• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 10:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Молба за съвет - преместване на аквариум

Започната от panchopan, 03.09.2007 09:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

panchopan

Колеги , имам следния случай:

260л аквариум който в момента е на земята. В него има към 35кг грунт, два пъна към 20кг и доста растения.
Рибите са 12 скаларии, 15 неона, 4 анциструса. Аквариума е напълно функциониращ.

Сега ми стана готов и шкафа за аквариума и на дневен ред е инсталирането на аквариума върху шкафа. Дайте съвет как най-лесно и бързо да стане с минимален тормоз за рибите и растенията?

Благодаря за съветите.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

theater

Ако е добре направен авквариума, оставяш около 15% вода, колкото да плуват рибите, като гледаш да спасиш максимално количество в кофи, бидони, легени и т.н. от старата вода. Двама или четирима души се хващате и го вдигате на новото му място и после водата обратно. Ще стане лайнарник, но ми се струва най-безболезнено.
Пак да подчертая, че това е ако си сигурен в здравината на стъклото, разпънките и силикона на аквариума.
Аз лично смятам, че моя ще издържи такова упражнение, коментирал съм го с майстора му и съм решил да го правя скоро, че нещо не ми харесва как минават мъркучите на канистъра. Лесно достижими са за децата в момента и ще трябва да попреправя малко шкафа.
140л - харацини
http://starividri.org

mistar_ti

Точиш почти цялата вода като оставяш толкова че рибите да не са на сухо.Водата я събираш в по голям съд и след като поставиш аквариума ( върху подложката ) наливаш старата вода но не цялата и добавяш нова.Няма как да го направиш по друг начин рибите ти няма да се стресират кои знае колко за 15 мин преместване
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

assensi

Проблема няма да е от стреса при рибите, а от целостта на аквариума. Според това, което разбрах, ти искаш да вдигнеш аквариума без да разместваш "мебелите" вътре. Според мен това няма да стане. На твое място аз щях да извадя рибите и корените, щях да източа всичката вода, и ако дъното на аквариума лежи под стени, бих рискувал да го вдигна (зависи и колко дебело дъното), ако дъното е между стените - махам всичко.
Изчакай и други мнения преди да предприемеш нещо.
Успех!!!

kamos

Аз при смяната на мястото на 50 литровия аквариум извадих всичко!!
Ти не знам с какъв акъл искаш да рискуваш. :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

spetsa

И аз имах същия проблем със 120 литра.Местих го два пъти.Първия път го местих с грунд вътре и 10см вода в него за рибите.Втория път обаче смених грунда и го измих в банята като оставих рибите в кофа за 15 мин докато го преместя в старата източена вода.От двата начина втория ми допадна повече.След това сложих старата вода долях си 30% нова и всичко беше тип топ.Дадох само два хелера жертва но според мен причината да си идат беше друга :)

don_misho

Според мен няма да има проблем ако страничните стъкла лежат върху дъното,а дъното е поне 10мм. дебело,но по-добре извади рибите и остави възможно най-малко вода,дори и растенията да останат за малко на сухо.Извикай още 3-ма човека,грабвайте го от четирите страни и си готов.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

panchopan

Аквариума е с 10мм стъкло.
Дъното е под стъклата.
Долните разпънки (или оребряване не знам как се казва) са широки към 6-7см
Горните са към 5см.
Има по средата разпънка (или там каквото е) широка към 12см.
Подложката е 2см плътен материал за топлоизолация.

Мога да събера една бригада от 4 човека да го дигнеме с малко вода. Имам и дъски да му подложиме при вдигането.
Мислех си за вариант да го наклоним леко напред или назад, да подпъхнем една дебела дъска и да повторим операцията от другата страна. И така с дъските отдоло да го вдигнем на шкафа.

Щеше ми се да чуя мниния дали е разумно и с колко вода е раумно да се направи това упражнение.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

assensi

Така като гледам с don_misho сме на едно мнение, а и щом дъното е под стените - викай бригадата и внимателно. Идеята с дъските не е лоша, а и мисля че няма да има проблем да се наклони малко.

ata_nas

Хазартно решение.
Не си спестявай труда за да не се вайкаш после!
Рибите ще преживеят стреса, но ми е чудно ти как ще го преживееш, ако...нали се сещаш?

ceco

Според мен би трябвало да извадиш корена,растенията и част от грунда.Той при теб е страшно много.Предполагам, че рибите ти могат да изкарат 1 ден в някаква кофа или голяма бутилка от минерална вода.Аквариума ти е доста голям и риска също все пак става въпрос за стъкло.Не знам дали съм прав, но аз бих постъпил така.Все пак имаш наклоняване,качване в/у дъски,сваляне от тъх и поставяне върху шкафа.Важно е и ти какъв стрес ще преживееш.
Успех

kratun

За пренасяне и преместване на аквариума е най-добре да не използваш никакви дъски за подложки. Съветвам те да потърсиш стъкларски лапи като тези:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi155.photobucket.com%2Falbums%2Fs320%2Fkratun%2FP1010010.jpg&hash=88812850f7c4d1844c188c85d24ea8513549936c
Преди да ги залепиш за стъклото, се погрижи да е добре почистено и обезмаслено. Най-лесно е да го почистиш със спирт за горене. Само ме притеснява, че страничните стъкла са върху дъното, защото всичко ще зависи от здравината на силикона по основните ръбове.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

panchopan

Не е въпроса в пестенето на труда, а в това че ако извадя и грунта ще си е пълно рестартиране на аквариума, което се опитвам да избегна, защото аквариума работи в момента идеално. И за страничните стъкла няма да го вдигам ако ще турско да е!
:-)

Идеята за дъските е, че товара ще се разпредели равномерно по цялата дължина на дъното. Дъските ще са под подложката при вдигането. А бригадата ще държи дъските под аквариума а не извън него, защото иначе дъските ще станат на кобилици и си губи смисъла.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

don_misho

Цитат на: panchopan - 03.09.2007 12:45
... а в това че ако извадя и грунта ще си е пълно рестартиране на аквариума, което се опитвам да избегна, защото аквариума работи в момента идеално.
Именно това е целта!Според мен ще се получи така с дъските,просто трябва да се внимава.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

ata_nas

Има ли някой на форума, който е предприел и извършил (успешно!) такова рисково изпълнение?
Може би някой от "знайковците" ще вземе отношение по проблема, но според мен-подсигури се на 100% т.е. извади всичко и си премести аквариума.Щом веднъж си го подкарал ще го подкараш пак.Пожелавам ти успех!

Similar topics (5)

37446

Публикации: 7
Прегледи: 4831

6042

Публикации: 11
Прегледи: 7520

16319

Публикации: 6
Прегледи: 3476

6566

Публикации: 8
Прегледи: 3528