• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тестване на вода в специализирана лаборатория извън България ?!

Започната от rakim, 09.12.2016 12:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Здравейте колеги, някои от вас знаят че от много години имам проблеми с чешмяната вода вкъщи.Живея в панелка в Пловдив.След всяка смяна на по голямо количество прясна вода дори престояла,преварена,мината през филтри рибите(и най вече едрите риби) започват да плуват нервно, сякаш нещо ги налазва.Следва отказ от ядене и ,,бягане от храната,, в буквален смисъл.Тресат глави и бягат от гранулата или каквато и да е храна,пак сякаш ги полазва нещо и се опитват да се отърват.Ако водата е минала през осмоза проблем няма,но и чистата осмозна вода сама по себе си е проблем ако не се обогати с минерали така че не става.Това се случва в продължение на седмица след смяната,след което бавно започват да прояждат.Не знам филтъра ли насмогва на нещо...непонятно ми е вече.Тествах чешмяната вода в ХЕИ и ми казаха че и нямало нищо и всички показатели били в норма. Въпроса ми е - Има ли специализирана лаборатория извън България за акваристика на която да пратя проби вода и да ми кажат резултати?Ако някой знае да сподели ,мерси предварително.Искам да си платя каквото трябва но водата ми да бъде тествана адекватно,защото има нещо със сигурност.
540л Южна Америка

d256h

Здравей колега,
Не съм сигурен дали фирмата към която те насочвам, може да направи прцизен анализ на водата (мисля че ще може), но поне тя е в нишата на компоненти за подобряване параметрите на водата.

Това е линк, към нормите, за количеството вещества в питейната вода (от където може да вземеш контакт и да ги питаш всичко което те интересува)

Втория линк е към колони с кертриджи, за очистване на вода. Така или иначе, ще ти се наложи да ползваш нещо такова за в бъдеще.

P.S.

В края на страницата която съм показал пише:

Уважаеми клиенти,
Фирма "Никол-Н" ООД не извършва химични анализи на вода.
За извършването на пълен химичен анализ можете да се обърнете към всяка сертифицирана лаборатория или РИОКОЗ.


От което следва, че трябва да се търси "сертифицирана лаборатория или РИОКОЗ".


Следващата статия е от 2009г, което означава, че лабораторията в Пловдив вече е действаща..


rakim

Здрасти,мерси за линковете аз колони имам с осмоза даже,но без осмозата полза няма от тях.Ще прислушам всички  ;-)
540л Южна Америка

Стоян Михов

Мога да те насоча към лаборатория извън България, в която правят много точни анализи с ICP OES, анализа на една проба излиза някъде около 150 лв, но е малко сложно организирано получаването на епруветките и изпращането на пробите и отнема време цялата схема. Но този анализ не включва съединения и органични замърсители (при този метод водата се докарва до плазмено състояние и се анализират на атомно ниво).
Начина по който реагират рибите изглежда като реакция към органичен замърсител или амоняк, нитрити, хлор, нещо такова, едва ли е тежък метал.
Моят съвет щом имаш осмоза е просто да разреждаш престоялата чешмяна вода с осмозна (до съотношение в което рибите ти спрат да реагират по такъв начин примерно 10:1 осмозна:чешмяна), така ще разредиш причинителя до приемливо ниво и в същото време ще вкараш някакви микроелементи
Имаш ли резултатите от ХЕИ да ги погледем?

Другия експеримент който, можеш да направиш е да прекараш престоялата чешмяна вода през активен въглен, така ще отпаднат съмненията за органични замърсители и остатъчен хлор и донякъде амоняк.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

rakim

Разреждал съм чешмяна с осмозна 1 към 3 и пак реагираха зле...Не знам ако е 1 към 10 няма ли да е прекалено слабо минерализирана тогава...Макар че говорим за риби живеещи в много меки води,ще пробвам.Иначе за ХЕИ - Отидох и се държаха много любезно хората,попитаха ме за проблема и какво точно искам да измеря.И аз и с тяхна помощ решихме да тестваме нитритни съединения мисля че беше,амоняк и тежки метали.Проблема е че резултата беше просто ,,водата е годна за консумация,, без цифри,без бележки - нищо.20 лв струваше всичко.Тя за човек може и да е но явно има нещо което за риби не е ок, но те не се занимават с такива неща.Мерил съм с тестове на Sera,Jbl и даже тема бях пускал - Теста за амоняк го направих на осмозна и чешмяна вода.На осмозната шишенцето беше абсолютно бистро,а на чешмяната имаше цвят но не и токлова че да се кажат цифри като се сравни с таблиците на фирмите.Ще пробвам да разредя с повече осмозна вода,защото при всички други случаи ще се налага да мъкна вода за смяна от някъде си.Това ще са 200л на седмица поне,което не ме устройва.
540л Южна Америка

d256h

Освен колона за осмоза, вероятно в същата колона може да се смени материала, примерно кертридж за филтриране на желязо и тежки метали или фосфати...
Обикновено тежките метали нарушават дейността на нервната система и често рибите плуват изкривени или под странен ъгъл. Понеже става дума за Пловдив,аз си мисля, че като най-вероятнен причинител на проблема може да са съединения, които тровиха хората около Куклен. Ако е така, трябва да се пробва с филтър за метали и тежки метали...

tetra

Колега колко дълго престоява чешмяната вода, с която правиш подмяната в аквариума?

ATANAS1111

Привет,
Аз работя в голяма европейска фирма и веднъж годишно по мониторингова програма изследваме качеството на водата.Визирам всички показатели за които се сетиш-Пх,Олово,манган,нитрати, нитрити, желязо и т.н.
Ползваме фирма, която обикаля цяла България поне веднъж месечно, така че не би трябвало да е проблем ,като идват в Пловдив да дойдат до вас и да вземат проби.Те си носят всичко необходимо и реултатите излизат след около седмица.Името е Глобалтест-потърси ги в нета и ако случайно ти откажат ми пиши на лично, ще уредя въпроса!
Успех!
520 l.Tanganyika

6 Cyathopharynx Furcifer "Karilani" F1
10 Altolamprologus compressiceps Gold head "Kasanga"
5 Eretmodus cyanostictus "Kigoma" F1
15 Neolamprologus brichardi Albino

288 l. Tanganyika

12 Tropheus Nkonde Yellow  F1
22 Tropheus Black Bulu Point OB

rakim

540л Южна Америка

Similar topics (5)

59677

Публикации: 5
Прегледи: 1641

55697

Публикации: 10
Прегледи: 4039

55443

Публикации: 8
Прегледи: 2597

60054

Публикации: 7
Прегледи: 1699

56919

Започната от iivs


Публикации: 12
Прегледи: 5579