водата или в грунда може да има останали живи паразити. Ако не си намерят рибка за която да се закачат за 48 часа умират.

Similar topics (5)

17221

Публикации: 3
Прегледи: 2668

45056

Публикации: 2
Прегледи: 2326

7407

Публикации: 4
Прегледи: 2720

36527

Започната от kudo


Публикации: 8
Прегледи: 3202

29969

Публикации: 3
Прегледи: 2428