• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 12:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Повишаване на влажността в стаята?

Започната от Bass_Maker, 01.11.2006 09:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bass_Maker

Здравейте. Тая сутрин като се събудих и намерих целите прозорци на стаята ми покрити с конденз. И искам да питам. До каква степен наличието на аквариум в стаята вдига влажността на въздуха в нея? Предполагам, че проблемът е комплексен, защото все още не си отоплявам стаята и тая сутрин е доста студена, даже температурата на водата в аквата е паднала на 20 градуса :( Което също ми е странно, но по-мога да си го обясня с липсата на филтър да върти водата и включен само аератор, който цяла нощ е вкарвал студен въздух :(
You cannot kill what you did not create...

Longanlon

Точно аераторът е проблема.

Първо, вкарва студен въздух и изстудява водата и второ, като вкарва въздух създава непрекъснат въздушен поток от аквариума към стаята - т.е. непрекъснато вкарва сух въздух, който излиза от аквариума влажен. От там и конденза.

Ако имаш капак на аквариума и нямаш аератор или вентилатор на него влажността на стаята не се повишава осезаемо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Bass_Maker

Проблемът идва от там, че за последен път се опитвам да лекувам рибите ми. Този път с Хлорнитромицин. и четох, че е добре да спра филтъра и да пусна само 1 аератор, за да не обере филтъра лекарството. Чудя се дали да не махна филтриращата част на филтъра и да оставя само главата да работи, колкото да върти водата та и нагревателя да може да си върши работата както трябва... Капакът на аквариума ми е само стъклен и по него винаги е имало конденз, без значение дали съм пуснал аерация през филтъра или не, но за пръв път се появява и конденз по прозорците в стаята :)
You cannot kill what you did not create...

theater

Мислене му е майката - конденз се появява във всяка стая с определена влажност, на значително по-студени повърхности от самия въздух. Проста физика. Определено аквариумите независимо дали са с капаци или не според мен вдигат влажността на въздуха в стаята. Поне моите наблюдения са такива. Ако си с ПВЦ дограма, тази влажност се "затваря" вътре в стаята и избива на най-студената повърхност, а именно стъклата на прозорците.  :wink:
140л - харацини
http://starividri.org

Longanlon

Да, така е - алуминиевата дограма даже повече от ПВЦ-то има конденз, защото е по-студена.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Bass_Maker

Е, при мен е баш алуминиева :)
You cannot kill what you did not create...

chaykov

пич да не ти пука миналата година бях с 50вата нагревател, стаята неотопляема около 5 градуса... :) завиване на оквариума с фибран... и готово :) сега обаче поумнел и зел 300 вата... и няма проблемии :)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Bass_Maker

Ми аз съм с 100 вата на 60 литра ама нещо не ще да поддържа температура над 22 и тва е :(
You cannot kill what you did not create...

martinharry

терморелето на награвателя може да не работи добре...опитай да вдигнеш градусите от терморелето на мах и виж дали има разлика? може да има разминаване в показанието на скалата на нагревателя и действителноста  :P

Bass_Maker

Тъпото е, че понякога си държи зададената температура, понякога не :)
Предполагам е заради това, че няма филтър, който да върти топлата вода. Дано не попречи на последния ми опит за лечение на рибоците :)
You cannot kill what you did not create...

martinharry

сам си намери причината :)
няма ли начин да сложиш някакъв малък филтър който да върти пластовете в аквариума си...ще си решиш доста проблеми  :wink: все пак е 60Л аквариум

Bass_Maker

Аз филтър си имам :) Просто съм го спрял, за да не пречи на лечението на рибите. (Писал съм го това малко по-нагоре в темата)
You cannot kill what you did not create...

martinharry

сега го скивах..... :shock:
миии аз лично като си ги лекувах си пуснах само главата на филтъра...не мисля че попречи с нещо, само ми въртеше водата в аквариума и нищо повече

Bass_Maker

Лошото е, че на мойта глава й нямам доверие :) и все още се чудя дали да я пусна само нея или не :)
You cannot kill what you did not create...

plamen_d

Понеже стана дума за нагреватели и за неотоплявани стаи, та и аз искам да питам. Аквариумът ми е в неотоплявана стая. Просто трябва да сложа по-мощен нагревател или има и други тънкости???

ПС : Знам, че не му е тук мястото на това съобщение, но не знаех къде да го пиша. Ако някой иска нека да го премести другаде.

Bass_Maker

Според мен трябва освен да вземеш по-мощен нагревател, и да го гложиш по-близо до филтъра ти, за да може да се завърта топлата вода. Това е според мен всичката тънкост :)
You cannot kill what you did not create...

martinharry

зависи и от разликата в температурата на стаята и аквариума...понякога е нужен и по-мощен...

plamen_d

Ами явно ще си взема по-мощен. Защото като стане зима моят не се справя  :shock: Те така ги правят, че да се включват на някакъв период от време, а не спрямо температурата.

NO CARRIER

Цитат на: "plamen_d"Ами явно ще си взема по-мощен. Защото като стане зима моят не се справя  :shock: Те така ги правят, че да се включват на някакъв период от време, а не спрямо температурата.
Биметалната пластинка има хистерезис. Електронните също го имат. Иначе или ще нагорят контактите или няма да ти издържат нервите от смущенията в телевизора/радиото които създава и ти ще го изхвърлиш сам. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (3)

4339

Публикации: 9
Прегледи: 4441

1748

Публикации: 18
Прегледи: 10388

19567

Публикации: 5
Прегледи: 3267