• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как да си почистя аквариума?

Започната от DicH, 07.06.2006 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DicH

Съпруга ми (DicH) си поръча нов аквариум, след което замина и сега аз трябва да направя всичко останало. С останалото ми обясни как да се справя, но пропусна най важното- как да го изчистя преди да сложа водата и всичко останало. Аквариума е 200 литров (100х50х40) от 10мм стъкло и е доста тежък да го помъкна из къщи до банята :( . Как мога да го изчистя на място? Предварително ви благодаря.

Longanlon

викни на помощ този съсед, който изглежда най-добре в мокри дрехи :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Живко

Всеки сам си изработва техника.
Мръсната вода се източва от аквариума с маркуч. Каквото остане го попиваш с гъби или каквото се сетиш
Разликата от миенето на каквато и да е покъщнина е, че не се ползват препарати.


П.П. Ама ти що не си помагала. А сега да те питам :twisted:
Никой не се е родил научен.

van40

Цитат на: "DicH"Съпруга ми (DicH) си поръча нов аквариум, след което замина и сега аз трябва да направя всичко останало. С останалото ми обясни как да се справя, но пропусна най важното- как да го изчистя преди да сложа водата и всичко останало. Аквариума е 200 литров (100х50х40) от 10мм стъкло и е доста тежък да го помъкна из къщи до банята :( . Как мога да го изчистя на място? Предварително ви благодаря.

Най добре е да го откараш до банята с помоща на още хора че наистина си тежи. Преди това на земята сложи стериопор или някъква стара хавлия и го изправи на нея миенато става с топла вода и гъба. В никъкъв случай  не използвай препарати сапуни и пр. Може да го миеш с оцет или сода за хляб.

NikolaV

Чета, осмислям и не вярвам на очите си... Бъзикате ли момичето?
Никъде няма да го носиш. Почистването става на място. С гъба и вода. Лично аз винаги съм ползвал малко сода за хлаб. Не знам защо. Така ми бяха казали навремето...
Сипваш малко вода, малко сода и лекичко заплакваш дъното и стените. След това попиваш с гъбата (може и с канче да гребеш първоначално докато е повече водата). Като го попиеш добре повтаряш 1-2 пъти процедурата, но само с вода. Това е. И да остане малко сода не е фатално. За останалото изчакай мъжа си - не, че е някаква философия, дето не е за тебе, а си е хамалогия, дето си е за него :)

dido

Содата - като абразив, който не драска стъклото. Не вреди и на живинките вътре.

Потърси и маркуч за отводняване.

Bunz

Аз мисля, че е крайно време този процес да се заснеме с камера и филмчето да се приложи към подходящата секция, например "Често задавани въпроси".

DicH

Благодаря на всички за отговорите. Дори и на тези, които ме бъзикат. Мъжа ми ще си дойде най малко след 4 месеца, така че ще трябва да се занимая с подредбата аз, както мога, а той ще "ремонтира" после.
Що се отнася за помагането- аз почти през цялото време се грижа за домашните му любимци, но останалите аквариуми са по малки и ги миехме в банята, а този тежи доста повече от мен.  :lol:

zariio

Цитат на: "DicH"Благодаря на всички за отговорите. Дори и на тези, които ме бъзикат. Мъжа ми ще си дойде най малко след 4 месеца, така че ще трябва да се занимая с подредбата аз, както мога, а той ще "ремонтира" после.
Що се отнася за помагането- аз почти през цялото време се грижа за домашните му любимци, но останалите аквариуми са по малки и ги миехме в банята, а този тежи доста повече от мен.  :lol:
горкичката :oops:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Ichthys

Цитат на: "DicH"Що се отнася за помагането- аз почти през цялото време се грижа за домашните му любимци, но останалите аквариуми са по малки и ги миехме в банята, а този тежи доста повече от мен.  :lol:
Моля те, да ти дам icq номера на жена ми, да си поговорите, да види, че никой не е умрял от това :D Шегата настрана, сега сериозно. Измиването на аквариума ще ти е най-малката грижа. Тук ти обясниха как да го измиеш и почистиш, в случая аз съм за идеята да го направиш на място (макар аз да ги мия в банята, дори по-големите от този).

Според мен същински трудоемката част ще ти е самото устройване - грундът (предполагам ще има) също трябва да е чудесно измит, което никак не е дейност за пренебрегване. След това ще трябва да го положиш във вече наместеният на мястото му аквариум. В началото с някакъв съд сложи колкото да се покрие дъното и останалото можеш внимателно да го изсипеш, ако не е много тежко. Аранжирането, оформянето на дъното, полагането на камъни, корени и растения, ако има такива, е страхотно удоволствие само по себе си, но също не е дейност за пренебрегване, особено ако 50см. височина ти идват множко.

Пълненето на 200л съд (реално някъде около 160л вода, според мен) също си е трудоемка задача. При мен това ставаше на ръка, но има по-добри и щадящи начини като маркучите :D, например, стига да има начин. Сега, като се замисля - щом си участвала в отглеждането вероятно тези неща са ти ясни, но ако не си устройвала голям аквариум сама, добре е да си отделиш поне половин ден (и повече, ако дълго съзерцаваш аквариума в полуготово състояние :twisted: )
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

DicH

Половин ден е страшно много с 2 деца(1 и 3 г.) ама нощите са изцяло мои. Така, че се надявам за няколко вечери да се справя. Току що приключвам с измиването на аквариума, а утре продължавам с грунда. Слава богу няма да се занимавам и с растения, защото имаме африкански цихлиди. Смятам да сложа грунда, някои друг камък и черно фолио отзад, а това с корените ми се вижда сложно и рибите ще чакат да си дойде "татко"им.
Що се отнася до жена ти, моя мъж ме пита на всяко пристигане: "Жена, аквариум ли ще правим този път или бебе?" Познай какво му отговарям. Само за информация- 5 готови аквариума и 2 бебета. Сега правим шестия.

Ichthys

Цитат на: "DicH"Що се отнася до жена ти, моя мъж ме пита на всяко пристигане: "Жена, аквариум ли ще правим този път или бебе?" Познай какво му отговарям. Само за информация- 5 готови аквариума и 2 бебета. Сега правим шестия.
Ако запазите тази тенденция, когато порастнат децата ви и започнат да помагат в акваристиката, вече ще имате една доста завидна аква база. Да не се окаже после, че помощната ръка е малко и не смогвате с поддръжката :D :D
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

discus

Ехооооооооооооо
Пловдивчаните  няма ли кой да помогне на жената бре, засрамете се накрая   moral

DicH

Досега децата ми спираха тока, а рибите ме довършваха.Надявам се вече да ми остава и малко време за мислене, та следващия път като ме попита да съм измислила подходящия отговор, за да спре да ме пита изобщо.

cp

Аз ще и помогна няма проблеми ..  8)

ПС, без това мъжът ти трябва да ме снабди с едни риби  8)

Similar topics (5)

19776

Публикации: 10
Прегледи: 4116

34986

Публикации: 10
Прегледи: 5314

8889

Публикации: 3
Прегледи: 5812

37431

Публикации: 2
Прегледи: 2521

1917

Публикации: 39
Прегледи: 14192