• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

може ли костенурка при рибките????!

Започната от iliyana, 06.10.2006 17:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iliyana

От няколко дни синът ми (5 г.) ме е "зачекнал" да сложим малка костенурка в аквариума при рибите, цитирам " тя няма да ги яде,защото ще купим,която яде само трева':):)..възможно ли е това, как ще се отрази на рибите и растенията и има ли такава костенурка,която да вирее заедно с  рибите, без да си пречат? аз лично, като малка, си гледах костенурка в един голям буркан:), но тогава нямах риби и не знам..благодаря за всички отговори предварително.
Другите не са ми база за сравнение,те са долната ми граница!

filio

Не мога да кажа за всички видове костенурки, но червенобуза определено не може. Съмнявам се, че има водна костенурка, която не налита на месо. Освен това ще ти обръща аквариума на опъки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

stranen

за имам червенобуза определено не може да се гледа с рибки а и за друга не съм чувал да може.

DarKness

и аз съм на мнение че рибките в аквариума ще просъществуват максимум 2 дена след добавянето на костенурка вътре....и ще стане една каша..
пък и червенобизите костенурки искат и камъни на които да се катерят и препича
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

stranen

най-добрия вариант е едно терариумче за костенурката  :D

Longanlon

Костенурката не се гледа в аквариум, а в терариум.

Как се гледат костенурки може да попиташ тук:
http://versicolor.net/forum/

А как се гледат червенобузи костенурки (тези, които най-често се продават в българските магазини) - ето тук:
http://www.zoo-info.org
Отиваш на Влечуги и от там намираш статията.

Само да ти кажа, че тия костенурки за 1 година стават по 20 см. и са доста хищни.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

ironic_

Съмнява ме да може костенурка с рибите. Аз имам една, остана да я гледат майка ми и баща ми, той й е голям фен понеже като й хвърлиш месо гълта като гларус, на големи хапки. Продадоха ми я за иранска не-знам-каква, а то се оказа българска костенурка, нашенска някаква. Голям ламтурник! Веднъж в пуснах в аквариума да видя какво ще стане. Надра ми растенията с нокти, загледа с жаден поглед една от любимите ми рибки* и протегна врат бавно, както когато дебне плячка. Последва светкавична намеса от моя страна, иначе щях да остана без рибката. Когато гупитата ми се изродиха и почнаха да се раджат с криви гръбнаци ги давах на костенурката. Много се забавляваше преди да ги изяде! Костенурка в аквариум? Не, определно.

* Въпросната любима рибка я водеха в магазина сом "мистус", беше сребриста, с издължено тяло като пангас и няколко чифта мустаци. Преживя около 4 години с мен, оттогава не съм виждала никъде да продават такава. Някой сеща ли се за какво говоря?

Joro Vn

Откажи се от този вариант. Може би ще може да се получи за определен период, преди да порасне достатъчно, но в голям аквариум и с едри риби. Най- разпространените в търговката мрежа червенобуза и трионикс са си хищници, особено втората. В къщи  отглеждаме червенобуза от 12 години. Купихме я съвсем малка, но никога не съм се замислял да я устройвам на квартира в аквариумите.
Освен писаното от колегите ще се появи проблем с чистотата на аквариума, защото нуждите от храна на костенурката са съвсем различни от рибите, съответно и количеството на  shit.
Детето е на пет години, предполагам ще може да разбере едно добре обмислено обяснение защо не може с рибки. Ако има колеги- педагози, да помагат  :D !

iliyana

благодаря на всички много! с малкия се разбрахме- взимам му костенурка,но далеч от рибите! няма нужда от педагог:):)..и като гледам засега, май ще е червенобузата...колкото и да му се иска да я наблюдава как си "живеят" с рибите- няма да стане..и аз имах опасенията за растенията и гладните погледи към рибките:) пък и ме съмнява, че чистотата ще е под всякаква критика:) така че- отделен дом:) благодаря отново!!!
Другите не са ми база за сравнение,те са долната ми граница!

stranen

браво това е най-правилния избор :) успех

Similar topics (5)

26997

Публикации: 4
Прегледи: 3661

18463

Публикации: 9
Прегледи: 5012

7331

Публикации: 18
Прегледи: 7859

44602

Публикации: 10
Прегледи: 2895