• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 22:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

"Нискотехнологичен" аквариум

Започната от Longanlon, 01.02.2005 13:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Поводът за тази тема е прочетената от мен (и препоръчана ми от Дидо, от сървъра на който може да я изтеглите) книга на Диана Валщад "Ecology of the planted aquarium", в която акваристиката се разглежда под малко по различна призма от тази, с която ние сме свикнали по модерните сайтове, форуми и книги.

С няколко думи, авторката смята, че т.н. високотехнологични аквариуми не са нищо повече от измишльотина на водещите фирми за да вземат парите на акваристите и че всъщност аквариумът си е едва ли не саморегулираща се екосистема, следователно колкото се може по-малки намеси от страна на аквариста са необходими.

Според нея, неща като смяна на водата, силна филтрация, чистене на филтъра, сифониране на грунда, вредата от слънчевата светлина, торене с изкуствени торове (особено течни), дънни нагреватели, риби водораслояди и др. са чисто и просто излишни. Диана описва как сменя 50% от водата веднъж на 6 месеца (а през останалото време само долива изпарената), как си чисти филтъра веднъж годишно, как грундът й се състои от 5 см градинска почва и отгоре 3 см чакъл. Разбира се, става дума за гъсто залесени аквариуми с нормален брой риби.

Тя отрича необходимостта от пълното завъртане на азотния цикъл, тъй като растенията, при възможност за избор, първо и по-бързо усвояват амоняка, а после нитратите.

Какво е мнението ви за това?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Радвам се, че си прегледал книгата.

Лично аз намирам информацията в книгата за много полезна. Някои от съветите обаче не бих ги приложил за моя аквариум:

- смятам, че водата е  добре да се сменя - за да се изкарват навън метаболитните продукти на риби и растения.
- приемам торенето и въгледвуокиса за необходимо - все пак аквариума е затворен обем вода - не е като естествените водоеми с постоянен поток свежа вода, където микроелементите и въгледвуокиса постояно се обновяват.
- не бих сложил толкова много пръст - предпочитам малки топчета, пръснати около корените на растенията - за да не се затлачва грунта.

NikolaV

Цитат на: "Longanlon"как си чисти филтъра веднъж годишно
Изкушавам се да пробвам. В упътването на моя канистър Eheim пише да се чисти веднъж на 3 месеца. Ва разни ревюта, ето тук например, разни юзъри пишат, че го правят веднъж на 6 месеца, че и на година... :?:  :!:  :shock:

Raven

още не мога да намеря време да прегледам книгата ,но съм чел откъси от нея и съм съгласен с Дидо.не знам как точно се получава при Валщат но мисля че с течение на времето системата и ще се срине отведнъж ,въпреки че може да изкара и 1-2 години.
тези опити - така наречената затворена саморегулираща се система се правеха преди години от старите акваристи от поколението на бащами,тогава под влияние на руската доктрина за природосъобразност на акваристиката  беше модерно водата да не се сменя с месеци ,дъното не се просифонваше и естествено никакви торове нямаше тогава , само се доливаше по малко минерална вода   .даже руснаците правеха такива опити с аквариуми по изследванията си за хидропроника към космическата си  програма.при умерено количество риби и осветление, в стотина литров аквариум , и като се има предвид че тогава се използваха само две растения - дъбче и криптокорин афинис,тази система изкарваше доста време ,понякога около половин или една година,но се сриваше отраз обикновенно поради натрупване на твърде много токсини и други баластни вещества.все още има известни руски акваристи като С.Юдаков например които защитават виждането за редки смени на водата и неизползване на торове.но по онова време се знаеше много по малко за биохимията на водата и изискванията на растенията.
баща ми също си спомням че рядко сменяше водата ,защото тогава убеждението беше че "старата вода" е полезна а водопроводната е "мъртва" но в неговите аквариуми освен афинис друго не вирееше и затова редовно ми гепеше растенията :cry:

общо взето аз се придържам към системата "полу-хайтек" - без да залитам прекалено по електрониката,и спазвам общоприетите принципи - редовни смени на водата и доволно торене.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Цитат на: "raven"
...общо взето аз се придържам към системата "полу-хайтек" - без да залитам прекалено по електрониката,и спазвам общоприетите принципи - редовни смени на водата и доволно торене.

Да, златната среда демек. Може би това е оптимума :-)

Аз обаче на електорниката не мога да и устоя ;-)

Живко

тези работи като ги чета ми става мило на душата.точно по-този начин съм започнал с акваристиката.
не съм и предполагал че дотолкова модерната акваристика е отрекла старите догми.сега ми става ясно защо понякога ми се струва,че се вталяват твърде много хора,кокато се заговори за обурудване и смени на водата/пък и чак ежедневни/.
тази жена Диана Валщад явно е права в много отношения.
така като чета из форума всички май си презареждате аквариумите един път годишно.какъв е смисъла тогава от цялата тази техника.като и без нея резултата е май същия/изключвам бързият разтеж на растенията/.
с две думи-каква ми е мисълта?
целта на всеки един акварист е,да създаде за своите любимци един биотоп,който максимално се доближава до техния естествен.
да уточним-това би трябвало да е целта на всеки,който се занимава с акваристиката като с хоби.тук не става въпрос за хора които просто имат риби в къщи,или ги развъждат за пчалба.
и в заключение на обърканата си и безкрайна мисъл ще кажа,че както хората навикват с техническата революция/добре че я има/,така може би скоро ще навикнат и с изкуствените растения.и за да не засегна хората гледащи предимно растения ще кажа,че те може би ще привикнат с риби роботи,за които няма да трябва да се грижат.
Никой не се е родил научен.

Живко

забравих да кажа че и аз използвам техника.
Никой не се е родил научен.

miTko

Който е свикнал с хубавото трудно ще се откаже от него...
Разни мои АКВАРИУМИ 

mollies

Виждам, че са минали 5 години! Тази философия сакаш е вече в миналото, но явно честта да се възкреси се пада на мен!
Стига локум :) Много приятно ми стана, като намерих тази тема, защото мине-не мине време някой ми се накара как така не си сменям водата. Имам 50-литров аквариум, много силно залесен и осветен, с малък брой риби. По всичко изглежда, че авторката е права - системата си е намерила отдавна баланса, и то до такава степен, че на практика не мога да му влияя. Сменям я когато ми дойде музата, а това става на около половин година (така си отговарям отдавна, споменатото от автора число съвпада просто). Малко числа.. карбонатната твърдост е 4, pH - 8. По никакъв начин (естествен) не мога да променя тези стойности - така си е от години => гледам главно молинезии. Единственото ми занимание е на няколко месеца да местя растенията, че съвсем го превземат и не се виждат другите обитатели.
Прекрасно е да имаш малка екосистема, която да поддържаш със символични усилия :)
Благодаря на двамата автори - и на книгата, и на темата.

miTko

Не си първия, няма и да си последния. Сега остава да напишеш и какви са растенията. Всъщност...поне половината хора, пишещи тук могат и сами да се досетят. ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Това е много интересен експеримент и модел по принцип и дава отговор на много въпроси.
На мен специално винаги ми е било интересно как такава малка екосистема се самобалансира и си намира самя опорните точки.Виждал съм много такива аквариуми, обикновенно са при хора които не са запалени акваристи и не ръчкат като нас често в аквариумите си.
В кухнята на кумът ми примерно седи един 60 л. аквариум с гупи , без осветление и до преди две три години имаше аераторна помпичка  но понеже майка му се оплакваше че 30 годишното руско чудо и бръмчи прекалено  аз му дадох един стар мой вътрешен филтър.
Аквариума е на прозореца на кухнята, осветява се само от източното слънце и вода не се сменя, когато майката на кумът ми  прецени- долива директно от чешмата.
Гупите, валиснерията и криптокорината афинис процъфтяват вътре, вярно е че са малко дребнички , но пък си растът  стабилно и често се налага плевене.
Рибите са на пълен самотек и до скоро се хранеха със сушена дафния и чернодробна.

Така че има много такива системи и твоята не е изключение.
Дай ако можеш снимка и по подробно описание на рибите и растенията.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

buchkata

Не мога да си представя такъв аквариум с здрави растения като хотония,маяка,лимнофила ароматика,дидиплис диадра и много други прекрасни бързорастящи видове.Що се отнася до градинската пръст мога да кажа от моя скромен опит, че даже сантиметър под грунда води до поява на нишковидни.Едва при неколкократно сифониране аквариума се стабилизира.Пробвал съм със и без CO2.

iek

Аз пък от моя скромен 2 годишен опит с пръстта имам точно противоположни впечатления:
http://iekoko.blogspot.com/, всички с изключение на един са с пръст, и бавните и бързите, тези с СО2 и тези без СО2.

buchkata

Предполагам, че има разлика от растителния и общия аквариум, който е пълен с плуващи наторители.

mollies

Растенията, както колегата намекна, са валиснерия и явански мъх. Рибите са молинезии, но има и тук-там някоя друга,  подарък са ми - различни харацинови. Противно на очакванията се справят чудесно в тази среда - най-старите са от три години при мен, най-новата е може би от 1.5 г. И, разбира се, планорбиси (те не питат дали ги искаш или не). Поне ядат валиснерията и ми спестяват в известна степен скубането. Впрочем, аз никога не плевя, а пресаждам в задната част. Охлювите го правят вместо мен :)  (колкото и да ме дразнят)
Снимки, за жалост, вече нямам с какво да направя... Все пак ще се постарая да го отснема и да кача.

ПП: Колеги, много дебела е работата при вас... Хвала :) Супер са! Този с частите над водата е много по мой вкус, и аз исках да си правя подобен, но... сещате се, няма кога, и не искам с какво  :-D

Similar topics (5)

19674

Публикации: 3
Прегледи: 4571

5574

Публикации: 11
Прегледи: 9005

17895

Публикации: 4
Прегледи: 3189

37191

Публикации: 11
Прегледи: 6781