• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Старт на 40 литров аквариум

Започната от larana, 17.01.2018 21:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

larana

Всичко започна от подарени на малкия ми син 2 златни рибки в 3 литров аквариум ...

Лека-полека манията ми по гледането на рибки се събуди отново, като се надявам този път да прерасне в що-годе прилична акваристика. Надявам се и с ваша помощ, а междувременно съм се зачел из форума. Много е полезен и  статиите и темите.

И така, горе-долу концепцията я избистрих:
Засега някои неща са поръчани или в процес на поръчка.

- Аквариум с външни размери: Д62 х Ш26 х В30, това прави около 42литра вътрешен обем.
Малко нисък идва, предполагам това основно ограничава избора на растения, но просто нямам повече място.
Не видях да се продават такива аквариуми или с близки до моите размери - поне в няколкото сайта, които прерових, затова ще го поръчам.
Ще е по-прост (но пък евтин) със стъклен капак от две части, така че над него да сложа някаква лампа без да е пряко свързана с аквариума. Няма да е напълно естетичен, но засега толкова.
- Вода - планинска има един извор над Смолян може да стои и месец в тубата и не зеленясва, може би трябва да и видя само Ph-то, но предполагам, че е мека, района не е карстов.
- Вътрешен филтър: SERA Fil 60 (гъба + керамика)
- Грунд: 4-6мм тъмно кафяв на цвят (в момента такъв е във временния 10 литров аквариум). На опаковката пишеше естествен, универсален и т.н., но за съжаление я хвърлих, но ще преценя като купувам и останалия. Поне не изглежда зле - полирани камъчета с неправилна форма.
- Тестове за проверка на азотния цикъл - пак на Sera.
- Ще има и камъни + някой и друг по-голям камък, като идеята е рибите да могат да се крият зад него (ако искат). Ще се разходя по баирските реки тези дни да видим какво ще си харесам. Преди двадесет години това не би било възможно  - всичко щеше да е двуметров сняг и лед, но сега...на 5 сантиметра се обявява жълт и не знам си какъв код, но това е друга тема.
- Разбира се и рибките: Наличните 2 златни (в момента около 3см) доколкото правилно ги идентифицирам са "Лъвски глави". За съжаление тези 40-тина литра ще са малко за тях (както разбрах), но като пораснат (дай Боже) ще им намеря по-голям дом.

Растенията още не съм решил какви да са. Първо ще търся от препоръчаните тук и ако не намеря, ще са някакви по-евтини и стандартни, ако мога така да се изразя. Не знам още какво се предлага в магазина в Смолян и дали доставят по желание на клиента.

Всъщност така и не разбрах принципно доставят ли се растения и по интернет, има ли такава практика, а и не открих информация относно някакво междинно съхранение - примерно ако отида до Пловдивските магазини как да си ги докарам и колко време издържат до приготвянето на аквариума.

Нагревател и респективно термометър няма да ми трябва - в къщи Зимата поддържам 20-21 градуса (радиаторите са нагласени и не ги изключвам дори когато ни няма), Лятото в стаята температурата стига до около 25.

Това е в общи линии, надявам се да не пропускам нещо... помагайте за растенията!

ogun

Това с планинската вода не знам колко е добра идея. Според мен по-добре да ползваш от водопровода, престояла поне 24 часа.
Не се знае в планинската какво има и може да има негативен ефект.

Относно растенията може да имаш проблеми. Златните ги ядат като салата. Има вариант да не ги закачат ама не се знае. Все пак предлагам да опиташ с Анубиас и Валиснерия.

NO CARRIER

Писах в другата ти тема. Със златните можеш да гледаш някои ниски видове криптокорина - уендтии, понтедериифолия. Стават почти всички видове анубиас. Валиснерията ще е прекалено висока за тоя размер.

Можеш да поръчаш по интернет от България - зимата ще ти ги опаковат добре, а лятото няма да има никакви проблеми.

Субстрат - ако имаш река наблизо, вземаш две сита и си пресяваш сам. Може да вземеш от някой строителен магазин готов филц. Само се поинтересувай да не е варовик, макар на златните да не им дреме особено.

Водата - наистина наливай от чешмата. Ако става за пиене от хора, може би няма да има проблеми и за рибите, но все пак не рискувай.

За азотния цикъл не се притеснявай толкова. Наливаш водата, слагаш растенията и чакаш поне седмица - десетина дни. Ако побелее - остави го да се избистри сам, без да правиш нищо друго.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

larana

Такааааа, аквариума е поръчан и докато го чакам да се изработи, изсъхне, докара...се опитвам да се до образовам.
Но на някои въпроси не можах да намеря конкретен отговор.

За старта на азотния цикъл достатъчно ли е да пренеса малко грунд и вода от временния аквариум или да добавя малко и стрита храна- за да се получи амоняк? Ако трябва да добавя храна, колко да е и през колко време?

И пак за растенията...
Благодаря на колегите, че ми ограничиха избора. Намерих по сайтовете само Анубиас батери и Криптокорина уендтии.
Смятам да поръчам по 4 бр. корена - дали е добре?При положение, че аквариума ще е нисък (макс 28см вода), не ми се ще да го насипвам с препоръчителната височина грунд. Идеята ми е да е стъпаловиден и да почва от около 2см и назад на своеобразна "тераска" да стига до към 4см. На 2-та сантиметра да разположа Анубиаса, а отзад да посадя Криптокорината.
Дали ще ми "мине номера"?

ARTU73

Аз поръчах Анубиас по интернет, дойде си в саксийката, опакован в найлонова торбичка. При поставянето в аквариума изглеждаше добре, но още вечерта големите му листа се покриха с тъмнозелени петна, които станаха кафяви и накрая загниха. Предположих, че е измръзване от транспорта. След като премахнах загниващите листа, оставих само най-долните три листенца, по-голямото от които беше с позагнила периферия. След втората седмица се стабилизира. Та с едно на ум за транспорта по куриер през зимата. Опаковката беше обикновена картонена кутия, тъй като поръчвах и други неща. Растението си беше в кутийката, без някаква друга специална топлозащитна опаковка.

larana

Ами вече всичко е готово. Аквариума е стартиран както се казва и е в очакване да пренеса двете златни от временния аквариум.
Растенията бяха наред - доколкото мога да кажа от обща култура. Да се надявам да се развият добре.

Все пак ако остана отворен въпроса от миналия ми пост относно азотния цикъл - да добавям ли стрита храна за получаването на амоняк или не и ако трябва - по колко ?

Добавям снимка, но нали нямам локално осветление, не се вижда много добре:



larana

И така вече може да се каже, че е настъпил края на началото.
Рибките се наложи да ги пусна малко по-рано след първата седмица защото вече съвсем изнемогваха в 10-те литра.
Още след първата седмица анубиаса (анубиас бартери) май тръгна, поне взе да пуска листа.
За съжаление в акравиум.бг нямаше криптокорина уендии и рискувах с наличната - криптокорина сп.
Не мога да преценя дали бавно си отива или по-трудно се аклиматизира, а и в сайта не намерих на какво да я оприлича та поне да видя изискванията.

Добавих осветление главно за красота защото нямам място за истинско, а и не смятам да се впускам в отглеждането на сложни растения.
Осветлението е LED-AQUAEL LEDDY SLIM SUNNY 6500K 10W, поне е много ефектно.
Засега сменям водата на седмица, около 50%.

Имам и няколко въпроса:
1. Какво може да се направи с криптокорината (в смисъл нещо като за начинаещ) при положение че температрата на водата е 20 градуса зимата и около 25-27 ще е лятото, Ph-около 7-8? И дали може изобщо...

2. Да се осланям ли на тестовете за амоняк, нитрити и нитрати относно цикъла на сменяне на водата, т.е ако всичко е в норма да не смяням вода или да си я сменям 1/3 до 1/2 на седмица?

3. Осветлението го включвам вечер като се прибера от работа и го оставям за около 2 часа. Трябва ли да внимавам за анубиаса ?

4. И последно...Като махах грунда от малкия аквариум реших малко да го изплакна в същата вода преди да пренеса в голямия и леле-майко как се размъти водата от отпадъци, а уж си мислех, че сифонирам дъното. Сега използвам по-голям сифон и леко разбутвам грунда, обаче около растенията няма как. Въпроса е трябва ли по-"яко" да се разбърква грунда за да може да се оберат повече отпадъци и как се обират около растенията?

Благодаря на всички за помощта - директна и индиректна. Следя всички теми за старт и поддържане на аквариум.




https://s13.postimg.cc/ld1j8cq3r/20180227_180848.jpg

caki_fena

Ако следиш всички теми за старт и подръжка на аквариум нямаше да имаш никакви въпроси

Dedo

1.Криптокорините се адаптират по-бавно , ,,скапват,, се , хвърлят листа и т.н.Дай им време , изчакай да свикнат с новите условия.
2.Вода сменяй всяка седмица по 1/3 - да ти е мирна главата.Ако чакаш тестовете да ти покажат повишени нива - работата най-вероятно е отекла и ще имаш проблеми за решаване.
3.Свети по 6-7-8 часа , като започнеш от 6 часа и постепнно увеличаваш във времето.
4.Не сифонирай излишно често и като го правиш - внимателно.Лично мнение - при мен след всяко сериозно разбъркване нещата са се скапвали и след това време и усилия за стабилизиране на условията в аквата.

goran.varbanov@gmail.com

Нормално е за криптокорината да се разпадне в началото. Не я закачай, само махай разкапалите се листа, не я мести, и не я махай. Ще се съвземе, и ще израстне наново. Механизма на адаптация и е такъв. При пресаждане, понеже няма още изградени фини коренови власинки, с които да си храни листата, ги губи старите. Веднъж захванала се хубаво в грунда ще израсте наново.

larana

Ееее супер! Както се казва "продължаваме напред", пък дано имам късмет с "Криптокорина сп."
Да, наистина e по-добре да се спазва отработената схема - седмична смяна на 1/3. Просто си мислех, че докато са още малки рибите може и по-рядко.
Благодаря за съветите - ще ги приложа ги 1:1.

larana

Малко ъпдейт...
Ами какво да ви кажа - нападнаха ме водорасли. Според класификацията в сайта трябва да са "Зелен налеп" или "Мъховидни водорасли".
Чудя се обаче откъде и как да започна борбата така, че да максимално ефективна и затова моля за малко помощ:

Вариант 1: Дали да сложа още растения за да се засили алелопатията, ама ще има ли ефект заради аклиматизацията на новите растения. А може би са и малко - корена Анубиас и 3 корена Криптокорина, като последната още не се е аклиматизирала напълно.

Вариант 2: Да добавя две анциструсчета, обаче при този малък аквариум най-вероятно ще трябва след време да им търся нов дом, ако изобщо се разберат със златните и оцелеят.

Вариант 3: Добавяне на торове за растенията и/или препарати против алги. Тук притеснението ми е, че ми се вижда сложно - докато се боря с водораслите, да не взема да уморя рибките.


Предполагам има и комбинации, при което става още по-сложно.

Водата сменям седмично около 1/3. Осветлението е около 6 часа с 10 вата ЛЕД. Параметри съм мерил само основните амоняк, нитрити, нитрати и Ph - резултатите показват "в норма" (уж). Тестовете са на Сера и JBL.

https://s7.postimg.cc/t2uzrdxdn/cap_1.jpg

https://s7.postimg.cc/4owpju0bf/cap_2.jpg

goran.varbanov@gmail.com

Старт на аквариум с бавно растящи растения си е сложна работа, добави егерия, или роголистник. Бързо растящи са, и може да не се садят. Оставаш ги плаващи.

larana

Благодаря за съвета. В аквариум.бг има само Егериа Денса и дано издържи на златните. Ще поръчам от там барабар с по един корен от Анубиас бартери и Криптокорина "sp" и някакъв препарат порив алги. Ще пробвам пък ще видим.

larana

Ами какво да ви кажа - едната рибка си замина. Отдавам го на факта, че още покупката си беше "по-кекава". През повечето време изглеждаше "уморена" и стоеше на едно място на повърхността за филтъра (явно където е спокойно). После живна за месец/два и взе, че я нападна пак някаква болест - имаше като бял мъх по гръбната перка. Като се зачетох по форума за някакво лечение се оказа, че не е толкова просто за начинаещ и се отказах заради риска да уморя и здравата. след няколко дена живна, перката се изчисти, даже не личеше, че е била болна. И така пак месец/два беше добре, до сега преди дни като стана жегата (в къщи е около 25 градуса) пак "омаля". Вчера беше началото на края - обърна корема и повече не се оправи...

Сега въпроса е какво да правя с живата златна рибка:

- Да купя още една, ако се препоръчва да си има дружка;

- Да си я оставя сама - 40 литра отговаря за минимума обем за една златна;

- Да купя 2 сомчета  - да помагат в борбата с водораслите, макар че знам правилото "Златни, само със златни", но пък май срещах във форума, че има такова съчетание.

Similar topics (5)

51808

Публикации: 15
Прегледи: 7451

48968

Публикации: 5
Прегледи: 2725

55479

Публикации: 10
Прегледи: 4016

54450

Публикации: 15
Прегледи: 6170