• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 02:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Старт на аквариум 20 литра.

Започната от kaloqn_0998, 08.11.2014 18:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kaloqn_0998

Здравейте от много време не съм писал та реших да Ви попитам. Имам едно малко аквариумче 20л то е празно и за да не седи така реших да го направя. Та за Коледа предполагам ще си го направя. Та искам да се допитам до вас какви растения и рибки ще мога да гледам в него? Осветлението е лампа от 10 вата. Някакви дългостеблени растения ще могат ли да се отглеждат като хигрофила, лудвигия? А други като Велеснирея спирална, Криптокорина понтедериифолия, Апоногетон ундулатос? За рибки мислех гупи да са или някоя бета? За грунд ще използвам кварцов пясък. ЦО2 не торене само и добавяне на микроелементи. За филтрацията засега имам свободна само една помпичка с гъба тя добре ли ще е за този литраж или да си взимам   вътрешен филтър?

bunzip2

Малък вътрешен филтър ще е по-добре. Не че и с гъбата не става!
За растенията - апоногетона не става за тоя литраж. Много бързо ще се наложи да го махнеш. Криптокорините според мен също.
Другите, които си изброил, може да ги подрязваш и стават.
Рибите, може да се насочиш към няколко ембер тетри примерни или други малки рибки (няколко бройки). Ако ще са живородки - 3-4 най-много.

kaloqn_0998

Благодаря! Само че не знам в нашия магазин дали има такива рибки. А за някакви сомчета ще има ли място?

niki_o

Отзад напред.Литража немисля че е подходящ за сомчета.Ако е за чистенето 3 Неритини ще се справят по-добре.За рибките щом те влекат гупите,то нека са Ендлер-по-дребни са и може да са дори и 5 броя.В тези литри всяко място е скъпо и ако ще купуваш филтър огледаи се за окачваем.Под лампа 10 вата аз разбирам енергоспестяваща или греша?Растения-Валиснерията нестава....абе по-добре няколко Анубиас нана и Микрозонум нана-непретенциозни и подходящи по размер.Няколко камъка за Скеип и си готов.
п.п.И да снимаш  :popcorn:

kaloqn_0998

Лампата не е енергоспестяваща обикновена лампа с пури. Растенията не знам при нас все още не знам какви точно докарват но главно дългостеблени и розетни.

hunter

Аз имам 4 годишен опит с 20 литровките   :-D И според мен направи следното. Намери си грунд 3-4мм и няколко камъка с подходящ размер. Тъй като в този литраж не може да правиш кой знае какво е добре да прибегнеш до камъни или корени. После си набави някой друг вид мъх но да е по различен от явански нещо като коледен паунов или огнен. Както и anubias nana petite а защо не и малко marsilea hirsuta и ще стане чудна картинка. А за филтъра както е казал колегата с окачен филтър ще е най добре. За риби избора е твой аз лично съм гледал една неритина, скариди ред чери както и 4 ембер тетри, 3 неона и 3 разбора еспей и не съм имал ядове но с добър филтър и 50% седмични смени. Това е от мен успех, във 20литра също стават красоти, мерак да има ;-)

kaloqn_0998

Имам още един въпрос имам стар морски пясък в мазето може ли да го пресея взема по-едрата част, да го измия добре и да го използвам? Реших да мина на Хигрофила полисперма и Лудвигия репенс с по-често подрязване.

bunzip2

Морският пясък е съставен предимно от натрошени черупки на миди, рапани и други такива.
В сладководен аквариум, ще прави водата прекалено основна (ще повишава PH), а предвид типа на аквариума, ще гониш по-скоро обратния ефект. В тая връзка не е подходящ.

kaloqn_0998

ОК значи да си взимам кварцов? Около 3кг. дали ще стигнат?

bunzip2

Количеството грунт се измерва в литри. Зависи колко дебел слой искаш да правиш.
Смята се дължина на аквариума, умножено по ширината на аквариума, умножено по желаната височина на грунта.
Полученото число се дели на хиляда и получаваш нужните литри.
Примерно ако получиш, че са ти нужни 3 литра, тогава отиваш с една трилитрова бутилка от безалкохолно примерно, пълниш я с пясък (или каквото искаш да ползваш за грунт) до горе и това са 3 литра.
Килограмите не са важни :)

grivata

Подкрепям мнението на hunter!
От 4-тте ми акви, най-малката ми е най-красива!
20л, от тях 18л чисто, ромбовидна форма с 6 стени, 7 неона, 2 коридораса и 100-ина скариди Ред чери съжителстват вече повече от година без проблеми и жертви, лозов корен, малка пещерка, явански мъх, роголистник...
50% смяна на вода седмично, махнал съм осветлението...
Чакаме снимки! :)

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2F8qgsom52f%2F20131115_120933.jpg&hash=7feae3ac4434990f61b3755d3f6296fd63e07141

kaloqn_0998

Ок мерси! :-) Значи ще си набавя пясък и ще го започна. Със снимките може да се забавя. :-) Имам още един въпрос да 20л. колко време трябва да престои празен без рибки аквата докато се завърти азотният цикъл? И през това време може ли да добавя някаква подхранка за растенията например биохумус?

metcheto

Нека си стои 2 седмици без риби. По-добре изчакай повечко, отколкото да береш ядове после !! :-)
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

kaloqn_0998

Аквариума е готов! Утре ще пусна снимки. Мислех да слагам неонки, но размислих в магазина ми предложиха за дребни рибки Родостомус или Червеноноса тетра. Взех си 5 те растат до 4 см. така че мисля че стигат. Растения един анубиас, велеснирея спирална, пистия и др. Нямах време за азотния цикъл затова пуснах и рибките, обработих само водата с препарат за старт на нови аквариуми. За сега съм с помпичка с гъба по-нататък ще си взема филтър. Лампа 10 вата. И това е общо взето. Утре ще пусна няколко снимки.

bunzip2

Избързал си с рибите. Това не ти е първи аквариум, не мога да разбера, защо правиш грешките на абсолютния новак.
За толкова малък обем, трябва сега да си много наблюдателен за поведението на рибите. Малък аквариум без цикъл е абсолютна бомба със закъснител. Параметрите на водата може да се променят много бързо. Сменяй част от водата през ден. Внимавай с храненето в началото. Първата седмица може да ги държиш на диета. Добавянето на храна във водата ще вдигне нивата на амоняка.
Просто... гледай да не умориш рибите. Другото ще си мине!

kaloqn_0998

24.11.2014 20:46 #15 Last Edit: 25.11.2014 13:43 by kaloqn_0998
Цитат на: bunzip2 - 24.11.2014 20:34
Избързал си с рибите. Това не ти е първи аквариум, не мога да разбера, защо правиш грешките на абсолютния новак.
За толкова малък обем, трябва сега да си много наблюдателен за поведението на рибите. Малък аквариум без цикъл е абсолютна бомба със закъснител. Параметрите на водата може да се променят много бързо. Сменяй част от водата през ден. Внимавай с храненето в началото. Първата седмица може да ги държиш на диета. Добавянето на храна във водата ще вдигне нивата на амоняка.
Просто... гледай да не умориш рибите. Другото ще си мине!

Ами аз мога да ги преместя в големия аквариум за седмица-две за мен това не е проблем. Но там има неонки и фантоми дали ще се бият?

Публикациите са слети: 25.11.2014 13:43

Преместих рибките при неонките в големия аквариум още снощи. Обаче днес се загледах и видях как си пасват много добре всички са заедно на ято и изглеждат много красиви та си мислех в малкия 20 литра аквариум ще мога ли да преместя фантомите те са 5 и в големия да си до взема още няколко такива Родостомуси?

kaloqn_0998

Тази седмица предполагам ще ходя да си купя рибки. В 20 литровия сега има само две данио, които ще преместя. Въпросът ми е мога ли да гледам в 20 литра 5-неонки и 4-родостомуса? Понеже ще освобождавам 60 литровия за новите рибки, които мисля да са барбус тетразона, но ме е страх че теса са доста буйнички да не направят нещо на родостомусите като са там? И за 60л 8-10 барбуса добре ли ще са?

hunter

Гледай и филтрацията а не само литрите. За 5 неона 20л добре ама за другите не мога да ти кажа.

niki_o

Цитат на: hunter - 21.12.2014 21:26
Гледай и филтрацията а не само литрите. За 5 неона 20л добре ама за другите не мога да ти кажа.
Гледам Барбус Тетразона в 60 литра.8 са на брои,но дори и за мене си е мъка за животинките.Нищо общо с поведението им в 126 литровия.Там са активни и задружни-в 60 литровия просто съществуват :'(.За съжаление нямам думата в този аквариум и това е положението.Ако имаш избор не мъчи животинките.Това за агресията им не е вярно,в група са доста безобидни,но си искат тяхното-поне 100 литра и повече.

kaloqn_0998

Ами дайте идея за някакви пасажни рибки, които да могат да се гледат в 60 литра. Може би ако си до взема още няколко черни неона? Пък родостомусите само да ги преместя в 20 литровия? И в големия да гледам само неони.

Similar topics (5)

54425

Публикации: 9
Прегледи: 3259

60010

Публикации: 11
Прегледи: 2142

49891

Публикации: 7
Прегледи: 3588

56380

Публикации: 16
Прегледи: 14498

58073

Започната от A.Mirchev


Публикации: 4
Прегледи: 2012