• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Няколко въпроса за осветление, рибки и растения в 35 l аквариумче

Започната от nutty, 19.03.2007 12:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nutty

Здравейте :)
Попаднах на този форум наскоро, в търсене на информация, която да ми помогне при започването на аквариум. Четох доста, научих много и съм много благодарна за съществуването на форума. Опитах се и да намеря отговор на въпросите ми във вече обсъждани теми, но все пак имам още някои неизяснени въпроси.
Аквариумчето ми е 35 литра Д 44см. Ш 23см. и В 36см. Разположено е в ниша с дължина 46 см. Пуснато е преди 2 седмици. Филтърът е вътрешен за 40 литра (наследен е  ;-) и не знам каква марка) Грунд с дълбочина около 3 см с размери на частиците между 0,3 и 0,8 см. Растения- явански мъх и няколко коренчета дъбче. Рибки - 4 възрастни гупи, 6 малки гупи, които сега започват да се оцветяват, 2 неонки ( с идея да станат над 6), 1 кардинал, 1 анциструс. В 10 литрово аквариумче имам 2 малки ринолорикарии по около 3-4 см. дълги, купени преди няколко дни. Един от въпросите ми е свързан с осветлението. Заради ограничението в дължината на нишата, в която е разположен аквариумът, в момента имам две обикновени луминисцентни лампи по 8W, разположени успоредно една до друга. Заедно с тялото дължината им е 34 см. Светят по около 11 часа на денонощие, на около 7-8 см. над повърхността на водата. Аквариумът има стъклен капак. Та въпросите ми са следните:
1. При положение, че нямам намерение да взимам по-капризни растения, ще се развиват ли добре дъбчето и яванският мъх при такава светлина?
2. В случай, че обикновената лампа не е подходяща, могат ли да се намерят специализирани пури с тази дължина (май е 295мм.)?
3. Доколкото разбрах карантината за новите рибки е добре да продължава поне 7 дни. Въпросът ми е след изтичането на този срок, по какви признаци да преценя дали ринолорикарийките са здрави? Може би  следя поведението им и проверявам за налепи, какво друго да проверя, преди да ги пусна в общия аквариум?
4. Тъй като искам да имам сравнително голямо разнообразие на рибки, бихте ли ми препоръчали и други дребни некапризни видове, съвместими с тези, които имам в момента? Още по-добре би било и ако хапват водорасли, за да предотвратя появата на такива.
Е, това е. Предварително благодаря на всички, които биха отделили от времето си, за да дадат съвети  :-)

NikolaV

Здравей и добре дошла!
Ако правилно съм разбрал аквариумът е дълъг 44 см. и е в ниша 46 см.? Има пури от 18W - 45 см. Премери си съвсем точно нишата! С малко повече възелин може да се вмести тяло около 46 см. с въпросните пури. :)

Едит: И със сегашното ти осветление няма да имаш проблем с растенията за които говориш.

Георги

Искаш отговор, който да ти хареса или отговор, който да е добре за рибите?

nutty

Георги, разбира се, че ме интересува какво е добре за рибките. Ако не беше така, нямаше да питам, а сама щях да си отговоря както ми харесва  ;-)
Между другото, ако се засегне въпроса за броя на рибите, смятам да понамаля броя на гупите и да оставя общо не повече от 6.
Другото, което забравих да спомена е, че поддържам температура 24-25 градуса.

Георги

7-8 гупи или 9-10 неона. температурата е добра. 1/3 от обема растения. карантинирането и 2 седмици е добре. гледаш за всякакви отклонения от нормалното - и като начин на плуване, и като поява на петна или слуз по тялото, и като апетит.
аз имам 4 молинезии, 2 коридораса и 1 боция в 35 л.

nutty

Благодаря за бързите отговори  :-)
Засега ще оставя осветлението както е и ще изчакам повечко, за да видя как ще се развиват растенията. Стигам до заключението, че съм на път да пренаселя аквариума, но все пак ми се иска да има няколко вида рибки. Затова постепенно (с порастването на малките гупи) ще оставя 3-4 от тях. Иска ми се да запазя другите видове.
В крайна сметка мисля да докарам до следното:
3-4 гупи
4-5 неона
2 ринолорикарии
1 анциструс
Чудя се за кардинала, който е самотен и случайно попадна при мен... Надявам се така да се чувстват добре и да не са прекалено нагъсто  :-)

islander

Ако бях на твое място вместо 5 гупи и 5 неона, бих ги направил 10 неона примерно. Когато неоните са повече са доста атрактивни. Вариянт е и 5 червени и 5 обикновени неона да си сложиш. Но ти си решаваш сама. ;-)

Stas

Новите рибки е хубаво да са под карантина поне 15 дни.

Longanlon

За лампата - за тия и за доста други растения осветлението си е добро. На тази дължина съм виждал лампи Sylvana Grolux но не знам от къде могат да се купят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

24668

Публикации: 5
Прегледи: 3644

44718

Публикации: 2
Прегледи: 2091

8704

Публикации: 2
Прегледи: 2246

31463

Публикации: 3
Прегледи: 2835

1234

Публикации: 55
Прегледи: 23352