• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 09:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кафеви петна по целия аквариум

Започната от radiwwww, 22.06.2018 11:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

radiwwww

Здравейте, имам аквариум от около 2месеца, пиша тук за първи път. Преди да закупя аквариума изчетох много теми, как се стартира, как се поддържа и всичко, което намерих из форума. Аквариума е Диверса 50, който си върви в комплект с вътрешен филтър, нагревател, термометър и осветление вградено в капака. Сложих уредите, грунда, разстения. Сменях вода по описани процедури, след около 20дни почнах да пускам рибки. Всичко вървеше идеално, рибките бвха енергични, поддържам постояна температура, осветление по8-10ч на денонощие, водата идеално бистра.Всичко до преди 2дни, точно за тези два дни всички стъкла се покриха с нещо кафяво, което и със стържене се маха много трудно. Снощи забелязах, че два охлюва са умрели, една рибка също, останалите рибки всички стоят на повърхността на водата, дори сомчетата не стоят долу. Разстенията направо се разкашкаха и при допир се разпадат, покриха се с черни петна, отстрсних ги от аквариума. Само две от разстенията се държат, но в долната си част и те почерняват. Моля за помощ, какво ще ми препоръчате да направя, за да спася аквариума си. На първата снимка се вижда как изглежда аквариума 2седмици прединпоставяне на рибките, на останслите състоянието му сега.










NO CARRIER

Здравей! Аквариумът ти е нов и затова минава през тази фаза. Вземи 1-2 анциструса и ще се оправят нещата.

П.п. Да добавя - осветлението на този тип аквариуми не е достатъчно за по-капризните растения.

И внимавай с храната. По-добре гладни, отколкото каша в аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

radiwwww

Благодаря колега, а какво мислиш за поставянето на филтъра в аквариума, за моя случай, кой би бил най- подходящия вариант? В момента съм с маркучето, което вкарва и мехурчета от вън като съм го насочил нагоре към страничното стъкло, доста добре движи цялата повърхност на водата. Има и флейта в комплекта, дали с нея ще е по- добре?

wire

Станало ли е нещо в началото на тези 2 дена? Добавяне а нови обитатели или растения, смяна на водата, спиране на тока? Какво имаш във филтъра? Щом си чел много, откъде го намери този син(очевидно оцветен изкуствено) грунд?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

radiwwww

Нищо не е ставало в началото на тези дни, нито добавяне на нещо, или премахване,30% от водата беше сменена преди 5дни. Във филтъра има черна гъба, която си е в комплекта. Синия грунд, колкото и да не исках да го слагам е прищявка на жена ми.Беше приготвила и няколко изкуствени разстения, които в началото сложихме, но за 2седмици успвх да я убедя да ги махнем.

wire

Аквариумът е <50л, а има около 15 риби сякаш, филтърът ти, предполагам, не издържа много на това натоварване.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

radiwwww

Възможно е и това да е проблем. Може и проблем да е неправилното поставяне на филтъра в аквариума. Изчетох доста теми, но в повечето виждам, че говорите за доста по- големи аквариуми. Все още търся отговор как би било най- добре да бъде филтъра, с флейтата, или с маркучето за въздух? Как да се насочи?

vmax

Кафеви водорасли принципно се появяват при недостатъчно осветление, което не се определя само от продължителността, а и от мощността на самите лампи. Не знам на този фабричен аквариум колко е, но може и да не е достатъчно за растения. Освен това този големичък корен в 50 литра вода ако не е подходящ и не е бил обработен правилно ми се струва че също може да е причинител за проблема, ако е тръгнал да се разлага.

wire

 Трябва да има течение в аквариума, затова ползвай това, което прави хубаво течение, но не и центрофуга. С толкова риби е хубаво да вкарваш и въздух или да ги намалиш, или и двете. Може да отрежеш гъбата наполовина и да сложиш някаква качествена керамика. Осветлението, както е казал колегата, вероятно е недостатъчно. За съжаление, "готовите" аквариуми са много базови.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Dedo

Цитат на: radiwwww - 23.06.2018 23:38
Възможно е и това да е проблем. Може и проблем да е неправилното поставяне на филтъра в аквариума. Изчетох доста теми, но в повечето виждам, че говорите за доста по- големи аквариуми. Все още търся отговор как би било най- добре да бъде филтъра, с флейтата, или с маркучето за въздух? Как да се насочи?

сложи флейтата и я пусне по дължина да бие горе и да движи повърхността , ако течението дойде силно , регулирай го.
вземи си още бързорастящи растения и храни по-малко.
кафявите са фаза от развитието , като се стабилизират нещата не би трябвало да са особен проблем.
п.с.докато стане тая работа обаче пробвай с 5-7млл. кислородна вода 3% разтвор. за 7-10 дни би трябвало да се ,,избистрят ,, нещата.
п.п.с.имам същата Диверса , осветлението наистина е слабо , обаче гледам сравнително прилични китки.кислородна вода ползвам даже профилактично 2-3 седмично. иначе върши идеална работа когато все пак се появят кафеви между стъклото и грунда - ползва се спринцовка за по-лесен достъп.

radiwwww

Нещата за сега се стабилизираха, е има някои жертви, но какво да се прави. Даниотата и Платите оцеляха, както и сомчетата. Дали с тях мога да гледам Хелери, или Молинезии?

wire

Ако си вземеш по-хубав филтър и по-голям аквариум.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

_777_

Има толкова много изписано във форума за кафявите водорасли че само да има човек желание за четене. ;) :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

Similar topics (5)

10523

Публикации: 11
Прегледи: 9035

24668

Публикации: 5
Прегледи: 3637

46482

Публикации: 6
Прегледи: 2721

24563

Публикации: 6
Прегледи: 4461

6846

Публикации: 26
Прегледи: 12968