• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 10:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Беля :) Поредния бързак!

Започната от NeLyTo, 27.11.2014 12:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NeLyTo

Здравейте,

завъртях и аз един азотен цикъл с бактерии. За 2 седмици - колкото се завъртял толкоз. Пуснах после 4 ансцитруса, след 3 дни - 4 молинезии и 2 плати, след още 3 - 8 гупи. Аква: 54 литра - само водата. И стана тя каквато стана - всичко беше ок, докато не взех да сифонирам, след час гледам Молитата целите с точки! Реших, че е ихтио и днес 3 ден лекувам с Пунктол + Ектокристал и двете на JBL. Охлювите всичките са живи, рибите и те. Даже доста точки поизчезнаха. Въпроса е, че с тия лекарства си прецаках азотния цикъл. Сега светя по 5 часа и аерирам допълнително. Темп е 28 градуса. Но не ми е това притеснението ... По-скоро ... ще изкарам 9 дни лечение ... Рибите не са яли от 4 дни, щото в Неделя си им е гладния ден, после пипнаха ихтиото. Мисля днес преди да сменя 30 % вода и да сложа новата доза Пунктол да ги нахраня малко, че ... или ?!?! Дали ще се стресират много, ако първо ядат, после им сменям водата и ги бутам пак с лекарства?
Другото, което силно ме вълнува е: след курса на лечение, понеже , така или иначе вече съсипах крехкия азотен цикъл, който имах ... какво да правя? Как да завъртя безопасно азотен цикъл с риби вътре?
Нямам на кой да ги дам, пък и с т'ва ихтио кой ли ще ги иска... нямам "здрави" материали- филтър, вода или грунт, с които по-лесно да започна старта ...
Имам само бактерии на Даяна ПЕТ ...

Как да процедирам :)

bunzip2

Процедираш по следния начин.

1. След като рибите се оправят, първата ти работа е да ги редуцираш до 10-тина рибки. За този литраж, рибите които си взел/а са страшно много.

2. Храниш малко, може и през ден. През първите 2 седмици, смяна на водата всеки ден по малко. Може би 10-тина литра, за да избегнеш големи трапувания на амоняк и отравяне на рибите.

3. След като азотния цикъл се завърти, което ще стане най-рано след около 2 седмици, започваш вече нормални смени на вода, по 30% на седмица.

Ако не махнеш половината рибки, проблемите ти не само че ще се повтарят, ами и ще се задълбочат. Прочети статиите за начинаещи от менюто в ляво. Добре е да се спазват минималните изисквания поне. Всички видове риби имат такива, запознай се с тях и се постарай да ги спазваш. Имай на предвид, че живородките са едни от рибите, които цапат най-много водата и отглеждането на голям брой такива в малък литраж, много бързо влошава качествата на водата. Старай се да поддържаш бройката им по-малка, като спазваш правилото сантиметър от рибка/литър вода. Което ще рече, средно по 4 литра вода за всяка риба.

Храни рибите по малко и по-рядко. Гледай да не попада никаква храна по дъното. Ако все пак попадне, анциструсите ще се оправят с това. Между другото и тях трябва да махнеш. 4 такива сома за тоя аквариум са много! Ако толкова държиш да имаш сомчета, вземи си някой коридорас, поне са подходящи за малки аквариуми. Анциструсите след някой друг месец, ще се чудиш какво да ги правиш.

И последно - гледай да не сифонираш в началото, за да може да се установи траен цикъл. После вече, един път в месеца може. Сифонираш ли много на често, пак ще се прецакат нещата.

Ivan_S

Ами ... то оплесканото, вече оплескано. Като приключиш с лечението цикълът ще се завърти като сменяш по-често вода. През ден-два по 20-30%. Ако искаш, слагай и биоактиватори, може малко да забързат процеса. Не знам как действат лекарствата, които ползваш, но ако не се препоръчва хранене, не храни рибите. Без храна до 1 седцица издържат без проблем ... после според състоянието им. Започни да захранваш с по едно хранене на ден, да не вземеш пък да ги прехраниш след продължителния глад :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

NeLyTo


asito

Първото, което трябва да се направи е да се сложи активен въглен след като свърши лечението. За минимум 24 часа. Да обере лекарството от водата.

NeLyTo

Да, за това се запознах от форума. Купила съм и чакам просто да минат дните на лечението ...
Замислих се, толкова ли са пък много тия риби ... Не може ли с по-честа смяна на водата да си останат, ако махна 3 сомчета или пак ще са много ? Жал ми е да ги махам, ама пък, ако така ще спася живота им ...

NeLyTo

Здравейте,

правя лечението срещу ихтио с JBL punktol вече 7ми днес. Тоест днес вечерта ще сменя водата и ще сложа за 4 път. (1,3,5,7 дни).
Всички точки изчезнаха още на 3-4 ден, като до тогава температурата беше 28 градуса. От 5 ден нататък, тоест вчера и днес почнах леко намаляне, като днес вече е 27 градуса. Рибките изглеждат здрави - мъжките гонят женските, заиграват се с това онова ... нямат точки. Няма ни 1 жертва ... :)))))))))) Мисълта ми е... колко дни още да продължа с 20 % смяна на вода през ден и добавяне на лекарството? Много се притеснявам да не спра и утре пак да се захаросат  :duvar:

Ivan_S

Като мине курсът на лечение (7 или колкото дни е според предписанието на лекарството), действаш по препоръките, които вече ги има в темата. Принципно, след като вече няма нито една болна риба, лечението би трябвало да се преустанови. Излишното тровене с химия не е най-препоръчителното упражнение :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

NeLyTo

Здравейте,

това, което пише е:

Дозировка:
10ml на всеки 100 литра аквариумна вода. Дозата трябва да се повтори на 3-тия, 5-ия ден и т.н. ако е необходимо. Непосредствено преди добавяне на нова доза препарат от 30 до 50% от водата трябва да бъде заменена с прясна! Повишаването на температурата на аквариума до 30°C се препоръчва, но трябва да се съобрази с изискванията на рибите. Някои риби не понасят добре толкова високи температури.


Продължителност на лечението:
Ichthyophthirius и Cryptocarion изискват упорито третиране с продължителност повече от 15 дни по дефинираната схема!
Costia изисква третиране най-малко 7 дни по дефинираната схема!,
За някои други паразити подобрение или напълно изчезване на проблемите може да се надблюдават дори след първата или втората обработка.

Но не е ли множко 15 дни?!

Ivan_S

Цитат на: NeLyTo - 02.12.2014 08:52
Ichthyophthirius и Cryptocarion изискват упорито третиране с продължителност повече от 15 дни по дефинираната схема!

Но не е ли множко 15 дни?!

Ако ти е писнало, спри, но после да не пускаш нова тема със същите въпроси като в тази :-|. Щом така е предписано да се ползва лекарството, така се ползва. Често нетърпеливи акваристи, при първото видимо подобрение на рибите, спират лечението. Да, обаче, подобрението не е излекуване.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Julliano

С лечението най-напред мрът бацилите по рибките, после тези по-трудните и важни-във водата. Понеже рибата можеш и да я махнеш, но каквито и смени да правиш другото остава, под формата на зародиши, които чакат да се развият и да се лепнат на следващия гостоприемник. Докато са в такова състояние лекарството не им действа, за това е увеличаването на температурата, за да се развият по-бързо и да може то да ги умори преди да се лепнат на следващата жертва.
С две думи: на рибките ако няма, не означава че във водата също няма. И лечението е хубаво да продължи още малко след видимото подобрение. Температурата я намали накрая
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

NeLyTo

Здравейте,

и да ми е писнало, и да не ми е ... правя каквото трябва. Хванала съм се на хорото. 3 години отглеждам алергичен към всичко френски булдог, което си е ежедневна грижа, мазаници, цапаници, лекарства... така че, поел ли си ангажимент - няма писнало-вкиснало : ))  Просто инструкциите са малко неясни, щото ... не съм ги копирала целите, но по-нагоре пише, че може да се приложи 3-5-7 дни, според зависимост от състоянието.
Та за това исках да ви питам. Ако някой го е ползвал дали знае ... ще го ползвам 15 дни, но вече почвам да се притеснявам за растения и т.н ... за сега всичко е наред.

venitos

Здравей NeLyTo, като написа това за кучето сякаш мина всичко пред очите ми! Имам персийска котка, на която последната и  диагнозата е "атопичен дерматит" - вече е на 8 години и сме в непрекъснати мазаници и цапаници с всевъзможни усложнения и възпаления. Харесаха ми думите ти, които непрекъснато повтарям на всички "доброжелатели" на котето ми - взел съм го, ангажирал съм се с отглеждането му и това ще продължи до край!
За лечението на рибките колегите са ти написали всичко. За лекарството - лекувай според предписанието, според мен максималния срок на лечение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3