• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

70 литров аквариум. Въпрос за осветление и охлюви.

Започната от niki_s, 07.05.2005 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

И при мене ампуларията я хванах да ми ръфа бликсията, която после така или иначе умря. За това бяха изтреляни при цихлидите.
А за физите някой има ли лични впечетления?

NO CARRIER

Освен, че се размножават със скоростта на светлината, и аз други проблеми не съм имал с планорбисите. Гледам валиснерия, роголистник и криптокорина.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: "nikolav"И при мене ампуларията я хванах да ми ръфа бликсията, която после така или иначе умря. За това бяха изтреляни при цихлидите.
А за физите някой има ли лични впечетления?

Аз имам, за  сега не са нагризали никакво растение за половин година.
Гледам да не  стават  много.
Разни мои АКВАРИУМИ 

BLKnight

Амиии всичко върви към "Фронт за оневиняване на охльофите" ?:)

NikolaV

А, аз споменавал ли съм, че си бях хванал веднъж в борисовата градина от езерцето със златните рибки 2 охлюва. Единия мязаше на огромен планорбис, дригия на нещо средно м/у огромна физа и огромна мелания. Разбира се не ги пуснах в общ аквариум.
"Физата" редовно снасяше хайвер по гърба на "планорбиса" Нищо не се излюпи - сигурно си го хапваха. Слагах им поизгнили листа от другите аквариуми - всичко изчезваше. Как цапат обаче не е истина. И не с лайна, а с някаква слуз, която се точи след тях. Гнус отвсякъде.

Longanlon

Блек найт, съмнявам се, че виновникът за изядените ти растения е именно ампуларията, освен ако не е наистина много голяма и не я храниш.

Планорбисите от своя страна не са кой-знае колко вредни - аз също не съм ги виждал да преследват риби из аквариума, след дива гонитба да ги хващат и изяждат, нито пък в забвение да ръфат анубиас. Въпросът е единствено в неимоверно бързото и неконролируемо увеличаване на броя им, което води (освен, че не е никак приятно визуално) до голямо замърсяване на аквариума с органични вещества. А това си е проблем и то доста серозен.

BLKnight

Blind Lark's Knight, благодаря :)

Тва с преследването на риби май е ехиднеене :)

Все едно де. Само че не е ли по-лесно да контролираш броя и размера на охлювите (с пръсти), вместо публично да ги зачеркваш от мъничките екосистемки дето си ги гледаме?

Longanlon

Лесно е разбира се - ако нямаш 100+ литра аквариум и гъсти растения, които за да ги оглеждаш всички ти трябва по няколко часа дневно...

BLKnight

Мии точно такъв имам?
Ама имам и 4 градуса твърдост - просто не растат толкова бързо офлюхите :)

niki_s

пак съм аз.реших да сложа в аквариума и хълмче от стериопор покрито с пясък.вепроса е дали някой от младост има малко мъх да го покрия него.ще съм много благодарен на този който ми даде и може да почерпя по една бира

Longanlon

Точно в момента в магазина на Koral K&K има много мъх, оставен от Рейвън. Ако кажеш, че си от форума ще си вземеш безплатно. Магазина е близо до Халите, ако те устройва намери адреса в Google.