• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ за начинаещ с многополеви проблеми :)

Започната от skycatbg, 07.04.2019 21:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skycatbg

Здравейте всички,
Знам, че първия ми пост ще стане ужасно дълъг, за което се извинявам, но нали трябва да си разкажа "опита" и "историята на заболяването" :)

Аз съм доста неопитен акварист, накратко началото на Октомври започнах да чета по форумите какво ще ми е нужно да започна с аквариум, началото на декември закупих комбинацията, която съм описал в профила ми, зациклях го цял месец и края на Декември се населиха първите няколко рибки.

Вече 3 пълни месеца се радваме на аквариума, и понеже ми е тръпка, в едно файлче си описвам едва ли не по дати какво се е случвало, какво съм направил, какво съм закупил и.. какво е умряло.. За съжаление вече имам и смъртни случаи.

Да започна с обитателите - към настоящия момент имам 4 обикновени неонки, 4 мраморни трихогастера, и 5 двойки тернеции (2 жълти, 2 зелени, 2 червени, 2 оранжеви и 2 стъклени). От средата на зациклянето си закупих едно анубиасче, за цвят.. И така се сдобих и с чудесно поколение европейска физа :) Много се радвахме на първото открито охлювче, все пак това беше първото живо нещо в аквариума от нерастителен произход.
Около 2 седмици по-късно се сдобих от един приятел с "цяла шепа" растения, включващи още 2 анубиаса, прилично коренче микрозорум, малко мъх (според снимките в нета ми прилича на явански мъх); 3-4 коренчета ротала; 2 коренчета криптокорин; 1 коренче лудвигия; 1 голямо коренче лимонче, което след време се наложи да го прережа на 2, понеже започна да опира в капака и така сега станаха 2 коренчета; и 3 луковички нимфея, които след първоначално преболедуване и окапване на първите им листенца и оставане само на луковички, сега си имам много красиви и големи листа.
Като мина един месец си взех и 2 сомчета анциструс за красота. Между другото рибките не съм ги пускал на веднъж - през 3 дена по 2, да не стане ударно проблем :)
Да напиша и за техниката все пак - закупих си аквариумен комплект Eheim 96 литра, с капак, стъкло 6мм, Осветление 1x18 W (T8), Допълнително LED лента Fyto - около 1M (Червени и сини диоди), нагревател Eheim 100W - всичко това освен фито лентата е от комплекта на Eheim; и не на последно място - Канистър Fluval 206.
В аквариума не съм слагал въздушна помпа за мехурчета, понеже така съм монтирал на канистъра тръбата, че да се получава малко водопадче, което вкарва балончета във водата, а и прочетох, че е хубаво да се движи повърхността на водата в аквата, за да не образува ципа :)

Изписах основния ферман и... ето и списъка с проблемите:
1. първия проблем: В началото на втория месец си закупих едно малко и красиво корабче за аквата и добавих около 50 грама цветни камъчета. Предварително всичко беше старателно измито и стерилизирано. Около седмица след това забелязах пласт от грунда около камъчетата да пожълтява. Предполагам, че те са "пуснали" нещо, но не знам какво. Това не е проблема. Всъщност по това време открих първите ми зелени алги - после разбрах, че са такива - мъничко петънце по стъклото, което леко позеленя. Слабо се забелязваше, но аз нали си гледам всеки ден аквариума и започна да ме дразни. Сдобих се след 3 дена с магнитна гъба за почистване на стъклата. Много лесно махнах "петното" - без особено усилие.. и ХОП - на следващия ден 2 листа на анубиаса бяха позеленяли - явно като ги разкарах от стъклото и се лепнаха на растението.
Мисля, че сега е момента да си опиша осветлението - до този момент светих по 8 часа с основната пура, както и по 2 часа на обед с фито лентата, като мислих, че симулирам обедно слънце. Открих и първите проблеми с листата на някои от растенията и реших, че съм ги "изгорил". Спрях фито лентата.
Сдобих се с някакви тест ленти за аквариум, които мерят 5 показателя (не са маркови). Първия тест го разчетох така: -> Hardness 50 мг/л; Нитрати 10 мг/л; Нитрити 0 мг/л; Карбонати 80 мг/л; pH 6.8.
Отклонение от нормата ми беше само "Hardness 50 мг/л", като според теста трябва да е 0.
Вода сменям всяка събота по 1/5 от аквариума. Как съм го решил ли - ми намерих си един 20 литров леген и го пълня от 96 литровия аквариум (който на практика може и към 80 да клони след пълненето с грунд и т.н.) и после доливам 20 литра престояла вода поне 24 часа.
След като установих това с твърдостта, започнах да наливам 20 литра филтрирана вода, която се филтрира през активен въглен и през 20 микронен филтър.
Към средата на втория месец вече се досетих, че минавайки водата през активен въглен, в нея вероятно не остават особено много активни и полезни вещества за растенията. Закупих Dannerle Pflanzenelixi - Течна тор за растенията; изрязах всички листа със зелени точки от всички растения, поне колкото ми даваше сърце. Едното анубиасче остана само с 1 листо, но към момента още е живо :)
Започна торене по инструкция - 1 капачка за 100 литра седмично (след смяна на водата). Обаче растенията вече не се държаха добре. Освен зелените алги, започнаха да избледняват листата на криптокорината, даже беше на път да я изгубя преди да започна с течната тор, която според етикета и, има десетина полезни елемента за растенията. Така успях да спася това растение, но явно не напълно, защото проблема продължава.
Посъветваха ме да започна да слагам по половин капачка от течната тор всяка вечер, за да вдигна нивото на елементите, НО кой-знае какво подобрение не забелязах.
2. Тук някъде трябва да включа и втория проблем :)
Отново се засилиха зелените алги, отново на предното стъкло се образува малко и бледо, НО зелено петно от алгите. Според друг източник, ази алгия се появявала заради ниска осветеност. Отново включих в осветителния цикул фито лентата, но този път тя вече не светеше по 2 часа без прекъсване, а 2 пъти по 15 мин с 45 минути почивка между двата цикъла.
Разбрах, че така няма да се отърва от алгите, явно не се справях ефективно с осветлението. След кратко четене и гледане на клипчета реших, че трябва да се сдобия с някакви алгояди, които да помогнат за преборването на този дразнител. Така на 28 февруари се сдобих с 2 малки скаридки Чери; 1 скарида Амано и 1 охлюв Неритина (номер 1*). Реших да не супувам САЕ, понеже ставали над 10 см като пораснат, а аз гледам все малки рибоци и май не е много много препоръчително ;)
Скаридките са мънички (а и нали са общо 3), веднага се набиха в храсталака и много рядко ги виждам. За сметка на това пък ми хареса как охлюва Неритина "облизва" стъклата от зелените алги. Така на 9ти март се появи вкъщи Неритина номер 2 :)
Между другото физите ми се увеличиха драстично, като имам поне 40-50 бройки, те нали са все микроскопични.  Дори няколко пъти при смяна на водата, тези, които са пролазили към горния ръб, си ги събирах и изхвърлях за да ги намаля. Тези, които са си по грунда и на ниско по стените, не съм ги закачал.
3. Тук е идеалния момент да зачекнем и проблем номер 3. С ужас една сутрин (не съм си записал датата), открих първата Неритина паднала по гръб. Завъртях го внимателно с пинсетата, на следващия ден уж пак лазеше по стъклото и хоп - пак го намирам на същото място паднал, пак по гръб. Неритината номер 2 си се чувства добре и упорито лази по стъклата и в грунда - почти без почивка.
На третия ден след първото падане, охлюва спря да излиза. Попитах в магазина, от който си пазарувам животинчета. От там ми казаха, че по принцип трябва сам да се обърне ако падне. Реших да го оставя, да видя дали ще се обърне сам.. Е, със смяната на водата, го изхвърлих, беше прилично умрял, даже се разнесе смрад от него като го извадих, а бяха минали само 2 дена.. ?!!? Много се изненадах. За справка - Неритинчо номер 2 все така си лази ударно и си яде и няма никакви признаци да има проблем с него. Странното в, че и двете падания бяха в ъгъла под термометъра, където нямам нито тръби на канистъра, нито нагревател.. ?!?
Реших, че номер 1 се е разболял нещо, или пък ако е полазил по нагревателя по-рано, може да се е изгорил нещо (съмнява ме, но все пак не е невъзможно)..
В края на миналия месец (28ми) си закупих Неритина номер 3, понеже реших, че само едно охлювче не е достатъчно за моя аквариум. Тук започва странното - на 3ти този месец и тя падна на същото място - под термометъра ?!? Сутринта си лазеше щастливо, а вечерта като се прибрах от работа, беше обърната под термометъра. Видимо се показваше малко и аз внимателно пак я обърнах с пинсетата, без да я докосвам - само по черупката. Видях как придърпа 1-2 камъчета от грунда и.. И повече не се помръдна. Оставих я на мира.. Без движение. Вчера като сменях водата.. вече нямаше признаци на живот.. замина си. За справка - втората неритина продължава да припка щастливо по стъклата и да се храни. Няма никакви признаци нещо да не и е наред.. Даже днес специално я наблюдавах, че и тя си минава през същия ъгъл, и нищо.. продължава си.
Реших, че проблема може да е в термометъра - нали е на вендузка и има половин см между него и стъклото - ако по някакъв начин са се опитвали да минат между него и стъклото, може от там да е станал проблема.. Днес преместих термометъра на една от тръбите на канистъра.. за проба.
В същото време ми свърши течния тор за растенията. В момента не добавям нищо във водата.
Вече и на лимончето някои от листатяа започнаха да се обезцветяват - стоят като намокрена тоалиетна хартия - хем са там, хем не съвсем. По някои листа започнаха да се появяват дупчици..
След четене отново по форуми, установявам, че имам липса на Калий, Магнезий, Желязо..
Проблема е, че работя в центъра на София, близо до бившата СънСити (площад Възраждане) и не знам от къде и какво да купя, за да си помогна на растенията, както и на охлювите, както и да се избавя от алгите и..
Поста ми стана около километър :)
Качвам и няколко снимки за обща представа, постоянно съм готов да кача и още снимки :)
П.с. Качвам снимките на разбъркано, вие ще се ориентирате.. :)


https://i.postimg.cc/W49Sh3BC/IMG-20181207-225646.jpg





https://i.postimg.cc/Qtt5PJnn/IMG-20190211-202138.jpg








Аквариум EHEIM Aquastar 96 L, стъкло 6мм
Осветление 1x18 W (T8)
Допълнително LED лента Fyto - 1M (Червени и сини диоди)
нагревател Eheim 100W
Канистър Fluval 206

wire

Здравей Цецо :-)
Съжалявам да прочета за растенията. Това на лимончето прилича на липса на магнезий и желязо. Вероятно ще ти трябва СО2 вече, щом добавяш торове. Чел съм, че има доволни от продуктите на seachem и dennerle, но не съм ползвал.
Неритините не харесвали нитратите, аз имах 10, всички са в хибернация в момента  :-| знам ли...
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

skycatbg

Здравей, баце Живко,

Ще ги съвзема, само не знам от къде мога да пазарувам тук в София и какво точно да купя. Дали да пробвам пак с някаква комбинирана боза или да търся профилирани добавки за водата. Предполагам, че с профилираните ще ми трябват и някакви тестове, да не предобря нещата...
Днес или утре ще изтичам до близкия ми магазин да видя какво още предлагат, до колкото четох насам-натам, ще ми трябва магнезий, калий и желязо. Поне повечето симптоми сочат в тази посока..
Все още не знам какво да правя тези зелени алги - за стъклата за сега охлюва се справя, но по листата...

Към текущия момент светя 7 часа с основната пура, спрял съм всички други екстри. Опасявам се, че ако намаля още светлината, алгите ще намалеят, но и на растенията няма да им хареса обстановката..
Аквариум EHEIM Aquastar 96 L, стъкло 6мм
Осветление 1x18 W (T8)
Допълнително LED лента Fyto - 1M (Червени и сини диоди)
нагревател Eheim 100W
Канистър Fluval 206

didak

Според мен, за балансиран аквариум светлината 18вт е твърде слаба за 80 литра. Тази светлина е слаба и ако не се тори, а в твоя случай още повече. Аз бих светил с всички тела едновременно по 3-4 часа сутрин и вечер, или както ти допада със салса.
Би било от полза ако качиш обща снимка на аквата.

skycatbg

Здравей, didak :)

Снимката идва :)
Мен ме притеснява, че като светя със всичко и май ми се увеличават зелените алги.. :(

Днес си купих отново една неритина - номер 4 :) И някаква обща боза с микроелементи - малко по-скъпа, но се надявам да помогне на растенията. В описанието пише 5 мл за 250 литра вода 1-2 пъти седмично, аз сложих с една спринцовка 2 мл като първи ден. Препарата е Flourish. Взех 100 мл опаковка, която трябва да ми стигне между 25 и 50 дози в това количество :) (поне половин година).


Аквариум EHEIM Aquastar 96 L, стъкло 6мм
Осветление 1x18 W (T8)
Допълнително LED лента Fyto - 1M (Червени и сини диоди)
нагревател Eheim 100W
Канистър Fluval 206

didak

изглежда си добре /от функционална гледна точка  :-)/.
за да няма водорасли основната задача не е да ги бориш тях, а да създаваш условия за добро развитие на растенията. в началото можеш да пробваш с различни китки, за да налучкаш тези, които ще се чувстват най-добре и ще ти поддържат баланса. след време вече редуцирай по вкус. и тори при нужда - когато забележиш недостиг при всички китки, проблеми с отделни винаги ще има... според мен.

skycatbg

То проблема ми идва от това, че масово на китките започнаха да стават дупчици по листата и да избледнятат (стават като прозрачни), то да са 1-2 листа, не е проблем.. След четене насам-натам по форума, стигнах до идеята, че имам недостиг на желязо и калий.
Подкрепям си идеята и с мисълта, че си сменям водата с филтрирана такава и вероятно почти нищо полезно като вещества не остава в нея, а и аз не добавям нищо - по тази причина купих тази добавка, не толкова като тор, колкото като източник на микро и макро елементи.
Относно дизайна (подредбата) на аквата, черпих идеи от някакви международни сайтове за състезания за аквариуми - имаше някакви формули за разположение на нещата в аквата и съм се опитал максимално да се съобразя с препоръките.
Растенията са ми подарък от близък приятел и карам с тях, а и смятам, че ако набухам още, ще се препълни стъкленицата - предвидил съм да има място и за развитие (разразстване) на съществуващите :)

Публикациите са слети: 09.04.2019 22:27

Ето ми теста от днес.
До колкото го разчитам, преди GH ми беше на 25 от 0, а днес май клони повече към 50.. Това как мога да го сваля?
Нитратите по-рано ми бяха около 10, сега съм някъде около горната допустима граница - около 25;
Нитритите си ги крепя към 0; нямам оплаквания за сега
Carbonate ми е по-скоро към 80 - долната граница;
Киселинността ми клони към 6.8
https://i.postimg.cc/Vsj1Y492/IMG-20190409-215347.jpg

За съжаление теста ми се простира до тук :) не мога да извадя повече параметри на водата. Какво мога да направя за да балансирам кривите стойности?
Аквариум EHEIM Aquastar 96 L, стъкло 6мм
Осветление 1x18 W (T8)
Допълнително LED лента Fyto - 1M (Червени и сини диоди)
нагревател Eheim 100W
Канистър Fluval 206

skycatbg

аз само да се похваля - днес ми умря първата рибка... Едното неонче сутринта го намерих залепнало за мъха и с липсващи очи, иначе цяло..  :'(
Видях и екзоскелета на Амано'то, но не ми остана време да разровя храста да видя дали само е сменило калъфа, или и то е гътнало кошера.. Довечера ще имам повече информация.. Странното е, че и едно от другите неончета ми се струва по-бледо от останалите в червената му част на опашката.. ?!!? До довечера може да имам още един смъртен случай..  *SORRY*






Аквариум EHEIM Aquastar 96 L, стъкло 6мм
Осветление 1x18 W (T8)
Допълнително LED лента Fyto - 1M (Червени и сини диоди)
нагревател Eheim 100W
Канистър Fluval 206

wire

Смени си поне 50% от водата. Колко слагаш от торовете?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

skycatbg

Здравейте отново.

Да започна с хваленето - за сега двете охлювчета са добре, даже си играят заедно(лазят си заедно). Имам си вече и 2 САЕта, И те много ме радват с тяхното синхронно плуване - постоянно са заедно, както завива едното, така завива и другото с него - като сянка са :)

Неприятната новина - Умря ми второ неонче! Не съм правил нищо ново по аквариума, поддържам си го както до сега, сменям си водата, добавям си от новите микроелементи с опит да си оправя листата на растенията.. И нямам никакви промени други..

Преди малко детето ме извика и ми показа втора умряла неонка. Ние си следим рибите и сутрин и вечер, и сутринта всичко беше ОК..
Тази за разлика от предишната е цяла (на предишната бяха изяли очите); явно бързо сме я открили.
Извадих я веднага, огледах я, снимах я, и след кратка консултация с форума констатирах следното: Няма видими деформации, няма язви, няма гниене (симптомите на неоновата болест). Тази също е от старите - обикновените неонки. Новите, червените са си добре, плуват всички в пасажче.. Крият се под растенията, предполагам заради останалите рибки..

Като извадих рибката, направих от комбинираните тестове на водата - показателите са както обикновено, без отклонения - твърдостта ми (GH) е между 25 и 50, при препоръчителна 0 (но моята от самото начало си е така и не се променя) , Нитрати 10 (допустими от 0 до 25), нитрити 0, Карбонати 80 (препоръчителни от 80 до 120), киселинност 6,8 (препоръчителна от 6.4 до 7.2).

Моите наблюдения: Когато храня рибките, всички се спускат към повърхността и директно от там започват да си събират храна, не чакат да потъне (Няколко вида тернеции, общо 10 и мраморни трихогастери, общо 4), а неонките и САЕтата застават на дъното и чакат канистъра да потопи храната във водата и тогава започват да я гонят (нали водата се върти по интересен начин и след около 10-15 секунди има от храната в цялата вода). Да не би те да не си дояждат нещо.. ? знам ли?


Качвам и 2снимки: Видимо освен хлътналото коремче, не виждам други проблеми по рибката. Дали не се е смачкала и тя на филтъра?



Аквариум EHEIM Aquastar 96 L, стъкло 6мм
Осветление 1x18 W (T8)
Допълнително LED лента Fyto - 1M (Червени и сини диоди)
нагревател Eheim 100W
Канистър Fluval 206

didak

"...има от храната в цялата вода.."
в никакъв случай не трябва да го допускаш. ако трябва спирай си филтъра, когато храниш, но храната трябва да се изяжда на мига! По-добре 3-4 пъти на ден по съвсем съвсем малко, отколкото един-два "в цялата вода".

skycatbg

е, не е чак толкова страшно както прозвуча :) Ще опитам да направя клипче..

Храната се изяжда за по-малко от 3 минути, просто като се изсипе отгоре (дали на ръка или с хранилката), тя започва да плува и да се върти по повърхността до момента в който не наближи тръбата от филтъра. Там течението я избутва и надолу и тя започва да се върти в целия обем на аквариума, но тернециите и трихогастерите изяждат много голямо количество още на повърхността, а след това започват да хонят и останалата храна, която плува под повърността. Съвсем малкото, което достига до дъното остава за САЕтата, неонките, имам една скарида Амано и една Чери, те дообират каквото намерят между грунда.
Притеснява ме дали не остава съвсем малко храна за неонките и да страдат от глад.. След 3 дена правя 4 пълни месеца на аквариума с обитатели, а на този режим на хранене, това е втория смъртен случай, който не мога да си обясня (ако изключа едно събитие със засмукани 2 малки рибки в тръбата на филтъра)..
Аквариум EHEIM Aquastar 96 L, стъкло 6мм
Осветление 1x18 W (T8)
Допълнително LED лента Fyto - 1M (Червени и сини диоди)
нагревател Eheim 100W
Канистър Fluval 206

velasco

Без претенции да съм изчел и анализирал всичко разказано...

Общата твърдост (GH) и карбонатната твърдост (KH) по принцип не се "свалят" - те обикновено са си факт, с който се съобразяваш като избираш животните за аквариума. Освен ако не искаш да полагаш специални усилия по въпроса, което едва ли влиза в интересите на нов акварист. Някои обитатели харесват мека вода, някои - по-твърда.

Ако pH наистина е 6.8, значи водата най-вероятно е мека. Ако е твърде мека, може да има евентуални проблеми с някои "черупчести" като охлюви и скариди. Едва ли е така в случая.

Някои растения се хранят предимно от грунда чрез кореновата система, а други поемат хранителни вещества направо от водата. Към втората група спадат анубиасите и микрозорума. От снимките оставам с впечатление, че нямаш грунд, който да осигурява хранене на растения от първата група. Оттам вероятно идват и проблемите с листата на лимончето и прочие.

Неонките поначало са си кекави и често мрат в нови аквариуми. Ако само те са жертвите, не бих се впечатлявал много.

Може да пробваш с повечко и/или различна храна. Ако те притесняват остатъци, сменяй водата по-често и/или по-голямо количество наведнъж (примерно 50%).

Penta

Няма такова нещо като препоръчителна твърдост " 0" , то и е невъзможно да се получи в аквариум. Твоята 50мг/л се равнява на 3dGH (немски градус) което е доста мека вода. Карбонатите пък клонят към 4.5 градуса. За капризни растения може да се добавя GH booster, но не и омекотяване.

Similar topics (5)

41505

Публикации: 32
Прегледи: 9524

7844

Започната от hunterbul


Публикации: 2
Прегледи: 2582

54843

Публикации: 9
Прегледи: 4163

34190

Публикации: 6
Прегледи: 3183

31868

Публикации: 10
Прегледи: 5958