• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за нов аквариум

Започната от dimo _ss, 17.11.2009 17:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dimo _ss

17.11.2009 17:39 Last Edit: 17.11.2009 19:58 by dimo _ss
Здравете.Преди 3-4 дни открих форумчето.Нов съм и много се радвам че ще мога да ползвам знанията и опита на напреднали в акваристиката.Имам някакъв опит в любителската акваристика,но от няколко дни чета усърдно подробната информация в форума и открих куб груби грешки които съм допускал.Но както се казва"човек се учи докато е жив".Последните няколко години нямах възможност да се занимавам с  това мое хоби,но сега съм решил отново да се върна към аквариума.Имам много въпроси на,който ще търся отговорите от по-опитните,но нека първо да почета повече а после ще питам.
Наскоро се сдобих с нов аквариум с размери 90см дължина 36см ширина и 40см височина.Изчислих литрите(както пишеше в една от темите тук)и се оказа че разполагам с 129,6 литра.Погледнах техническото оборудване в нета и се спрях на следните уреди:
-Терморегулатор Sera 150 W   -  http://www.aquatica-bg.com/index.php/products-page/?prodid=160
-Филтър Sera F700  -  http://www.aquatica-bg.com/index.php/products-page/?prodid=235 
-Помпа-Sera air 275 R  - http://www.aquatica-bg.com/index.php/products-page/?prodid=200
-Осветление   sera daylight brilliant 30 W, 90 см +тяло ако има   -  http://www.aquatica-bg.com/index.php/products-page/?prodid=4

Та въпроса ми е подходящо ли е оборудването което съм избрал?И ако нещо трябва да се добави или промени много бих се радвал на мнението ви,за да знам точно кое ще ми свърши работа и да не харча излишни средства в последствие.
 
Вече сложих грунд (добре промит речен пясак,по едър 6-7милиметра някаде)и камани които имах от предишния.
Водопроводната вода тук е под всякаква критика.Ужасно много я хлорират и ежедневно стават авари(поради остарелия водопровод)тече ръжда.Може ли да ползвам сондажна вода???

Имам и още един въпрос:Почитател съм на златните рибки и на скалариите,но както разбрах съвмесното им отглеждане е невъзможно(грешка която съм допускал много пъти)
Според вас за кои от двата вида е по-подходящ аквариума ми?И кои растения по-точно биха се развивали нормално с златните рибки,и кои с скаларите??  Ясно ми е че повече от 4 златни и 5-6 скаларии ще стане пренаселено.

Благодая на всички отговорили ми предварително *privet*


Извинете ме ако съм объркал раздела.Нека някои от модернаторите да я премести ако е така.Все пак съм Новобранец тук :-)

iek

129.6л е външния обем, вътрешния е не повече от 123л, като вземеш предвид и това, че не го пълниш догоре, извадиш и обема на грунда, камъните и т.н. литрите намаляват още повече. Филтъра може и да се окаже достатъчен, ако натоварването с риби е малко. Такава "Помпа,СО2-Sera air 275 R " няма, а и не ти е необходима помпа за въздух. Лампи 30W Т8 са 895мм, с фасунгите надхвърлят размера на аквариума ти, не е проблем, ако осветителното тяло е висящо или окачено. Най-подходящи за този размер са 39W Т5НО, но и за двете лампи трудно ще намериш тела у нас.
Нагревателя се съобразява със обема на аквариума и с разликата със стайната температура, така че не мога да кажа дали този е подходящ.
Грунда е прекалено едър за растителен аквариум, 2-3мм е по-добре, помисли и за хранителен субстрат под него.
Аквариумът е малък за скаларии, златни с растения не е невъзможно, но трябва да имаш голямо количество, добре вкоренени и развиващи се растения, което означава да изчакаш няколко месеца с пускането на рибите. Във вариант със златни филтъра може и да се окаже недостатъчен, зависи от броя и големината им.

vasso

Ако имат свободно пространство за плуване според мен може да сложиш 2 двойки скаларии.Аз в този литраж имам 5 и нямам проблеми с тях. За златни също става, но без растения. Може да пробваш с някои растения с твърди листа, които може да не ядат.За помпа за въздух сам си прецени. Няма голяма полза, но се създава по-жива картина на аквариума. Успех! :-)

dimo _ss

Благодаря за барзия отговор iek и vasso.Разбрах грешката си относно помпата и редактирах поста си.Пропуснах да кажа,че стаята е утопляема 18-20 гадоса е .Аквариума е и с плътен стъклен капак.А щом няма надежда за скаларии не е ли по-добре грунда да остане същия(поради ровенето и в частни случаи задавяне на златните)а растенията да ги засея в нещо като сакси или големи рапани може би.Ще помисля може и да го сменя докато не съм го напалнил с вода все още.За лампата ми се въти една идея тип "направи си сам"и маи по-мощен филтар ще е по добре ?(до сега не съм работил с такъв тип филтри а с помпа и гъба ) Има ли опасност да се получи прекалено голямо течение ?

А някои да има мнение дали сондажната вода се предпочита или обратното?

vasso

Зависи от твърдостта на водата. Може да измериш качествата и преди да я ползваш. Относно скалариите пак си помисли, обемът не е толкова малък. Според мен това за литрите е преувеличено, казвам го от собствен опит. Преди се пишеше ,че 80 литра е минимума, после 120 били малко. По скоро зависи от височината и други фактори като филтрация и място за плуване.  :-)

iek

Най-подходящ е 100W  нагревател за твоя случай. За сондажната вода можеш да занесеш в някой магазин да ти я тестват набързо. Грунда е прекалено едър и детрита ще се събира на дъното, абе само моите ли златни риби са с висше образование и не лапат камъни и растения.
И скаларии ще можеш да отгледаш в този аквариум, но трябва ли да изглеждат като прасе в кочина, минимума за скаларии е 180х60х60. Като ученик имах едно 50-60 литрово аквариумче, то не бяха калихти, трихогастери, фосилиси и на всичко отгоре и две скаларии, последните след 3 годишно угояване изглеждаха като препарирани, не можеха да се завъртят в аквариума горките.

vasso

 iek 648 литров аквариум минимум за скаларии. Ти ме хвърли в оркестъра =-O

HaIr4o

стига бее 648литра за скаларии?!абе това да не са някакви марлини или нещо такова? =-O много е според мен...не че разбирам де,просто казвам *SORRY*

------------------------
извинявам се,изглежда вече очудване беше побликувано преди мен *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

dimo _ss

Още веднъж искам да благодаря на всички за изчерпателните отговори*thanks .Ще сменя грунда и ще тествам водата. ;-)

valnata

Вземи си 5 скаларии и не бери грижа. Нищо няма да им стане. Може да си вземеш и неонки, и ако скалариите са малки има шанс да свикнат заедно.  Ако 600 литра са за скаларии, то тогава за дискусите и астронотусите ще трябват цели езера да правиме.  Не се притеснявай аз в 220 литра съм с 10 скаларии и се развиват чудесно. Само трябва честа смяна на вода и сифониране.:-D

Similar topics (5)

31868

Публикации: 10
Прегледи: 5958

48017

Публикации: 8
Прегледи: 3306

2293

Започната от bombadil


Публикации: 21
Прегледи: 14706

26570

Публикации: 1
Прегледи: 2442

24668

Публикации: 5
Прегледи: 3643