• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помощ

Започната от kapacitet, 24.10.2007 12:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kapacitet

24.10.2007 12:29 Last Edit: 24.10.2007 12:31 by kapacitet
Здравейте,

незнам от къде да започна, но рибките ми умират, а аз незнам как да им помогна. Имам аквариум от преди два месеца ( 60 литра ) и първите две седмици всичко беше наред, докато не заминах на почивка и един приятел не остана да се грижи за рибите ( 5 Trigonostigma heteromorpha , 5 не им занам името, но рибките бяха светли и имаха вертикални черни раета и 3 сома ). За 12 дена са оцелели 4 Trigonostigma heteromorpha и два сома. Като се върнах откачих , водата беше мътна и рибите нямаха желание даже да се движат, както и бяха станали почти прозрачни. Смених част от водата, почистих задръстения филтър и оставих рибите една седмица без храна. Всичко се оправи, рибите си върнаха стария цвят и започнаха да се хранят и движат нормално. И така до вчера когато намерих под филтъра още една умряла риба, а вечерта пред очите ми едната както си плува започна да се движи като надрусана, да се отпуска и заплита в тревите. Извадих я в друг аквариум, а тя се обарна с корема нагоре и започна савсем слабо да се движи. Това продължи около 2 часа след което падна на дъното, но видимо продължаваше да диша.
Сега съм извадил всички риби в един малък аквариум, а големия го изпразних и измих. Незнам какво да правя , дали са болни останалите риби и от какво. Не искам вече да умират пред очите ми.
:-(


zambo

Малко е гадно но трябва да го попълниш
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,5455.0.html
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

panchopan

Какво да го попълва
Човека е рестартирал ...

Проблема ти е съвсем стандартен: "гледане от познат" - много често срещана аквариумна болест с летален характер.
Започнал си съвсем добре с ликвидирането на проблема, но си се паникьосал и сега ще трябва отначало.

Ако беше задържал и с редовни чести смени на водата щеше да се оправи. Тази седмица е трябвало да сменяш водата по честичко.
Аз имах подобен проблем, само че без загуба на рибки. А ИЗРИЧНО бях казал "храниш по малко и през ден". Коментара беше ами те изглеждали гладни !?! Водата ми беше станала на супа!

Така че сега давай по стандартната процедура по пускане на нов аквариум. Погледни това. И както се казва в една книга: "БЕЗ ПАНИКА"
*DRINK*
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

kapacitet

Здравейте отново,

проблема даде още една жертва и останаха 4 Trigonostigma heteromorpha и два сома. Занесах едната риба в магазина откъдето ги бях купил и спеца ми каза, че има някакви бактерии във водата защото рибата има зачервяване в основата на перките. Дадоха ми таблетки Furanol ( JBL) и Acclimol ( JBL ) за да тепаме бактериите. Това ще продължи 5 дена и после ако все още нещо мърда във водата всичко трябва да е наред.
  Въпреки това рибите продължават да се олюляват и да се стряскат от всичко възможно, дори когато включа лампата се забиват на дъното. За помпата на въздуха да не говорим, тя направо ги върти на всички посоки. Сега съм покрил целия аквариум ( да не ги стряска нищо ) и взех две релета които да включват и изключват автоватично въздуха и лампата през определено време.
  Ще се боря до последната риба, че ми е мъчно като ги гледам.

Ако имате някакви съвети как да облекча положението казвайте !!!



Тони

Здрасти!
Щом ще се бориш до последната риба, да помагаме тогава.
Първото което трябва да направиш е да пуснеш голямия  аквариум, с цел по-бързо осигуряване на подходяща среда за живот на оцелелите.
За целта прочети това: цък, цък  общо взето всичко от тук, и ако имаш въпроси питай.
Голяма грешка си направил , че си изпразнил голямия аквариум и си го мил, сега всичко ще стане по-бавно.
Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

kapacitet

Здравейте,

Тони, благодаря ти за съветите и в този ред на мисли ще задам още няколко въпроса.
Днес е 5-тия ден откакто сложих лекарство във водата и днес трябва да сменя около 30 процента от нея. Новата вода оставих преди 5 дена да престоява, както и налях в нея AquaSafe на фирма TetraAqua. Пречи ли ако вместо обикновена вода наливам минерална и всичките 30 процента на един път ли да сменя или по малко на няколко пъти.
За щастие няма повече жертви и мисля в момента рибите се чувстват добре. Върнаха си стария цвят и движения, няма им ги вече зачервяванията, единствено на едната риба липсва края на задната перка.
До колкото знам тези риби (Trigonostigma heteromorpha) са стадни и не трябва да са по малко от 5, а те сега са 4. Да взема ли още няколко или да не бързам.
Изчетах доста теми в този форум и осъзнавам, че съм допускал много грешки като например да мия редовно филтъра, да го спирам и пускам по всяко време, така както светлината и нагревателя. Доста препарати, витамини и лекарства накупих, даже и някакъв сироп против стрес. Но както казах, ще се боря до последната риба.

zambo

Минералната вода не е подходяща , не я изполвай . Сменяй 30% на веднъж .Не бързай с нови риби .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

}|{opukc

Също така имай впредвид, че Rasbora Heteromorpha обичат мааалко по-топла вода, около 26-28С.
Успех. :-)

Similar topics (5)

11532

Публикации: 16
Прегледи: 12860

33309

Публикации: 4
Прегледи: 1984

58377

Публикации: 7
Прегледи: 4325

29422

Публикации: 13
Прегледи: 5869

9432

Публикации: 33
Прегледи: 11511