• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Старт на 40 литров аквариум

Започната от larana, 17.01.2018 21:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

larana

...UPDATE:
Лека полека аквариума се изчиства от водораслите. Даже най-засегнатите листа изглеждат много добре (според мен). С повече растения + бързорастящата Егерия силите вече са в полза на растенията. В борбата се включиха и охлювите, които дойдоха (по-скоро яйцата им) с последните растения. Третирането с препарат (Algozid на Eheim) доведе до бързо завехване на водораслите обаче и растенията спряха да пускат нови листа поне месец след като го спрях. Сега се развиват добре. Налепите по стъклата също намалят (без да ги чистя). Преди месец-два беше ужас - всяка седмица със смяната на водата беше едно триене...
Навремето като имах рибки и си спомням, че отново охлювите бяха най-ефективни в борбата с налепите по стъклата - даже се виждаха следите от изчистено, обаче и разбрах, че после се оказват напаст. За сега ще ги оставя да свършат напълно черната работа и ще им чистя само яйцата поне там където се виждат.
И пак да питам за останалата една златна рибка - да я оставя ли така предвид, че сега обема е достатъчен за една или да и взема дружка - златна или пък сомчета ?



MeTogu

Не е проблем да вземеш още една. Предвид че са малки още. Но като пораснат още малко ще им стане малка кочинката. Варианта с сомчета е по Добър.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

larana

Ами без предисловия - и другата рибка си замина, така и не взех други, защото нямаше налични и подходящи. Въпреки, че внимавах с храненето според мен си замина точно от това - много храна, следва много отпадъци, които не успявах да изчистя въпреки, че сифонирах...

Бях се заканил да "замразя начинанието" поне докато малкия порастне и то ако има желание сам да го поддържа, още повече, че всичко беше потънало отново във водорасли. Обаче растенията продължаваха да пускат нови листа и ми дожаля да ги изхвърлям. ОК, ще го поддържам известно време (смяна на вода, сифониране, почистване на филтъра...)и ако нещата потръгнат да помисля за други вид рибки.

И като че ли нещата потръгнаха, поне изглеждат добре - водораслите почти изчезнаха, камъните и те се изчистиха. Единствено охлювите се размножиха в огромен размер - оприличавам ги на Физа - малки, но явно много снасят. Но пък се бориха и те срещу водораслите.

Ами сега моля за съвет:
Мисля си за 4-5 броя Данио или Неони и 2 бр. сомчета. Въпроса е може ли да използвам сегашното състояние на аквариума (като добавя и нагревател - сега температурата е 20-21 градуса) или трябва да се направи някакво основно почистване на грунда ?
Преди да пусна рибките, трябва да махна и охлювите. Ръчно май няма да стане - колкото и да отстранявам все ще останат няколко, които да снесат. Освен да пробвам със препарат, докато не е населен.

larana

UPDATE:
Ами да попълня дневника как са нещата при мен:
Горе-долу месец след като писах предния пост, заселих 8 неона и два анциструса. Още на следващия ден за съжаление единия анциструс(по-малкия) се спомина, но другите рибки се чувстваха добре и не предприех специални мерки. След два, три дена едното неонче се набутало зад филтъра (в образуваната междина от вакуумчетата) и се заклещило. Видях го чак след работа предало богу-дух. След два три дена - още едно. Ааааа, какъв е този лош късмет! Тъй като това бяха двете най-малки в "стадото" се надявах черната серия да спре. За моя радост така и стана - повече жертви нямаше. Заредиха се еднотипни седмични смени със сифониране, ръчно почистване на охлювите и обиране на лигава кафяво-черна слуз от грунда, която адски гадно миришеше. Предполагам бяха кафяви водорасли. Казвам "бяха", защото добавих и две три китки Микрозорум между пренаредените камъни и тази слуз ИЗЧЕЗНА наистина моментално. След последното и обиране и кажи-речи повече не се появи.
Аквариума вече започна да ме радва повече - рибките се чувстват добре, Анубиаса се разлиства и цъфти, Микрозорума пуска издънки, така, че идеята да заменя вътрешния филтър с външен вече не изглеждаше като скъпа и обречена инвестиция. A исках да заменя вътрешния филтър основно заради трудното му поддържане - над аквариума има етажерка и докато го извадя и после вкарам...
След консултации във форума, речено-сторено, вътрешния Сера беше заменен от външен JBL CristalProfi e401 greenline. Веднага получих 10% увеличение на аквариума :-) и разбира се най-важното - истинска филтрация и почти никаква поддръжка. На три месеца го отварям да видя какво е положението и го затварям. Даже понякога разреждам и седмичните смени на 10 дневни. Гледам тръбите са взели да обрастват, но според мен поне още няколко месеца няма да се пипат.
Сега от около месец плуват 6+3 неона и 1+1 анциструса, камъните и най-старите листа са обрасли леко с водорасли, но според мен не е страшно даже някак си е по-естествено. Появяват ми се нишковидни, които обирам със седмичните смени, но поне лесно се чистят.
Ами това е. Надям се тази "идилия" да продължи колкото се може повече, макар че като чета във форума някй ден ще се наложи "рестарт".

larana

UPDATE:
Общо взето няма промяна освен, че броя на рибките пак е в първоначалния си вариант 7 неона и един анциструс. След последното увеличение не минаха и две седмици и броя се редуцира. Така, че повече не съм правил опити да ги увеличавам. От време на време се появяват нишковидни водорасли, които обирам с 10-дневната смяна на водата. Kамъните съвсем обраснаха с корените на микрозорума и водорасли. Криптокорината така и не тръгна и бях решил да я махна, обаче се оказа, че е пуснала сериозни корени и я оставих. Пуска листа ама се вижда, че линее. Реших, че може да са някои микроелементи, четох и форума относно торовете ама стигнах до извода, че по-вероятно е да скапя системата отколкото да получа положителен резултат. От как е стартиран аквариума винаги е бил с една и съща вода от един извор, обаче сега заради извънредното положение няма да ме пуснат да си наточа. Та имам за още една смяна и след това единствения вариант е чешмяната вода.
Въпроса е ще има ли някакъв проблем?
Прикачвам и тестовете, които направих. Първите два са на чешмяната и изворната вода, третия е на аквариума. Не ми се вярва водата да има Ph по-малко от 6, но имам само още един тест на JBL, който се сравнява оцветяването на 5ml течност. Там и на трите води мога да кажа само че Ph-то е между 6 и 7. Гледам и остатъчния хлор (ако правилно се ориентирам) в чешмяната вода е 0, при положение че е прясно налята. Бих си купил по-прецизен и с по-лесно отчитане тест, ако ми препоръчате и ако има смисъл.

https://i.postimg.cc/gwd6tj4v/Screenshot-20200422-152658-JBL-PROSCAN.jpg

https://i.postimg.cc/1gC503dR/Screenshot-20200422-153049-JBL-PROSCAN.jpg

https://i.postimg.cc/TK26kXgK/Screenshot-20200422-153330-JBL-PROSCAN.jpg

https://i.postimg.cc/Wd8bWCgW/aqua-22-04-2020.jpg

Similar topics (5)

49504

Публикации: 2
Прегледи: 2278

56188

Публикации: 3
Прегледи: 1673

60010

Публикации: 11
Прегледи: 2066

52019

Започната от Crischow


Публикации: 3
Прегледи: 1773