• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Няколко общи въпроса

Започната от kapacitet, 05.12.2007 17:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kapacitet

05.12.2007 17:48 Last Edit: 05.12.2007 20:21 by kapacitet
Здравейте,

имам няколко въпроса. Сменям всяка седмица по 10 литра вода и незнам дали това е достатъчно за 60 литров аквариум. Когато разбутам дъното с пръст се вдига мътилка, която по принцип не се вижда. Трябва ли да филтрирам грунда и колко дълбоко. Възможно ли е кафевите малки охлювчета да ми пасат тревата и то постоянно по много. В началото имаше само едно, но сега са много и големи, и редовно плуват листа във водата. И най- важното, по празниците няма да ме има в кащи 16 дена и незнам какво да правя с рибите. Предния път ги гледа приятел и за 12 дена, от 13 риби останаха 4 болни.  :'(

Благодаря ви предварително за вниманието

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq1_qCa0.jpg&hash=d0d0f4f6cc11bdfcfd061649ae8d263853f48efe

malomir

Сменяй 20 литра всяка седмица.За мътилката на дъното трябва да сифонираш.Потърси из форума за това.Има доста изписано.Ако се съмняваш за малките охлювчета че ти ядат тревата(все пак каква е тя?)просто ги махай когато ги забележиш.Има една риба която се нарича Боция.Тя много ги обича.Ако намериш някой да ти даде за известно време мисля че за една седмица ще се изчистиш.Също така има препарати против охлюви.Има теми из форума за това.Потърси ги.Относно Празниците има 2 начина.Продават се автоматични хранилки като тази на линка от долу:
http://www.bg-pet.com/Fish/feeder.htm
Или помоли някой да ги храни на 3-4 дена веднъж.Обикновено проблема е че тези хора ги прехранват.Затова направи 3-4 дозички и да не бута повече.
Успех!

Bass_Maker

Маломир общо взето е изчерпал темата. Подкрепям мнението му. Само тия листенца, които споменаваш, че редовно се появяват откъснати и плуващи по повърхността трябва да ги махаш. Ако не ги махаш причиняват голяма част от мътилката в грунда. А рибите можеш съвсем спокойно и да ги оставиш тия 16 дена. Вероятността да пукнат от глад е минимална - все ще си намерят нещо из аквариума.
You cannot kill what you did not create...

kapacitet

Благодаря за бързите и изчерпателни отговори,

прегледах всичко за сифонирането и тази неделя ще го направя. Преди малко извадих всички охлюви които видях в една купа, защото ме е жал да ги изхвърля, нали и те са животинки. Колкото до времето когато няма да бъда в къщи, мисля този път да взема кутиика с храна която прилича малко на опаковка от подсладител. При натискане на бутона пуска една доза която стига за около 5 рибета, и да сменя приятеля естествено.
Пиша ги тези неща, защото предния път рибките така се бяха натровили и умираха пред очите ми една по една, че се наложи да нарина една камара пари за всевъзможни лекарства, подобрители на водата и сиропи против стрес. Не ми се иска и този път да е сащата гледка  :-(
Ако се сетя нещо още ще питам.

Благодаря на всички и лека вечер

kamos

Планорбисите като ги извадиш ги смачкваш с пръсти и ги пускаш обрастно в аквариума - рибките много ще им се зарадват. :-)
Ако случайно рибките останат дълго време без храна трябва много внимателно да започнеш с постепенно захранване.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

kapacitet

Здравейте,

това предложение за смачкването ми изглежда малко съдистично и ще ми е трудно да го направя  :-!
Та вчера си мислех дали ще има нещо лошо ако цопна един корал в аквариума. Дядо ми цял житот е пътувал по корабите и е домъкнал няколко малки корала, а те дълго време стоят подредени в един шкав.
Трябва ли да го изварявам или третирам с някакви химии или просто да го изплакна.
От няколко дена ми прави впечатление, че две от рибетата плуват успоредно една до друга с удървени перки и не допускат други до тях. Май ми изглеж като свалка  *YAHOO*

denzel

моето мнение е,че ако сложиш и коралите освен къщичката която имаш вече,ще го направиш кичозен !
ако ти харесва така,ок ! но ако искаш да направиш нещо истинско се ориентирай към други подредби и условия за живот на рибите ти
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.best-carp.com%2Fbilder%2Flogo.jpg&hash=0f8b9d5c6c27d71728f3297bd6a7e7c7ce52b680

kapacitet

Мисля, че имаш право :-(

Joro Vn

     Може да потърсиш и храна, която е точно за такива случаи- при отсъствие от дома. Продават се във вид на "пресовки" с различна форма, обикновено от няколко грама едната. Ползвал съм вече този метод на хранене. Блокчето храна се пуска на дъното, на достъпно място за всички риби. Обикновено то започва да се разпада, преди да е изконсумирано напълно. За да не се набиват частиците в грунда, предварително го слагам в малка чинийка и след това ги потапям заедно на дъното. По твоя преценка може да поставиш няколко такива блокчета в аквариума.

kapacitet

Здравейте,

благодаря много за съветите и се радвам, че има хора които са загрижени не само за своите риби. Благодаря  :-)

kapacitet

Здравейте отново,

незнам дали е правилно да пиша в една тема за различни проблеми, но ако има проблем моля модераторите за забележка.
Вчера ходих да ми направят проба на водата и забелязвам, че рН-то и РО4 (phosphat) прогресивно се покачват, както следва

31.10.2007   рН 7    ,  РО4  0,025
06.11.2007   рН 7,5 ,  РО4  0,00
04.12.2007   рН 7,6 ,  РО4  0,25
19.12.2007   рН 8    ,  РО4 1,00

Опасно ли е това и как да вкарам показателите в норма. От 3 седмици при смяна на водата не слагам никакви химии (имаше такава тема във форума), а водата престоява около седмица преди да я сменя.
Също забелязвам, че след рестарта който направих преди около 2 месеца (поради натравяне на рибите следствие прехранване) и измих грунда, бързоразтящите разтения станаха бавноразтящи. Също така смених и осветлението от неонка с нормална дневна светлина към неонка с тропична светлина.
И въпреки всичко си мисля, че нещо липсва или не правя както трабва.
Давайте съвети ;-)

ogyy


zambo

 Стойностите  наистина са високи .Не слагай химия . Погрижи се растенията да започнат да растат нормално . Те ще изконсумират излишните вещества . Смени водата няколко пъти през ден по 20-30 процента .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Живко

При положение, че растенията не "вървят", е нормално да се натрупва фосфор. Малко по чести и по-големи смени на вода би трябвало да решат проблема.
Увеличаването на рН, би трябвало да е в следствие на увеличаване на общата твърдост. Последната се увеличава, ако в аквариума има варовици, независимо под каква форма. Такива са коралите например :-) Възможно е и грунда да има доста варовик.
Как може да се тества грунда за варовик знае търсачката на форума. Зависимостите КН, GH и рН са описани в статии.

Предполага се, че няма нищо мистериозно когато растенията ни не растат. Обикновено се дължи на липса на нужните им елементи(химии). Без да знаем стойностите от необходимите замервания няма как да се каже. Растенията би трябвало да се торят поне с калий и магнезий. Това също го има описано.

От това което виждам на общата снимка.
Егерията е доста на тъмно. няма как да расте.
Кабомбата или лимнофилията в средата , все тая, обича мека и кисела вода. В твърда вода, каквато вероятно е твоята в момента, почти не расте.
Едно с тъмно зелени прави листа. На акорус ми прилича. Ако е така, не бих го чакал да расте.
Никой не се е родил научен.

kapacitet

Неочаквано много съвети, благодаря за което. Честно казано не съм правил проба на водата от малко повече от месец и незнам какво е положението в момента, но съм боцнал 3 други растения ( простете за невежеството, даже не им знам имената просто ми харесаха). Купих ги в много окаяно състояние, а те взеха, че се хванаха и се развиват нормално. Старите си стоят на същото положение както и преди. Предполагам, че не се развиват, защото правих рестарт и им скъсих доста порасналите корени  :-|
Ще поогледам темите за торене. Колкото до твърдоста на водата, нямам нищо варовиково, което да съм пускал в аквариума. Само от онези бели пръстенчета във филтъра и по маркуча на въздуха. Преди три седмици добавих торфен екстракт на SERA и някакви какпк BIOFILTR.
Ще взема да си засея нови бързорастящи и няма да се ядосвам повече  :-|



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaVYvApi.jpg&hash=c121f789c8d087ec0686d9302cca459090c4065e

Similar topics (5)

31975

Публикации: 6
Прегледи: 3851

32399

Публикации: 9
Прегледи: 3688

37280

Започната от murkata86


Публикации: 5
Прегледи: 3087