• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.07.2020 19:07

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Старт на първи аквариум

Започната от franky, 19.05.2020 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

franky

Здравейте на всички! Нов съм в това хоби и понеже съвсем скоро стартирах първия си по-сериозен аквариум рещих да се допитам за няколко съвета.

Преди малко повече от година си взех мъжка бета, която отглеждах в един 5л аквариум, без филтър(естествено смяна на водата през 2-3 дни) и изкуствена декорация. В крайна сметка реших повече да не мъча животинката и си взех 25л аквариум, вече с филтър, нагревател и растения. Преди да стартирам попрочетох малко материали в интернет и общо взето подходих по следния начин: Измих добре грунда и самия аквариум. Поръсих грунда, засях растенията(две стръкчета АНУБИАС PETITE и естествен корен от мангрово дърво с анубиас нана). За декорация си взех и два по-големи камъка. Първите 48ч оставих аквариума да "работи" сам докато водата се избистри. Направих тест на Sera за съдържанието на водата и пуснах рибока вътре. Щастлив е, играе си и изследва активно аквариума. Но все пак имам няколко въпросчета за бъдещото развитие:

1. Знам, че бетите са агресивни, особено мъжкарите, но все пак на този литраж има ли шанс да живее с други рибки. Засега мисля да взема няколко охлювчета, за да го обогатя малко.
2. Засега нямам CO2, знам че за качествено отглеждане на растенията в аквариума си е препоръчително, но не мисля да инвестирам засега. Все пак мога ли да добавя допълнително зеленина без CO2 система? Евентуално някакъв мъх?! Много ме привличат и аквариумите с трева по цялото дъно, но доколкото разбрах там CO-то си е задължително.
3.Как сме сменя вода на 25л аквариум?  *mislia*  С малкия 5 литров нямаше ядове, но как мога да източвам част от водата и да доливам нова?


Отворен съм и за критика :)

ARTU73

С 30 литров съм от две години и половина. Източването става с обикновена помпа за смяна на вода. В китайските магазини е по лев и нещо. Старата вода в легена, а новата доливам от 10 литрова бутилка, престояла на терасата. СО2 не знам дали е задължително, аз лично карам без него. Допуснах грешка с торенето, сега съм и без торове. Виж, за бетите не знам. Там да се намесят по-големите специалисти.