• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 06:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Възстановяване на аквариум

Започната от martin21, 09.10.2015 18:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

martin21

Здравейте колеги ,преди време аквариума ми действаше и с течение на обстоятелствата си раздадох рибките и го изоставих понеже ме нямаше,така да завчера когато го съживих,аквариума е 75 литра.Искам сериозно да го поддържам за да ме радва, ще се помъча да ви покажа и снимки за да си изкажете мнението и да ме дадете съвети как да поддържам водата и грунда чисти и рибките да са ми добре и какво трябва още .Главно искам да отглеждам дребни рибки ,честно казано по са ми красиви от сорта на хелери ,данио и други от този род .Заглавието може да не е подходящо но не мога да измисля друго поздрави  :-)
http://prikachi.com/images.php?images/435/8397435t.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/436/8397436X.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/437/8397437W.jpg

jabeto

Тези теми ,ще ти дадът основна насока за хобито.
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98
На пръв поглед което виждам е:
Сложи подложка м/у аквариума и шкафа(стирипор,фибран,подложка за ламиниран паркет)иначе рискуваш аквариума да се спука.Махаш тоя фон който си сложил и слагаш едноцветен черен,син фон.Махаш мидите и черупките от охлюви(втвърдяват водата а и не са подходящи)слагаш речни камъни,някакви корени.Слагаш осветление(луминисцентно осветление т5 или т8,може и диодна лента.Направи това което написах плюс прочети материала който ти дадох и изпълни процедурите описани в него и сам ще видиш разликата в аквариума ти. ;-)

martin21

Разбрах колега благодаря ти много, само за ми кажеш по подробно за осветлението какво точно е т5 и т8 и как да го монтирам на аквариума благодаря предварително .И колко вата да е ?

niki_o

T5 и Т8 са луминисентни тръби.На твоя размер стават Т8 18в. и Т5 28в.Според това какви растения искаш да имаш се прави и осветлението при тебе и една Т8 18в стига,гледаи да е 6500К.,може и някоя специялизирана за аквариум-там избора е голям.
Колегата преди мене много добре те е посъветвал,но един съвет и от мене-Хелерите не са дребни рибки....такива си ги купуваш,но трябва да достигнат до 10-12 см при добри условия.Имаи го в предвид.

martin21

Относно растения нещо водораслите не ме впечатляват и едва ли ще има освен ако не ми предложите друг вид но до колкото знам позеленяват стъклата от тях или бъркам а и до сега колкото и водорасли да съм имал все не вървят не знам ,защо така?

niki_o

Чети,колега,чети.Ако само трябва да те поправям или обяснявам грешките ти само в този пост ще ми отнеме време което така или иначе нямам.Дадени са ти линкове,има изкачащо меню в ляво,чети :-)

bunzip2

Цитат на: martin21 - 09.10.2015 20:57
Относно растения нещо водораслите не ме впечатляват и едва ли ще има освен ако не ми предложите друг вид но до колкото знам позеленяват стъклата от тях или бъркам а и до сега колкото и водорасли да съм имал все не вървят не знам ,защо така?

Значи колега, водораслите едва ли впечатляват някой. Целта на всички ни е, да се отървем от тях. Доста грозно звучи да се бъркат двете понятия (растения и водорасли).
Имаш да четеш всичките менюта в ляво.. от горе до долу.
Стъклата от растенията не позеленяват... позеляват от дисбаланс в аквариума.
Въпроса ти за лампите не е на място, все едно да питаш - смятам да гледам животни, каква храна да им купя? На тоя въпрос, отговор имаш ли ти ? Същото звучи и с лампите.
Първо се определя какъв тип аквариум ти харесва. Ако ще гледаш растения (не водорасли), съобразяваш се с техните изисквания ... и така.
Същото важи и за рибите!

Значи - първо се чете.. ако може с мерак, е най-добре.
Успех :)

martin21

Ами аз смятам че съм обяснил какво мисля да гледам а относно растенията ще прочета за тях ,защото не съм запознат !Колеги а да попитам температурата я поддържам на 26-27 градуса, въпроса ми е за аерацията в момента вкарвам въздух само от помпичката а филтъра само филтрира, ако му сложа маркучето да вкарва и той въздух добре ли ще е или не ?

getsata73

Цитат на: martin21 - 10.10.2015 08:36
Ами аз смятам че съм обяснил какво мисля да гледам а относно растенията ще прочета за тях ,защото не съм запознат !Колеги а да попитам температурата я поддържам на 26-27 градуса, въпроса ми е за аерацията в момента вкарвам въздух само от помпичката а филтъра само филтрира, ако му сложа маркучето да вкарва и той въздух добре ли ще е или не ?

По-добре е ,стига да не те дразни шума от мехурчетата :-)

Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

martin21

Здравейте колеги, тези дни изработих капак за аквариума, като монтирам и осветлението ще пусна снимки,обаче имам въпроси :как да процедирам ,в случай че искам да премахна грунда който е в момента и да го заменя с друг харесах си в магазина по едър грунд от моя, едни бели камъчета много хубав и другия въпрос от къде да си закупя син фон, в нашия град няма и няма :(а и още 1 въпрос от към осветлението, мога ли да комбинирам пура с бяла (дневна светлина ) и една със син или лилав цвят на братовчед ми е така и ми хареса много .БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО !

yasenst

Смениш ли грунда, започваш от начало. За фона, най-лесно е, да си купиш син или черен кадастрон. Друг начин е, да залепиш фолио на задното стъкло. За лампите, някой по-запознат да каже. Успех :-)

martin21

А рибките през това време къде да ги държа ?

yasenst

Има начин, чрез запазване на старата вода и мътилка, сифонирана от стария грунд, да подпомогнеш нещата. Но, доколкото виждам, аквариума ти е стартиран скоро и едва ли имаш някакви полезни бактерии. Малко си избързал с рибките. Дано да не са прекалено много и да успееш да закрепиш нещата. Успех :-)

martin21

Ами и аз така мисля че избързах ама.... а рибките са 2 хелера и 3 данио и 1 змиорка това е !!

martin21

Колеги измислих вариант къде ще държа рибките докато преобразя аквариума но сега съм пред дилема ще вземам нов грунд както споменах но се чудя в нашия магазин има 2 вида един черен и по ситен и 1 вид бял но по едър кой вариант е по добър ?

Similar topics (5)

59610

Публикации: 0
Прегледи: 1246

51269

Започната от kokoqn4o


Публикации: 1
Прегледи: 1772

57686

Публикации: 22
Прегледи: 5007

58475

Публикации: 23
Прегледи: 8412

55028

Публикации: 4
Прегледи: 1879