• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2020 23:11

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум

Започната от venki, 16.04.2006 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

venki

Здравейте,
сестра ми се отказа от костенурките и ми остана един свободен аквариум 8) Аквариума е 12 литра, харесах му място вече, имам си оборудване за него-само нагреватела е проблем нямам с термостат и се чудя да взимам ли за него ;) Това ми е 1я върпос, има ли нужда от нагревател с регулируема температура;) 2я какви рибки да гледам в него?Мислех си за неони с малко плата или плата и хелери?3и растения?-С какво да си направя ливадка?Това е засега, ако имате някакви идей или снимки, които може да ме вдъхновят-споделете ги;) Благодаря ви!
П.П. Не съм сигурен за раздела-този ми се стори най-подходящ, ако съм го сбъркал, моля модераторите да не трият темата, а само да я преместят :oops: Благодаря!

Ernest

малко е малко аквариумчето за рибоци....но в краен случай може да сложиш 4-5 неончета на които ще им тясно малко...иначе може само ливадка, виж ей !тук! е показано много добре...иии малко скалички...

нещо ей такова ми се върти из главата:Не е задължително да е с термо реле нагревателя, аз съм с 30л. и моя е без термо реле, той си поддържа една и съща температура като е постоянно включен, стига да няма особенни промени при темперературата в стаята.
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

venki

Ами и на мен общо взето :) Но от какво да си направя ливадката?

Raven

хей ,за да направите и поддържате точно такъв аквариум особено в 12 литра  ви трябва доста опит и практика преди това с по лесни обеми.
това е майсторският клас.
за по начинаещи се препоръчват класическите 55 галона- 200 литра.

колкото по малък е един съд толкова по трудно се вкарва в режим и по трудно се поддържа баланса му.
но няма лошо да се пробва - безполезен опит няма.
просто много трябва да се внимава в началото.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

venki

знам, че е по-трудно, но като се има, че за пръв път имах аквариум на 9 и беше не повече от 30литра а сега съм на почти 15 и съм понатрупал опит, струва ми се, че ако имам повече средства може и да направя добро аквариумче;)(под добро разбирам...бе нещо по-добро от сегашния ми) И предполагам, че ако внимавам и се старая не бих имал много проблеми:)Надявам се! Дайте някакви ценни съвети майсторите!-къде сте?  :wink:

zariio

Цитат на: "venki"знам, че е по-трудно, но като се има, че за пръв път имах аквариум на 9 и беше не повече от 30литра а сега съм на почти 15 и съм понатрупал опит, струва ми се, че ако имам повече средства може и да направя добро аквариумче;)(под добро разбирам...бе нещо по-добро от сегашния ми) И предполагам, че ако внимавам и се старая не бих имал много проблеми:)Надявам се! Дайте някакви ценни съвети майсторите!-къде сте?  :wink:

А какви точно съвети искаш :roll:

venki

всякакви практически, какво да НЕ правя най-вече :roll: Защото нали е най-трудно малкия аквариум и предполагам си има някой тънкости...

zariio

Хайде сега прочети всичко тук http://aquariumbg.com/forum/viewforum.php?f=23
и сам ще си отговориш на всички въпроси :wink:

venki

Хмммм... Не ме разбрахте, но както и да е:)-По-точно аз не обясних правилно:) Този раздел съм го изчел доста пъти, още когато реших пак да си гледам рибките, а не просто да ги храня и като умрат да тичам до магазина:) Няма значение след 1-2 месеца ще постна снимки от аквариума:)

Raven

като казах "майсторски" аз имах предвид горният аквариум- там има две много трудни растения- глосостигма и елеохарис.
и двете изискват силна светлина което пък е опасно особено в малък съд.
лесно завъждат водорасли особено в мека вода и изобщо са си трудни.
ако ще правиш малък аквариум по добре сложи растение което изисква минимум светлина за да снижиш риска.
също и да не изисква СО2 защото ефекта му в 12 л. ще е интересен но краткотраен.
сещам се примерна за малък стрък анубиас нана ,малко камъчета и коренче- може да стане интересно.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

venki

Мерси raven от такъв тип съвети имах нужда :)

n0_name

в толкова малък аквариум ще ти е трудно да направиш каквото и да е  :)  ако държиш на живите растениа пробваи с някои по-корави за рибките се отнася същото златната рибка в случая е подходяща тя е студенолюбива рибка и нагревател няма да ти трябва може да пробваш и с една красива мъжка бета евентуално и една женска само да не им стане тясно

zariio

В 12л за каква точно златна рибка говорим :roll:

n0_name


miTko

В малък съд наистина е трудно и трябва да се внимава не само в началото! Вервайте ми!  :oops: Ако нямаш опит - забрави за растителен аквариум под 15 литра. Най-добре 60-200 литра.
Разни мои АКВАРИУМИ