• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 06:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Конкретен съвет за напълно начинаещ

Започната от mr.temptation, 20.10.2010 14:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mr.temptation

Здравейте, уважаеми форумци,
извинявам се ако Ви звуча трагикомично, но се надявам да сте снисходителни.
Преди около половин година подариха на 5 год. ми син за рождения ден един малък аквариум - 10 л, с 4 рибки (гупи и хелери). Беше много оригинален подарък, но малкия се радва точно 2 дни и грижата стана моя. Естествено, без никакви познания и опит...за нула време уморих още 15-тина рибки (сменях цялата вода през седмица, промивах с вряла вода пясъка, хранех ги обилно и често и т.н. да не си изброявам всички глупости)....докато почетох малко и вече мога се "похваля", че  "нещата" се стабилни вече 2-ри месец с биста вода и без загуби на рибки. Дори ми се родиха хелери, което считах за невъзможно в тази чаша с вода.
Всичко това обаче така ме запали, че искам да имам вкъщи голям и красив аквариум, особено след като видях такъв в една клиника с едни грациозни големи плоски жълти риби. Затова бих желал да Ви помоля за разумен и компетентен съвет, отчитащ почти никаквия опит, наличието на малки деца и изобщо реализиране на идеята.
1. Готов или правен аквариум и с какъв обем? Идеята е да се постави върху съществуващо шкафче с размери 80/45см
  Теоретично може да се сложи 80/40/40 или 120л, но ми се струва прекалено голям и тежък за шкафчето. Нещо от типа 75л може  би ще е по-подходящо. Държа да изглежда луксозно
2. Мисля да гледам първо т.н. непретенциозни рибки - хелери, бета, неони...с 3-4 водорасли. Ще ми трябва ли задължително СО2 система? Ще ми трябва ли т.н. външен филтър с кофа?
3. Бихте ли ме посъветвали кои точно компоненти да търся - филтър, лампи, нагревател и т.н. и къде?
4. Мнението Ви за аквариума Кайман 60 - около 320 лв, който имал всичко и който изглежда много красиво.
   Чух, че не бил с добра филтрация и не ставал за големи риби. Обаче аз за начало искам да гледам малки и вече като придобия опит ще сложа по-големи със смяна филтъра
Ще бъда благодарен на всяко мнение
Моля администратора да  премести темата, ако е в неподходящия раздел...

Caxapa

Не си написал от кой град си, населено място за да могат колегите да те насочат правилно към магазините от които можеш да си набавиш оборудването за аквариума.

deadline78


dandy

1. Зависи от финансовите ти възможности, иначе колкото по-голям по-добре.
2. За малък обем аквариум /приблизително 100л./ не е задължителен канистър, но е добра идея. За водораслите - СО2 само ще им пречи, за растенията - винаги ще им е от полза, но ти препоръчвам да не бързаш с СО2 защото ще трябва да ториш редовно и да имаш читаво осветление .
3. Всички които си изброил ще ти трябват, можеш да вкл. кепче, термометър, зависи от т.1.
4. Ти си решаваш, но се зачети малко преди това *THUMBS UP*
5. Успех

Mu3epHuk

   Преди всичко е най-важно да не избързваш в покупките, защото все пак търсиш добър краен ефект, а точно прибързването в акваристиката е може би най-честата и съществена грешка. Прегледай оферти за аквариум и подходящо за него осветление. Готовите комплекти аквариуми, оборудвани с капак с осветление и евентуално филтър, често излизат неоправдано скъпо, така че първо няколко пъти мери и тогава реши дали да се спреш на такива. Затова първо гледай достатъчно, не утре да направиш сделка и след това да останеш разочарован. Първо инвестирай в техника с нагласата да я ползваш дълго време. Скъпото не винаги излиза по-качествено, нищо че носи еди кое си име на производител. Отделно, че понякога надценките в дадени магазини са си чиста проба пладнешки обир. Това е само като за начало и недей да се плашиш - не е страшно  *STOP* Казвам ти това, защото много начинаещи акваристи в желанието си бързо да набавят необходимото с цел час по-скоро да се радват на риПкитИ си, после питат - Що рибките ми стоят на една страна на повърхността на водата? Що стъклата са зелени? Какво не е наред в аквариума ми? Това, че си по-зрял е някаква гаранция за успех *privet* Колкото до филтъра, добре е да има възможност за ползване на керамика - Сипоракс, а не да е единствено с дунапрен. Не е задължително условие, но все пак си е вид инвестиция в здравето на рибите, а както знаеш филтри не се купуват през година или две, така че ще си струва. Гледай дебитът, който се споменава в характеристиката му (пише го на кутията на кутията) да е за поне малко по-голям аквариум от този, в който ще го ползваш. Това пак си е вид бонус. Означава ,че ако все пак рибите ти са в повече за този обем, филтърът поне донякъде ще компенсира, така че да не се тровят в собсвените си отпадни продукти. Гледай да има гаранция от поне 2 години. По възможност гледай да ти е препоръчан от акваристи с повече опит, защото много вяра на продавач във времена на криза се сещаш , че не може да се има. Все пак наистина поразгледай статитиите. Ако трябва, забави покупката си с няколко дни. Можеш да почерпиш достатъчно опит от грешките на другите  *CRAZY* Това прозвуча грубо, но именно така така ще се предпазиш от подобна ситуация.  Аз гледам рибки вече 10 години и съм минал през етап новобранец и затова пак ти казвам - Първо събери достатъчно информация и след това всичко ще ти идва отръки! Поздравления и успех ! *THUMBS UP*

mr.temptation

Цитат на: Caxapa - 20.10.2010 19:55
Не си написал от кой град си, населено място за да могат колегите да те насочат правилно към магазините от които можеш да си набавиш оборудването за аквариума.
Извинявам се за небрежността - от София съм, кв.Изток (току-виж някой форумец се окаже съсед  :-))
Мераклия съм, но не бих желал да се изхвърлям с почвече от 500 лв. за цялата система, смятам че е прекалено без да знаеш точно за какво става въпрос.
Ще почета малко...дотогава ще чакам още мнения. Благодаря на всички за вниманието.
Аз все още не знам колко да е голям аквариума...вероятно 75 или 100 л. Тук да си призная малко се притеснявам от бъдещата влага, защото в хола ми 46 инчов ТВ, както и сериозна система за пространствен звук със съотвените компоненти. Освен това излиза, че ако избера 75 л. - ще бъда ограничен в бъдеще да гледам риби от типа на скалариите...
Искам да си направя една груба сметка, но с качествени неща.
За мен е много важно аквариума да изглежда лукзозно, просто е задължително

Eliz

Относно въпроса за Cayman 60: ще кажа,че аз имам такъв вече 2 години и съм много доволна.Добро изпълнение,сполучлив и компактен модел.Според мен си заслужава парите; въпреки
че това е малък аквариум.Ако все пак се решиш за нещо по-голямо е по-добре да си го поръчаш,ще бъде по твои размери и вкус и ще излезе по-евтино.

iek

Цитат на: mr.temptation - 20.10.2010 23:54
За мен е много важно аквариума да изглежда лукзозно, просто е задължително
Да наистина, аквариума трябва да изглежда естетично, а не само вътрешното му оформление да доставя удоволствие на притежателя му. Предлагам за ориентация и идеи галерията на aquariumdesigngroup, в която ще забележите, че аквариумите се вписват много добре в обстановката, пък била тя и кичозна в повечето случаи.
Нека обаче не се заблуждаваме, че с 500лв може да се  направи "луксозен аквариум" за скаларии (едно нано за скаридки- може би да), по-добрия вариант ще бъде тези пари да се похарчат за някаква луксозна вещ, отколкото да има разочаровани в последствие.  

mr.temptation

Цитат на: iek - 21.10.2010 00:50
Да наистина, аквариума трябва да изглежда естетично, а не само вътрешното му оформление да доставя удоволствие на притежателя му. Предлагам за ориентация и идеи галерията на aquariumdesigngroup, в която ще забележите, че аквариумите се вписват много добре в обстановката, пък била тя и кичозна в повечето случаи.
Нека обаче не се заблуждаваме, че с 500лв може да се  направи "луксозен аквариум" за скаларии (едно нано за скаридки- може би да), по-добрия вариант ще бъде тези пари да се похарчат за някаква луксозна вещ, отколкото да има разочаровани в последствие.  
Няма спор, напълно ми е ясно. Показаните аквариуми са супер луксозни - произведения на изкуството, изискват много разбиране и грижи...и едва ли аз бих могъл към момента да направя такова нещо.
Ще си позволя обаче да кажа, че произволно казаните 500 лева са за началото на АБСОЛЮТНО начинаещ, който е разколебан от следните основни притеснения:
1) липсата на опит - ако не броим гледаните 10-тина гупички и една бетинка, живи вече 2-ри месец, преди това за 3 месеца уморих поне 20 рибока (извинявам се за черния хумор)
2) имам малки палави деца (да са живи и здрави). Пример - онзи ден синът ми би шут на една топка и усели 46" плазма баш в средата. Не го плясках...този път, заложих на говоренето, но следващия път не знам  :-)
3) НАЙ-ВЕЧЕ дали влагата от големия аквариум (при мен ще е макс. 120л, за да стъпи на шкафчето)  ще се отрази на естествен паркет, мебели, ауди-видео техниката ми. Само за груба представа без да Ви отегчавам - ТВ, ресийвър, усилвател, плеари, РС, 8 бр. колони и т.н.) струва колкото една свястна кола и не искам да и се скапе електрониката.
Надявам се да разбирате защо не прибързвам. Искам да си направя нещо като концепция и да почна да гоня нещата едно по едно.
Точно на тази база попитах за аквариуми 75-100 л. Иначе съм напълно наясно, че размерът има огромно значение

MeTogu

Аз все си мисля,че докато добиеш опит и навици за грижите на един аквариум е добре да започенш с някаква стъклария.Там ще се научиш да подреждаш и се грижиш за растенията най-вече.Рибите не се гледат трудно ако спазваш няколко условни правила.
И двата аквариума са достатъчно здрави за да не се счупят от малки деца.И все пак ако се стигне до там със лепения ще си значително по-малко пари назад.
При един обем от 120 - 150 литра едва ли ще имаш някакво сериозно изпарение на водата че да направи каквито и да било поразии по техниката,ками ли по парткета.Аз лично имам 2 кубика вода в хола си и мога да кажа че имам доста изпарение от около 4-5 литра на седмица и само мухъл ми извива.Сега ще го мъча с влагоабсорбатор,но това е друга тема на разговор.Не се притеснявай от влагата.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

NO CARRIER

Методи, не си много прав. Отворен 30 литров аквариум докара мухъл по едната стена в стая, в която никога не е имало. Стаята е спалня, и уж я проветрявахме редовно. Влагата си е влага. Ако има поне едно недобре изолирано място, мухълът ще се появи и няма да пита изобщо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

MeTogu

Никой не говори за аквариум без капаци.Вскичките ми аквариум имат стъклени капаци,някой от коиито са доста плътно затворени.
И пак казвам,може да се появи мухъл,но чак да порази техниката или пък паркета е немислимо.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

mr.temptation

Цитат на: MeTogu - 21.10.2010 09:55
Никой не говори за аквариум без капаци.Вскичките ми аквариум имат стъклени капаци,някой от коиито са доста плътно затворени.
И пак казвам,може да се появи мухъл,но чак да порази техниката или пък паркета е немислимо.
Въпросът с влагата е от излючително значение и важност за мен.

hanuman

Цитат на: mr.temptation - 21.10.2010 11:26
Въпросът с влагата е от излючително значение и важност за мен.
Колега аз в едната стая имам два аквариума с общ обем 550л и преди да ги сложа имах мухал защото имах теч от горе. След като оправихме проблема и от както са там аквариумите мухъл не съм имал това вече от 6 месеца, но проветрявам редовно, а лятото климатика не се спира.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Alexfield

Аквариум с капак отделя минимална (незначителна) влага. Аз също имам сумарно към 1 кубик вода и нямам проблеми с влажност, мухъл и т.н.
От друга страна, ако оставиш аквариум без капак, изпарението може да е значително.
Все пак никой не може да ти гарантира какво ще се получи в твоя случай. Факторите, които могат да повлияят, са много:
- Дограма: нова/стара, дишаща/недишаща, с добри показатели/ефтинджос, колко често се проветрява
- Изолация на жилището, колко са студени околните стени
- Освен аквариума какви източници на влага има (кухня/готвене без абсорбатор, цветя, котки или кучета/панички с вода, гладене с пара и т.н.)
- Дали помещението с аквариума е отделно. В смисъл дали вратите се затварят. Защото у нас, например интериорните врати са денонощно отворени
- Каква температура ще поддържаш в аквариума и каква в жилището - колкото по-голяма разликата, толкова е по-голямо изпарението.
и много други, но за толкова се сетих така набързо
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

MeTogu

Сугурен съм че от един аквариум с капаци около 120-150 литра и едно средно голямо помещение от около 20 квадрата няма да има голямо усещане за влага.Особенно ако помещението се отоплява добре и разликата в темепратурите е незначителна.В смисъл ако потдържате в помешението 24-25 градуса а в аквариума са около 28 тази разлика е незначителна и почти няма да има изпарение.Но ако в помещението е около 20 това вече е достатъчна разлика за изпарение,което пак повтарям ако аквариума има добри стъклени капаци няма да е кой знае какво.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

tomatomov197

    Почти всички хора си държат аквариумите в къщи ( в смисъл, че нямат специални изолирани помещения)  където имат цялата техника , която имаш и ти .  Не съм чул някой да има чак такива проблеми с влагата , че да му се повреди плазмата или уредбата.  От друга страна , ако си направиш "луксозен" аквариум  ще струва повече от тях и с оглед на това , че вътре има живот някакъв ще е и по-ценен и за теб. 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

MeTogu

А да това е много важен момент.Ще дам пример не е свързан специално с твоя случай но предполагам повечето колеги ще схванат идеята като няма да е перефразирам за твоя случай.
Имам познати който живяха в Англия 2-3 години купили си някакъв странен хаместер за 6 паунда който го лгедали в някаква кутия докато бил малък.Но хамстерчето порастнало и трябвало да му купят нещо подходящо за гризач.Отишли в магазина и решили първо аквариум който никак не бил ефтин (20-25 паунда),но решили да купят много красива и функционална клекта за гризачи на стойност 79 паунда.15 пъти повече от животинчето което ще гледат в нея.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

mr.temptation

Цитат на: MeTogu - 21.10.2010 12:54
Сугурен съм че от един аквариум с капаци около 120-150 литра и едно средно голямо помещение от около 20 квадрата няма да има голямо усещане за влага.Особенно ако помещението се отоплява добре и разликата в темепратурите е незначителна.В смисъл ако потдържате в помешението 24-25 градуса а в аквариума са около 28 тази разлика е незначителна и почти няма да има изпарение.Но ако в помещението е около 20 това вече е достатъчна разлика за изпарение,което пак повтарям ако аквариума има добри стъклени капаци няма да е кой знае какво.
Това e отговор, който ми хареса. Шегувам се  :-)
Аквариума - около 120 л. Дограмата е 6-камерно ПВЦ. Помещението е около 30м2 - хол на партамент. Често стои отворена стаята на спалнятя, където има тераса и се проветрява.  Поддържаната температура е около 24 градуса - имам бебе, което често стои в хола...т.е. не би трябвало да има сериозен кондезн от разлика в температурите през зимата. За лятото не знам...При стабилен капак не би трябвало да има голямо изпарение. Шкафчето ще е на разстояние около 2-3 м от уредбата.
Шкафчето е бивше такова за старите телевизори с кинескоп - според вас ше издържи ли един 150 л. аквариум?

MeTogu

От както се помня имам десетки аквариуми и стотици риби.Имам си телевизор в хола,както и компютър а сега съм и с лаптоп.Вече 2 години  не съм имал проблем.Чак такава влага няма да има никога че да порази детайлите.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

hanuman

Дай да видим шкафчето как изглежда. И пак казвам ако се проветрява редовно няма да имаш проблем с влагата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

NO CARRIER

 *spam

Цитат на: MeTogu - 21.10.2010 14:26
От както се помня имам десетки аквариуми и стотици риби.Имам си телевизор в хола,както и компютър а сега съм и с лаптоп.Вече 2 години  не съм имал проблем.Чак такава влага няма да има никога че да порази детайлите.

Остава да завъдиш и едно бебе и можеш да си 100% подготвен по темата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

MeTogu

Едва ли човека ще си държи аквариума при бебето.А и аз имам още няколко стаи за тази цел.Но съм имал племенник който много обичаше да си играе в ниските аквариуми :)
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

mr.temptation

Цитат на: NO CARRIER - 21.10.2010 14:47
*spam

Остава да завъдиш и едно бебе и можеш да си 100% подготвен по темата.
Не знам за рибите, но бебетата определно знам как се гледат - засега имам 2 бр., едното е на 5 г, друго е на 5 месеца :-)
Всеки си има стая, аквариума ще е в хола

mr.temptation

Здравейте, пак съм аз.
След като преминах през няколко начина на мислене (от еуфория до прагматизъм), най-после ми се избистри концепцията. Основната идея беше да имам акваруим, който стои сравнително луксозно и който да не е чак толкова голям, че да не мога да го обслужвам и да се откажа. Не исках да имам и никакви външни маркучи, филтри и т.н., поне засега.
Пообиколих малко и реших да не купувам нов. Спрях се на избор между два аквариума: единия - правен (140 л), другия - Кайман 60 проф. (75 л).
Оказа се, че шкафчето ми е с дължина точно 77 см (бях се заблудил, че е 80 см) и така 140 л. аквариум отпадна, защото щеше да стърчи, а и се притеснявах дали горкото шкафче ще понесе такава тежест (може би ше се наложи да сложа по средата една преградка за рапределение на тежестта)
И така - сега съм с Кайман 60 проф., дори има още 1 г. гаранция. Измих го, изчистих го и сега лъсна като нов. В момента съм сложил пясъка и 3 камъка. Имам и един корен, обаче много се лющи и се чудя да ли да го слагам вътре - само ще цапа водата. Грунда, камъните и коренчето ми ги дадоха с аквариума - били  са  5-6 месеца вътре.
Искам да попитам тези камъни подходящи ли са за аквариума, на мен ми приличат на варовикови? Доколкото знам, са купувани от магазин и са гледани цихлиди. Пясъка го мих, мих и накрая ми писна...в началото беше кафеникаво, после се избистри, но не постигнах кристално чиста вода и го сложих вътре. Дебелината на грунда е 2.5 - 6 см в посока от предно стъкло към задното. Утре мисля да го пълня - и ето първия проблем, трябва да си приготвя няколко кофи и т.н. Засега съм намерил 2 шишета от 20 л и един леген, ще изчакам водата да престои до утре вечерта :-) С още по-голям аквариум, не знам...сигурно ще трябва да си купя маркучи от банята до хола :-)
С последните неща се шегувам, надявам се усещате. Имам е черен фон, но не съм го залепил...а и мисля да сложа някакъв 3Д. Ако някой предлага някакъв непотребен да се обади
Моля да ми препоръчате за този аквариум какви  и колко рибки и растения да сложа. Растения не мисля да има много, защото аквариума сигурно няма да издържи биологичното натоварване.
Имам в едно малко акариумче, 6 неона, 2 хелера и 2 гупи, 1 бета, както и 3 сомчета. Бих желал да има поне 2 скаларии, 2-3 акулки и някоя скарида

Caxapa

Камъните стават. Виж как ще ги групираш. Може и в друго разположение също.

mr.temptation

Цитат на: Caxapa - 31.10.2010 13:11
Камъните стават. Виж как ще ги групираш. Може и в друго разположение също.
Снимката е много лоша - не се вижда че образуват нещо като рифче полукръг и между тях има "галерийки". Пясъка е мешан - еднта фракция е около 3-4 мм, другара е по-ситна, но придава един бял цвят, много ефектен при пуснато осветление

tomatomov197

   С този филтър едва ли имаш повече от 65л. полезен обем .   Няма да е подходящо за скаларии  и пангаси .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

mr.temptation

Цитат на: tomatomov197 - 31.10.2010 16:02
   С този филтър едва ли имаш повече от 65л. полезен обем .   Няма да е подходящо за скаларии  и пангаси .
Ами точно затова питам опитните за оптималното натоварване на този аквариум.

paolo6481

Цитат на: Caxapa - 31.10.2010 13:11
Камъните стават. Виж как ще ги групираш. Може и в друго разположение също.
Наистина ли стават?И на мен ми приличат на варовик и затова все съм ги избягвал.Обаче са с интересни форми.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Caxapa

 Ако са варовик се познава-тестваме с оцета  и готово.  А относно полезния обем и литраж на аквариума няма какво да се дискутира.  В ляво на екрана има изкачащо меню и от там намираме въпросите които искаме да задаваме. За всяка една аквариумна риба която се среща по магазините има описан начина на отглеждане- като литри, температура и ПХ на водата. Всеки сам си избира риби които му харесват и избира от там тези които отговарят на литрите аквариум който имат.

paolo6481

Цитат на: Caxapa - 01.11.2010 09:07
Ми ако са варовик се познава-тестваме с оцета  и готово.
Вярно.Бях забравил но ще пробвам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

mr.temptation


Здравейте, това е аквариума ми...вече на седмица. Надявам се някое от растенията да се хване. Насадих ги по най-тъпия начин, боцкам с пръст и заравям дупката. Валиснерията и криптокорина ги познах, другите две растения не знам какви са. Вчера сложих около 10-ина л вода от едно малко акариумче с Каймана. Пуснах и 1 бета вътре за цвят. Не мисля да чакам повече и след 2-3 дни ще пусна и останалите 5-6 рибока от  аквариумчето.
Да тръгне "системата", пък после ще мисля за по-хубаво разположение на нещата. Надявам се да ви се стори симпатично

tomatomov197

   Да , хубаво е станало .  Едното растение  е бакопа.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

hajigeo

Супер е аквариумчето.
Аз бих преместил криптокорината (тази вляво) зад камъка още сега. Тя има доста големи корени и после ще е по-трудно  Валиснерията също става голяма, така че и тя е за отзад.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F126%2520v3%2Fth_IMG_6306_zpsbaf55437.jpg&hash=f361c366e6ca1e3c30495da571aba6db07d1dfc3    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F80l%2520v2%2Fth_IMG_6374_zpsdeb9baf0.jpg&hash=1247b409f070f7d717891939d0ecb1ce5224a3d9

mr.temptation

Цитат на: hajigeo - 10.11.2010 12:46
Супер е аквариумчето.
Аз бих преместил криптокорината (тази вляво) зад камъка още сега. Тя има доста големи корени и после ще е по-трудно  Валиснерията също става голяма, така че и тя е за отзад.
Още е в самото начало. Поздравления за акариума ти, много е красив. Гледам, фона ти е син, моето фолио от една страна синьо, а от другата черно. Избрах черното, защото така повече ми се връзва с черната пластмаса на аквариума

hajigeo

Цитат на: mr.temptation - 10.11.2010 15:00
Още е в самото начало. Поздравления за акариума ти, много е красив. Гледам, фона ти е син, моето фолие от една страна синьо, а от другата черно. Избрах верното, защото така повече ми се връзва с черната пластмаса на аквариума

фонът е тъмно син.
светлото ме дразнеше и го смених
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F126%2520v3%2Fth_IMG_6306_zpsbaf55437.jpg&hash=f361c366e6ca1e3c30495da571aba6db07d1dfc3    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F80l%2520v2%2Fth_IMG_6374_zpsdeb9baf0.jpg&hash=1247b409f070f7d717891939d0ecb1ce5224a3d9

Similar topics (5)

22889

Публикации: 4
Прегледи: 3109

4786

Публикации: 20
Прегледи: 7905

47271

Започната от bukito


Публикации: 3
Прегледи: 2267

42905

Публикации: 7
Прегледи: 2767

18381

Публикации: 6
Прегледи: 3167