• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 16:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помътняване на водата без видими причини.

Започната от rain, 04.07.2006 19:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rain

Здравейте! Може ли някой да ми каже какви може да са причините водата в аквариума да стане от бистра мътна, без да е правено нищо по него, и без да са променяни условията(поне не очевидно)? Просто вчера водата в моя аквариум от кристално чиста за няколко часа стана мътна. Сменям всяка седмица част от водата, не прекалявам с храненето на рибките, не съм правила размествания или каквито и да е други промени. Единствено преди 5-6 дни смених помпата с по- безшумна, но дори тогава водата не се размъти. Това се случи чак сега. За мен, като начинаеща това е странно и притеснително. Затова моля който от Вас може да ми каже на какво може да се дължи това. Да направя ли нещо? Благодаря Ви предварително!

cihlidi_fan

Ами добре ще е да ни кажеш:
Колко и какви рибки имаш в аквариума? Колко е голям, с какво си ги хранила за полследно и каква филтрация имат?  :roll:  
И как сменяш водата? Сифонираш ли дъното, или просто ей така гребеше с кофичка и изспиваш?  :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

rain

Две златни рибки, аквариумът е 40 литра, храня ги със специализирана храна за златни рибки на Tetra. От време на време им давам и по малко храна за дънни рибки, но и тя е качествена. Досега (около 2 месеца) откакто имам аквариума, не съм сифонирала, но ден преди да видя мътната вода, вече имах т. нар. чистачка, и тогава почистих с нея дъното за първи път.

rain

Но водата има съвсем малка промяна.

rain

Остава да изчакам . Ако още един ден е толкова мътна, мисля да сменя отново част от нея.Въпреки, че не искам да го правя. Щом не виждам никакви други причини, ще се опитам да разбера и дали са здрави рибките .

VassetZ

Цитат на: "rain"Две златни рибки...
тия златни риби са доста съмнителни :?

cihlidi_fan

Определено си мисля, че от златните идва проблема и от там > лоша филтрация :roll:  
Сифонирай отново дъното, като да кажем смениш 30-40% от водата. Спри за малко да ги храниш, да кажем 1-2 дена. После им давай по 1 път дневно. Това трябва да помогне  :roll:
П.С: Само не каза, каква е филтрацията  :roll:  :?:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

rain

Тъй като не съм си вкъщи, не мога да кажа какъв е филтърът.Нали съм начинаеща,и забравих .Но като го видя, ще Ви кажа ,щом е важно.
Благодаря. A VassetZ защо каза, че са съмнителни? Може да са болни ли? :(

VassetZ

:D  :D хехехе, не , просто златната рибка изключително много замърсява аквариума;)

NikolaV

С уговорката, че не говорим за огромни златни рибки две такива не са много за 40 л. аквариум. Нито това, че не си софонирала грунда. Аз лично моя не съм го сифонирал от поне година. И да искам не мога.
Другаде е проблема. Да си сменила изведнъж по-голямо количество вода? Теоритично една такава смяна+плюс смана на филтъра би могло да доведе до това до някъде... Слувало ми се е да се улея със смяната - 40%-50%, да изчистя филтъра и да побелее леко за няколко дена.

rain

Ами май така направих. Освен това рибите са големи - доста. Почти едновременно смених водата и филтъра. Но както казах, водата се размъти чак след 5 - 6 дни.  Затова в началото не свързах двете неща. А сега пък започнаха да се появяват някакви малки бели петънца по стените. Приличат на точици. Докарала ли съм си вече беля?-Големи рибки в този квариум и всичко друго... Май ще трябва да направя нещо спешно.Много ли се налага да сменя аквариума?

NikolaV

Тук вече от теб зависи какво ще направиш. Златните рибки достигат сериозни размери и поради това изискват хем голям аквариум, хем сериозна филтрация. Не мисля, че е разумно гледането им в аквариум под 200-300 л. Много хора гледат разбира се N на брой златни рибки в малки аквариуми, но това най-малкото е мъчение за тях. Освен това златните се гледат успешно само със златни.
Лично моя съвет обаче е да смениш рибите. Има много по-интересни риби от тях, които може да гледаш и в този аквариум успешно. Ако си навита натози вариант пиши - на идеи и предложения няма да видиш липса ;)
А иначе няма място за паника - нищо фатално не е станало, което да изисква спешни мерки, така че имаш време за размисъл :)

kraltchev

А това е лесно:

Бактерий.

Такова замъгляване на водата се получава от тях.  Белите точици най-вероятно са чехълчета.  Те се въдят като има бактерии - ядат ги.

Общо взето изглежда че имаш естествени процеси в аквариума.  Нормално е да се развият бактерии и после нещо дето ги яде.  След време всичко се изчиства.

Но това че мътната вода не изчезва е лошо.  Най-вероятно нещо предизвиква смърт и ново образуване на бактериите.  Случвало ми се е поне 2 пъти до сега и не съм намирал причини защо така се зацикля всичко и почва да се повтаря вместо да си мине гладко по реда.

Първата ми реакция би била да изхвърля златните риби.  Това са водни прасета.  След този безусловен рефлекс бих проверил дехлоринатора който използвам.  Най-добре е да се увериш че е добра марка и че не е стар - може би просто купи нов.  Ако можеш да купиш сухи бактерии вземи и слагай всеки път като сменяш водата - без да мериш особено, просто така поръси.  И накрая - аз не бих сменял водата по-често от 1 път на 10 дни.  Аквариума може да изглежда зле за някое време но има нужда да си мине през естествените процеси.

--Николай

rain

Разбирам всичко, но вече свикнах много с тях. Имам ги като близки същества. Сега дори и да взема втори аквариум , няма да ми се иска да се разделя с тях. Ще Ви послушам и ще изчакам. Надявам се нещата да се върнат към нормалното.
Вчера четох част от темата за "новобранците", правилата,статистиката  и т.н. В момента искам само да Ви кажа  :благодаря! Не знам дали понякога дори осъзнавате в такива моменти колко сме Ви благодарни, че помагате с това , което знаете и можете. В такива моменти Вие сте нашите приятели . А аз лично искам някой ден като пиша тук, не само да искам помощ, а да се похваля с нещо :wink:  най-накрая. То ше бъде и с ваша помощ!

zmeq

Значи и моята вода беше побеляла в началото.
Води се, че се оправя от само себе си. Да ама не.
Чаках 2 седмици след побеляването и нямаше промяна.
Направих 3 смени по 30 % за 3 дни се оправи всичко, поне при мен де :)

Сори, че пиша на латиница ама от работа не мога да пиша на кирилица като ползвам desktop connection към дома  :roll:

Кирилизирано от модераотра

rain

Добре, но така няма ли да се наруши равновесието в аквариума (за три дни)? При теб скоро ли е било това? В смисъл - установи ли със сигурност, че всичко е наред вече?

zmeq

Една седмица след напълването побеля водата.
Чаках 10 дни да се оправи, без ефект.
Тогава смених стратегията и вече 2 седмици е в перфектно състояние  :roll:

Кирилизирано от модератора

d256h

И според мен са бактерии. Гасиш лампите за 3 дни, пускаш във водата съответната доза метиленово синьо, ако мислиш, че положението е тежко ползваш нужната доза Гентамицин (от ветеринарните аптеки) или подобно лекарство от "Сера"(има всякакви), почистваш фините филтри два пъти на ден. Ако имаш хубави охлюви преди лекарствата ги извади в отделен съд. После няма да сменяш части от водата 2 седмици...

Raziel

Метиленово синьо  и за 12 часа всичко е ок.
На 40л слагаш 5-6 капки.
И на мен ми се е случвало  няколко пъти след  смяна на вода. Затова и профилактично като сменя  водат капвам сега няколко капки.
Плюс  продуктите на сера aquatan & nitrivec.
In Pursuit of Perfection

cihlidi_fan

Гледайте датите преди да пишете плс.  :?  :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

d256h

За конкретния случай момента за съвет може да е изпуснат, но често хора с подобен проблем ровейки в стари постовете, може да открият полезна информация. Така, че не е толкова страшно, че са добавени няколко нови поста към стара тема... :roll:

Similar topics (5)

9928

Публикации: 10
Прегледи: 6767

40972

Публикации: 15
Прегледи: 6062

9412

Публикации: 4
Прегледи: 3693

7148

Публикации: 1
Прегледи: 1929