• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какъв нагревател да си купя и какво става с растенията ми?

Започната от Shamana, 08.03.2005 23:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Shamana

Здрасти на всички форумци!
Занимавам се с рибоци от доста време, но съм само любител. Последно време НАИСТИНА съм занемарил аквариумите и ме е много срам  :oops: . От 12 аквариума преди 5-6 години сега съм с 3, и при това са,  в окаяно състояние.
Малко по малко, тъй или иначе, ще ги стягам, като съм решил да започна с 200-литровия. Обитават го 2 скаларии, 2 калихта, 1 звезден синодонт, 1 малабарско данио, 2 кардинала,  3 анциструса и 2 сребристи "акулки" - резил. Описвам рибите, защото едно от притесненията ми е кой аджеба успява за 1 нощ да изяде току-що посадените от мен водорасли?
Вторият въпрос ще прозвучи съвсем аджамийски и той е относно това, каква марка да бъде нагревателя, който да взема за този аквариум, след като българското термореле съвсем се прецака наскоро?
Просто не съм купувал подобна техника близките 5 години, а на пазара най-различни фирми.
Благодаря ви предварително и обещавам, след като цялото възобновяване приключи, да пратя 2 снимки - една преди и една след, та и вие да си кажете мнението  :D
Поздрави: Шамана

vlatko

За растенията не мога да ти кажа кой ги яде защото сам малко на ВИЕ с рибките все още, но бих ти препоръчал да си вземеш нагревател на SERA наистина са много добри.Незнам и колко са ти големи аквариумите сиреч да се изразя по-добре по колко литра са.Аз ползвам 250 вата нагревател за моя 60 литров аквариум хахаха то си е смешно с този литраж такива ватове но до няколко дена ще зимам по голям аквариум и за него.Та мисълта ми беше нагласявам го на 26 градуса и той държи 26 градуса въпреки че е доста по -мощен от колкото ми трябва а е и с 5 години гаранция.Е цената все пак е 30 лева но пак качеството е на ниво :wink:

STIKS

Shamana каза;
ЦитатОбитават го 2 скаларии, 2 калихта, 1 звезден синодонт, 1 малабарско данио, 2 кардинала, 3 анциструса и 2 сребристи "акулки" ...
За всички рибки без звездният синодот (не го познавам) съм сигурен, че не са изяли водните ти растения (мисля, че това имаш предвид като пишеш "водорасли").
Що се отнася до калихтите и сребъните акули (ако са големи), то те могат да ти ги изровят от грунта.
За нагревателите ще кажа, че моето мнение се различава от това на повечето участници във ФОРУМА. Аз използвам два китайски от около 6 месеца и до сега съм много доволен. Температурата почти не мърда или да съм по-точен се колебае с 1 градус. Дано да е така по-дълго време.

vlatko

Аз също бях с китайски но проблема при моя беше биметалната пластина.Тя отчита температурата вътре в епроветката на нагревателя и ми се получаваха разлики от 4-5 градуса а да не говорим че затрих 3 цихлиди и 2 анциструса един уикенд водата като се прибрах в къщи беше 37 градуса и съответно рибите бяха полу готови да им се прибави моркож и картоф и да се почват на чдене.Не е никак приятно повярвай ми  :?
Но предполагам че има и кадърни китайски нагреватели но след този случай разчитам само на марковото с гаранцията.

п.с. Не че съм голям разбирач просто споделям мнение по въпроса с проблем тясно свързан с мен.

Shamana

Здрасти отново,
мерси за бързите отговори.
За Sera знам, че е сериозна фирма, така че явно на нея ще падне избора. Бях писал, че аквариума е 200 литра, но предполагам и самите продавачи ще са на ясно колко вата ще са достатъчни за него.
За растенията... ми синодонта е вид сом (като беше по-млад и енергичен ме радваше максимално, плувайки като делфин - тялото му стърчи над повърхността и плува само с опашка :) ), но работата е другаде... някой от престъпниците просто прегризваше стеблото на растението, придвидливо посадено в амфора, например, а друг  (или същия) мезваше с част от листата му.
Най-накрая ще взема някоя евтина криптокоринка, кофа пуканки и каса бира и ще се инсталирам пред аквариума, докато видя кой обича да яде салата  :lol:
Или просто ще пратя калихтите и синодонта в аквариума със сомовете и да се оправят там.
Ааааааааа, забравих. Имах и едно лабео, което обаче подарих, защото беше албинос и не ме радваше особено, но съм виждал лабеовци в холандски аквариуми, та не вярвам да е то.....
Поздрави

ciriljhonson

Савсем нищо ли не остана от растенията как така просто са изчезнали?
300 литра "Малави М`буна"
240 литра "Сборен аквариум"

Shamana

Ами ciriljhonson,
в добрите случаи от растенията оставаше доста, но нарязани на парчета и понякога бяха изкоренени.
Успяха да изядат до хапка обаче едни плаващи на повърхността - ейехорнии ли бяха не помня, но от този тип, но всъщност тогава имах  фосилиси като се замисля....

MAKAPOB

Сомчето обича да рови.

NikolaV

Подобен проблем:
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=976
Скаларийте са ми много съмнителни...
За аквариума и нагревателя. 150 ватов е достатъчен. Но и 200 ватов да вземеш все тая...

vlatko

Ей да ти кажа то по принцип сичко зависи от това дали самите ти риби не са темерути.Ето пример: аз сам фен на Астронатуси и всички ми казват че не търпят растения скубят ги и ги ядат изравят и такива работи ама ето в нас си имам двойка такива диваци и досега не са ми пипнали "цветята" имам 3 вида китки ама честно казано не знам какви са.Та мисля че и каквито и да са рибите няма гаранция че точно определен вид ще ти разваля зеленината.Де да знам.Поне при мен е така пак може и мойте Астронатуси да са психически болни и да не са се сетили още че трябва да ровят растенията.А обаче изядаха вече 3 молинезии и 1 хелер. С какви риби аджаба трябва да ги гледам идиотите?

Longanlon

с пирани

хъхъхъ
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Цитат на: "vlatko"...А обаче изядаха вече 3 молинезии и 1 хелер. С какви риби аджаба трябва да ги гледам идиотите?
Ми с хелери и молинезии... Не са отровни  :twisted:  :twisted:

Shamana

Ми значи като гледам май ще изселя калихтите, синодонта и скалариите и ако пак чезнат растенията прилагам план "Б" с бирата и пуканките. А за нагревател сигурно ще видя на пазара в петък.

Относно астронатусите, най-често съм ги виждал да живеят с други астронатуси.

Shamana

Оф, пазара в събота и аз кви глупости пиша...

etg

Астронатуси могат да живеят с други едри американски цихлиди и едри сомове. Проблема е, че обикновено се пускат от малки заедно за да свикнат, но от това което си написал оставам с впечатлението, че не са толкова големи.
Не се шашкай ще ти изровят растенията.
Между другото колко см. са?

ЦитатЕй да ти кажа то по принцип сичко зависи от това дали самите ти риби не са темерути.Ето пример: аз сам фен на Астронатуси и всички ми казват че не търпят растения скубят ги и ги ядат изравят и такива работи ама ето в нас си имам двойка такива диваци и досега не са ми пипнали "цветята" имам 3 вида китки ама честно казано не знам какви са.Та мисля че и каквито и да са рибите няма гаранция че точно определен вид ще ти разваля зеленината.Де да знам.Поне при мен е така пак може и мойте Астронатуси да са психически болни и да не са се сетили още че трябва да ровят растенията.А обаче изядаха вече 3 молинезии и 1 хелер. С какви риби аджаба трябва да ги гледам идиотите?

ciriljhonson

Цитат на: "Shamana"Ами ciriljhonson,
в добрите случаи от растенията оставаше доста, но нарязани на парчета и понякога бяха изкоренени.

Успяха да изядат до хапка обаче едни плаващи на повърхността - ейехорнии ли бяха не помня, но от този тип, но всъщност тогава имах  фосилиси като се замисля....
Според мен проблема не е в рибите а в тукощо засадените растения кадето няма начин просто при наличието на ровещи рибоци да се задаржат :D
300 литра "Малави М`буна"
240 литра "Сборен аквариум"

Similar topics (5)

18594

Публикации: 8
Прегледи: 4522

6042

Публикации: 11
Прегледи: 7535

41826

Публикации: 8
Прегледи: 2774

39783

Публикации: 3
Прегледи: 1968

10794

Публикации: 8
Прегледи: 2910