• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за Цихлиди

Започната от Миро Крумов, 08.01.2018 21:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Миро Крумов

Здравейте имам няколко питания гледал съм риби като малък но от тогава нещата са се променили с отглеждането на скоро реших пак да гледам и се спрях на цихлиди и имам аквариум 160 литра възможно ли е гледането им в такъв аквариум?Ако ли не препоръчайте  ми кой риби са подходя за такъв литраж аквариум. Благодаря предварително

pl86

Добре дошъл.
Какви точно цихлиди искаш га гледаш, бъди малко по-конкретен. Африкански или американски? Има малки има и много големи цихлиди, трудно ще е на който и да е да отговори без повече информация.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Nebunu

Добре дошъл. За тоя малък литраж трудно да се гледат цихлиди. Иначе може би най добрия вариант е една малка група 2м + 5ж Pseudotropheus Saulosi. Има колеги в форума които са ги гледали успешно даже в по малък литраж.

Не си казал какво имаш като техника освен аквариума. Цихлидите имат нужда от много силна филтрация. Препоръчително е грунда да е пясък, много обичат да ровят и вдигат мътилка. Дай повече инфо какво имаш на разположение.

Миро Крумов

Като за начало само аквариум за др искам съвет от вас и кой цихлиди са подходящи че съм доста бос по темата мисля за вътрешен филтър 200/250литра на час достатъчен ли ще е с какви др рибки могат да съжителстват

Nozex

Здравейте, аз също мисля да гледам Цихлиди и то точно Pseudotropheus Saulosi понеже моя литраж също е малък..150л. ще следя темата с интерес и ще задавам мойте въпроси тук ако колегата позволява раязбира се  *thanks аквариума ми е 150л. кварцов пясък доста камъни и манганови корени. не са сложени в аквариума понеже нямам още филтър  :'(  осветлението ми е 2 пури Т5

Миро Крумов

Нямам нищо против разбира се колега успех с начинанието.Колега от къде купи пясъка специален ли е или не?

Nebunu

Тоя вътрешен филтър го забрави. Насочи се към канистър, струват малко повече ама е най доброто решение. Пясък по принцип в всички големи градове има, от къде си?

Като ориентир за канистъра смятай обема на аквариума по 10 и това е дебита които имаш нужда. В твоя случай нещо около 1200 - 1500 литра на час ти трябва.

Миро Крумов

От Стара Загора съм би ми дал пример към какъв канистър да се насоча Благодаря.Според теб вътрешния филтър няма да ми върши работа така ли а как се обслужва този канистър колега?

k_panayotov

За 160 л. аквариум и примерно с 20-тина салоси ще ти свърши работа най-ниския клас sun sun 302 (ориентировъчна цена около 85 лв без керамиката) и някакъв вътрешен филтър за механична филтрация 500-700 л/ч (цена около 15-20 лева китаец). Успех!
720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

Nebunu

В СЗ има хубав магазин, зоолорка. Иначе сън сън 302 е добър канистър, имам го и аз на един от аквариумите ми. Китайските марки са от най ниския клас като цяло. В канистъра слагаш една гъба и другото медия ( това е за биологичната филтрация ). И зависимост от колко рибки имаш, колко храниш и.т.н. отваряш го веднъж на няколко месеца, или в годината. Ти ще разбереш по дебита дали е затрупал твърде много органика. И това е.

Ако имаш възможност за по скъп канистър има няколко немски марки много добри, JBL, Eheim. Следи форумите, постояно се пускат обяви за техника на добра цена.

geshi

20 риби са много за тези литри, по скоро 15.
Бял кварцов пясък е подходящ за малавиици и доста камъни, които намалят обема, с което и бройката на рибите. Саолоси, м. Ломбарди, трофеос чилумба или мангано с церелеус са ти вариантите според мен. Канистър ще ти трябва без съмнение около 1000+ литра, колкото по голяма кофа, толкова по добре. Препоръчвам ти тетратек 1200. Сега може да я хейтват, но на мен ми върши страхотна работа.
Поздрави!

Nebunu

geshi се включи вече, той е гуруто на цихлиди. Нищо лошо няма да научиш от него.

geshi

Просто чаках ivan_s, но се забави. Мерси, но чак пък гуру.

niki77st

Да пусна и аз една муха ;-).Щото литрите са наистина малко.Направи го видов с псевдотрофеус демасони.Те не стават много големи,но пък са проклети зверове.Ще трябва много камънак да се крият ,вътревидовата им агресия е огромна.Слагаш 12 броя,сядаш и екшъна почва.......


Миро Крумов

Благодаря за помоща отново ще задам един сигурно глупав въпрос ма като не разбирам по добре да питам единия мъркуч на канистера е за всмукване на водата на др мъркуч слага ли се нещо гъба камъче или не?и къде е правилно да се постави канистера под над или до самия аквариум?

Similar topics (5)

55730

Публикации: 2
Прегледи: 1882

52538

Публикации: 1
Прегледи: 1876

52522

Публикации: 3
Прегледи: 2275

53551

Публикации: 1
Прегледи: 1713

60015

Публикации: 5
Прегледи: 1250