• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 03:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Скорошно рестартиране на 160 л аквариум

Започната от Infinity, 13.02.2017 22:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Infinity

Здравейте всички!

Имам един 160 литра аквариум работещ доста добре от 1 година, който смятам скоро време да рестартирам, защото обрасна, грунда се позамърси и изобщо му трябва цялостно преаранжиране на растенията. Единственото което съм правил през цялата година е да доливам вода, на два пъти да промивам медията на филтъра и разбира се кастрене на растителността. Грунда не е чистен посредством сифониране...  :-) Гледам основно 2 вида риби - неонки и барбуси, 1 ЦАЕ, Red fire скариди (не им знам точната бройка, че се крият из мъха). Има бързорастящи Vallisneria , явански мъх, който расте като за световно, куба, Алтернатера и др растения, но не им помня имената, но не са повече от 2 отделни вида по бавнорастящи. Един брой мангров корен, обрасъл в мъха...
Грунда ми е JBL манадо. Медията във филтъра ми е Sera Siporax, JBL керамични рингове за предфилтър, EHEIM вулканична лава.

Та питането ми е следното, грунда да го изварявам ли?. Керамиката, само да я измия? Керамиката също е на 1 година. Принципно имам УВ лампа и не е проблем дезинфекцията. Нея я пускам от време на време. Системата на СО2 е с бутилка, и разтварям газа посредством саморъчно изработен реактор. През ноща се пуска помпичка за въздух за аерация... Като цяло аквариума си работи ОК, просто не ми харесва аранжировката и неправилния растеж на растенията. Водата е чиста с перфектни параметри.

Другото което се чудя е как да изчистя ефективно преди стартирането зелените налепи, така че да не се развият отново? Какво чудо като химия да използвам за да се изчистят. Растенията да ги дезинфекцирам ли също?

Смятам голяма част от водата да я запазя, за да мога да рестартирам бързо, без да се налага да чакам половин месец да завърти цикъла, имам тестове мога да проверявам качеството на водата.

Въпроса е как качествено да почистя медията на филтър, грунда и стъклата на аквариума от тези упорити зелени налепи които се образуват на някои места и колкото да ги чистиш с магнитната четка, те пак си се образуват.

Благодаря на отзовалите се. ;-)

niki_o

Доколкото разбрах искаш летящ старт?
Ами грунда измии обилно,но запази малко пресят с кепа от повърхността(колкото да падне мръсотията) ,сложи го в аквариумна вода и пусни филтъра да върти там(така зареден филтъра няма нужда да изваряваш нищо  само изплакни с аквариумна вода).След това слагаш чистия грунд,наливаш водата(старата) ,насипваш запазения работещ грунд и садиш китките.......
Зеленото няма да се махне докато незапочнеш да добавяш Макроелементи в нужните количества,но разбира се  2-3 седмици след рестарта де :-D

Similar topics (5)

51955

Публикации: 14
Прегледи: 6523

58115

Започната от Vesko359


Публикации: 28
Прегледи: 5975

49008

Публикации: 5
Прегледи: 3733

55927

Започната от thebigone


Публикации: 7
Прегледи: 2733

53769

Публикации: 3
Прегледи: 2486