• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 14:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новата ни аква вече е на линия

Започната от borkata, 13.10.2009 22:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

borkata

Здравейте колеги пуснах  в деиствие новата аква и имам едно въпросче! Аквата е с размери 110/29/60 имам 37 неона и съм решил да взема 2 дискуса та да видя дали ште се справя с тяхните изисквания към водата. Много ще съм ви благодарен ако ми помогнете относно състава на водата *thanks

valnata

Цитат на: borkata - 13.10.2009 22:31
Здравейте колеги пуснах  в деиствие новата аква и имам едно въпросче! Аквата е с размери 110/29/60 имам 37 неона и съм решил да взема 2 дискуса та да видя дали ште се справя с тяхните изисквания към водата. Много ще съм ви благодарен ако ми помогнете относно състава на водата *thanks

29см ширината ли е? Май ще им е тясно на дискусите. Няма да могат да се завъртят в толкова тесен аквариум.  *dontknow*

borkata

Да 29 е ширината неможех да си позволя по широк защото имах готова поставка!

abv

Здравей!добре дошъл във форума.Не си писал откъде си,да ти кажем за водата.
Аквариума е около 190л можеш да пуснеш в него според мен или 5-6малки или 2-3 големи дискуса няма проблем че е 30 см.Трябва ти хубав канистер и хубав нагревател +тестове за вода(нитрити,нитрати,фосфати,PH)добра аерация.
Успех.Водата около 30 градуса целзий.


1. Температура 28*-30*С. При лечение до 37*С. Най-ниска възможна 27*С. Но като се вземат предвид неточните термометри , съветвам ви да се придържате около 29*С

2. рН - 6.0 е идеално при мека вода (КН <4) Допустими отклонения 5.5 - 7.0
рН - 7.5 при твърда вода ( КН>7) Допустими отклонения 7.2 - 7.8

3. NH3/NH4 - 0 max 0.1 мг/л При мека вода и рН под 7.0 амоняк практически не сможе да се образува, така че този тест не е решаващ. Все пак обаче той показва в каква кондиция се намира филтърът ви. А и има отношение към образуването на алги. При твърда вода е от първостепенна важност.

4. NO2 - 0 - 0.05 маx 0.1мг/л В интерес на истината съм имал живи дискуси и при NO2 - 1.0, но ако искате всичко да е наред, филтърът ви трябва да се справя без проблем с нитритите.
С това нитрификацията е завършена. Бактериите отговорни за този процес са аеробни и се чувстват по-добре при наличието на много кислород.

5. NO3 - 10-15 мг/л При стойности под 10 спират да растат растенията. При стойности над 15 се развиват алги. При NO3 над 50мг/л дискусите стават видимо плашливи. Бактериите отговорни за този процес (денитрификация) са анаеробни и се размножават много бавно. Обикновено за целта се използват бавни филтри с голям обем и непрекъсната подхранка. JBL обаче са разработили специален субстрат, който се слага в канистъра и наистина работи. При процеса се отделя малко количество метан , но той не е проблем за аквариума. Ако не искате растения, най-добре е да използвате йоннообменни смоли, които заместват нитратите с хлориди и така ги свалят до 0.

6. PO4 0.05 - 0.1 В природата съдържанието на фосфати е 0.01, но то е трудно постижимо за нормалните аквариуми. Сваля се със субстрати, които не се регенерират. Този на SERA е подходящ в повечето случаи, въпреки че е на алуминиева основа. На JBL е на желязна основа, но страшно много вдига рН. Използва се в редки случаи при много ниско рН. При високи стойности на РО4 дискусите започват да тъмнеят и накрая умират. Не ми е известен начин за биологична преработка на фосфатите. Растенията ги усвояват, но само при растителен аквариум с не повече от един дискус на 150л вода.

7. Fe 0.1 - 0.2 мг/л Желязото не е единствения елемент от който се нуждаят растенията, но обикновено използваме готови комбинирани торове , а мерим само Fe. При дискусите желязото подсилва червения цвят. Като са допустими стойности от 1.0мг/л. Аз обаче не съм пробвал над 0.4.

8. СО2 30-40 мг/л Необходим главно за растенията. При стойности над 70мг/л дискусите стават апатични, качват се в горните слоеве на водата. Започва отравяне. Ако са много зле, рибите трябва да бъдат преместени незабавно в друг аквариум. За 24 ч се нормализират. Ако нямате такава възможност: спрете СО2, аерирайте на маx, сменете поне 50% от водата и сложете активен въглен във филтъра.

9. Органика. Това са най-вече протеини като следствие от естествените процеси в аквариума- измирането на бактерии (полезни или не), всякакви други микроорганизми, растения, охлюви, риби, епителни клетки и т.н. В морските аквариуми има протеинскимъри за тази цел, но сладката вода е с по-ниска плътност и трудно се пени. Затова сифонираме дъното и сменяме 30% всяка седмица. Има окислителен индекс, но аз не съм се интересувал какво представлява, как се мери и какви са препоръчителните стойности.

Това е от един сайт в бг и един от най добрите в областа на отглеждане и развъждане на дискуси.

Divane

никакви дискуси не мъчи в тая теснотия,моля ти се!!! Дискусите искат ШИРОКО ДЪНО,разберете го това веднъж за винаги!!!

rakim

Права е!Какви са тези съвети в 30см широк аквариум дискуси да взима?Пълни....И за скаларии не става,и изобщо за по едри риби.Вземи някъкви цихлиди джуджета и това е за този аквариум.Все пак имаш и 37 неона,не са малко.
540л Южна Америка

Raven

Аз имах аквариум със същите размери преди години /дъното беше 28 х 120 см./.
Много неудобна работа и напълно непригоден за едри риби.Аз пробвах в него скаларии и идискуси- просто не става.Не се чувстват добре рибите , а и седи смешно като пораснат.

Дръж си дребни рибки, гледай да не садиш едри розетъчни растения като ехинодоруси примерно , наблегни на дългостеблените- валиснерия и други подобни.
Така няма да се вижда колко е тесен аквариума.
Може и да пробваш дискуси, но ще ги измъчиш и стресираш.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

discus

Както са писали колегите, не е препоръчително да слагаш дискуси в тоз аквариум. Дали ще сложиш ти си решаваш. Ако ще купуваш малки риби ти трябва стадо от поне 6 риби, най добре над 8. Големи максимум 2, по-добре чифт.

@АБВ- вижда се че си чел доста, но освен теорията е хубаво да се пишат и неща от практиката.
-лечение на 37 градуса едва ли някой е провеждал, обикновенно 34 е температурата.
-дискуса понася добре високи нива на нитрАти, говоря от опит. Стигал съм до доста умопомрачаващи стойности,без видими промени в поведението на рибите.
-органиката е нещо с което дискусите се хранят в природата(освен плодове), това малко хора го споменават.
В природата дискуса яде много малко ларви и всякакви други твари.

abv

Цитат на: discus - 14.10.2009 13:04
Както са писали колегите, не е препоръчително да слагаш дискуси в тоз аквариум. Дали ще сложиш ти си решаваш. Ако ще купуваш малки риби ти трябва стадо от поне 6 риби, най добре над 8. Големи максимум 2, по-добре чифт.

@АБВ- вижда се че си чел доста, но освен теорията е хубаво да се пишат и неща от практиката.
-лечение на 37 градуса едва ли някой е провеждал, обикновенно 34 е температурата.
-дискуса понася добре високи нива на нитрАти, говоря от опит. Стигал съм до доста умопомрачаващи стойности,без видими промени в поведението на рибите.
-органиката е нещо с което дискусите се хранят в природата(освен плодове), това малко хора го споменават.
В природата дискуса яде много малко ларви и всякакви други твари.

Писах че тези неща които съм копирал не са моя измислица,просто улесних човека ако иска да се занимава с дискуси.
Копирани са от сайта на Орлин няма да коментирам той колко практика има, и колко не ,това е писано от него и дотук спирам!

А Относно ширината на аквата на момчето че е 30  виждал съм много аквариуми с такава ширина и дискуси.Сигурно не им е перфектно но растат и живеят.Пък той после може да си направи по голям аквариум.

За Нитратите моите дискуси ако са над 50мг/л почват да не ядът както трябва и потъмняват.Ама има ли нужда подробно всичко да описвам при положение че този който пита все още няма дискуси.
Очаквам Wetdream да се включи и да си каже мнението.
Във един друг сайт за дискусите има много обширна тема и мисля че беше писано който както иска така да гледа своите животни ние само може да си кажем нашето мнение,а който иска вече да го взима под внимание и който иска не.
Лично аз гледах 8 дискуса в аквариум 80д/32ш/50в перфектно си пораснаха за възраста до 8 месеца но ги махнах в по голям и пак се развиват.
Нямам много опит и съм доста благодарен на много от вас за съветите!Но мисля че за около 10-11 месеца занимание с дискуси малко или много нещата с практиката са други.А с рибки и аквариуми се занимавам от поне 10 години.
Айде успех на всички  :-) и вс така да помагате нали за това са форумите.

за 37 градуса се съгласявам с теб май няма такъв нагревател ама лятото от жегите може да стане 37.Когато си купувах нагревател основния критерий беше да имат скала до 34 и си взех Ехейм Ягер...

discus ako  имаш някави статии на английски  за дискуси интересн дай линк интересувам се ако не ме мързи ще ги преведа и напиша тук.

discus

Орлин безспорно знае много, но неговата гледна точка е на развъдчик понякога. В смисъл много неща са свързани с по-бързо израстване на рибите(търговски размер), стимулиране на двойка и т.н. Той сам е казвал не един път мнението си относно нитратите например, това което си копнал е доста различно от предишни негови твърдения. Дискусите и в 100л ще порастнат стига да сменяш всеки ден доволно количество вода и да ги храниш пълноценно, но това си е живо мъчение за любител акварист. Много от азиатците правят именно това 100% водни смени на ден.
немога да разбера каква е тази мания от всички които гледат дискуси да ги направят ако може с диаметър клонящ към 20см. Лично мен размерът на рибата хич не ме интересува, стига ми да е с правилна форма и съразмерна(очи-тяло).
До възраста която си писал проблемите са редки откъм агресия, но точно около и след 9-ят месец може да се очакват доста.
Линкове имам доста, ама съществена информация в тях почти няма, всичко е бла-бла.

п.с. Райко и той поназнайва някои неща, но нещо се скатава.

abv

Ако ще се въдят дискуси по-добре да са доста големи риби за да не се изтощят когато дават дискусово мляко на малките цял месец.
Ама и това не е критерий райко казава че и това не е критерий.Абе лично аз искам големи дискуси ама не и гиганти ,12-13см тялото само ми стига.т с перките ще е 16-17 бая мощна риба.Те моите и без туй ще си останат дребосъци взехме ги не много хубави но пак сега са си добре то има снимки в графата новия ми 430л,ама сега са поголеми поне 5-6ммм откато са в новия аквариум дръпнаха пак.по неофициални данни са общо на 11месеца и на размер 8-9см без горна и долна перка.дано поне станат 11см за още 4-5 месеца.
Но едно нещо ме кара да мисля че са по малки агресията им...както казваш на 9-тия месец и сега яко почнаха да се дармонят :karamse: и може и да са на 9 месеца ...божа работа.Но хубавото е че не са пораснали на "око" ами са съразмерни всички.Все пак ги гледам за родители..Но вече съм на мнение че не си струва от малки да се гледат а направо готов млад чифт от Германия,много по-малко нерви и хамалогия.

BOJO

Цитат на: borkata - 13.10.2009 22:31
Здравейте колеги пуснах  в деиствие новата аква и имам едно въпросче! Аквата е с размери 110/29/60 имам 37 неона и съм решил да взема 2 дискуса та да видя дали ште се справя с тяхните изисквания към водата. Много ще съм ви благодарен ако ми помогнете относно състава на водата *thanks

Колеги , Борката пита за 2 (два) дискуса.  191 литра /чисто 160 л. И ако кажете сега че 2 дискуса не може се гледат добре в 160 л ?????



bigbeer

Според мен два диска ще си живуркат като "бъбречета в лой" в този танк. Ако, че ако широчината беше с 10 см горница, щеше да е още по-добре.

borkata

Колеги много съм ви благодарен за искрените съвети! Стигнах до извода ще си взема 2а диска да ги пробвам как ще се чувстват в аквата! Още веднъж благодаря! Имам едно въпросче към по обиграните от мен? Земах си два лотоса но ме наплашиха че без co2 нямало да вървят какво бихте ме посъветвали спрямо торове-какви? Дъното е заслано със sera floredepot ползвам течен sera florena и jbl ferropol според вас достатъчноли е това торене и подходящо ли е ?https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi37.tinypic.com%2F35a3k05.jpg&hash=8d3a170c0d7865454504f77a72c483b2ea72934e

abv

Дискуси вземи големи поне 8см тялото или общо 10см!Ако са малки може да не се получи нищо.
Успех с най красивите риби и също така и прасета..ако храниш с кайма де,затова по големи вземи ще стане и със суха храна.Днес гледах във варна в молварна имаше за 55лв мауборо  и тюркоаз големи за тея пари има 20% намаление на всички животни и на всички продукти Тетра доста далаверско е.

Similar topics (5)

12537

Публикации: 20
Прегледи: 17349

28984

Публикации: 6
Прегледи: 3760

52435

Публикации: 4
Прегледи: 2187

12841

Публикации: 7
Прегледи: 4192

8077

Публикации: 42
Прегледи: 16937