• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помогнете със съвети за първи аквариум

Започната от KSI, 16.07.2008 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KSI

Здравейте!
Изчетох много неща и от месец имам 100 литров аквариум. Почистих го добре, сложих добре измит пясък, напълних го с вода от чешмата и го оставих. След няколко дни видях, че отгоре се е образувала ципа - признак на лоша хигиена, знам. Махнах цялата вода, измих аквариума отново, изварих пясъка, налях вода в туби без капачки, която оставих да престоява. Сложих пясъка, а след няколко дни и водата. И новите ми растения, които  дезинфикцирах в разтвор на белина. Понеже ги засадих директно в грунда, а не ги оставих в саксийките с които ги купих, извадих камъчетата от саксийките, изварих ги и ги сложих върху пясъка. Растенията като цяло се развиват добре(имам едно жълто листо на криптокорината което ще махна днес и едно от растенията нещо линее - може да го махна напълно), но от 2 дни виждам, че имам водорасли някакви - зелени точици на няколко места по стъклото, и по камъчетата дето са от саксийките на растенията. На места пясъка е почернял(като напръскан стои). Според мен това е от гадната вода дето тече в тръбите. Възможно ли е? Растенията са ми на 10 дни. Взела съм акватан на сера, на не съм го използвала още. Сега  ще почистя аквариума, ще махна жълтото листо, ще сменя 1/5 от водата. Друго?
Ето малко снимки на аквариумчето:
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01707.jpg
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01708.jpg
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01709.jpg
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01710.jpg
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01711.jpg
Другото което искам да питам. На брега на Берковска река преди 3 седмици си харесах едно изсъхнало, одрязано дърво, останало без кора и надупчено от разни животни. резнах си парче от него(вътре имаше гол охлюв :-!), почистих го, сварих го със сол(дървото) :-Dи го оставих да кисне във вода(всеки ден я сменям). Затиснах го с камък отгоре. Ами за 3 седмици не се научи да потъва! Не плува отгоре, но не стига и дъното! Може би малко го варих? Около 2 часа. Ето снимки на дървото да кажете дали е подходящо.
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01712.jpg
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01713.jpg
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01714.jpg
http://x-home.eu/bgmamma/aqua1/DSC01715.jpg
Сега ако кажете че не е подходящо ще се изям! Много труд хвърлих. И да попитам, на анциструсите ще им хареса ли? И дали няма да се заклещят вътре? Само да кажа, че всички дупки по него съм ги разширила допълнително и всяка има изход освен вход. Може ли да замести корен?
И последно въпроси за рибите.
Мисля в 100литровия аквариум да отглеждам 2-3 анциструса, 7 гупи, 10тина неонки, 2 мулинезии и евентуално, ако си намеря 2 отоцинклуса :) Как ви се струва? Имам позната, която може да ми даде гупи. Да взема и мъжки и женски от нея или само един от половете, а от друго място другуя пол? И по принцип как се процедира с тези неща? Вие всички рибки от едно място ли взимате?

abaro

Здрасти!
На мен ми харесва как си започнал, само пясъка ми се струва малко ситен. Но едва ли ще имаш проблем с това. Китките са ти малко безразборно набучени, но като поотраснат ще можеш да подрязваш и да ги формираш на групи. Дървото ми изглежда напълно подходящо, само го огледай да няма гнили части по него. Ако има трябва да ги изстържеш до здрава дървесина.
Успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Лора

Цитат на: KSI - 16.07.2008 13:01
Само да кажа, че всички дупки по него съм ги разширила допълнително и всяка има изход освен вход. Може ли да замести корен?

Браво бе!А аз толкова се мъчех точно това да направя и накрая резултата е нулев.Евала *privet*

За корена и идея си нямам какъв е,но ми харесва.Хубаво е рибките да си ги вземеш от две различни места,както си казала.По този начин,освен че ще избегнеш деформации,ще опресниш и малко кръвта на животинките.
Тези зелени точки ги има навсякъде,дори и в моя аквариум,ще трябва механично да се справиш с тях.С кухненската гъба и яко търкане,ако нямаш магнитна чистачка за аквариум.
Би ли споделила малко повече за филтъра,прилича ми на някакъв дънен....

Ами аз нямам какво повече да кажа за сега.Освен Добре дошла при нас и успех в хобито

ПС А от къде си?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

barabata

Първото и най-важно нещо намали темпото - търпение. Появили са се някакви водорасли - винаги ще имаш някакви водорасли в аквариума и това не е причина за основно чистене.
Ако имаш ципа просто вземи мерки за намаляването и изчезването и ( насочваш теченията в аквариума така че да има постоянно леко  движение на повърхностния слой на водата - хем няма да има ципа хем ще има добро обогатяване с кислород от въздуха)
Растенията за да се вкоренят хубаво и да заработят с пълни сили ще им трябва повече от месец да не ги пипаш ( да не буташ корените и грунда около корените). Тепърва ще се появяват разни признаци на различните растения за недостиг на нещо си или излишък на нещо си и някое растение да загине , а друго което линее да тръгне добре.

Чети още и повече търпение.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

yri

Здравей и добре дошла в форума.

Първо, не е трябвало да рестартираш аквариума заради ципата, номално е да се появи особено ако не е бил закрит аквариума, просто я обираш (аз го правя с лист хартия). Верно грунда ти е малко ситен, но не е болка за умиране. Дървото също е ОК, трябва му още време да се научи да стои под вода, с един конец или една корда го вържи за някой по голям камък и постепенно то ще си "свикне". Няма да е лошо да сложиш и един два по големи камъка. Относно рибите: живородките много цапат (много серат тея гадини :-D ), според мен зарежи тия гупи и молинезии, сложи повече неонки или някакви други харациди.

Успех!
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

kratun

Добре дошла и от мен!
Радват ме правилно зададените ти въпроси и ще се опитам да ти отговоря.
Ципата на повърхността на водата изглежда отчасти като мазно петно и има бял цвят, нали? Недей да се притесняваш за нея. Тя ти показва, че във водата се заформят колонии от бактерии, които ще са полезни при нейната стабилизация. Няма смисъл да го миеш отново, защото пак ще се появи. Просто сменяй 20-30% от водата на всеки 7-10 дни и нещата ще си се развият.
Не бързай да слагаш рибките, каквито и да са. Изчакай поне две седмици от старирането на аквариума. Дотогава, ще се наложи да му се радваш само с растенията.
Дървото няма да потъне лесно. За начало си избери някакъв камък, измий го хубаво, и с помощта на тънка рибарска корда завържи дървото за него. След месец-два, ще можеш да срежеш кордата и да извадиш камъка, ако ти пречи.
Зелените точки по стъклата ще намаляват с развитието на растенията и стабилизацията на водата, но никога няма да изчезнат напълно. Магнитната чистачка е хубаво нещо, но аз спрях да я използвам. Причината за това е лесното задържане на фини песъчкинки по нея, които надраскват стъклото и става непоправимо грозно. Най-добре е да си почистваш стъклата с мека кърпа или гюдерия за автомобил.
Успех!
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

KSI

Благодаря на всички. Най ме зарадвахте, че дървото е ок 8-)
Цитат на: Лора - 16.07.2008 13:17
Би ли споделила малко повече за филтъра,прилича ми на някакъв дънен....

Ами аз нямам какво повече да кажа за сега.Освен Добре дошла при нас и успех в хобито

ПС А от къде си?
Филтъра вървеше с аквариума и нямам идея какъв е. Но около него на дъното сложих камъни, че засмукваше пясъка.
От София съм. В Берковица бяхме на разходка(мъжът ми е от там).
Ще слагам рибки постепенно, ще изчаквам по 2 седмици преди да пусна нов вид, но мисля в събота да взема вече анциструсчета(растенията ще са направили 2 седмици тогава). Мъжът ми днес ще слага вентилаторче за охлаждане :)
А живородки мисля да взема, защото били по-подходящи за начинаещи акваристи. А мулинезиите нали обирали ципата и хем полза някаква да има. Незнам за рибките. Аз най-държа на анциструсчетата и неонките.

}|{opukc

Казаното от колегите дотук е напълно достатъчно за начало.
Аз мога да добавя нещо само за филтрацията - на тази филтърна глава и разпробий тръбата с малка боргия и нанижи на нея по-голяма едропореста гъба, така разпробитата тръба ще осигури равномерно засмукване на водата през гъбата/ако нямаш намерение да си смениш филтъра де/.
Относно рибите - аз също предлагам пасаж харацини/неони, родостомуси+това са железни рибки/. Съвместими са напълно с анциструсите и отоцинклусите, но засега не бързай с тях.

ПП Водорасли/зелени точки/ всички си отглеждаме, кои с кеФФФФ, кои без.......за съжаление отърване изцяло от тях няма. *DONTWORRY* *JOKINGLY*
Ако ще гледаш неони препоръчвам червени много по-издръжливи от другите са.
Отоцинклуси има в този магазин.
http://www.aquadesign-bg.com/
Успех.

KSI

}|{opukc, това е ценна информация. Аз от този магазин си взех аквариума, но не обърнах голямо внимание на рибките тогава. Само видях,че имат анциструси.
А за неоните - мисля да смеся няколко вида. Нали ако направя така пак ще са си 1 стадо, а няма да се делят на видове?
И в каква последователност да взема рибките? Мислех с анциструсите да почна, но ако е по-добре с друг вид - ок. А за гупите малко ме отказахте.

yri

Неоните стоят на псасажи само когато са застрашени от нещо. А иначе на въпроса ти за неонките ще намериш отговор тук:
Пасаж от различни видове неони

Първо си вземи неонките според мен. А за гупите ... и аз едно време гедах много за кратко ама не е работа, като прасета са - само ядат и цапат.
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

}|{opukc

Цитат на: KSI - 16.07.2008 15:46А за неоните - мисля да смеся няколко вида. Нали ако направя така пак ще са си 1 стадо, а няма да се делят на видове?

Ако вземеш червени и само неони може и в един пасаж да се държат. Предложих червен неон и родостомус защото са по издръжливи и понасят по-големи температурни амплитуди, на 34С се чувстват сравнително добре/за статистиката - горна граница 37-38С/. За другите риби тази температура от 32-34С е фатална, без проблем живеят и в по-студена вода 22-24С.

KSI

Явно ще се взима само един вид. Червени вероятно щом са толкова издръжливи. 10бр би трябвало да са ок. Иска ми се да гледам много и всякакви риби, но съм наясно че в тези 100литра дето предлагам няма как да стане :-(

}|{opukc

В 100л 25-30бр. неон ще се чувстват добре.

KSI

Цитат на: }|{opukc - 16.07.2008 17:45
В 100л 25-30бр. неон ще се чувстват добре.

Ама нали няма да са само те. Искам и анциструси поне. И може би някакви рибки за горния слой на водата, че неонките нали са предимно в средния слой.

assensi

Анциструсите нямат проблем с обема на водата, те и без това много много не плуват. Осигуриш ли им нещо за "смучене" - не ги мисли, щастливи са.

Similar topics (5)

57868

Публикации: 2
Прегледи: 2155

38761

Публикации: 18
Прегледи: 7621

9114

Публикации: 7
Прегледи: 4159

5327

Започната от tty


Публикации: 7
Прегледи: 4659

15807

Публикации: 9
Прегледи: 9650