• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 22:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за стартиране на аквариум

Започната от soeasy, 08.04.2015 17:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

soeasy

Здравейте.Нов съм във форума.Предстои ми пускане на 85 литров аквариум.Преди време имах аквариум,но имах само гупи и 2 хелера.Последните седмици четох доста и сега съм вече "образован"(може да се каже  :-P ).Вземах вече външен канистър (по точно имах от стария аквариум),вземах циркулационна помпа с дебит 600 л/ч.тя ще е свързана към канистъра(знам че аквариума е малък за външен филтър амаа....).нагревател 100w,термометър,също така и препарати(филтър биостарт и още едно за избистряне на водата).Купих си тор за растения(мисля този път да имам растения,предимно мъхове и някое друго бързо растящо за отзад)растенията мисля да ги взема от хора от форума тъй като знам че ще са гледани добре,торa e tetra plant complete substrate 2.8l,купих и грунд от магазин(3-5мм),не съм сигурен каква марка беше ама пак беше за подхранване на растенията.Смятам да купя още някакъв грунд защото този ще е малко и няма да мога да запълня дъното хубаво(хубаво е да препоръчате нещо ако може).Купих едно тяло за лум.лампи,две пури (grolux и aquastar) по 18w (Надявам се да са достатъчни за обема на аквариума,ако са слаби имам възможност за слагане на още една т5 пура 12w).Сега ми предстой направата на шкафче за аквариума(приблизителните размери на аквата са 70д,30ш,40в).Сега обмислям как да направя капак за аквата,в който да вградя и лампите.Намерих си два корена от лоза(не много големи).Изварих ги,обелих ги,пак ги варих,малко ги изшкурих и вече се киснат 4-ти ден.

Тъй като стана много дълго опуисание вече,искам да ме посъветвате какви растения са подходящи за моя аквариум и нужно ли е купуване(или да си направя) CO2 система.Не искам капризни растения просто нещо за украса (искам аквариума да е доста зелен,защото преди като гледах риби ми беше много пусто и неможах да развъдя растенията в грунда само,затова сега подготвих тор.)Също така трябва ли в последствие да купувам тор на таблетки (или както се казва разтворимия тор).Благодаря предварително за съдействието.

soeasy

Здравейте отново.За да не отварям нова тема ще пиша в тази.Поръчах си на един приятел дърводелец да ми направи шкаф и капак за аквариума.Ще ги прави от ПДЧ (18мм мисля ако не се бъркам).Капака мисля да ляга само на двете къси страни на аквариума(той е с размери 70д/30ш/40в 6мм е стъклото),та имам два въпроса
1.Капака бил доста тежък за аквариума.Искам да ми кажете може ли наистина да натежи до толкова,че да счупи примерно аквариума или да мисля нов вариянт за капак.
2.Какво да сложа под капака за да няма конденз върху ПДЧ-то за да не изгние.Стъкло или плексиглас и съответно да ми обясните как да го сложа върху аквариума. *dontknow*
*HELP* *HELP* *HELP* *HELP* *HELP*
Моля за помощ хора.Помогнете че вече незнам как да го реша проблема с конденза.

Penta

Капака да счупи аквариума чак няма как, но все пак нека да ляга на дългите страни за да не провисва. Така се прави.
Под капака се слагат стъклени капаци, като те по принцип си влизат в цената при изработката на аквариума. Как да ги сложиш ..ами предвиждат се стъклени лайсни при първоначалната изработка на аквариума.
Лично аз с думи не мога да го опиша, разгледай снимките на колегите изработващи аквариуми и виж как са го реализирали.

tova_onova

Риска от раздуване на ПДЧ-то може да намалиш, като намажеш всички голи ръбчета и уголени участъци от вътрешната страна. Всяко място на което се вижда дървесината и по кантовете  трябва да е добре намазано. Аз направих така преди три години и за сега нямам проблеми.
Не мисля че има нужда да се притесняваш от тежестта на капака.

Penta

Цитат на: tova_onova - 23.04.2015 07:41
Риска от раздуване на ПДЧ-то може да намалиш, като намажеш всички голи ръбчета и уголени участъци от вътрешната страна. Всяко място на което се вижда дървесината и по кантовете  трябва да е добре намазано.

С какво да ги намаже , с Finetti ли ?  :-D

tova_onova

Пиша от телефона и се получило малко двусмислено :-?   Мисля че силикона би свършил по-добра работа от Finetti ;-)

Penta


soeasy

Тъй като аквариума вече е готов(пуснат имам в предвид),за сега няма капак,сложил съм лум. тяло върху аквариума ама ме притеснява факта от изпаренията на водата и от водните мехурчета на филтъра да не изгорят лампата,та в най скоро време ще е готов капака.От отговорите ви дойде отново въпроса трябва ли да сложа стъкло под дървения капак или само намазването със силикон би свършил работа в случая.Също възможно ли е да се иползва епоксидна смола за напазването или не е препоръчително.А и мисля е редно да споделя,че капака ще е малко по голям(със около 1см от всяка страна) от аквариума с цел изпаренията на водата да излизат самички.Стъклен капак нямам тъй като вземах аквариума готов сглобен,така че сега поръчах да ми отрежат две стъкла с размера на аквариума,видях как се прави и ще опитам да го направя плъзгащ.Извинявайте ако досаждам с въпроси,ама до сега не се бях замислял за капак и незнам как да постъпя.

Giorgio_Armano

При положение че капака ти е дървен(ПДЧ) стъкленият капак е задължителен.След известно време ще поеме влагата ще се раздуе и накриви и няма да прилича на нищо.Да не говорим за това че ще си прецакаш и осветлението освен ако фасунгите не са влагозащитени.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Similar topics (5)

51742

Публикации: 7
Прегледи: 5000

57231

Започната от ogun


Публикации: 2
Прегледи: 1569

49205

Започната от Йети


Публикации: 53
Прегледи: 18866

55028

Публикации: 4
Прегледи: 1870

51560

Публикации: 8
Прегледи: 3139