• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 13:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо ми умират рибите?

Започната от Kejtarn, 25.06.2012 18:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Kejtarn

   Така, знам че за по-опитните темата ще се стори безкрайно тъпа, и от месеци отлагам да я пиша но вече ми писна. В близките 2 години купувам риби като луд като съм в страната, понеже през половината година уча в Англия и който е вкъщи той се грижи за тях като ме няма.
  Предимно вземам по двойка молинезий, двойка хелери, 1 малък сом, 1 мъжка бета, 2-4 гупита, последно освен тези имах и 6 рамирези, 60 литра аквариум, мисля че беше добре, има растения малко, едно с дебели големи листа и няколко стръгчета от онези проскубаните, имах и малко "мъх", дето плуваше по повърхността, но го изядоха. Добре си бяха, и за седмица от като заминах преди 2 месеца по думите на майка ми са умрели общо взето нещо от порядъка на 8 риби. Почти всичките рамирези, мъжката бета, 2 молинезии  и т.н. Малко е куцо това с определянето кое кога е умряло, понеже не ги знае по вид и едва разбирам за какво говори. 2-те женски гупи бяха родили, и след това са умрели докато ме няма явно.
  В момента имам 2 молинезии, 2-та хелера от преди това, 1 женска гупа бременна, и една големичка сомовидна сива, дето си стои предимно на дъното и се крие зад нещо, и една друга черна дето уж била сляпа и с някакво електричество се ориентирала, с малко бяло по себе си и една въртяща се перка отдолу. Та единия хелер и тази черната тупнаха ей така вчера, не знам защо. Преди 2 седмици някъде купих една мъжка бета за пореден път, и след 2 дена както беше красива и всичко перките й почнаха да изтъняват и вехнат и умря след 1-2 дена.
  Преди време имах пираня, астронотус, папагал и една от онези жълти М'булуто. Те издържаха няколко месеца, по-дълго от повечето други.
  Храня ги със суха храна Tropical fish flakes  (Prodac), даже одеве за това се сетих и погледнах, в годност е, макар че я имам от 2 години.
  Не смятам че има някаква зараза в аквариума, по никоя мъртва или жива риба няма някакви белези за болест. Растенията са си добре също. Даже тази последната седмица отнякъде са се родили към 15 малки охлювчета, от 4-рите големи дето имам.
  Като обобщение в момента са 1 женска гупа (в родилката), 1 хелер, 2 молинезии, и онази сива, едричка (към 10 см) сомовидната, която едва се вижда, защото предимно се излъжава някъде по дъното.
  Ако някой може да ми помогне и даде някакви насоки как по дяволите да спрат да ми умират ще съм благодарен, защото вече ми писна да давам пари ей така за риби, дето умират след 2-3 седмици. Риба, риба, ама то в един момент почва да те отчайва.

ПС: също да дябавя, че поддържат температурата постоянно на 25-26 градуса, точно посредата на зеленото поле на термометъра. Имам и една стара гъба за въздух, от много години, бачка си, макар че е малко шумна.

Sellena

Имам (надявам се имаХ) подобен проблем, може да видиш последните 4-5 поста от тази тема
http://aquariumbg.com/forum/problemi-i-preporaki/tema-za-vsichki-nachinaeshti-s-problemi/975/
И предполагам ще трябва по-подробни данни за техниката на аквариума.

Similar topics (5)

14185

Публикации: 4
Прегледи: 1833

59441

Започната от maks25


Публикации: 4
Прегледи: 3635

49045

Публикации: 10
Прегледи: 4608