• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 12:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Умират риби

Започната от igriv, 14.01.2017 23:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

igriv

Здравейте.
Имам проблем в аквариума. Ще се радвам да ми помогнете[emoji3]
Така, малко история.
Втория месец след стартиране на аквариума рибите се разболяха от ихтиофтирус и реших да ги лекувам с нистатин, както е описано във форума. Всичко мина добре и нямаше жертви, но растенията се прецакаха от тия хапчета, където попадна от тях в/у растенията станаха кафяви петна и се разви много черна брада в аквариума. Справих се с брадата със засаждането на още растения и регулиране на светлината.

ПРОБЛЕМА
Сега, едим месец след нистатина( за това съм с активен въглен) започнаха да умират риби и да се държът странно.
Първо умря  боцията, после видях че мъжката бета има нещо като бяло перде на очите и реших да я лекувам отделно с метиленово синьо. Върнах я в аквариума и умря женската бета, много старанно. След това едната скалария започна да седи в единия ъгъл на аквариума и устата и беше като зачервена, все едно има нещо като възпаление. И тя умря след 3 дни. Сега изчезнаха другата боция и мъжката бета. Мисля че са умрели и че сома фосилис ги е изял.
В моментан женската златна молинезия стои основно на повърхността и си движи хрилете учестено (струва ми се че и другите риби си ги движат учестено, преди имаше голямо дрижение на водата беше като водовъртеж сега промених положението на помпите но пак се движи :( )  Златната молинезия има 2 бели петънца по тялото а някой от другите риби се търкат в предмети и растения.

Аквариума е стартиран преди 3 месеца 250 литра, 50 вата лед осветление по 9 часа на ден, вътрешен филтър на акваел 450 л/ч и външен jbl e900, 900 л/ч външния филтър е със 2 гъби, една кошница jbl micromec и една кошница с активен въглен ( тия дни ще го махам сложен е преди чесец ).
Пясъка е морски 3-5мм без миди( имам го от стария си аквариум).
Риби 35-40 [emoji1]
2- барбус денисони
4- боция тия на ивиците ( 2 умряха бяха слаби и недъгави едната я намерих другата не, мисля че сома фосилис я е изял [emoji3] )
1- сом фосилис към 15 санта е
2- калихта
6- скаларии ( едната умря, устата и беше някак си като зачервена и не се хранеше няколко дена )
2- бети умряха и двете
9- барбуса тетразона
1- анцитрос малък е
1- скат от тия лепящите
1- сом панда
1-сом коридорас мраморен на вид
3- сом бронзов
1 сом на въмшен вид е като бронзовия но е черен
1- лабео би колор
1- лабео зелено ( много е агресивно)
3- трихогастера
2- колизи
2- златни молинезии
2- крибензис ( пускат хайвер:) даже имаха малки бибки )

Растения много.


Изпратено от моят LG-D855 с помощта на Tapatalk


igriv

Забравих. Това е клипче с аквата:)

Изпратено от моят LG-D855 с помощта на Tapatalk


tetra

Видимо в аквариума ти кипи живот, рибите се чувстват прекрасно, това се вижда от плаването и, не са омърлушени.Периодично  превантивно и лечебно можеш да повишиш температурата с няколко градуса и прибавиш готварска сол 4-6 супени лъжици( и повече до постигане на желания резултат, прибавяш  не наведнъж, а в известен интервал по една лъжица ) за да се очистят от паразитите и не се трият в растенията. Стар и изпитан начин действа безотказно.  *privet*

niki_o

Нормално е да умира понякога някоя рибка,почти със всеки е така.Щом не е масово и с еднакви симптоми по-добре не предприемай някакво лечение.Може да са имали поражения от Ихтиото,може и да е друго.Просто продължавай да си ги следиш :-)

igriv

:) добре, тогава няма да правя нищо

Изпратено от моят LG-D855 с помощта на Tapatalk


DobriG

Добре де, тоя морски пясък не вдига ли все пак ПХ-то? Той все пак си съдържа разтрошени миди...и ми се струва, че може би затова се търкат рибите... И също, активният въглен не абсорбира ли тора? Изненадан съм, че след месец употреба на активен въглен растенията не са дали фира.

igriv

Растеният си растът добре. Може би някой малко по бавно. Днес махнах активния въглен. Рибите продължават да се търкат. Да слагам ли сол все пак ? :)

Изпратено от моят LG-D855 с помощта на Tapatalk


Ivan_S

Как са ти нивата на амоняк и нитрит? Завишаването им може да предизвика учестено дишане. Белите петна може да са повторно активиране на ихтио.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

igriv

:( не съм ги мерил

Изпратено от моят LG-D855 с помощта на Tapatalk


Tony_JB

Здравей,
Преди време и аз лекувах с Нистанин и при мен ме скапа растенията,но всички паразитни охлюви се споминаха.Може да се каже че забавя или ограничава временно развитието на растенията обаче.
Активен въглен ползвах и аз но за няколко дни и смени на водата правих за да се премахнат останките от лекарството.После при почистване сифонираш и от грунда излизат малки частици от лекарството.
А самото сифониране и подмяна на вода не би трябвало да позволи вредни вещества в грунда и да доведе  до натравяне ако при теб това е ефекта.

Изпратено от моят Lenovo P70-A с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

DobriG

При мен отлични резултати при борба с ихтио даде препаратът на еSHa- Exit. Прави се 3-дневен курс и няма опреснявания, активни въглени или каквото и да е друго. А ми помогна с много упорито ихтио, което с лекарството на Сера не се махаше.

Ivan_S

Цитат на: igriv - 16.01.2017 22:57
:( не съм ги мерил

Ами провери ги. Физически забележимите проблеми с рибите се виждат и с просто око, ама ако има проблеми с водата, само с тестове се доказва. Принципно, като има проблем в аквариума, най-просто е с няколко теста да се отхвърли проблем с водата и от там нататък да се действа по истинския проблем. Дано не ти е сринат азотния цикъл, в комбинация с ихтио или нещо друго заразно.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (5)

56200

Започната от kaloqn_0998


Публикации: 2
Прегледи: 1981

57685

Публикации: 2
Прегледи: 1942

55283

Публикации: 2
Прегледи: 1893

52297

Публикации: 0
Прегледи: 1471

59259

Започната от ivanpz6


Публикации: 8
Прегледи: 3124