• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 03:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ще стартирам 110-120 литров аквариум,с дискуси и скаларий и неони/родостомуси

Започната от alek05BG, 23.01.2018 19:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

alek05BG

здравйте всички акваристи Аз започнах с 40 л аквариум с живородки Хобито ми се рзави и когато развих на макс стария аквариум взех и една бета в отделен реших да мина на по голям-120-130 литра.Оше не съм го купил и имам няколко въпроса.1.Мога ли с нормална помпа с гъба в нея или ми трябва външен филтърл.2.има ли смисъл да сложа от онези кръглите керамични на сера при гъбата .3.Ако купя аквариум 2 употреба дали има някаква опасност да има някаква зараза по него която да не мога да махна .4. _не точно въпрос_даваите ми и други съвети и неща които трябва да знам.Ще гледам дискуси скаларий и родостомуи/неони. благодаря предварително *bg* *privet* *BRAVO* rulez

asito


alek05BG

не става въпрос за много а за 3-4 дискуса и 2-3 скаларий.Сигурни ли сте че няма начин,виждал съм някой хора дс ги гледат.Колко литРА според вас е минимума?

asito

Стартиране с 3-4 дискуса не става и в 1000л аквариум.Пасажни риби са,с изразена йерархия в пасажа..Поне 6 трябва са миниму.Ако са 3-4 ще се избият постепенно,като са повече агресията се разпределя по равномерно.Има много писано.Минимума е 250-300 литра аквариум за 6-7 възрастни дискуса.Филтрацията трябва е отлична,поне два външни филтъра с голям обем.

geshi

И това което ти е казал е АБСОЛЮТНИЯ МИНИМУМ. Не почвай с дискуси, ще направиш грешка.

Amev

И 10 теми да пуснеш , никой тук няма да ти каже че това което си замислил ще стане ... ако имаш пари за скъпи риби , по добре иди ги изпий или ги дари някъде!

asito

Всъщност има вариант да гледаш дискуси в 120л.Купуваш изграден чифт (мъжка+ женска)на около година и половина,около 300лв върви чифта грубо,пускаш пет коридораса и десетина неона.Но филтрацията пак трябва е на ниво.И без скаларии...

niki_o

Аси,ти прочете ли поста му за рингчетата във филтрацията....То той незнае какво е добра филтрация дори и от вътрешен филтър,а ти сигурно мислиш за два канистъра като при тебе :-[

Lightning_boy

Колега, и аз ще те посъветвам да не скачаш на дискуси още. Както казва Амев, по-добре си дари парите някъде. Има още много да се учиш. Едно от най-важните неща е, че си мисля, че си мислиш, че гледането на дискуси и живородки е почти еднакво начинание. Бъркаш.
Както казват колегите, има изписано доста за тези риби. Искат грижи и знания, не пари.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

alek05BG

ок благодаря навсички а относно ники_о питах за другия аквариум а за този с дискусите ще е външен може да сложа и втори.Искам да ви питам ако взема още малки 3-4 см дискуси  мога ли да ги гледам вътре с 4-5 скалария ,някъде четох
че ако дискусите нямат достатъчно място да порастнат просто ще осстанат малко по малки,а мен ме устройва.

Sandro

Колегата обаче е упорит. Казаха ти мисия невъзможна.
Като гледам и знанията ти има още доста да почетеш и научиш.
Ти в този обем не можеш да гледаш и 3 дискуса ти искаш 4 и 5 6 скаларии отгоре.
Няма как да стане. Ако все пак го направиш както са ти казали колегите пари на вятъра ще ги гледаш малко и ще почнат проблемите да умират една по една. Особено както гледам с тия гъби които говориш да минеш по тънко няма как да стане иска си сериозна техника и обем за тази цел.
Все пак избора си е твой ние даваме само съвети.
Аз съм гледал във 112л 4 скаларии. Като едните образуваха двойка. Бяха 2 мъжки 2 женски.
Единия мъжки уби другия заради женските. Така ти беше двойка с 2 те женски и 2 те пускаха хайвер. После едната женска уби другата женска и останаха само чифта.

slavihinkov

стартово 6-7 дискуса и 300л и нагоре са оптималните условия. Може би има и още по-оптимални кой знае, иситната, че всеки си гледа аквариум, което никога няма да е най-оптималното за 1 риба.
Много може да се пише по тая тема кое е етично и т.н., всеки си преценява
Аз съм гледал в 70л два-три дискуса, заедно с една камара малки рибки, манджа пълна.
Филтрацията ми бе 1000л/ч, хранех ги с кайма, гранули и още глупости. Заради малкия аквариум сменях през 2-3 дни вода по 15-30л според музата.
Дискусите ги взех на около 5см
Гледах ги няколко месеца, начесох си крастата, порастнаха и ги продадох.
Относно пресичанията и т.н., което ще последва, дискусите отидоха в 400л аквариум и не показват никакви следи от засеченост или там както всеки обича да му вика..


Моя съвет, ако ти е такъв мерак дискуси да гледаш, вземи си два-три и ще видиш дали наистина са за теб. Истината е, че са си хамалогия, чести смени на вода, храни, постоянни параметри и сам трябва да си прецениш дали може да им отделяш времето.

Ако пък всичко ти е окей с това, то те ще порастнат приемливо големи дискуси.


п.с. те и за хората обясняват в общината по 10-15кв/м на човек в жилище, ама баба Пена гледа 3 поколения в двустайния..

п.с. Ако не си на много наясно какво правиш, ще си дадеш парите на вятъра. А пък и снимките по нета са на дискуси в оптимални условия.. сдуханата риба не е толкова лачена.. а в неоптимални условия шанса да е сдухана е висок

alek05BG

добре ако взема 180-200 литра ще стане ли за 4 дискуса и 3 скаларий

Публикациите са слети: 24.01.2018 13:04

благодаря ти,ще пробвам с една йдея по голям въпроса е ,че ме е страх за плочата на  блока ,в едно списание на сера гледах че ако е стар блок има опастност да падне плочата.Има ли такова нещо :-| но все пак ти благодаря.

slavihinkov

Всичко става с желание и отдаденост.

Аз не бих ти препоръчал да гледаш тези два вида риби.
Едната мудна, плюе яде плюе, другата търчи като обезумяла и яде като настървено куче.

Lightning_boy

Цитат на: alek05BG - 24.01.2018 12:59
добре ако взема 180-200 литра ще стане ли за 4 дискуса и 3 скаларий

Публикациите са слети: 24.01.2018 13:04

благодаря ти,ще пробвам с една йдея по голям въпроса е ,че ме е страх за плочата на  блока ,в едно списание на сера гледах че ако е стар блок има опастност да падне плочата.Има ли такова нещо :-| но все пак ти благодаря.

Няма шанс. В къщи съм с 400л. аква, в който има 70 кила грунд, пълен до горе с вода, още не сме паднали от 4-тия етаж. Просто го сложи по-близо до някоя стена. Това е.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

58955

Публикации: 0
Прегледи: 1853

58066

Публикации: 5
Прегледи: 1805

54993

Публикации: 46
Прегледи: 15756

49331

Публикации: 1
Прегледи: 2187

55552

Публикации: 8
Прегледи: 3614