• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Градинско езеро или водопад със "сухо езерце"

Започната от pachuka, 26.06.2007 21:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachuka

От миналата година се глася да правя на вилата градинско езеро с водопад , фонтани и всичките му чудесии. Като големина няма да е по малко от 10кв.м и дълбочина около 1.60 (разбирасе това в най дълбоко) За да няма проблем с рибите(златни рибки) през зимата. Почти съм наясно с какво се захващам ,но........ тук ми идват въпросите. Или по точно големия въпрос - Ако се ходи най често веднъж седмично там, ще можели да се подържа.... без да трябва да се занимаваш всеки път само с него. Защото ходиме само събота и неделя , и то не всяка щот не винаги се успява. И ме притеснява да не жабурняса, да се навъдят яко комари, жаби лоши миризми и т.н.

Тругата ми идея  е да се направят само водни ефекти - водопади и фонтани. Които да водят основата си от едно "Сухо езеро" . Дефакто пак езеро но по плитко и покрито с камъни през които падащата вода ще се стича и ще се събира във един съд, където ще е помпата която ще я искарва пак навън. Но незнам дали пак няма да имам проблеми със водата. Вярно е че тя ще е или постоянно течаща или ще е натъмно (под камъните) , но няма ли пак да се завъдят гадини. И какви химикали мога да сложа в тая вода че да я подържам бистра и да не се образуват водорасли в нея, и да не е опасна за котки и кучета които евентуално могат да пият(ближат) от нея и тем подобни.


Много се чудя кой от двата варианта е по удачен.

fermer

Ами като не живееш там,мисля че втория вариант е по добре,няма опастност да ти умрат камъните от глад Това в кръга на шегата,определено езерцето изисква по големи грижи,пък и е по скъпо да го направиш

Violeta

Аз си направих фонтанче през пролетта, водата се излива върху камъни и се събира в 60 литров съд. Филтърчето се задръства вече два пъти, защото нещото е под един голям смърч, който ръси иглички. Като го отворим да го чистим вътре само нас ни няма :-| Разправия си е определено.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

SERA

Привет,

Няколко съвета при изграждане на градинско езерце може да прочетеш от ТУК, а информация за поддръжка на езерцето от ТУК

Успех
Сера

niky

Здравей. Казваш, че знаеш с какво се захващаш - как точно мислиш да го направиш това езерце? Питам, защото аз имам такова (естесвено), но мисля да го разширя с по-голямо изкуствено.
От бетон ли ще е, от фолио за езера, от глина?
Ще има ли дренаж, преливник, циркулация?

Откъде ще се пълни езерото? Имаш ли постоянно вода или ще го пълниш еднократно от чешмата и после ще доливаш за изпаренията?

За зимата изобщо не се притеснявай. Щом има дълбоко място, рибите ще оцелеят. Друг е въпроса с замръзването. Ако ще е от бетон и арматура, тогава трябва да вземеш мерки.


pachuka

niky езерото ще е от фолио за езерца, бетона ако не се направи като хората след години се пука виждал съм доста такива. Ще има преливник от едната страна и дренаж който ще се оттича със дренажа на къщата. Циркулацията ще се осъществява от един биофилтър на сера както и от една фонтанна помпа която ще я ползвам за водопад. Но той ще работи само докато съм там. Ще го пълня еднократно с вода като после ще се долива или ще се сменя част от водата.

Неме притеснява това че рибите може да замръснат или нещо такова ,както си мислите , нито дали ще умрат от глад - защото си имам автоматична хранилка. Това което ме притеснява е дали няма да се налага всяка седмица като си ходя да трябва да се занимавам с него - да му сменям вода да чистя боклуци и гнилочи, да махам водорсали и тем подобни работи ( мисля че ме разбирате) защото ако стане така рано или късно ще го занемаря - щот все пак отивам да си почивам,а не да си намирам още работа. Ако тия процедури трябва да се веднъж месечно няма проблем. Затова питам някой ако си е имал работа с такова нещо да си каже впечатленията.

А за сухия фонтан ако тръгна да го правя какви химикали могад а сложа във водата че да не ми се развъждат някакви гадини, пък и да не уморя некоя котка ако случайно пие от водата. Защото досега не съм видял жабурнясал фонтан в центъра на някой град а не ми се вярва да използват само прясна вода или всичко това да се дължи защото водата се съхранява на тъмно?

niky

Ако имаш биофилтър както казваш, не би трябвало да имаш проблеми, след като се установи биоравновесие.
Но то зависи и къде ще е езерото...препоръчва се да е на открито, за да на падат листа и т.н. във водата.
Да, обаче пък на слънце ще се изпарява повече вода, ще се качва повече температурата(т.е. няма да може да гледаш някои по капризни риби.

КАто цяло, моето съществуващо езеро няма подобни проблеми и въпреки че е на сянка и падат листа от върбата, напролет с една лопата ги изгребвам и това е.

Би ли ми споделил (може и на ЛС) откъде ще вземеш фолио за езерца и на какви са цените?

Similar topics (2)

19958

Публикации: 2
Прегледи: 1919

42644

Публикации: 2
Прегледи: 3912