• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 20:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум, препоръки?

Започната от breeze, 24.02.2006 00:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

breeze

Здравейте,
Нов съм във форума и в акваристиката - ако не се брои опита ми от малък с един хелер, две гупи и една скалария в кръгъл аквариум. А, да, имах и малки гупи по едно време :)
В момента съм с един 30-литров аквариум, 45 х 22 х 31 и един за "бебета" (2 оцелели гупета) някъде около... 3 литра  :roll:
Понеже нямам сериозен практически опит, въпреки всичко, което прочетох още в началото започнах да допускам грешки. Грунда, който си взех от един магазин - речни камъчета, после ми се стори доста едър. Всъщност той е смес от едри и дребни камъчета, като най дребните са 3 мм, най едрите достигат 8-12. Мислите ли, че е проблем за растенията? А, да още не съм казал какви са ми растенията :)
Отначало си взех едни без корени - нещо като "Ceratophyllum submersum Line" (гледам снимките и описанията в енциклопедията) - и то в мизерно състояние (направо ми ги подариха). Те доста бързо загинаха понеже дори осветление не бях подготвил. Сега имам една валиснерия (с огромни листа, доста по-дълги от височината на аквариума, и се простират по повърхността - между другото мога ли да ги подрежа и как?)  и едно което ми прилича на криптокорина (жената в магазина не беше много сигурна какво е) но листата му са по кафяви и продълговати от тези на снимките на Cryptocoryne undulata. Не знам, може изобщо да не е криптокорина защото не са накъдрени по краищата като тези на снимката на "undulata" ([url="http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=15&vid="]http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=15&vid=[/url]). Осветлението ми отначало беше една нощна лампа с крушка, после крушката смених с луминисцентна "енергоспестяваща" и сега купих от Итън една обикновена луминисцентна 15 вата с тяло (заедно с него 13.90 лв) и мисля да я сложа върху стъкления капак (който още не ми е готов). Нали разбирате, аквариумчето е малко и не си струва да купувам който и да е компонент от оборудването марков да не говорим че за такива размери няма. А и проблемите от финансов характер са си по подразбиране ;)
Относно оборудването (доколкото може да се нарече така) - най-сериозната част е един нагревател с термореле. Има и една въздушна помпичка и гъба, и да не забравя термометърът от онези дето се лепят (за което ще ме оплюете, знам :) но това имаше в момента в малкото магазинче, от което започнах да се оборудвам преди да намеря останалите). Иначе нещата тръгнаха добре (вече месец мина) водата е бистра, сменям по 1/5 всяка седмица с престояла поне 10 часа, понякога и няколко дни. Риби - две тернеции, 4 гупи (от които двете са доста млади да не кажа малки, тях ми ги подариха) и едно сомче което гледах, гледах, и не мога да определя дали е Птеригоплихт или Калихтис (нещо средно между снимките на двете). Изкушавам се да купя и две молинезии (харесват ми а и заради водораслите) но знам, че някой пак ще каже "рибарник"  :D Пък и засега няма къде да ги сложа под карантина, защото в малкия са двете оцелели гупета от женската, която роди няколко дни след като я купих...
Май това е всичко, сложил съм си и един корен от мангрово дърво, мисля че добре се отразява поне не личи да има някакво помътняване или странно държание/вид на рибите. Чакам вашите препоръки и забележки. Благодаря ви предварително, имам огромно желание и чета доста, така че ще се радвам на всяка препоръка от опитните акваристи решили да ми отделят няколко минути.

Longanlon

Kaто гледам - общо взето се справяш добре и без нашите съвети. :D

Да, с толкова едър грунд ще имаш проблеми с растенията. Ако искаш да си засаждаш някакви и те да растат, ще трябва да си намериш по-ситен грунд - около 3-6мм.

Валиснерията няма проблем да я подрязваш, ако не те кефи с дълги листа - просто вземаш една малка ножичка и ги скъсяваш на нивото на повърхността на водата. Все пак съветът ми е да изчакаш с подрязването докато се захване и започне да пусак нови листа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kpokcho

Цитат на: "breeze"Здравейте,
....
Здравей, аз май станах постояннот присъствие тука, ама докато не направя акварумче с много финно разпръскане няма да спра да чета, кой какво е писал.
Та и според мен, много добре се справяш. Даже има 2 въпроса:
1. Какво е това Итън?
2. Защо искаш да слагаш капак? за 15W лампа, само ще засенчиш...

Longanlon

Итън е зоомагазин в центъра на София.

15W си е добра мощност за такъв аквариум. Какво искаш да кажеш с това, че "ще засенчи"? Какво да засенчи?!?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

tishovsx

...и моя съвет е, ако искаш да се занимаваш с "градинарство" вземи си по голям аквариум - най-добре около 150-200 литра, а защо после ще ти кажа :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

icobrada

Цитат на: "tishovsx"...и моя съвет е, ако искаш да се занимаваш с "градинарство" вземи си по голям аквариум - най-добре около 150-200 литра, а защо после ще ти кажа :wink:
...И въобще 150-200 литра си е идеално. Дори да не гледаш предимно растения. Сигурно ти се струва огромна работа, такъв размер :shock: но след време ще ти изглежда малък. И ако е изработен добре, повярвай,много ще ти улесни живота.

breeze

Здравейте отново,
Благодаря ви за чудесното посрещане и препоръките  :D
Цитат на: "icobrada"...И въобще 150-200 литра си е идеално. Дори да не гледаш предимно растения. Сигурно ти се струва огромна работа, такъв размер
200 л не само че не ми се струва огромен, ами желанието ми е за в бъдеще, когато "поотрасна" в акваристиката, за още по-голям (тук имаше май някой със 700?) или колкото мога да си позволя  :wink:
Прекрасно разбирам, че малкият аквариум е и труден за поддръжка и ограничаващ като брой обитатели и даже разнообразие на видове... Обаче има един голям проблем - на квартира сме и то малка, няма условия за по-голям  :cry: Така че ще чакам по-добри времена...
Желание никак не ми липсва и може да се каже, че дори първоначалното промиване на грунда (което подразбрах, че смятате за една от най-досадните дейности) ми доставя удоволствие. Всъщност, нормално е като говорим само за 30 литра аквариум (няколко кг грунд) де  :) И така, засега ще се упражнявам върху "по-трудния" малък 30 л аквариум, а за в бъдеще той ще остане (май ще е идеален) за бебета.
Засега това е, като понаредя аквариума още малко, може да го снимам и да го публикувам - да се порадвате малко на едно джудже сред аквариумите :) Ама да знаете, че точно в тези неща - декорация и снимки - имам най-малко опит и интуиция...

chaykov

започнах с 15 после 30 сега съм с 80 замислям 300 :) винаги е малък ! ! !
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

dave

Малкия размер е интересно предизвикателство. Ето един 23 литров  от първата книга на Такаши Амано:

http://www.amazon.com/gp/reader/0793800897/ref=sib_rdr_next1_12/002-6522680-9852021?%5Fencoding=UTF8&p=S00F&ns=1#reader-page
(Дано линка да е устойчив)

дребна препоръка: Ползвай дребнолистни растения :D

killiman

Интересно аквариумче. Само че не видях имената на рибките.....На аплохейлихтис някакъв прилича.

dave

Не ги пише в първата книга доколкото си спомням. Другата седмица ще ми я върнат и може да се подзверим в снимката. :-)

Similar topics (5)

49237

Публикации: 1
Прегледи: 1981

12638

Публикации: 10
Прегледи: 5262

9432

Публикации: 33
Прегледи: 11550

22877

Публикации: 5
Прегледи: 6699

42905

Публикации: 7
Прегледи: 2767