• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Поредния начинаещ с проблеми - разбрани

Започната от gabuu, 28.11.2012 19:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gabuu

Съжалявам, мястото на темата не беше тук и моля модератора да я премести в раздела "Проблеми и препоръки"..  :-)

Здравейте, както виждате в заглавието съм поредния начинаещ, който е направил пълната простотия с първия си аквариум. От преди седмица реших, че ще гледам рибки, само гупи. Нищо друго и много бързо реших да осъществя тази моя идея. Намерих акариум окло 20 литра е някъде и го обурудвах с:
-помпа - SunSun HJ-532
-нагревател RS-25W
Декорирах го по следния начин:
-покрих дъното с около 2.5 - 3см грунд
   •върху него поставих:
          -миди и рапани от нашето Черно море
          -Няколко купени рапана
          -1 голямо парче изсушен корал + 2 малко от същия - надявам се да не са те иновни за нищо
          -едно герданче от миди, което почти веднага извадих.. Имах чувството, че не трябва да е там, дано да не е оказало влияние и то..
На следващия ден се прибрах, напълних аквариума престояла вода. Една част от нея беше преседяла 24 часа, а другата няколко денонощия. Пуснах филтърът и нагревателя и направих голяма грешка, но го разбрах твърде късно като пуснах рибите след около час.. Късно разбрах и за този азотен цикъл, който трябва да се завърти, както и за това, че трябва да имам познания по химия - много малко, но трябва да ги имам.. Е вече се образовах де.. Знам Какво е Амоняка, знам какво са нитритите и нитратите, но няма как да ги измеря в момента. предполагам, че съм завишил количеството на амоняка с много, тъй като пуснах 1 час след напълването на чисто нов аквариум 10-15 гупи в него.. 1 час след което те излязоха на поърхноста и не реагираха подобаващо когато ги докосвах. Явно вече бяха натровени, а аз тогава започнах да чета в форума ви за какво става въпрос. Обадих се на един приятел с риби и му казах да ми донесе малко вода от неговия аквариум, изтискана от филтъра на помпата и такава която просто е загребал от него. Дадох му оцелелите риби, които не бяха много, а част от тях са умрели при него, бяха предимно женски. Явно са по издръжливи от мъжките.. Риби ще пусна в неделя вечерта, тъй като има от къде да ги намеря без да ги плащам, така че ако може да ме посъветвате какво да правя с аквариумът си, за да е годен за употреба до тогава. В момента в него има 2 сомчета. не знам точно какъв вид са, защото прочетох че ако нямаш растения, както е при мен и хубаво да имаш няколко по издръжливи риби. Растения ще мога да купя в събота, защото в момента са изчерпани в всички магазини до които имам достъп.

Така изглеждаше аквариумът преди да го напълня с вода:



По същият начин изглеждаше и известно време след като го напълних, но след като забелязах какво се случва с рибите извадих тези:




В момента аквариумът ми е леко мътен. Така е от сутринта, поне аз тогава го забелязах 6:30.. Лека бяла мътилка..



Въпросите ми са:
 1. Амоняка, който предполагам че е в повече в аквариума ми ли е причинил тази мътилка или тя е причинена от рапаните, мидите и коралите, които бяха вътре? Ако не е нито едно от двете, то какво е?
 2. През какво време да сменявам част от водата в аквариума? Въпреки че прочетох, че е през 1 ден по 1/3, но предпочитам да ви попитам.
 

Много ви благодаря, че прочетохте глупостите ми. Надявам се да не сте се смяли много на глупоста, която направих, но имам желание да се занимавам с това и ви моля ако има още нещо, което може да объркам да ме уведомите.  :buff:

kamos

Добре дошъл
Това с което си се захванал си е трудно-малък аквариум а ти нямаш нито знания нито опит, а имам усещането, че ти липсва и търпение.
Като начало изкарай всички рапани и корали от аквариума. Остави го на спокойствие да си върти водата поне 20 дни. После направи една смяна от 20проценат и започни плавно заселване. Първо растения две седмици след това и риби.В това малко аквариумче аз не бих солжил повече от 6 неона. Декорирано в много растения ще изглежда супер.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Vempe

Добре дошъл и от мен.
Аквариумчето наистина е малко, но може да стане и добър скаридарник с много растения.:)
Безсмъртен съм до доказване на противното, а тогава няма да ме засяга !!

gabuu

Ок.. От това, което казахте разбрах само че трябва да си купя по голям аквариум.. А другите ми въпроси?

Caxapa

Здравей и добре дошъл във форума на БАЕ!  Мътилка се появява винаги при стартирането на нов аквариум . Зараждането на азотния цикъл е в основата на таязи мътилка. За  броя на обитателите предполагам си се ориентирал вече колко трябва да бъдат на този обем вода на аквариума ти. Рапани, корали и други такива е добре да махнеш. Подложка мека под дъното на аквариума е задължително да поставиш, освен ако не си падаш по екстреймно подсушаване при евентуално пукване на дъното. Друго какво, питаш, четеш и това което не намираш с търсачката или от изкачащото меню в ляво на екрана ще помагаме.
Поздрави!

kimmy_rz

Има някои прости правила, които могат да ти помогнат при отглеждането на рибите или поне докато си новак в областта СПОРЕД МЕН.
1. Колкото по-голям аквариум, толкова по-лесна поддръжка.
2. По-малко риби, по-малко цапане /чистене/.
3. По-добър филтър, по-малко ядове - болести, водорасли, смяна на вода.
4. Повече търпение отначало - по-малко жертви.
5. Повече живи растения - по-малко хигиенна поддръжка

Сигурно колегите ще се сетят за още, но за момента аз се сещам за това.

gabuu

Благодаря ви.. Ореантирах се за рибите, махнах всичко от дъното, разбрах защо е мътилката и сегаа чакаам..  :-)

Здравков

Добре дошъл в форума! :) Аз бих те посъветвал да четеш много... този форум е мястото където ще намериш страшно много информация за хобито, ако не можеш да се ориентираш или не можеш да намериш информацията която ти трябва, питай и веднага някой ще ти помогне. ;)

Nikiengi

Здравей,
В този филтър има ли касета с активен въглен? Ако да, след първата седмица я извади махни активния въглен и на негово място сложи някаква керамика - Сипоракс мини, Ехейм субстрат про, камъчета лава или друга и върни касетата обратно във филтъра. Ако ще имаш растения ти трябва по-дълбок грунд. Водата в Дупница е мека и е супер за отглеждане на тетрови рибки като Червен неон, Неонова тетра, Родостомуси, Червеноперкова тетра и др. На твое място бих си купил 5-6 бр. от единия от тези видове за този аквариум. Гупите искат втвърдяването на водата, за да могат да живеят добре, а и много бързо се размножават и аквариумчето ще отеснее!  :-)

gabuu

Скоро ще се снабдя с един по голям аквариум и няколко по малко.. Гупите ми трябват точно защото се размножават бързо.. И искам да им създам идеалните условия за това.. Това беше първия аквариум който намерих. Скоро ще разгледам и ще купя нещо около 50-60-70 литра. Хубаво е, че ще знам какво да го правя и няма да се получават конфузни ситуаций като тази например да се споминат 1/3 от рибите, които съм пуснал.. Благодаря ви отново. Вероятно някъде го пише, сега ще потърся и ако намеря ще си редактирам поста, но иначе как да втвърдя водата?  :-) :-) :-)

edit: Това, което открих беше поставянето на малък карбонатен камък. Предполагам, че щом е написано 5- 7см диаметър за 54 литра за този аквариум малкия 2-3см ще е достатъчно, а за този който ще купя в бъдеще ще е по голям, но това с твърдоста толкова ли е важно и тоя карбонатен камък няма ли да навреди по някакъв начин на рибите?  :(

Здравков

Каква е твърдоста на водата при вас? според мен този камък е излишен... все пак зависи какво ще отглеждаш, някой видове риби предпочитат твърда други мека вода.

danielm

единсвеното, което разбрах е, че рибите не са умрели от натравяне с амоняк.
15 гупи в 20л не могат за един час да наровят толкова водата! това с преселения аквариум без цикъл и бла-бла може да е вярно по принцип, но не е убило рибите.
лично според мен рибите на 100% са умрели от друго - лак по рапана или мидите (особено по гердана), химия по корала, рязка смяна на температурата ...

Nikiengi

Втвърдяването на водата се прави с гипс. Разтваряш го с вода като за шпакловка, правиш си едно кубче, да речем 2х2х2 см, оставяш го да се втвърди и престои 24 часа (може и друга форма, да прилича на камъче) и го пускаш в аквариума. То си изпуска колкото е необходимо и така можеш да караш цяла година, че и повече, докато се разтвори напълно гипса. Правиш си редовните смени на вода всяка сецмица, а гипса си поддържа твърдостта й. Докато живеех там така отглеждах гупи и се чувстваха много добре.  :-)

gabuu

Благодаря за отговора за втвърдяването.

danielm
     Рапаните и мидите са вадени и намирани лично от мен - не са копувани и не са лакирани.. Преди да ги сложа в аквариума ги преварих, след което ги измих с хладка вода - без сапун веро и каквато и да е химия. По гердана е възможно, но него го извадих много бързо, но и по него нямаше нищо особено, освен че закопчалката беше метална не виждам от какво може да е, тъй като мидите са обикновени - чисти са и те са преварени. Между тях има малки топчета - пластмасови са, но целия гердан беше преварен измит преди да го сложа в аквариума. Рибите са извадени от вода с температура 27 и са пуснати в аквариум с температура 27 отделно пътя 500 метра в пликчето, но не мисля, че това е повлияло кой знае колко. Варианта с корала е възможен. Единственото нещо, по което не знам какво има е той, въпреки, че и него го преварих и измих както всичко останало. :)

cwetalin

Цитат на: danielm - 29.11.2012 07:15
единсвеното, което разбрах е, че рибите не са умрели от натравяне с амоняк.
15 гупи в 20л не могат за един час да наровят толкова водата! това с преселения аквариум без цикъл и бла-бла може да е вярно по принцип, но не е убило рибите.
лично според мен рибите на 100% са умрели от друго - лак по рапана или мидите (особено по гердана), химия по корала, рязка смяна на температурата ...
Подкрепям това твърдение. Но това в НИКАКЪВ случай не изключва всичко, което е казвано много кратно за растения, хигиена, цикъл и т.н.
Иначе, 15 гупи в пликче колко време мислиш седят на пазара, примерно. Не това ги е убило. Да не е имало нещо във филтъра?

Similar topics (5)

576

Публикации: 33
Прегледи: 16833

45666

Публикации: 22
Прегледи: 7320

36967

Публикации: 6
Прегледи: 4834

30552

Започната от hera_orsa


Публикации: 5
Прегледи: 3184

17707

Публикации: 5
Прегледи: 3833