• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 14:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвети за люпене на артемия

Започната от ogun, 24.06.2017 16:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogun

Здравейте
Решил съм да люпя артемия за да храня с нея малките ми риби - гупи и молинези.

Сега ги храня с Хирономус, замразен, който го режа, защото им идва малко голям.
Давам им и замразена артемия, но последната, която взех е на таблетки и нещо не ми харесва, няма изобщо челвен цвят, само все едно бели телца с черни точки за очи, това нормално ли е?
На опакавката, пише че е от Германия, но предишните имаха доста кръв, тази не...


Затова съм решил да пробвам с жива артемия, пък и ми е интересно.
Ще ползвам обикновено шише, в което ще сложа маркуч с камъче /не виждам смисъл от готовите сетове, които са едно маркуче и капачка с дупка.../
Сега идват въпросите:
1. Може ли ги оставя на дневна светлина, да не им пускам лампа или трябва да им свети постоянно лампа?
2. Искам да люпя по малко, това означава всеки ден да сменям културата или през ден примерно?
3. Колко сол и колко яйца се слага? Или да гледам упътването от пакета, който купя. /все още не съм купил/
4. Как да ги хващам? Със спринцовка ще стане ли? По-голяма и да дърпам по малко и да им давам? Трябва ли да ги цедя през нещо? Проблем ли да ги пускам направо с леко соленета вода на рибките? Ако хвана със спринцовката и неизлюпени яйца, проблем ли е ако ги дам на рибите?


Извинявам се за тъпите въпроси, но ще се радвам, някой който го е правил да сподели опита си.



Jiktak

В тубата има клипове за люпене без аерация и светлина, тук има и няколко теми за люпене на артемия, които четох и спазих, за което благодаря на колегите, нов съм като теб.
Аз люпя успешно артемия от един колега от Стара Загора в 1.5л отрязано на 2/3 шише с постоянна аерация(големи мехурчета без камъче, спирам я само когато вадя да храня за да се утаят яйцата) и постоянна лампа. Както прочетох мненията на колегите от темата слагам една равна малка супена лъжица сол(йодирана, нейодирана не намерих) и малка щипка сода за хляб. Слагам по 1/3 чаена лъжица яйца всеки ден след второто хранене, в края на седмицата подменям всичко в шишето. Смуча с 60 кубикова спринцовка с шлаухче една педя само подвижните навоизлюпени науплии, които се съсредоточават от страната на шишето по средата където слагам лампата да свети за да ги примамя. После ги прецеждам през наноцедка, направих си, като си купих пластмасова от машина за шварцкафе 3-4лв струва -http://nitecfilters.com/userfiles/productthumbs/thumb_1994.jpg (може и през филтърна хартия ама бавно тече) след което ги обливам с прясна вода за да махна солта(за живородки май няма голям проблем директно да се връсква, но не съм сигурен). Неизлюпени яйца или само слюпки от вече излюпените няма как да не хванеш малко докато засмукваш, но не мисля, че е такъв проблем, не ги хапват малките рибки.
Успех!

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

asito

Аз преди като люпех,като беше готова,хранех и квото останеше замразявах в пакетчета от чай.Така имах постоянно замразена ново излюпена артемия,а люпех веднъж в седмицата.Та идея ти давам,ако не ти се занимава нон стоп...

baygry

1.Когато са без лампа се люпи по малко количество.Аз им светя през деня само.
2.Едно зареждане издържа 3-4 дена.
3.1 лъжичка яйца, 4 лъжички морска сол.Сода не добавям.
4.Спирам аерацията ,щом се утаят, вадя със спринцовка с надяното на нея 15 см парче от  маркуч за въздушна помпичка.
За да не се занимавам с прецеждане изсипвам в кутийка от растворим аспирин,на чиято капачка има пробити малкии отвори.
На дъното на кутийката има малко камъче,за тежест.Поставям кутийката в аквариума и артемията започва да изплува през отворите.Така в аквариума отива само жива новоизлюпена артемия,а неизлюпената и празните опаковки остават в кутийката.
Ето какво се получава:



Успех.

Jiktak



Цитат на: baygry - 25.06.2017 07:13
За да не се занимавам с прецеждане изсипвам в кутийка от растворим аспирин,на чиято капачка има пробити малкии отвори.
На дъното на кутийката има малко камъче,за тежест.Поставям кутийката в аквариума и артемията започва да изплува през отворите.Така в аквариума отива само жива новоизлюпена артемия,а неизлюпената и празните опаковки остават в кутийката.

Това си е супер baygry, определено ще го пробвам само ме притеснява солта която попада в аквариума ако не прецеждаме ... ?!

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


baygry

Тази кутийка е 40-50 мл,наистина в нея има солена вода,но за да отиде солта в аквариума е необходимо време а самото хранене отнема няколко минути.Храня така от 2 години и досега съм нямал никакви проблеми.На мен лично ми е много удобно по този начин.

ogun

Не може ли да се допълни кутийката с вода от аквариума, съвсем малко да е солената вода.
Ако остане въздух вътре в кутията няма ли да се получи джоб с въздух, и артемията няма да може да преминава?
Не трябва ли да се остави повече време тая кутия за да излязат всички живи артемии, няколко часа например или няколко минути са достатъчни?
2мм размер на дупките добре ли е или е голям?


baygry

Може да я допълниш с вода,но така количеството артемия в кутийката ще е по- малко.След напълването като поставиш капачката почти винаги остава въздушен джоб,за това през една от дупките вкарваш малко вода със спринцовката, докато през другите дупки излезе въздуха и започне да излиза вода..Артемията се стреми към светлината която в случая прониква през дупките.За това и кутийката е обвита с изолирбанд.Артемията излиза за няколко минути,не е необходимо да стои няколко часа в аквариума.
Ако не се лъжа, мойте отвори са 3 мм,всеки размер на отвора през който може да мине артемията би трябвало да е подходящ.

Публикациите са слети: 26.06.2017 10:04

Ето как става нагледно:


Similar topics (5)

57395

Публикации: 4
Прегледи: 2715

54994

Публикации: 25
Прегледи: 7795

53081

Публикации: 7
Прегледи: 2988

58397

Публикации: 4
Прегледи: 2344