• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 12:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Добър ден

Започната от smile, 14.02.2006 15:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

smile

Изведнъж (не че не знам как стана де) станах майка на горда (7г) собственичка на аквариум с рибки. Рибите – подарък от сестра ми – пристигнаха в напълно оборудван аквариум (слава богу де – можеха да пристигнат в найлонова торбичка примерно) и обяснението, че децата така и така стояли почти през цялото време пред техния аквариум – значи искат да имат риби и ето – вече имат. Изслушвам миролюбиво лекцията по отглеждане, защото знам, че гугъла знае. Още повече, че съвсем наивно смятах, че след като ги храним и им сменяме водата отвреме-навреме - рибите ще се оправят сами. Оказва се обаче, че мъжкарят от вид бета не търпи женската от същия вид. Мама му и рибок – смля я от гонене! На втория ден получавам обаждане ,,мамо, имаме мъртва риба" и се налага да успокоявам паникьосана първокласничка. Веднага питам когото трябва (демек гугъла) и научавам, че този вид риби били побойници и трябвало да има поне 2 женски за да не ги бие. Речено сторено – правим погребение на рибата и решаваме да купим женски (втората тази сутрин още беше жива). На следващия ден загрижената гледачка на риби изсипала цялото пакетче храна за да пораснат по-бързо, та вечерта реших кардинално въпроса по почистването на аквариума – никакви източваници по 1/3, престояли води и т.н. – директно на чешмата – ми тъй де – като са решили да стават риби у нас, трябва да свикнат на екстремални условия.
В зоомагазина, в който попаднахме, имаше и риба-клоун Немо (,,търсенето на Немо" – анимационен филм на Пиксар), която струва само някакви 50лв, а заедно с аквариума ('щото била морска риба и трябвало специална среда за гледане) и другарчето на Немо сумата е скромни 380лв. След хиляди кандърми тип ,,искам Немо пък" и ,,бе как ще дам толкова пари за една риба" срещаме становищата си и гордо си тръгваме с две принцеси (освен двете женски бети).
Слагаме новите риби и гледаме. Мъжкия побойник, дето май ще седи самотен до края на дните си, подгони веднага едната женска. Както си гледаме – едната принцеса заби нос в дъното и навири опашка. Двете мои ненагледни щерки ревнаха в един глас, че ще умре. А навънка сняг вали, половината кабелни ги няма, съответно и нет-а липсва, та тоя път не можах да попитам оня всезнаещия. Натоварваме се в колата и газ (т.е. плъз) да магазина.
Та реших, че няма да стане тая и взех да се ограмотявам. Собственичката обаче много държи рибите да си имат бебета, а аз съм много боса по този въпрос (за рибешките бебета, а не за човешките :wink: ). В момента обитателите са следните: мъжка и женска гупа, две принцеси тип Lionhead, един побойник-бета и още две, които засега не съм намерила от кой вид са :oops: От тези двойки може ли да се очаква поколение и какво точно? (виждам, че женската гупа е понадула корема, но как точно да разбера, че ще ражда?)
Добавям, че примерно изчетох раздела "често задавани въпроси" и определено поправих някои грешки около и в нашия акваруим.

Boby_

Покъртителна история. Моята щерка също е първокласничка и наскоро се обзаведе със собствен аквариум и рибки, но (както се досещаш), дори не се сеща да ги нахрани - само ги поглежда с половин око понякога и ги показва на приятелките си.  :lol:
Виж, за да ти помогне някой тук, трябва да кажеш нещо повече - с какъв обем е аквариумът, с каква филтрация разполагаш, каква температура поддържаш, като цяло с какво оборудване разполагаш, как точно се грижиш за рибките (колко често и как сменяш водата, почистваш ли грунда, колко често, с какво и по колко храниш рибките).
Ако трябва да обобщя, от гупите можеш да очакваш поколение, но при положение, че аквариумът ти вероятно е много малък, мисля, че ще се окаже, че е доста пренаселен и това ще ти създаде още ред проблеми.
Кажи нещо повече, за да не предполагаме без достатъчно инфо.

Иначе ако успееш да създадеш на децата траен интерес към акваристиката, това ще е много полезно за изграждането им като характер и за възпитанието им.  :wink:

smile

Аквариума е 40 литров (точни размери не мога да кажа). Има вътрешен филтър като този http://petshop1.com/?m=f&a=14&e=view&d=558, но цената му не беше чак толкова...може би около 20 лева. Температурата я поддържам от околната среда (не че няма нагревател), но след като температурата на въздуха не пада под 23 градуса...май няма смисъл от включването му. По наблюдения на специалния плаващ термометър вътре варира между 23 и 27 градуса. Отгоре има плексигласов капак, а върху него - луминисцентна лампа, която работи от 8 до 20 часа (след "сънчо" всички трябва да си лягат :lol: )
Веднъж седмично източвам около 1/3 от водата като гледам да е от дъното като разбутвам камъчетата и "улавям" гадостите (забравих - бабата чула, че охлювите са полезни за чистотата на аквариума и сега имаме десетина дребни с жълти черупки :oops: ). Добавям дестилирана вода, смесена с престояла чешмяна и слагам една-две капки от някаква "отрова", която се свързвала с тежките метали. Освен това слагам и една зеленикава субстанция (на етикета пише aqua cleaner) и водата винаги е бистра. Имам и растения - едното е като райграс  :oops:, а другото оприличавам на Cabomba caroliniana Gray, обаче принцеситепочти изцяло го изпасаха и сега стоят само основните стъбла (май трябва да ги изхвърля).
Рибите се хранят с три вида храни (редуват се), всичките са маркови (демек с оригинални кутийки, но не им знам имената). Понеже имам две "отглеждачки" се налага да даваме храна на рибите сутрин и вечер (мир да има) като си имаме мерителна лъжичка и се дават само по две.

Boby_

Да започна с това, че по принцип има едно "златно" правило - златни рибки се гледат само с други златни рибки. Те изкат повече място, цапат много, лакоми са, не прощават на растенията, а искат и по-ниска температура.
Останалите ти рибки са тропически и им е необходима температура около 25 градуса.
Двете лъжички храна сутрин и вечер ми се струват изключително много. Смяната на 1/3 от водата седмично с почистване на грунда е добра, но не слагай дестилирана, а само престояла чешмяна вода. Ако махнеш златните рибки, останалите ще са добре в този обем и при таква филтрация.

Longanlon

Радвам се, че поне един човек си е направил труда да прочете Най-често задаваните въпроси, преди да пита :)

Дребните жълти охлюви по всяка вероятност са малки Ampularia и ще пораснат доста бързо. Те наистина чистят, но и цапат, та ако може да оставиш 3-4 само ще е по-добре.

Боби ти каза за златните риби (принцеси) - те наистина много се купуват от начинаещи, но не са много подходящи за отглеждане с други риби. По-добре е или да ги махнеш, или само тях да оставиш.

Ако няма да гледаш златни рибки, добре е да имаш растения в аквариума, които да ти помагат с пречистването на водата - можеш да ги посадиш в малки саксийки с пясък, или да насипеш грунд по дъното (виж статията за грунда). Вземи си бързорастящи и непретенциозни видове - валиснерия, лимонче, дъбче.

Храни рибките си съвсем малко - изобщо я хвърли тая 'мерителна лъжица' каквато и да е. Защипваш с пръсти малко храна и я стриваш над аквариума на по-ситно, за да могат да я лапнат. Толкова - стига им. Виж пак статията за храненето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

smile

E, тя мерителната лъжичка е всъщност бъркалка за кафе и събира по-малко от една щипка. Така поне и двете ми госпо'йци знаят колко точно да сложат, а и каято бъркат с пръсти в храната обикновено това, което полепва по тях много бързо се забърсва с края на дрехата, после естествено полепва по дивани и килими, а котката не е особено доволна  да й мирише на рибешка храна (или пък й харесва) и почва да напада приносителите на незабележимите частици.
Така като ви чета, в мен се заформя идеята да отделя принцесите в отделен акваруим (примерно в такива като буркани). На тях трябва ли им въздух във водата?
А ако сложа неонки на тяхното място?

Longanlon

Бурканите никак не са подходящ дом за една рибка, пък била тя и златна. по-добре ги подари на някой магазин за рибки.

Лично аз не ти прапоръчвам да гледаш неони. Не, че са кой-знае колко трудни за гледане, но тъй като гледам много по-добре е първо да се упражниш върху по-лесни за гледане (и трудниза уморяване:)) рибки: гупи, зебрички или молинезии. Те са красиви, лесно се гледат, а и най-вероятно ще започнат да раждат следнякой и друг месец, което уверявам те, че е огромна атракция за децата ти.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Кръглите аквариуми са мъка за рибките. Мен ако питаш, най-добре ги върни в магазина - ще ги вземат на драго сърце, ако им ги подариш.
За неонките не знам дали е подходящо - все пак това са пасажни рибки и за да изглеждат и да се чувстват добре, трябва да са доста на брой. Все пак 7-8 неонки можеш да сложиш според мен. Нека обаче някой, който ги гледа, да си каже мнението - аз не съм се занимавал с такива поне от десет години (че и повече), а оттогава много вода е изтекла.  :wink:

smile

Иха, тенкс и на двамата. То точно това е целта де - да развъждаме поколение и да се радваме на бебетата (дано не се налага да намалявам броя им после изполвайки WC-то).

Георги

Бих казал, че нищо не им пречи на златните рибки кръглостта на аквариума. Така ще ти е най-лесно, smile!

Boby_

Формата на аквариума не пречи пряко на рибките (поне не много). Проблемът в случая е оборудването - в такъв аквариум просто няма как да се сложи филтър, без да го загрози тотално, а дори на златна рибка не пожелавам живот в нефилтриран малък съд.

Similar topics (1)

36238

Публикации: 4
Прегледи: 2150