• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
02.04.2020 07:07

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Ексима
  • Killiman Ltd

въпрос за шкаф(дали ще издържи аквариума)

Започната от pantera90, 19.12.2006 09:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joro Vn

Още едно предложение от мен за усилване на шкафа, освен тези на колегите за нов заден и допълнителен горен плот. Удачно ли е за изпълнение, прецени сам.
Под горния плот, в предната му част закрепи един от т.н. кухи профили. Това е стоманен прокат с правоъгълно или квадратно напречно сечение /правоъгълна или квадратна тръба/. Подходящо сечение ще бъде например 20 х 40 мм. Дължината му ще е такава, че с лека хлабина от няколко мм да влиза между страничните стени. Отпред на плота разбирай, че челната страна на профила да не излиза пред равнината на челните краища на страничните /вертикалните/ стени. В противен случай чекмеджето няма да се затваря до край. Закрепването да стане с винтове през целия профил, който е легнал под плота с широката си страна /за удобство при обслужване на горното чекмедже/. Винтовете може да са през около 5-10 см, дължината им е равна на дебелината на профила + дебелината на горния плот, минус 3-4 мм. Не купувай  винтовете от случайни места, по- добре от специализин магазин.
Страничните стени на горното чекмедже се изрязват в горния си край по цялата им дължина. Ширина на изрязването= дебелината на профила + 3-5 мм. Задната страна на чекмеджето може да не се изрязва, така и чекмеджето няма да изпада при отваряне докрай  :) . Само трябва да се прецени с пускане отгоре на долу дали чекмеджето ще влезе в шкафа. Ако се изреже и задната стена, подобни профили може да се закрепят и по- навътре под горния плот.
И не забравяй една боичка на проката или поне грунд за метал, че след време пак може да започнат скандалите!  :wink:

Raven

бившият ми 200 л. стоя 10 години върху подобно чамово бюро и не беше мръднал изобщо.

даже бюрото ми изглежда по кекаво на вид от скрина.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

То зависи от изработката...

Имай пред вид, че аквариум 100 л. когато се напълни тежи около 150 кг - цтъклото, водата, пясъка, макъните. Цялата тая тежест ляга върху дъното и малко изкривяване на хоризонталната дъска може да го пукне.

Не знам колко ти е дълъг шкафа, но ако АЗ имах подобна чуденка трябваше да я решавам за в къщи - щях да скоча няколко пъти върху скрина и да видя дали се клати в сглобките. Ако не се клати, щях да взема аквариум, който е достатъчно дълъг, за да излизат краищата му върху двете подпорни дъски отстрани - за да му дават стабилна опора, а не само хоризонталната да се гъне.

Не да е по-голям от скрина аквариума, а да е почти колкото него дълъг.

theater

Абе в тази връзка доста съм се чудил защо марковите капаци вървят само с пластмасова рамка в краищата. Според мен дъното не провисва толкова, колкото си мислим от тежестта на аквариума...... а може би зависи и от изработката (разпънки, дебелина настъкло и т.н.).
140л - харацини
http://starividri.org

sandan

Ако в средата не легне добре аквариума ,стъклото е под напрежение и след време може да се счупи.

discus

Не плашете човека бре.
http://picasaweb.google.com/bobidinev/2006_07_26
ето на какво стои при мен 100 л без никакви проблеми от доста време, шкафчето няма никакви укрепвания вътре има едно рафтче.

chaykov

В никакъв случай няма да издържи! Тези шкафове са изключително паянтови и стават само за дрехи да слагаш! Но мисля че с малко фантазия можеш да го оребриш с профили и може да стане!
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп![/url]

zariio

Божкеее,Божке що мнения що чудо :D И от всичките тях едно ми се вижда най разумно,а именно фазера да бъде заменен с пдч.Вие квото го наплашихте човека все едно говорим за 1000л ебаси :wink:

Predator

Здравей, ето и едно мнение от мен - шкафа на пръв поглед изглежда стабилен, но никъде не пишеш от какъв материал е направен!

Важно е също какви ще са размерите на аквариума - ако е много висок и тесен и стои в центъра на шкафа, неминуемо ще го огъне, а ако тежеста се разпределя по-равномерно това е малко вероятно.

Другото важно нещо е какви риби ще гледаш в аквариума - ако ще гледаш цихлиди (африкански например) масата на камъните в аквариума може да го направи още по-тежък!

Втория плот е разумно предложение, но ако все пак не си много спокоен можеш да направиш следното - купи си винкели (профил по избор - при мен краката са кръгли, а обрамчващия дъното е Г-образен) и си поръчай да ти направят метална стойка с такива размери, че да може шкафа да влезе в нея. Така ще се получи нещо като външна рамка от желязо на шкафа ти и дори под аквариума си ще имаш място за оборудване или каквото си решиш.
И аз мислех едно време да си сложа аквариума (също 100л.) на секцията, но честно казано ме достраша (и има защо  :) ) и си направих метална стойка, под която в момента е вкарано едно канапе (да му мисли, който седи на него  :lol: ).

Така че избора си е твой - или да го мислиш всеки ден този аквариум, или да дадеш още малко пари и да спиш спокоен (а и да можеш да си бъркаш в шкафчето  :) )!

NO CARRIER

Цитат на: "discus"Не плашете човека бре.
http://picasaweb.google.com/bobidinev/2006_07_26
ето на какво стои при мен 100 л без никакви проблеми от доста време, шкафчето няма никакви укрепвания вътре има едно рафтче.

Твоето шкафче е ниско. Няма начин да не е по-стабилно от по-високото.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

DJBamby

Доста се написа по тази тема, не съм чел подробно ама искам да дам предложение. Сядате двама човека отгоре по 80-90 кила (и пвече) и пиете по една чаша вино ако проскърца и промени формата значи нестава за аквариум 150 килограма (вода , стъкло, пясък, капак - тара).
- 666 litra.

rookie_gyn

Ако аквариума легне на страниците ще го държи, но наистина е по-добре първо да има плот, щото този който е от дъски 100% ще има посукване.

Емил

Цитат на: pantera90 в 19.12.2006 09:09
molq moderatorite da DEL topica :) nalaga6e mi se da premahna snimkite ,a temata nqma smisul bez tqh za tva... pls dell
Публикациите са слети: 10.01.2018 12:12

Ще издържи ли шкафа ми на тежестта на 70 литров аквариум ?

NO CARRIER

Седни отгоре и виж дали се клати. Мисля, че и сам ще можеш да прецениш.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.