Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Темата е започната от: skycatbg в 07.04.2019г 21:09ч

Титла: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: skycatbg в 07.04.2019г 21:09ч
Здравейте всички,
Знам, че първия ми пост ще стане ужасно дълъг, за което се извинявам, но нали трябва да си разкажа "опита" и "историята на заболяването" :)

Аз съм доста неопитен акварист, накратко началото на Октомври започнах да чета по форумите какво ще ми е нужно да започна с аквариум, началото на декември закупих комбинацията, която съм описал в профила ми, зациклях го цял месец и края на Декември се населиха първите няколко рибки.

Вече 3 пълни месеца се радваме на аквариума, и понеже ми е тръпка, в едно файлче си описвам едва ли не по дати какво се е случвало, какво съм направил, какво съм закупил и.. какво е умряло.. За съжаление вече имам и смъртни случаи.

Да започна с обитателите - към настоящия момент имам 4 обикновени неонки, 4 мраморни трихогастера, и 5 двойки тернеции (2 жълти, 2 зелени, 2 червени, 2 оранжеви и 2 стъклени). От средата на зациклянето си закупих едно анубиасче, за цвят.. И така се сдобих и с чудесно поколение европейска физа :) Много се радвахме на първото открито охлювче, все пак това беше първото живо нещо в аквариума от нерастителен произход.
Около 2 седмици по-късно се сдобих от един приятел с "цяла шепа" растения, включващи още 2 анубиаса, прилично коренче микрозорум, малко мъх (според снимките в нета ми прилича на явански мъх); 3-4 коренчета ротала; 2 коренчета криптокорин; 1 коренче лудвигия; 1 голямо коренче лимонче, което след време се наложи да го прережа на 2, понеже започна да опира в капака и така сега станаха 2 коренчета; и 3 луковички нимфея, които след първоначално преболедуване и окапване на първите им листенца и оставане само на луковички, сега си имам много красиви и големи листа.
Като мина един месец си взех и 2 сомчета анциструс за красота. Между другото рибките не съм ги пускал на веднъж - през 3 дена по 2, да не стане ударно проблем :)
Да напиша и за техниката все пак - закупих си аквариумен комплект Eheim 96 литра, с капак, стъкло 6мм, Осветление 1x18 W (T8), Допълнително LED лента Fyto - около 1M (Червени и сини диоди), нагревател Eheim 100W - всичко това освен фито лентата е от комплекта на Eheim; и не на последно място - Канистър Fluval 206.
В аквариума не съм слагал въздушна помпа за мехурчета, понеже така съм монтирал на канистъра тръбата, че да се получава малко водопадче, което вкарва балончета във водата, а и прочетох, че е хубаво да се движи повърхността на водата в аквата, за да не образува ципа :)

Изписах основния ферман и... ето и списъка с проблемите:
1. първия проблем: В началото на втория месец си закупих едно малко и красиво корабче за аквата и добавих около 50 грама цветни камъчета. Предварително всичко беше старателно измито и стерилизирано. Около седмица след това забелязах пласт от грунда около камъчетата да пожълтява. Предполагам, че те са "пуснали" нещо, но не знам какво. Това не е проблема. Всъщност по това време открих първите ми зелени алги - после разбрах, че са такива - мъничко петънце по стъклото, което леко позеленя. Слабо се забелязваше, но аз нали си гледам всеки ден аквариума и започна да ме дразни. Сдобих се след 3 дена с магнитна гъба за почистване на стъклата. Много лесно махнах "петното" - без особено усилие.. и ХОП - на следващия ден 2 листа на анубиаса бяха позеленяли - явно като ги разкарах от стъклото и се лепнаха на растението.
Мисля, че сега е момента да си опиша осветлението - до този момент светих по 8 часа с основната пура, както и по 2 часа на обед с фито лентата, като мислих, че симулирам обедно слънце. Открих и първите проблеми с листата на някои от растенията и реших, че съм ги "изгорил". Спрях фито лентата.
Сдобих се с някакви тест ленти за аквариум, които мерят 5 показателя (не са маркови). Първия тест го разчетох така: -> Hardness 50 мг/л; Нитрати 10 мг/л; Нитрити 0 мг/л; Карбонати 80 мг/л; pH 6.8.
Отклонение от нормата ми беше само "Hardness 50 мг/л", като според теста трябва да е 0.
Вода сменям всяка събота по 1/5 от аквариума. Как съм го решил ли - ми намерих си един 20 литров леген и го пълня от 96 литровия аквариум (който на практика може и към 80 да клони след пълненето с грунд и т.н.) и после доливам 20 литра престояла вода поне 24 часа.
След като установих това с твърдостта, започнах да наливам 20 литра филтрирана вода, която се филтрира през активен въглен и през 20 микронен филтър.
Към средата на втория месец вече се досетих, че минавайки водата през активен въглен, в нея вероятно не остават особено много активни и полезни вещества за растенията. Закупих Dannerle Pflanzenelixi - Течна тор за растенията; изрязах всички листа със зелени точки от всички растения, поне колкото ми даваше сърце. Едното анубиасче остана само с 1 листо, но към момента още е живо :)
Започна торене по инструкция - 1 капачка за 100 литра седмично (след смяна на водата). Обаче растенията вече не се държаха добре. Освен зелените алги, започнаха да избледняват листата на криптокорината, даже беше на път да я изгубя преди да започна с течната тор, която според етикета и, има десетина полезни елемента за растенията. Така успях да спася това растение, но явно не напълно, защото проблема продължава.
Посъветваха ме да започна да слагам по половин капачка от течната тор всяка вечер, за да вдигна нивото на елементите, НО кой-знае какво подобрение не забелязах.
2. Тук някъде трябва да включа и втория проблем :)
Отново се засилиха зелените алги, отново на предното стъкло се образува малко и бледо, НО зелено петно от алгите. Според друг източник, ази алгия се появявала заради ниска осветеност. Отново включих в осветителния цикул фито лентата, но този път тя вече не светеше по 2 часа без прекъсване, а 2 пъти по 15 мин с 45 минути почивка между двата цикъла.
Разбрах, че така няма да се отърва от алгите, явно не се справях ефективно с осветлението. След кратко четене и гледане на клипчета реших, че трябва да се сдобия с някакви алгояди, които да помогнат за преборването на този дразнител. Така на 28 февруари се сдобих с 2 малки скаридки Чери; 1 скарида Амано и 1 охлюв Неритина (номер 1*). Реших да не супувам САЕ, понеже ставали над 10 см като пораснат, а аз гледам все малки рибоци и май не е много много препоръчително ;)
Скаридките са мънички (а и нали са общо 3), веднага се набиха в храсталака и много рядко ги виждам. За сметка на това пък ми хареса как охлюва Неритина "облизва" стъклата от зелените алги. Така на 9ти март се появи вкъщи Неритина номер 2 :)
Между другото физите ми се увеличиха драстично, като имам поне 40-50 бройки, те нали са все микроскопични.  Дори няколко пъти при смяна на водата, тези, които са пролазили към горния ръб, си ги събирах и изхвърлях за да ги намаля. Тези, които са си по грунда и на ниско по стените, не съм ги закачал.
3. Тук е идеалния момент да зачекнем и проблем номер 3. С ужас една сутрин (не съм си записал датата), открих първата Неритина паднала по гръб. Завъртях го внимателно с пинсетата, на следващия ден уж пак лазеше по стъклото и хоп - пак го намирам на същото място паднал, пак по гръб. Неритината номер 2 си се чувства добре и упорито лази по стъклата и в грунда - почти без почивка.
На третия ден след първото падане, охлюва спря да излиза. Попитах в магазина, от който си пазарувам животинчета. От там ми казаха, че по принцип трябва сам да се обърне ако падне. Реших да го оставя, да видя дали ще се обърне сам.. Е, със смяната на водата, го изхвърлих, беше прилично умрял, даже се разнесе смрад от него като го извадих, а бяха минали само 2 дена.. ?!!? Много се изненадах. За справка - Неритинчо номер 2 все така си лази ударно и си яде и няма никакви признаци да има проблем с него. Странното в, че и двете падания бяха в ъгъла под термометъра, където нямам нито тръби на канистъра, нито нагревател.. ?!?
Реших, че номер 1 се е разболял нещо, или пък ако е полазил по нагревателя по-рано, може да се е изгорил нещо (съмнява ме, но все пак не е невъзможно)..
В края на миналия месец (28ми) си закупих Неритина номер 3, понеже реших, че само едно охлювче не е достатъчно за моя аквариум. Тук започва странното - на 3ти този месец и тя падна на същото място - под термометъра ?!? Сутринта си лазеше щастливо, а вечерта като се прибрах от работа, беше обърната под термометъра. Видимо се показваше малко и аз внимателно пак я обърнах с пинсетата, без да я докосвам - само по черупката. Видях как придърпа 1-2 камъчета от грунда и.. И повече не се помръдна. Оставих я на мира.. Без движение. Вчера като сменях водата.. вече нямаше признаци на живот.. замина си. За справка - втората неритина продължава да припка щастливо по стъклата и да се храни. Няма никакви признаци нещо да не и е наред.. Даже днес специално я наблюдавах, че и тя си минава през същия ъгъл, и нищо.. продължава си.
Реших, че проблема може да е в термометъра - нали е на вендузка и има половин см между него и стъклото - ако по някакъв начин са се опитвали да минат между него и стъклото, може от там да е станал проблема.. Днес преместих термометъра на една от тръбите на канистъра.. за проба.
В същото време ми свърши течния тор за растенията. В момента не добавям нищо във водата.
Вече и на лимончето някои от листатяа започнаха да се обезцветяват - стоят като намокрена тоалиетна хартия - хем са там, хем не съвсем. По някои листа започнаха да се появяват дупчици..
След четене отново по форуми, установявам, че имам липса на Калий, Магнезий, Желязо..
Проблема е, че работя в центъра на София, близо до бившата СънСити (площад Възраждане) и не знам от къде и какво да купя, за да си помогна на растенията, както и на охлювите, както и да се избавя от алгите и..
Поста ми стана около километър :)
Качвам и няколко снимки за обща представа, постоянно съм готов да кача и още снимки :)
П.с. Качвам снимките на разбъркано, вие ще се ориентирате.. :)
(https://i.postimg.cc/Pr8bTKfg/IMG-20181207-201709.jpg) (https://postimg.cc/0bPKCYwn)

(https://i.postimg.cc/W49Sh3BC/IMG-20181207-225646.jpg) (https://postimg.cc/wtmDr6TQ)

(https://i.postimg.cc/9QYLH1JW/IMG-20190210-215952.jpg) (https://postimg.cc/213Q4QsJ)

(https://i.postimg.cc/ZRCH3mZR/IMG-20190210-220335.jpg) (https://postimg.cc/5YW8dZXd)

(https://i.postimg.cc/Qtt5PJnn/IMG-20190211-202138.jpg) (https://postimg.cc/8F2jfMGh)

(https://i.postimg.cc/GmCXf6P7/IMG-20190406-162455.jpg) (https://postimg.cc/XpsKGHzd)

(https://i.postimg.cc/Sj0MnFQw/IMG-20190406-162504.jpg) (https://postimg.cc/LgTXWW1T)

(https://i.postimg.cc/CMRrnGLN/IMG-20190406-162519.jpg) (https://postimg.cc/4nTQrhc7)

(https://i.postimg.cc/DfRjrSSK/IMG-20190406-162543.jpg) (https://postimg.cc/5jqS1N5P)
Титла: Re: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: wire в 07.04.2019г 21:09ч
Здравей Цецо :-)
Съжалявам да прочета за растенията. Това на лимончето прилича на липса на магнезий и желязо. Вероятно ще ти трябва СО2 вече, щом добавяш торове. Чел съм, че има доволни от продуктите на seachem и dennerle, но не съм ползвал.
Неритините не харесвали нитратите, аз имах 10, всички са в хибернация в момента  :-| знам ли...
Титла: Re: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: skycatbg в 08.04.2019г 11:11ч
Здравей, баце Живко,

Ще ги съвзема, само не знам от къде мога да пазарувам тук в София и какво точно да купя. Дали да пробвам пак с някаква комбинирана боза или да търся профилирани добавки за водата. Предполагам, че с профилираните ще ми трябват и някакви тестове, да не предобря нещата...
Днес или утре ще изтичам до близкия ми магазин да видя какво още предлагат, до колкото четох насам-натам, ще ми трябва магнезий, калий и желязо. Поне повечето симптоми сочат в тази посока..
Все още не знам какво да правя тези зелени алги - за стъклата за сега охлюва се справя, но по листата...

Към текущия момент светя 7 часа с основната пура, спрял съм всички други екстри. Опасявам се, че ако намаля още светлината, алгите ще намалеят, но и на растенията няма да им хареса обстановката..
Титла: Re: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: didak в 08.04.2019г 19:07ч
Според мен, за балансиран аквариум светлината 18вт е твърде слаба за 80 литра. Тази светлина е слаба и ако не се тори, а в твоя случай още повече. Аз бих светил с всички тела едновременно по 3-4 часа сутрин и вечер, или както ти допада със салса.
Би било от полза ако качиш обща снимка на аквата.
Титла: Re: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: skycatbg в 08.04.2019г 22:10ч
Здравей, didak :)

Снимката идва :)
Мен ме притеснява, че като светя със всичко и май ми се увеличават зелените алги.. :(

Днес си купих отново една неритина - номер 4 :) И някаква обща боза с микроелементи - малко по-скъпа, но се надявам да помогне на растенията. В описанието пише 5 мл за 250 литра вода 1-2 пъти седмично, аз сложих с една спринцовка 2 мл като първи ден. Препарата е Flourish. Взех 100 мл опаковка, която трябва да ми стигне между 25 и 50 дози в това количество :) (поне половин година).

(https://i.postimg.cc/NMTKvq0z/IMG-20190407-222006.jpg) (https://postimg.cc/0Mkk74DY)
Титла: Re: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: didak в 09.04.2019г 08:08ч
изглежда си добре /от функционална гледна точка  :-)/.
за да няма водорасли основната задача не е да ги бориш тях, а да създаваш условия за добро развитие на растенията. в началото можеш да пробваш с различни китки, за да налучкаш тези, които ще се чувстват най-добре и ще ти поддържат баланса. след време вече редуцирай по вкус. и тори при нужда - когато забележиш недостиг при всички китки, проблеми с отделни винаги ще има... според мен.
Титла: Re: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: skycatbg в 09.04.2019г 09:09ч
То проблема ми идва от това, че масово на китките започнаха да стават дупчици по листата и да избледнятат (стават като прозрачни), то да са 1-2 листа, не е проблем.. След четене насам-натам по форума, стигнах до идеята, че имам недостиг на желязо и калий.
Подкрепям си идеята и с мисълта, че си сменям водата с филтрирана такава и вероятно почти нищо полезно като вещества не остава в нея, а и аз не добавям нищо - по тази причина купих тази добавка, не толкова като тор, колкото като източник на микро и макро елементи.
Относно дизайна (подредбата) на аквата, черпих идеи от някакви международни сайтове за състезания за аквариуми - имаше някакви формули за разположение на нещата в аквата и съм се опитал максимално да се съобразя с препоръките.
Растенията са ми подарък от близък приятел и карам с тях, а и смятам, че ако набухам още, ще се препълни стъкленицата - предвидил съм да има място и за развитие (разразстване) на съществуващите :)

Публикациите са слети: 09.04.2019г 22:10ч
Ето ми теста от днес.
До колкото го разчитам, преди GH ми беше на 25 от 0, а днес май клони повече към 50.. Това как мога да го сваля?
Нитратите по-рано ми бяха около 10, сега съм някъде около горната допустима граница - около 25;
Нитритите си ги крепя към 0; нямам оплаквания за сега
Carbonate ми е по-скоро към 80 - долната граница;
Киселинността ми клони към 6.8
(https://i.postimg.cc/Vsj1Y492/IMG-20190409-215347.jpg) (https://postimg.cc/vDHChrNv)

За съжаление теста ми се простира до тук :) не мога да извадя повече параметри на водата. Какво мога да направя за да балансирам кривите стойности?
Титла: Re: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: skycatbg в 11.04.2019г 15:03ч
аз само да се похваля - днес ми умря първата рибка... Едното неонче сутринта го намерих залепнало за мъха и с липсващи очи, иначе цяло..  :'(
Видях и екзоскелета на Амано'то, но не ми остана време да разровя храста да видя дали само е сменило калъфа, или и то е гътнало кошера.. Довечера ще имам повече информация.. Странното е, че и едно от другите неончета ми се струва по-бледо от останалите в червената му част на опашката.. ?!!? До довечера може да имам още един смъртен случай..  *SORRY*

(https://i.postimg.cc/kgsBM7fx/IMG-20190411-065631.jpg) (https://postimg.cc/jDWsZYV5)

(https://i.postimg.cc/PxpxMYh4/IMG-20190411-065638.jpg) (https://postimg.cc/N9tBsyK9)

(https://i.postimg.cc/5tkyvncy/IMG-20190411-070118.jpg) (https://postimg.cc/Y4YtBNCB)
Титла: Re: Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)
Публикувано от: wire в 11.04.2019г 15:03ч
Смени си поне 50% от водата. Колко слагаш от торовете?