• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Гниещи и нерастящи растения. Проблем с осветлението?

Започната от stojoman, 06.01.2017 12:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stojoman

Здравейте колеги,
преди 3 месеца стартирах аквариум (http://aquarium.bg/akvariumi-bg/oborudvani-akvariumi-bg/akvarium-rs-420b-3-podar-ka-bg.html). Прикрепил съм снимки по-надолу. Температурата в аквариума е 25 градуса. Растенията са валиснерия, анубиас..
Осветлението работи около 8 часа. Проблемът е че дори непретенциозната валиснерия, гние, не расте и й падат листата. А на Анубиасът се появиха петна и малки дупки по листата.
Обитателите са 5 гупи, 15 неона и 2 плати. Сифонирам един път седмично, като сменям 30% от водата.
Въпросът ми е каква е причината за този проблем? Подозирам осветлението. Нещо това лед осветление не ми се струва достатъчно. На снимките нещата изглеждат по-добре отколкото на живо.

https://s24.postimg.cc/5tkuc4n9x/IMG_1354.jpg

https://s24.postimg.cc/7zf56mqqd/IMG_1355.jpg

https://s24.postimg.cc/sktwyj8b9/IMG_1356.jpg

https://s24.postimg.cc/45loxh9ed/IMG_1357.jpg

Ще съм благодарен за всеки съвет, за този наглед лесен проблем.

поздрави

tova_onova

Здравей,
до колкото виждам от снимките нямаш сериозен проблем с растенията. Толкова много ли цапат рибите за да сифонираш всяка седмица? Още повече грунда ми се струва прекалено едър за се заталачи. Също така смятам, че този размер на грунда не е подходящ за растения.
Моят съвет е да смениш грудна с по-ситен (3-5 мм.) и да спреш да сифонираш. След смяна на водата и сифониране не остава никаква "храна" за растенията.
П.С. Виждам, че си заложил и родилка. Не те съветвам да увеличаваш броя рибите. Според мен си достигнал оптималния брой за този аквариум.

stojoman

Благодаря за съвета. И аз подозирах, че грунда може би е прекалено едър. Относно сифонирането, аз сифонирам само отпред - т.е. там където няма растения. Където са растенията нищо не пипам.
Две от гупите ми родиха и прибрах малките в родилката. Иначе знам че съм достигнал максимума за риби. Затова сифонирам всяка седмица, за да е по чиста водата за рибите.

Деян

Няма нужда, сифонирането в общия случай може да е дори вредно. Аз лично не докосвам дъното. Само, ако се наложи, внимателно садя нови растения и чистя като се презалеси. Стига да имаш адекватна филтрация, дъното не го пипай.  :-)

Деян

Имам предвид, не го пипай след като последваш съветите на колегата tova_onova.  :-)

stojoman

Вариант ли е да сложа от долу коралов пясък 1-2 мм, а отгоре да покрия с текущия си грунд, който е по едър?
И тези 2 слоя да ги има само в задната част на аквариума - там където са растенията, а в предната част да си остане както
е сега.

DobriG

"Важността на състава на грунда, както и на камъните се крие във веществата, които той може да изпуска във водата и така да влияе на нейните качества. Именно поради тази причина не са подходящи варовиковите пясъци, чакъли и камъни – те лесно се разтварят във водата, повишавайки много нейната твърдост (съдържание на соли), което е зле за повечето аквариумни рибки (но не за всички – някои риби предпочитат именно твърда вода и в техния аквариум могат да се използват варовикови камъни, които освен това имат и изключително интересни форми). Най-добре за вас е да използвате грунд и камъни с вулканичен произход, тъй като те са най-твърди и не се разтварят. Кварцовият пясък е просто перфектен."

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=35

yasenst

Здравей, понеже и аз доста растения съсипах в RS-ката... Според мен, не трябва да садиш бързорастящите растения в задния край на аквариума. Там са на сянка от топфилтъра. Там съм сложил анубиаса, привързан към едно порцеланово дънерче, за да стои високо и мога да кажа, че доста добре се развива. Другите растения, които успяха да се развият в аквариума са мъхове и криптокорина. Последната растеше доста бавно, но започнах да добавям профито и определено изглежда добре.

stojoman

Здравей Ясене,
и това което казвах го мислих. При теб каква е фракцията на грунда?
При мен грунда със сигурно е проблем понеже е към 1+см. Направих лаишки опит като сложих таблетки в корените на растенията, за подхранване. С надеждата да се оправят. Ако не ще пристъпя към по-големи промени като подмяна на грунда там където има растения и евентуално преместване в по-предни позиции.
Ти мислил ли си за смяна на осветлението?

yasenst

Грунда при мен е 4-6мм. Пак е едър, но само криптокорината е засадена в него и с нея нещата са наред. Не съм мислил за смяна на осветлението, за тези растения явно е добре и не виждам смисъл да го подменям. Бих те посъветвал да смениш грунда, да преместиш анубиаса на сянка и да опиташ пак с бързорастящи, но поставени на място със светлина. Между другото, имах Дъбче, което растеше доста добре под филтърната ваничка, но ми омръзна да го кастря и го махнах. Също така, можеш да опиташ с няколко стръка Хигрофила Полисперма. Не съм от най-вещите, просто го давам като идея. Има доста по-запознати хора от мен. Но опитвай и накрая ще си паснат нещата. Ще се радвам, ако мога да бъда полезен. Успех :)

Similar topics (5)

7407

Публикации: 4
Прегледи: 2722

32275

Публикации: 3
Прегледи: 3197

36689

Публикации: 9
Прегледи: 5273

26012

Започната от borkata


Публикации: 3
Прегледи: 2773

48916

Публикации: 7
Прегледи: 3440