• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 02:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Налепи по стъклата-как да се отърва???

Започната от maya_maya, 27.05.2007 02:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

maya_maya

По вътрешната страна на стъклата на аквариума има някакви налепи, зелено-кафяви. Приличат на малки точици.Мисля ,че се сгъстяват и пречат на видимостта.Въпросът ми е как да ги почистя и какво да направя ,за да не се появят пак. Много моля, ако може да ми помогнете.
Също ако може да предположите какво би могло да е това.
Сменям водата редовно, сифонирам дъното,имам филтърче.Параметрите на водата са добри.

novobraneca

ако аквариума се осветява от пряка слънчева светлина нема начин да няма такива работи :-P

maya_maya

Мнеее, изобщо никаква пряка слънчева светлина няма...дори и непряка няма...само лампи...

puhcho


Longanlon

Тези налепи се наричат низши водорасли и са общо взето проблем на всички аквариуми.

Прочети статията, която puhcho ти е дал, тя ще ти даде представа какво представляват водораслите.

Най-лесно може да ги махнеш с малка гъбичка, с която да избършеш стъклото отвътре. Продават се и магнитни чистачки, с които не се налага да бъркаш в аквариума - питай в някой по-хубав зоомагазин.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Stas

Дай снимка на аквариума и кратко описание.
Струва ми се, че има причини, които ще може да отстраниш, но да не гадая насляпо...

stranen

И аз го имам този проблем. Ето тук има снимки: http://store4.data.bg/stranen/aquarium/
80 л. сменям всяка седмица около 20 л. СО2 с мая и захар, сложих и тор някакав на таблетки ( сложих 3 таблетки) който се разтварял бавно в продълйение на месец.не знам точно какъв е не можах да видя понеже си купих само 3-те таблетки и ми ги сложиха в пликче. Филтъра е Atman f 201 650л/ч с две отеления в едното има едропореста гъба а в другото си купих и си сложих вата на сера за по финна филтрация. Осветление 1х18 гро лукс и 1х18 Филипс 830 светят около 8ч. дневно. Откъде  идва проблема?

chandler

stranen, не зная откъде ти идва проблемът, но в този аквариум, който се вижда на снимките, не ти трябва да пускаш ЦО2, нито пък някакви торове. просто са ти много малко растенията. може би налепите идват от тора.
chandler

stranen

Едва ли е от тора имам си ги още преди да пусна СО2-то и наторяването.

Predator

"Налепи" и водорасли по стъклата на аквариумите си имат и почти всички акваристи тук, така че това въобще не трябва да ви притеснява (освен ако не е в някакви заплашителни количества  :-))!

Анциструсите помагат до някъде за намаляването им, но основното е чистене всяка седмица с магнитна чистачка или бръснарско ножче.

Странен - в аквариум като този от снимките ти (с няколко растения- при това не бързорастящи - и доста риби) е съвсем нормално по стъклата ти да има водорасли (ти се радвай, че са само там  ;-)!), за да ги намалиш си купи анциструси и повече бързорастящи растения.
За торене и СО2 си мисля, че ти е доста рано, освен това с тази гъба-аератор (ако си я свързал към компресор за въздух!) смисъла от пускането на СО2 се губи почти напълно.

stranen

Гъбъта я няма от много време. А и 3 от 4-те ми растения са бързорастящи а и редвно си взимам нови.

maya_maya

Отсъствах от вкъщи 2 седмици и кафявите водорасли направо са превзели аквариума!!!    *HELP* Забърсах ги с гъба от където успях, но ми се иска да реша проблема по-трайно! Дали причината не е в това, че нямам никакви растения??? Но понеже гледам малави мбуна и ми казаха ,че не съжителстват с растения-не си взех. Може би охлювчетата ампулария ще свършат работа?!?! Дали тези водорасли пречат на рибите? Изобщо моля за каквито и да било съвети по темата!!! Да сложа ли растения,какви точно, охлюви или може би сомчета???? Ще бъда много благодарна ако някой по-компетентен ми помогне! Предварително Ви благодаря!

Gad_Man

Планорбисите направо си умират за кафяви водорасли. Пробвай!

bobynfs

За мен най-лесно се махат с телена гъбичка за чинии НО от тези дето имат вътре дунапрен обаче има 2 вида такива телени гъбички едните са с по твърда тел а тези които ползвам аз са с по мека. Чистят идеално с едно минаване и не драскат стъклото но все пак внимавайте и не прекалите с натискането, че може и да се надере.
2013 New Styling....................................................
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg59%2F1349%2Fsfbz.jpg&hash=b1a274cbf7d918f52ce4bde7ba05994c3cf6f493
Видео на моя АКВАРИУМ *fish
200л.100x50x40, филтър Sera Fil 900, СО2 с мая,
осв.2x2 бр.90см Sylvania Aquastar & Grolux.

Predator

Цитат на: maya_maya - 19.06.2007 19:51
Отсъствах от вкъщи 2 седмици и кафявите водорасли направо са превзели аквариума!!!    *HELP* Забърсах ги с гъба от където успях, но ми се иска да реша проблема по-трайно! Дали причината не е в това, че нямам никакви растения??? Но понеже гледам малави мбуна и ми казаха ,че не съжителстват с растения-не си взех. Може би охлювчетата ампулария ще свършат работа?!?! Дали тези водорасли пречат на рибите? Изобщо моля за каквито и да било съвети по темата!!! Да сложа ли растения,какви точно, охлюви или може би сомчета???? Ще бъда много благодарна ако някой по-компетентен ми помогне! Предварително Ви благодаря!
Ако водораслите, които имаш наистина са Кафяви водорасли, основната причина за тяхното появяване е слабото осветление и евентуално излишъка на силикати.
Разбира се липсата на растения също може да улесни появата и бурното развитие на водорасли, тъй като и най-скъпия филтър не може толкова добре като тях да усвоява разтворените във водата най-различни вещества, от което се възползват естествено водораслите.

Относно съжителството на Мбуна с растения - не съм специалист, но ако пуснеш в Гугъл (търсене на изображения) едно търсене за Мбуна, можеш да видиш и нещо подобно: http://www.akvariumas.lt/galerija/sigitas/index.shtml , така че и цихлидите могат да се гледат с някой растения като - Анубиас, Валиснерия, Гигантска криптокорина...

За охлювите - чак да ти изчистят стъклата няма да могат  :-), по скоро ще направят по тях пътечки! А дали въобще ще оживеят в компанията на цихлиди, това е въпрос, на който специалистите (Боби примерно) могат да ти отговорят най-точно!

За сомчетата - няколко анциструсчета със сигурност ще ти помогнат при унищожаването на кафявите водорасли и то много повече от охлювите! Ако параметрите на водата са ти добри и рибите не ги закачат ще ти вършат чудесна работа.

Flober

С горния пост съм абсолютно съгласен-имах кафяви водорасли докато светлината беше слаба при мен 60 см. пура на 150 литра вода при височина около 40 см., след новото осветление никакви ги няма ( кафявите ) . Идеята с Анциструсите нее никак лоша, но дали няма да ги гонят цихлидите - да каже някой по-запознат по въпроса .

fermer

Цитат на: Flober - 19.06.2007 21:22
Идеята с Анциструсите нее никак лоша, но дали няма да ги гонят цихлидите - да каже някой по-запознат по въпроса .

Аз съм с 3бр Gyrinocheilus и съм много доволен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Ffermer%2F100%2Fgold.gif&hash=1b4876c5f003d9183b3fb528c4e49e80d111ef20

islander

При по-слаба осветеност от нужното се появяват кафяви водорасли *WASSUP*, а при по-силно - зелени :-!.
Те са добър индикатор за това колко светлина е нужна на гьолчето в къщи...

maya_maya

Благодаря за мненията- ще засиля светлината,очевидно от това идва проблема!  Мисля да пусна и някое сомче за всеки случай. Кои видове са подходящи за съжителство с малави мбуна?

islander

Има и вариант да увеличиш продължителността на осветяване. Може да помогне без да се налага да усилваш светлината. Направи второто, ако първото не сработи.

stranen

Аз увеличих породължителноста на светене на лампите с около 2 часа от 8 на 10 4аса и аквариума е много по добре  почти намам налепи по стъклата.

Similar topics (5)

32235

Публикации: 3
Прегледи: 4077

9467

Публикации: 26
Прегледи: 10832

12692

Публикации: 7
Прегледи: 4295

20748

Започната от HaIr4o


Публикации: 7
Прегледи: 4118

226

Публикации: 13
Прегледи: 8285