• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.12.2019 13:01

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов аквариум 126 литра

Започната от KingNothing, 08.07.2005 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KingNothing

А иска и друго да попитам, значи бях си намислил да сложа две пури по 25 вата от по 75 см( както бях споменал вече аквариума ще е с дължина 85см) и според мен с нормална растителност (нищо по специално имам предвид) ще е добре, ама стигнах до извода че такава дължина не е особено често срещана, особено ако става въпрос за самото тяло със ел. запалване, а на мне не ми се занимава да купувам само фасунги и отделно запалването и не разбирам толкова че да се справя.И за това почнах да се чудя какво да правя и искам да ви попитам дали ак сложа две или дори три пури от по 60 см (18 вата) ще ми доидат къси за дължината на ваната ми ... която пак казвам е 85  :?:

NikolaV

Ако сложиш 60 см. пури, голяма част от гьола ти ще остане неосветен. Решение донякъде е да ги поставиш "шахматно" ако ме разбираш какво имам впредвид.
По-добрия вариант според мен е да си вземеш 90 см. пури (89 см. са всъщност) и да си поръчаш/купиш/направиш тялото с възможно най-компактни размери. Малко ще стърчи, но ще го преживееш някакси.

Legion

Или си купи алуминиво готварско фолио за 60ст. и си направи рефлектор.Моя е от картон обвит с такова фолио.Сваля се лесно,слага се лесно,свети навсякъде и като ми скимне че не ми харесва нещо в него си правя нов и всичко това за 60ст който похарчих преди 1-2години за фолио tooth

penchod

Аз съм с 18W с рефлектор, на 90см. дължина на гьола, и категорично мога да кажа, че по 10 см от двете страни не са добре осветени, така че съм се замислил за друго решение.

Longanlon

и аз съм наредил моите шахматно, ама е кофти - сериозно мисля за 90 см, обаче тела за такив алампи няма наоколо, та ще се наложи да ръкоделствам, мамка му

NikolaV

Цитат на: "Longanlon"и аз съм наредил моите шахматно, ама е кофти - сериозно мисля за 90 см, обаче тела за такив алампи няма наоколо, та ще се наложи да ръкоделствам, мамка му

Ми ръкоделствай! :-) По-добрия вариант е.
Като си правих капака ме домързя/досвидя да търся готови тела и си ги направих сам както си искам. Наскоро реших да добавя една лампа и тъй като нямаше начин и място да добавям нов марков дросел си взех готово китайско тяло за 8 лв. барабар със ел. дросела.
Са колко дървено е сделано и колко дървено се слага пурата няма да описвам. Ама... От тоци не разбирам, но да ми свети фазомера като го допра до тялото не знам дали е нормално. И да е нормално при моята самоделна изработка фазомер просто няма до какво да се допре, че да светне...

chandler

Цитат на: "cihlidi_fan"Да точно за тези говорех(chandler) но размислих по добре външен филтър за толкова голям аквариум!! :roll:


Колко ти е голям аквариума?
chandler

Stas

Цитат на: "Longanlon"и аз съм наредил моите шахматно, ама е кофти - сериозно мисля за 90 см, обаче тела за такив алампи няма наоколо, та ще се наложи да ръкоделствам, мамка му


В ДЕНИМА вече си "произведохме" два модела тела за пури на 90 см. Едното беше мойто за аквариум 110 см, а другото за аквариум на 120 см. Двете са с различна форма, дебелина и ширина, но и двете са за по 3 пури и с електронни баласти. Направени са съвсем професионално (фирмата е сертифицирана по ИСО 9000).
Матрицата им е готова, така че могат да реагират при желание доста бързо.

Longanlon

точно 3 пури са ми необходими, но кава е ширината на тялото с тях?

и тая Денима къде се намира, защото никога не съм я чувал...

Stas

Ами ширината на мойто тяло май беше около 1 метър. Не съм си вкъщи и не мога точно да ти кажа. А другото беше 115 см като отляво и отдясно има празно място, в което са разположени баластите. На по-късото тяло баластите са извън тялото (на около 2 м от него).

А ДЕНИМА е:
1. в София
2. точния адрес го има на сайта www.denima2001.com
3. търси Виолета и кажи, че си от форума (ако искаш ползвай и мойто име).

Малко по-скъпо вероятно ще излезе, но могат да ти направят произволно тяло по твои размери. Имахме разговор за унифициране на вариантите за тела, но още не сме уточнявали нищо.

Longanlon

благодяря ти за информацията (макар 'ширина' да не е като 'дължина' :wink: )

KingNothing

Проблемът с осветлението се задълбочава все по-вече и все по-вече... Вече съм в огромна дилема....иакам да ви попитам дали с елктронен дросел 2х36 ще имам проблем с две пури по 25 вата, дали няма да изгорят де ???
Другия въпрос  дали има смисъл да сложа на горе споменатия аквариум с дължина 85 и ширана 35 една лампа от 25 вата(75см) посредата и две по 18 вата (60см) от двете страни на голямата или мога да мина и с 3 по 18 вата обаче по 60 санта ???

P.S.  ебати и стандартите, ебати лампите, ебатии и чудото

NikolaV

Пич, пак ти препоръчвам според мен най-удачния вариант в този случай - 2 или 3 лампи по 30 вата (90 см.) Аз бих избрал него.

KingNothing

Ами на мене 90 вата за 120 литра ще ми дойдат множко... за това и питах дали има проблем да се сложат 2х25 вата лампи на 2х36 ел.дросел

Stas

Цитат на: "KingNothing"Ами на мене 90 вата за 120 литра ще ми дойдат множко... за това и питах дали има проблем да се сложат 2х25 вата лампи на 2х36 ел.дросел


На 120  литра май е добре да са 2 х 30 вата. А иначе на ел.дросел 2х36 можеш да сложиш 2х25. Най-компетентен отговор можеш да получиш от Violeta (прати и ЛС или се обади по тел. в ДЕНИМА и я потърси в понеделник).

@Лонги: малко се бъркам с ширина и дължина, но нали знаеш... зависи от гледната точка. Аз гледам тялото отпред... :)