• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 10:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рибките ми стоят постоянно на повърхността на водата.

Започната от karamarinova, 02.12.2007 10:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

karamarinova

Здравейте
имам едно малко глупаво питане, но съм пълен начинаещ в отглеждането на рибки. Имам 40 литров аквариум с 3 златни рибки и две сомчета и две неончета. Филтър SERA, нагревател, живи растения. Пълно оборудване както се казва. Питането и притеснението ми че от няколко дни забелязвам че почти всички рибки се събират в горния ъгъл на аквариума до филтъра и там си стоят през целия ден като си показват "устите" над водата като че търсят въздух. Дали не им достига въздух или има някакъв друг проблем. Ако може да ми помогнете ще Ви дъба много благодарен.

mp450

Добре дошъл!!!  :-) Ако можеш да кажеш колко са големи златните,защото ако са много големи на тях едва ще им стигне 40л.А и те мърсят много водата и може да има натравяне с амоняк.Смени част от водата и виж какво ще стане.Виж да ли имат някакви други белези и разгледай секциите за болести. *bolnariba* *bolnariba2*

Violeta

Кога е пуснат аквариума? Колко често сменяш вода? Почистваш ли дъното?
Имай предвид, че златните цапат много, а 40л аквариум е твърде малък за 3 възрастни златни рибки. Със сигурност не им достига въздух и ако не промениш условията ще загубиш рибките. Пишеш живи растения, но трябва да са повече, а това ще стесни периметъра на рибите. Ако съм на твое място ще подаря златните и ще си взема няколко живородки - гупи или хелери - като за начинаещ. На неоните също няма да им е комфортно - те са пасажни и се отглеждат заедно поне 10-тина.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

karamarinova

Благодаря за отговорите. Първо ще се опитам да дам малко разяснения за да ми помогнете. Аквариума ми е подарен в началото на пролета с две огромни златни рибки (едната беше 15 см а другата 10 см.-грубо премерени с опашките) с някаква китайска помпа и изкуствени растения заедна с двете неончета. Помпата ми отказа още на втората седмица и до сутринта грамадната ми златна беше умряла.Купих си на другия ден хубава помпа и нагревател (до сега не съм го пускала) три растения (от тези с големите листа не им знам имената) двете сомчета и още две златни (черни златни) които бяха много малки а сега са 5-6 см.. Сменям водата всяка събота - приблизително 10 процента.Слагам подобрители и тор за растенията. Досега всичко вървеше без проблеми но от петък забелязвам че двете черни златни и неоните стоят на повърхността (вчера е сменена водата и пак си стоят там). Мисля за и за по голям аквариум вече.
Благодаря ви отново.

Violeta

По-голям аквариум е добра идея. Смяната на водата трябва да е по-честа в твоя случай - поне 2 пъти седмично по 30% от водата, т.е. поне 12-13 л. Дъното също трябва да почистваш, опитай сифониране.
Успех!
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Similar topics (5)

13196

Публикации: 8
Прегледи: 9852

4627

Публикации: 8
Прегледи: 3231

41288

Публикации: 9
Прегледи: 4859

38082

Публикации: 25
Прегледи: 8634