• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.02.2020 17:05

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

70 литров аквариум. Въпрос за осветление и охлюви.

Започната от niki_s, 07.05.2005 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

тази специално е прекалено силна за такъв аквариум, иначе аз едно време карах с обикновена крушка и валиснерията и лимона се скъсваха да растат.

77

нали аквариума е 71 литра  :wink: 2х18 прави 36 вата,демек по 0.5 на литър  :D защо да е силно :?:

Longanlon

Те нали за това са 'енергоспестяващи', щото на еднакъв волтаж дават много по-силна светлина. Аз в банята си бех сложил такава 12 W и светеше не по-слабо от обикновена крушка (която е 60-100W).


хе хе я виж колко мнения имам  :wink:

77

енергоспестяващата лампа и лум лампа работят на един принцип :wink:

Longanlon

Вярвам ти.

Тогава защо не се направят аквариумни енергоспестяващи, като се има пред вид, че освен това са и мястоспестяващи и дроселоспестяващи?

77

силвания имат енергоспестяваща гро лукс 18 вата :D но според мен са подходящи за аквариуми до стотина литра,пък нада ли се намират в българия  :?

NO CARRIER

Цитат на: "Longanlon"Вярвам ти.

Тогава защо не се направят аквариумни енергоспестяващи, като се има пред вид, че освен това са и мястоспестяващи и дроселоспестяващи?


Всяка луминесцентна лампа е и енергоспестяваща, тъй като КПД при нея е по-голям от този на лампите с нажежаема жичка, които освен, че светят, доста и греят. Енергоспестяващите лампи за аквариум, които ти предлагаш се изразяват в наличието на електронни дросели и стартери, тъй че вече ги има.  :wink: В Българрия се е наложило името енергоспестяваща на всички лампи, които се завиват във фасунга. Но и другите са такива, повярвай ми.  :wink:

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: "NO CARRIER"Всяка луминесцентна лампа е и енергоспестяваща, тъй като КПД при нея е по-голям от този на лампите с нажежаема жичка, които освен, че светят, доста и греят. Енергоспестяващите лампи за аквариум, които ти предлагаш се изразяват в наличието на електронни дросели и стартери, тъй че вече ги има.  :wink: В Българрия се е наложило името енергоспестяваща на всички лампи, които се завиват във фасунга. Но и другите са такива, повярвай ми.  :wink:

Абсолютно вярно! Пък и на опаковката им почти задължително пише на каква лампа с НЖ се равняват (не по мощност).
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Цитат на: "77"енергоспестяващата лампа не е идеалният вариант ,но ако свети с "дневна светлина" е добро решение  :D аквариума не е дълбок ,ако не се вманиячава на тема растения е прилично решение :D хубаво е да сложи още една :D

Ако пък не свети с "дневна  светлина" е добро  решение за перко като мен! Точно такава Филипс ТБ 20 вата съм боднал  в център-дясно аз. :) Хич не е зле, и като визия ми харесва, но вече май писах за това.
Разни мои АКВАРИУМИ 

ZealoT

последно... може ли осветлението на аквариума да е с OSRAM енергоспестяващи лампи или обикновенни алуминисцентни или е задължително да са специални аквариумни лампи???? 8)
2 Hard 4 You

NO CARRIER

Като чета, едва ли растенията ще са ти от първостепенно значение, така че смятай от 0,5 до 0,8 Вт/л и слагай каквото ти е по-удобно.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Longanlon

Общо взето съм съгласен.

niki_s

а аз изкам да си махна охлюви.та вепроса е дали са полезни или не.сега се качват по растинията и дали ги адът

Longanlon

Тоя въпрос не е много за тука, ама тъй като във FAQ още няма тема за охлювите...

Има най-различни видове охлюви. От тези, които най-често има у нас 'полезни' са само 2 вида - ампулария (който е жълт и кръгъл и става към 5 см) и мелания (сиво кафяв с конична, доста издължена черупка, виж в гугъл за снимка). Тези можеш да си ги сложиш в аквариума и да не се притесняваш, че ще се намножат прекалено, нито че ще ти ядат растенията.

Всякакви малки кафеви, червени и други охлювчета, които висят накачени по растенията, които купуваш са вредни и подлежат на унищожаване веднага, щом ги забележиш, тъй като се рамножават със скоростта на светлината и ского запълват и осират целия аквариум.

Така, че ако имаш вредители не се колебай - бъркай в аквариума и ги вади докато са малко, защото после става манджа с грозде.

BLKnight

Сори, но не мога да се съглася с теб по въпроса с ампуларията и червените охльофи, визирам Planorbis.
Моя скромен опит показва, че ампуларията с кеф хрупка крехки млади листа и цели растенийца, а едрите, движейки се като самосвал по дъното успяват да изкоренят дребни криптокоринчета... Да не говорим колко ака.
Обикновените червени планорбиси не съм забелязал да правят проблеми - никога?